- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nubia Red Magic 10S Pro - újratöltve
- Android szakmai topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bubu79
addikt
Sajna továbbra sem tudom elérni ( azokat sem, amiket én linkeltem máshol és eddig mentek )
Majd még próbálkozok, de mint említettem a végeredmény a lényeg; ha legközelebb forrasztasz már biztosan jobb lesz ---> ha nem muszáj ne ilyesmit forrassz, hanem valamit, amit kedvtelésből forraszthatsz, nem kényszerből -
Hequila
őstag
Megforrasztottam az alaplapot. A művelet sikerült, bár nem lett a legszebb forrasztás:
A lényeg az, hogy működik, de a hibák megmaradtak... Sajnos ez már ilyen.
MOD:
Linkek a következő hozzászólásban, gond van a szerverrel...
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
-
Bubu79
addikt
Akkor pedig tényleg megmakkant az IC
Meglehetősen sokmindent csinál, úgyhogy csak remélni lehet, hogy nem történt még ettől is nagyobb baj.
( A flopitól kezdve a soros- és párhuzamos porton keresztül az energiaellátásig mindent ez csinál - némi BIOS segedelemmel)
[Szerkesztve] -
Hequila
őstag
Öreg, Te mindig itt vagy?
Értelek, akkor valszeg a következő gépszétszedés alkalmával át fogom hidalni a tranzisztort.
Most raktam ugye össze a gépet, és az tűnt fel, hogy az a csati, amelyiket nem a Winbond chip vezérli, nem méri a fordulatszámot (több ventivel is próbáltam). Ez mitől lehet? -
Hequila
őstag
Ismét visszajöttem...
Szóval fel merült bennem a következő:
Ugye a collectorról jön normálisan a 12 volt. Ha ezt direktre kötöm a venticsati pozitív lábához, abból gubanc lenne? -
Bubu79
addikt
De igen, így gondoltam
Az 1900 lehet jó érték, tekintve, hogy beforrasztva mérted ( Igazán jó eredményt csak kiforrasztott tranyónál kapnál, mert így belemérheted a környező elektronikát is. A ventire menő tápon előfordulhat, hogy van egy kondenzátor is - a gyári ajánláson / 127. oldal a linkelt letölthető doksiban / van. Az ez által tárolt feszültség meghamisíthatja a mérést.
Tehát a tranyó jónak tűnik
Megnéztem újból a rajzot ( csináltam egy screenshot-ot : [link] )
Itt Q7-et ellenőriztük az előző mérésnél, még Q5-öt kéne megkeresni, hátha ő a bűnös. De sajna a MOSFET-et így nem tudjuk kimérni
[Szerkesztve] -
Hequila
őstag
Köszönöm (ismét) a válaszod, sokat segít az előrehaladásban.
Ezt írtad:
a fekete ''tapicsúcsot'' a 2.lábra és ebben a helyzetben a piros ''tapicsúcsot'' az 1., ill. 2. lábra teszed.
Nem így szántad?
a fekete ''tapicsúcsot'' a 2.lábra és ebben a helyzetben a piros ''tapicsúcsot'' az 1., ill. 3. lábra teszed.
Egyébként a mérés eredményei:
fekete a 2-esen, piros az 1-esen: 640 (gondolom, a műszer ezredakkora mértékegységben jelzi ki, mint amiben Te írtad, de nem biztos).
fekete a 2-esen, piros a 3-ason: 1
fekete a 1-esen, piros az 2-esen: 1900 (ez azt hiszem a leírásod alapján, hogy nem normális)
fekete a 2-esen, piros a 3-ason: 1
Ezek alapján rossz lenna a tranzisztor? -
Bubu79
addikt
Hi !
Igen, mert a tranzisztor kapcsoló üzemben működik. A tranyó egyébként a gyári ajánlás szerint egy PNP tranzisztor, aminek a rajzod - és a közölt infók - alapján az 1. lába az Emitter, a 2. lába a Bázis, a 3. pedig a Collektor.
A tranzisztort egyszerűen ki tudod mérni. A műszert Dioda vizsgáló állásba teszed, a fekete ''tapicsúcsot'' a 2.lábra és ebben a helyzetben a piros ''tapicsúcsot'' az 1., ill. 2. lábra teszed.
A műszer által mutatott értéknek 0,4 és 0,8 közöttinek kell lennie ( 0,6 a névleges ).
Ha ez megvan, akkor megfordítod a tapicsúcsokat és úgyis végigméred - ebben a helyzetben a müszinek 1-et kell mutatnia. a 3-1 közötti mérés esetén mindkét esetben 1-et kell mutatnia.
Ha így kiméred a tranyót ( szigorúan kikapcsolt gép mellett persze ), akkor kiderülhet, hogy jó-e.Ha ez jó, akkor tényleg előfordulhat, hogy az IC halt meg... ( csak az nem világos, hogy miért)
-
Hequila
őstag
Méregettem, drótoztam, a következőre jutottam. Csináltam egy képet, így talán jobban érthető:
A következőket mértem:
Az SMD 1-es lába van üsszekötve a 12V-os ággal.
2-es és föld közti feszültség 0,1 V
1-as és föld közötti feszültség 0,25 V (nemrég még 0,4 volt)
3-as és föld közti feszültség 12 V.
Lehetséges lenne, hogy a 3-as lábon lévő feszültségnek át kellene mennie az 1-esre?
[Szerkesztve] -
Bubu79
addikt
Ez érdekes...
Ha az egyik ''tapicsúcsot''a középső lábon tartod, akkor a környező alkatrészeken szakadásvizsgáló állásban megkeresheted a másikkal azt a pontot, amelyik a csati felől jön. Csak az egyik oldalon vannak beforrasztva alkatrészek, a tranzisztort keresheted az IC, vagy a csatlakozó körül - kicsi felületszerelt háromlábú fekete négyzet.
A feszültség ráadását nem javasolnám, mert ha tényleg defektes a tranyó, azon keresztül más helyekre is visszamehet a feszkó ( egyenirányítóként a tranyó B-E átmenete szolgál(t).
Akkor inkább vegyél molex-venti átalakítókat...
[Szerkesztve] -
Hequila
őstag
Értelek (úgy ahogy).
Az a gondom, hogy az alaplapi cstik középső lába, amin a 12 volt jön, nem a legalsó rétegben van forrasztva, ergó nem tudom, hogy hová van bekötve. Erre valami ötlet?
Egyébként ha esetleg a kisütött csatikra fixen rákötnék 12 voltot, az eredményezne valamiféle problémát? Tehát elkezdene visszafelé folyni az áram, vagy van valamiféle egyenirányító közbeiktatva? -
Bubu79
addikt
Hali !
A lapon lévő Winbond IC látja el a ventivezérlő szerepét ( is, mert egyébként szuper I/O IC, azaz ebben van a párhuzamosporttól a floppy vezérlőig sokminden ).
Ha itt : [link] beírod a keresőbe a W83627HF-t ( az IC típusa ) letöltheted a doksiját.
Ebből kiderül, hogy az IC nem közvetlenül vezérli a ventilátort, hanem utána egy tranzisztoros meghajtó fokozat van. Ha túlterhelődött a kapcsolás, akkor ez a tranyó mehetett gallyra ( kis türelemmel, és némi méricskéléssel megtalálható ( jó esetben ) a hibás alkatrész.
Általában az alaplapi venti helyek 0,5A-rel terhelhetőek, azaz ohmos terhelésnél 6W szedhető le róluk ( nem hinném, hogy az Abit annyira gagyi, hogy ne így lenne ).
A ventilátor tekercseit egy speciális vezérlő IC látja el feszültséggel, ez a táp felől vehető ohmos ( tisztán ellenállás jellegű ) terhelésnek.
A #13 utolsó sora rám nem vonatkozik...
[Szerkesztve] -
kisninja
őstag
Sorry nem vagyok abit fan, azt hirtelen ki is esett hogy ez a lap neve.
Ez még csak 1,68w szerintem ezt ki kellett volna birnia.
Az meg természetes dolog ha megáll a venti akkor a tekercsek nagyobb áramot vesznek fel.
Arra azét a mérnökök számolhatnak hogy a venti véletlenül megszorulhat.
De mindezek ellenére szerintem meghalt a vezérlő.
[Szerkesztve] -
Hequila
őstag
Kimértem; előtte egy 0,145 A-es venti volt a csatlakozón, azzal gond nélkül ment.
Na most monsdjatok valami okosat!
Valami nagy elektronikai szakember kellene most ide... -
kisninja
őstag
Megnézetm a speed fan-t 40% már nem pörög a ventim a proc meg elkezd fööni
még johogy van pc probe thx asus
Amugy attol tartok hogy dzsekonak van igaza kinyirtad a chipet
Pontosan milyen lapd is van ? -
Hequila
őstag
Bios resetet próbáltam, de nem segített. A fogyasztása és az ellenállása összetartozó érték (egyikből számíthgató a másik, és fordítva).
Azért nem húztam le, mert egy Alcomp 550-es borda van rajta, így alá esik az alaplapi csatlakozó, és egy fél óra intenzív izzadás és anyázás után lehet csak visszadugni...
Ha esetleg valóban egy vezérlő chip ment ki, az másra lehet kihatással?
[Szerkesztve] -
-
-
Dzsekó
addikt
Szerintem arról van szó hogy a FAN 1-2 csatlakozók (cpu/chipset) valamilyen ventilátor vezérlő chipen keresztül kapják a tápjukat (nézd meg hogy a lapodat támogatja-e pl. a speedfan), és ezt az érzékeny vezérlőchipet ölted meg.
A harmadik venticsatlakozó valószínűleg csak rá van kötve fixen a 12V-ra így ott nem tudtál problémát okozni. -
Hequila
őstag
Fiúklányok! Láttatok már ilyet?
Adott egy NF7-S lap, amin van ugye 3db 3 tűs venticsatlakozó. A processzor mellettire rá volt dugva egy Coolnik CFY09B (asszem ez a pontos neve). Egyszer (tegnap) történt az, hogy egy kis időre megfogtam a ventit annak megállapítása érdekében, hogy melyik zörög. Megfogtam a ventit, és rá 3 mp-re már nem is kapott áramot (a ledek rajta elaludtak, nem forgott tovább). Biztos, hogy nem a ventibe beépített elektronika miatt nem megy, mert másik venti sem megy arról az alaplapi csatlakozóról. Mondom hogyb@sznádmeg. Utána gondoltam egyet, átdugtam egy másik alaplapi csatira a fent említett ventit. Ott is leállítottam kézzel a lapátot, és láss csodát, 3 mp mulva onnan sem kapott többé áramot, de más sem. Na mondom nagyon fasza. Ekkor már felidegesített, na ha már lúd, legyen kövér! Rádugtam a legalsó alaplapi csatira is. Megfogom a lapátot, és... Arra gondoltatok ugye, hogy 3 mp múlva itt is nullázódott a feszültség?! DE NEM! Itt már foghattam bármeddig, nem ment el az áram.
Kimértem, a CPU connectorában 0,4 V a feszültség, a másik rosszban pedig 3,3 V.
Na erre varjatok gombot! Kiégett volna valami? Bár nem csökken olyan nagy mértékben az ellenállása sztem a ventinek álló helyzetben, hogy az kiégesse az alaplapot. Vagy valami védelemről van szó, és egy BIOS reset megoldja? Próbáltam már áramtalanítani a gépet, utána újra bekapcsolni, de nem javult meg. Ötletek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- INGYEN FOX - GIGABYTE B650 AORUS ELITE AX V2 ÚJSZERŰ - GARIS
- MSI Meg X399 Creation alaplap AMD Ryzen Threadripper 2920X processzorral, 32GB memóriával eladó!
- Corsair Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz DDR4 kit
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Alaplap, i5 processzor, 16gb ram, Gyári hűtő
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest