- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Magisk
- Samsung topic
- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothd1989
tag
Erős kontrollt kell adni nekik, főleg ha offline(ollama, llamacpp, coboldcpp) vagy keretrendszeren (cursor, lm studio) keresztül futtatsz modelleket, mert hamar eljön a "gépek lázadása"
Claude 4, ahogy mondottam volt, fel van ruházva ssh (távoli managment egy géphez (esetemben többhöz)) hozzáféréssel, de írt már felül szabályt, hogy megtehessen dolgokat, mert az jónak látta.
-
tothd1989
tag
Claude 4
# Csupasz Pisztoly 2025 - Magyar hírportálok keresési dokumentáció
## Kezdő prompt
A felhasználó magyar nyelvű kérést tett fel, hogy állítsak össze egy listát a "Csupasz Pisztoly" film 2025-ös megjelenéséről szóló cikkekről, amelyek 2025-ben jelentek meg a korábban definiált releváns magyar sajtótermékekben.
A felhasználó 30 magyar hírportált sorolt fel: - index.hu- 24.hu - telex.hu- portfolio.hu- blikk.hu- origo.hu- hvg.hu- startlap.hu- mandiner.hu- nemzetisport.hu- 444.hu- kiskegyed.hu- hirstart.hu- borsonline.hu- magyarnemzet.hu- rtlplusz.hu- femina.hu- nlc.hu- ripost.hu- metropol.hu- penzcentrum.hu- vg.hu- infostart.hu- economx.hu- magyarhirlap.hu- nepszava.hu- 168.hu- velvet.hu- privatbankar.hu- mfor.hu
## Keresési logika
### Első kör - Alapkeresés:Párhuzamos webkereséseket végeztem a legnagyobb magyar hírportálokon:1. **Index.hu** - site:index.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20252. **24.hu** - site:24.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 2025 3. **Telex.hu** - site:telex.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20254. **HVG.hu** - site:hvg.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20255. **444.hu** - site:444.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 2025
### Második kör - Bővített keresés:További portálokat vizsgáltam kreatívabb kulcsszavakkal:1. **Blikk.hu** - site:blikk.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" 20252. **Origo.hu** - site:origo.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" OR "Leslie Nielsen" 20253. **Portfolio.hu** - site:portfolio.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" film 20254. **Metropol.hu** - site:metropol.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" mozi 20255. **Femina.hu** - site:femina.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" 20256. **NLC.hu** - site:nlc.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Naked Gun" 20257. **VG.hu** - site:vg.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Liam Neeson" film 20258. **Pénzcentrum.hu** - site:penzcentrum.hu "Csupasz Pisztoly" OR "vígjáték" "Liam Neeson" 20259. **Borsonline.hu** - site:borsonline.hu "Csupasz Pisztoly" OR "Frank Drebin" 2025
A keresési stratégia:- Konkrét site-keresés használata a megbízható eredményekért- Magyar és angol címvariációk ("Csupasz Pisztoly" / "Naked Gun")- Színész neve ("Liam Neeson", "Leslie Nielsen", "Frank Drebin") mint alternatív kulcsszó- Műfaji kulcsszavak ("vígjáték", "mozi", "film") - 2025-ös évszám célzott keresése- Párhuzamos tool call-ok a hatékonyságért
## Gondolkodás és elemzés
A keresések során két fő időszakot azonosítottam:
### 2024-es casting hírek (február vége)- Liam Neeson casting bejelentése- Remake tervének nyilvánosságra kerülése- 2025 júliusi megjelenés ígérete
### 2025-ös promóciós időszak (április-június)- **Április 3-4**: Első előzetes megjelenése - 7 portál tudósított róla- **Április 6**: Kapcsolódó filmajánló - 1 portál (Tőzsdefórum)- **Június 16-27**: Új poszter és magyar szinkronos előzetes - 3 portál
**Értékelés:** A magyar sajtó jól követte a film promóciós mérföldköveit, különösen az előzetes megjelenésekor volt intenzív a tudósítás. A bővített keresés még egy kapcsolódó cikket tárt fel a Tőzsdefórum-on.
## Találatok - 2025-ben megjelent cikkek
### **Index.hu**1. **"Megérkezett a Csupasz Pisztoly rebootjának előzetese"** - Dátum: 2025. április 4., 09:11 - Tartalom: Liam Neeson Frank Drebin Jr. szerepében, amerikai bemutató 2025. július 18. - URL: https://index.hu/kultur/cinematrix/2025/04/04/liam-neeson-csupasz-pisztoly-elozetes-akciofilm-parodia/
### **24.hu**2. **"Előzetest kapott az új Csupasz pisztoly Liam Neesonnel"** - Dátum: 2025. április 3., 19:23 - Tartalom: Első előzetes bemutatása, Seth MacFarlane producer, augusztus 1. amerikai bemutató - URL: https://24.hu/elet-stilus/2025/04/03/csupasz-pisztoly-uj-elozetes-liam-neeson-seth-macfarlane/
3. **"Végre Pamela Andersont is láthatjuk az új Csupasz pisztoly James Bond-ihlette poszterén"** - Dátum: 2025. június 16., 09:07 - Tartalom: Új poszter bemutatása, James Bond Octopussy paródia - URL: https://24.hu/szorakozas/2025/06/16/csupasz-pisztoly-liam-neeson-pamela-anderson-james-bond-poszter/
4. **"Szinkronos előzetest kapott a Csupasz pisztoly"** - Dátum: 2025. június 27., 15:34 - Tartalom: Magyar szinkronos előzetes, Csernák János hangján Liam Neeson, augusztus 7. magyar bemutató - URL: https://24.hu/elet-stilus/2025/06/27/csupasz-pisztoly-szinkronos-elozetes-liam-neeson-pamela-anderson/
### **Telex.hu**5. **"Megérkezett a Liam Neeson-féle Csupasz pisztoly első előzetese"** - Dátum: 2025. április 3. - Tartalom: Előzetes elemzése, bankrablós jelenet leírása, Akiva Schaffer rendező - URL: https://telex.hu/after/2025/04/03/liam-neeson-csupasz-pisztoly-elozetes
### **HVG.hu**6. **"Itt az új Csupasz pisztoly film előzetese, Liam Neesonnel"** - Dátum: 2025. április 3. - Tartalom: Előzetes bemutatása, Leslie Nielsen örökségének említése - URL: https://hvg.hu/kultura/20250403_csupasz-pisztoly-liam-neeson-elozetes
### **Borsonline.hu**7. **"A Csupasz pisztoly új verziója pusztító lesz: Liam Neeson miniszoknyában, nyalókával rendezi le a rosszfiúkat"** - Dátum: 2025. április 4. - Tartalom: Előzetes részletes elemzése, jelenet leírások
8. **"Csupasz pisztoly: Liam Neeson még Pamela Andersont is térdre kényszeríti a legújabb trailerben"** - Dátum: 2025. június 18. - Tartalom: Teljes trailer megjelenése, Pamela Anderson szerepeltetése
### **Kiskegyed.hu**9. **"Zokognak a rajongók: lecserélték a legendás színészt, nélküle folytatódik a forgatás"** - Dátum: 2025. április 4. - Tartalom: Leslie Nielsen helyett Liam Neeson casting reakciók
### **NLC.hu**10. **"Liam Neeson a Csupasz pisztolyban! Itt az első előzetes"** - Dátum: 2025. április 3. - Tartalom: Első előzetes és plakát bemutatása
### **Tőzsdefórum.hu**11. **"Pierce Brosnan és Cate Blanchett egy kémtörténetben – Liam Neeson, Ethan Hawke és francia nosztalgia a filmajánlónkban"** - Dátum: 2025. április 6. - Tartalom: Filmajánló, amely említi Liam Neeson Vadmacska című filmjét
## Bővített keresés eredményei
A kreatív bővítési keresés során további magyar portálokon is találtam releváns cikkeket:
### **2024-es casting hírek (kiegészítés):**- **VG.hu**: "Újraforgatják a Csupasz pisztolyt, már a főszereplőt is megtalálták" (2024. február 29.)- **Pénzcentrum.hu**: "Legendás vígjátékot forgatnak újra: Liam Neeson főszereplésével, nagy sikerre lehet számítani" (2024. február 29.)- **NLC.hu**: "Liam Neeson szerelmes Pamela Andersonba" (2024. október 26.)
### **Egyéb magyar nyelvű tartalmak:**- **Femina.hu**: Több Liam Neeson-ról szóló cikk, de nem a Csupasz Pisztoly 2025-ös filmjéről- **Borsonline.hu**: Kiegészítő részletek a korábbi cikkekhez
## Összegzés
**2025-ben összesen 11 releváns cikk jelent meg** a Csupasz Pisztoly filmről vagy kapcsolódó témákról a vizsgált magyar hírportálokon.
**Megoszlás portálonként:**- 24.hu: 3 cikk- Borsonline.hu: 2 cikk - Index.hu: 1 cikk- Telex.hu: 1 cikk- HVG.hu: 1 cikk- Kiskegyed.hu: 1 cikk- NLC.hu: 1 cikk- Tőzsdefórum.hu: 1 cikk
**Időrendi megoszlás:**- Április 3-6.: 8 cikk (előzetes megjelenése + kapcsolódó cikk)- Június 16-27.: 3 cikk (poszter és magyar szinkron)
**Film adatok:**- Főszereplő: Liam Neeson (Frank Drebin Jr.)- Rendező: Akiva Schaffer- Producer: Seth MacFarlane- Pamela Anderson szerepeltetése- Amerikai bemutató: 2025. július 18.- Magyar bemutató: 2025. augusztus 7.- Magyar szinkron: Csernák János (Liam Neeson hangja)
**Struktúra:**- Kezdő prompt - Az eredeti feladat leírása- Keresési logika - Site-specifikus párhuzamos keresések módszertana- Gondolkodás és elemzés - Az időrendi trendek értékelése- Találatok - 10 cikk részletes listája 2025-ből**Főbb megállapítások:**- **11 releváns cikk** jelent meg 2025-ben a Csupasz Pisztoly filmről vagy kapcsolódó témákról- **8 portál** tudósított a filmről: 24.hu (3), Borsonline.hu (2), Index.hu, Telex.hu, HVG.hu, Kiskegyed.hu, NLC.hu, Tőzsdefórum.hu (egyenként 1-1)- Két fő időszak: áprilisi előzetes-hullám (7 cikk) és júniusi promóciós anyagok (3 cikk)- Legjobban tudósító portálok: 24.hu (3 cikk), Borsonline.hu (2 cikk)
**Bővített keresés tapasztalatai:**- További portálok (VG.hu, Pénzcentrum.hu) főként 2024-es casting hírekkel járultak hozzá- Femina.hu-n csak általános Liam Neeson cikkek, nem film-specifikusak- A kreatív keresés segített feltárni kapcsolódó tartalmakat (pl. Vadmacska film említése)
**Keresési módszertan:**- Alapkeresés: Párhuzamos site-specifikus webkeresések a legnagyobb portálokon- Bővített keresés: További portálok kreatív átvizsgálása különböző kulcsszavakkal- Magyar és angol címvariációk kombinálása minden keresésben- 2025-ös időszűrés következetes alkalmazása- A dokumentáció teljes archívként szolgál a keresési folyamatról és eredményeiről -
tothd1989
tag
válasz
Ammonita6 #2171 üzenetére
1:1 programozásra egyik gpt sem alkalmas, de egy jó társ egy másik, direkt programozásra kihegyezett model mellé. Claude 3.5, 4 ami nagyon jó, az említett gemini 2.5 is jó lehet, bár azt még nem próbáltam. Cursorban mindegyik benne van, szerintem jobban megéri, mint egyesével feliratozni a modellekre. Apropó, kontextusba került a céges kód, a cursor nem tanul a kódodból ha beállítod privacyt (a szerződés szerint, aztán kérdés ez mennyire valós).
-
tothd1989
tag
válasz
Komplikato #2142 üzenetére
Érdekes amúgy, 30b még cpun is futtatható (persze kvantálva), ha nem várunk isteni csodát és türelmesek vagyunk. Nálam most lokálban 7b modell fut egy (kettő) e5-2640v1-es cpun és általános beszélgetésre teljesen jó.
-
tothd1989
tag
Claude 4 kevésbé kreatív én úgy vettem észre (vs 3.5), de elég jól használható. Már amikor nem gondol egyet és elkezdi refaktorálni az egész kódot. Na meg amikor létrehoz egy szabályt magának, hogy legitimalizálja a szabálymódosításokat
Tehát vigyázni kell vele, de nem vészes, személy szerint én már úgy használom, hogy ssh hozzáférése van a gépeimhez, és idáig nem cseszett el semmit.
-
tothd1989
tag
Igazából az összes opensource nvr program kagás, legalábbis a nagyobbak, mindegyik elhasalt valahol nálam. Mondjuk nekem wifi-s kínai kameráim vannak, a ház nagy része vályog, nehéz átlőni megfelelő erősségű jellel így valszeg az is gond, hogy van némi timeout, de ha ezt a kis kínai a saját programjában le tudta kezelni, akkor mindenki le tudja. De ez szubjektív vélemény, nekem alapból van egy álláspontom a linuxról és az egész mögötte álló ökoszisztémáról és communityről, ami nem túl rózsás, mindezek ellenére én is használom - néhol eredményesebben mintha windows futna helyette. A kamerákra meg elkeztem írni egy "saját" programot ami ffmpeggel rögzít, ami minden bizonnyal nem a legprofibb, mégis megy, bármi történik.
-
tothd1989
tag
válasz
tothd1989 #1850 üzenetére
Úgy nézem, a readme szerint támogatja a gpu-s generálást, de arra nem tudtam rábírni. Valószínűleg kézzel kellene újraforgatni a kódot vagy nem tudom, igazából csak a benchmark eredmények miatt szerettem volna kipróbálni. Egyébként egy ilyen összesített táblázatot érdemes lenne összehozni, melyik eszköz, hogy teljesít különböző cpun/gpun.
-
tothd1989
tag
válasz
5leteseN #1841 üzenetére
Lefuttatam a benchmarkot, hogy tudjak némi használható adattal is szolgálni.
FastSD Benchmark - PyTorch
--------------------------------------------------------------------------------
Device - CPU,Intel(R) Core(TM) i7-14700KF
Stable Diffusion Model - stabilityai/sd-turbo
Image Size - 512x512
Inference Steps - 1
Benchmark Passes - 3
Average Latency - 4.134 sec
Average Latency(TAESD* enabled) - 1.472 sec
--------------------------------------------------------------------------------
*TAESD - Tiny AutoEncoder for Stable Diffusion
FastSD Benchmark - OpenVINO
Device - CPU,Intel(R) Core(TM) i7-14700KF
Stable Diffusion Model - rupeshs/sd-turbo-openvino
Image Size - 512x512
Inference Steps - 1
Benchmark Passes - 3
Average Latency - 3.468 sec
Average Latency(TAESD* enabled) - 1.154 sec
*TAESD - Tiny AutoEncoder for Stable Diffusion
-
tothd1989
tag
válasz
Mp3Pintyo #1847 üzenetére
Már tesztelgettem (amúgy túrót a fülébe minden olyan (hobbi) fejlesztőnek, aki nem írja oda, milyen shellt kell használni (bash, ps, cmd nem volt jó, miniconda lett a nyerő)). 2 perc csinált a 14700kf 4db képet 1024x1024-es felbontásban az alap modellel. Sajnos csak 77 tokent támogat, meg nem is a legjobb az alap modell, mert elég sok anomália a generált gépeken, direkt egy elmentett promptot próbáltam, ami fooocus alatt majdnem tökéletes kimenetet eredményezett. Mindenesetre köszönöm a linket!
-
tothd1989
tag
válasz
5leteseN #1826 üzenetére
Huhh, köszi a leírást (örvendetes, hogy, itt nem divat a ménemóvasolvissza').
Ha nem lettem volna teljesen egyértelmű (elő szokott fordulni), a k80-ra azért gondoltam, mert kis pénzért a sok vram + cuda csábító volt, és ha nem válik be - nem fáj, mert nem áldoztam sokat rá.
Nagyon referenciáim nincsenek mihez, vagy mivel mérjek - én csak a nyers tulajdonságokat látom...
Kb ahhoz viszonyítok mindent, hogy a 3070TI-m mennyire gyorsan számol, mert más AI ready kártyám nincs (a 6600xt-t nem tudtam rábírni, mert szerintem ott valami gubancot okoz, hogy egy virtualizált környezetben van, meg eleve szarok a radeon driverek).
P40: ezzel az a bajom, hogy ennyiért vagy minimálisan többért már egy rtx 3080-at be lehet szerezni amit könnyebb eladni ha esetleg cserélek.
VISZONT, mivel a 3080 csak éppen hogy a 3070 TI felett van, így nyilván nem veszek magánemberként olyan kártyát CSAK AI-ra, ami jobb mint ami abban a gépben van amin játszom (főleg úgy, hogy amúgy már egy ideje kinőttem a kártyát, mert nagyon kevés 4k 144fps-re). -
tothd1989
tag
válasz
5leteseN #1823 üzenetére
A hűtés nem hiszem, hogy probléma lenne, a blogomban leírt amd gépbe raknám, ami egy nzxt h7 flowban lakik. abban mindennek is van hely. tápcsatit írtam, hogy kell,
bár nem tudom nem e lehet esetleg direktbe a cpu konnektort beletolni, mert a tápon van még cpu output. nwm, túlterhelné azt a szálat a tápon, bár 1000w-os, de ügye pci-en van a nagyobb teljesítmény. a 24gb-ot néztem, hogy 2x12 (mivel gyakorlatilag két kártya van egyetlen nyákon), nem tudom megmondom öszintén, hogy kezeli. szeretnék valami kártyát csak AI-ra, de a legközelibb elérhető opció a 3060 vagy a 1080 (20-as szériában nem nagyon láttam olyat aminek több mint 8gb vramja van), ezért gondolkodtam el rajta. -
tothd1989
tag
Abszolút releváns kérdés, mit gondolsz, ha egyetlen szó analizálásában téved, akkor egy komplex kérdés esetén mi történik?
Más:
Túrtam az ebayt és találtam tesla k80-at 16000 jó magyar forintért (+a szállítás +be kell szerezni hozzá a tápkábel fordítót).
Megérné ennyi pénzt belefeccölni? Az megvan, hogy 11 éves kártya, de 2x 2496 cuda core és 24(!!!)gb vram. -
tothd1989
tag
válasz
BullHurley #1718 üzenetére
Ha van ilyen applikáció, igen, de hogy egy teljes értékű llm modellt nem futtatsz telefonon az 100%
-
tothd1989
tag
válasz
S_x96x_S #1713 üzenetére
Mondjuk erre egy hatalmas +1 tudok mondani. De ezzel várok amíg nem tudok venni egy nagyobb nvme-t, a héten vagy 3 alkalommal futottam bele, hogy elfogyott a hely, pedig 500gb a rendszermeghajtó és egyetlen játék sincs ide telepítve. Részemről ott halt le a wsl, hogy a torch telepítés befagyott, nyilván leállítottam a rendszert, aztán gatya lett. Eljátszottam egy pillanatra a gondolattal, hogy átrakom a homelab gépbe a 3070ti-t, de akar a rossebb szenvedni a radeon driverekkel (teljesítményben közel ugyanott van a 6600xt.)
-
tothd1989
tag
Ennyit a wsl-ről, én elhiszem, hogy valakinek tők jól megy (meg amúgy hasznos is lenne), de szerintem egy időre megint elengedem a kezét. Felraktam a pip-et, megcsináltam a venv-et, elkezdtem telepíteni a torch-t és kapa, lehalt a telepítés alatt, azóta el sem érem.
C:\Users\tothd>wsl -d Ubuntu-24.04
A művelet túllépte az időkorlátot, mert nem érkezett válasz a virtuális géptől vagy a tárolótól.
Hibakód: Wsl/Service/CreateInstance/HCS_E_CONNECTION_TIMEOUT
-
tothd1989
tag
válasz
DarkByte #1691 üzenetére
Ja, hát igen ez ilyen ágyúval verébre kategória.
Más, ti próbálkoztatok tanítani vagy finomhangolni modellt?
Eddig akármivel próbálkoztam a legtöbb az volt amit elértem, hogy segmentation faultot dobott a python. Hozzáteszem windowson borzalom a virtuális környezet, egyszerűen nem igazodom el, linuxon pöpecül megy (neeem, ettől még nem lesz jobb a linux).
-
tothd1989
tag
USA fixen kimarad az ascend buliból. Én megmondom őszintén itt és most olvastam először, hogy egyáltalán labdába rúgnak. De igazán kecsegtető dolgokat ígér, kérdés milyen áron és mennyire lesz tartós. Attól szerintem nem kell tartani, hogy kippukad ez a lufi, mert szép lassan mindenhova is beépülnek majd a modellek, legfeljebb az ilyen egyszeri emberek, mint mi, fogják elengedni a kezét.
-
tothd1989
tag
-
tothd1989
tag
válasz
DarkByte #1651 üzenetére
Szerintem llm szempontjából nem várunk sem Intel, sem AMD kártyára sem. Mondjuk talán egyáltalán nem, leszámítva pár fanatikust, nekem eddig csak bajom volt az AMD vga meghajtókkal, személy szerint a 6600XT-m is megbántam, hiába volt jó áron. Legfeljebb fél szemmel követjük a fejleményeket, nem hiszem, hogy egyhamar egyáltalán eljutnak arra a szintre, ahol a zöldek tartanak. Különben már az 5080 is érdekes lehetett volna, szinte biztos vagyok benne, hogy profitálhatunk előbb-utóbb az AI képességeiből, 16gb vrammal már el lehet szórakozni. De ahogy mondod, egyhamar nem jutunk még ehhez sem, mert ami volt, az itt van aprón (...).
-
tothd1989
tag
válasz
5leteseN #1645 üzenetére
Moseras képe tökéletesen deklarálja a kérdésed. Használható, ugyanakkor nem a legjobb a TOPS/kwh mutatója. Én is matekolok magamban, hogy megérné-eé esetleg beruházni 2-3db-ra, mintha kicsit megindult volna lefelé árban a 20-as széria, de talán majd akkor ha sikerül behúzni egy 5080-at és végre eltudom küldeni nyugdíjba a mostani vga-t.
Más, tettem ma egy próbát, felraktam a virtualizált gépre az LM Studiót próbaképp. Az tiszta sor, hogy a QEMU procit nem ismeri fel, de a 6600XT át van adva ennek a gépnek és nem találja meg. Nem kellene neki támogatni ezt a kártyát? -
tothd1989
tag
válasz
5leteseN #1639 üzenetére
A szerver bulit egyelőre elengedtem, amíg nem tudok egy fix feladatot adni nekik, amire nem elég az r9, mert fűtetlen műhelyben vannak, a lakásban meg a rossebb se akarja hallgatni a zúgásukat (még az r9nek is van némi alaphangja, mivel a két nvme meghajtó mellett kapott helyet 3db hdd is, illetve levegővel van hűtve, 2 vga (a 6600xt mellett egy gt740) van benne, szóval kell hűteni). Illetve a 360e pár hónapja táppénzen van, valami nyűgje lett a táppal, csere után is lekapcsol pár perc után.
-
tothd1989
tag
Sziasztok. Hát nem volt egy egyszerű menet végigrágni magam a fórumon, megmondom őszintén a hivatkozásokat nem is követtem. Örülök, hogy rátaláltam mert látok nagyon pozitív és nagyon negatív példát, hogyan használjuk/ne használjuk az "AI" eszközöket.
Amit rólam lehet tudni:
Tavaly elkezdtem foglalkozni a homelab témával, különféle szervereket futtatok. Van is egy kisebb rack parkom (dl380 g7, 2x dl380p g8, dl360e g8), de ez leállításra került, mert a teljesítmény nem minden esetben volt elég, illetve inkább alkalomszerűen volt használva és nem igazán volt egyenes arányban a kw/h-val. Ezt csak amolyan felvezetőnek említettem meg, innen jött az AI a képbe, mert a szerverekre természetesen linux (ubuntu 24.04) került és nekem talán 15 éve fordult meg windowson kívűl más os a gépemen (talán pclinuxos volt az utolsó), így szükségem volt segítségre, szinte mindenhez is. És itt nyúltam a OpenAI ChatGPT-hez. Nagyszerű móka volt felfedezni mennyire hatékony tud lenni...amíg nem kérsz komplexebb dolgokat tőle. Rengeteg dolgot megtanultam általa bash/python (script) nyelven. A deepseek r1megjelenéséig etettem az adataimmal, azóta már csak akkor nyúlok hozzá, ha minden más kudarcot vall. Mivel követem David Bombal-t, az adatvédelmet taglaló videójának hatására kezdtem el lokálisan futtatni llm modelleket.
Amit jelenleg használok:
LM Studio (deepseek-r1-distill-qwen-7b, Dolphin3.0 Llama3.1 8b Abliterated)
Pinokio (Fooocus) - itt megjegyezendő, hogy a legtöbb "app" nem megy kézi belepiszkálás nélkül, sokszor kimaradnak python könyvtárak telepítés során. Az említett app egyébként nincs cenzúrázva.
Invoke (Flux-LoRA)
Ami tervben van, hogy szeretnék saját modellt tanítani, videót készíteni megadott karakterekkel, de ezekkel kapcsolatban még nem találtam túl sok számomra is hasznosítható infót.
A fent említett tevékenységeket az aláírásomban látható vason futtatom, a homelab gép nemhiszem, hogy alkalmas volna rá, mert eleve proxmox fut rajta és az erőforrások meg vannak osztva, a vga pedig át van adva egy windows 11-et futtató virtuális gépnek.
Egyébként a homelab gép fő tulajdonságai: Ryzen 9 5900x, 64gb ddr4, 6600XT.
Mp3Pintyo youtube oldalára felnéztem, felettéb hasznos, csak így tovább!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- LENOVO ThinkBook 13s - 13.3" FullHD IPS - i5-10210U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest