- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15185 üzenetére
Igen, körülbelül olyasmiről van szó, mint a negatív tér rajzolásának gyakorlata. Megfigyelték, hogy az emberek egy ismeretlen, teljesen szabálytalan formát sokkal pontosabban le tudnak rajzolni, mint egy ismertet. Azért, mert az ismert formákhoz az agy kicsi korban a neki adekvát szimbólumot társítja, és onnantól kezdve mindenáron azt akarja alkalmazni. A száj pl. egy görbe vonal, a szem egy mandula, a fej egy karika. Egy kisgyereknél ezek az egyszerűsítések még ésszerűek, hiszen az agya még nem fejlett teljesen. De amikor valaki felnőttkorában így rajzol, annak nincs más magyarázata, mint az, hogy a 3 éves korban megszerzett és berögzült szimbólumrendszert húzza elő mindig a bal agyfélteke, ami azt mondja: Ne foglalkozz azzal, amit látsz, azt rajzold, amit mondok neked! Az ott nem sok-sok vonal hálózata, hanem egy szem, a szem pedig egy szilvamag, közepén egy karikával, abban még egy karika. – És a kezed már le is rajzolta, amit a bal agyfélteke diktált.
Ellenben van egy pár jó tréning arra, hogy hogyan nyomjuk el azt, hogy a bal agyféltekénk belepofázzon, mi van a szemünk előtt. Ilyen pl az, amikor egy vonalas rajzot fejjel lefelé kell lerajzolni. Először tiltakozik ellene a bal agyfélteke, és megpróbálja megmagyarázni, hogy ez így hülyeség, a dolgokat nem forgatjuk fejjel lefelé, hiszen egy embert sem kérhetünk meg arra, hogy fejen állva álljon modellt stb. Viszont ez csak egy gyakorlat! Arra való, hogy ne legyen felismerhető figura a képen. Ha egy vonalas ábrát fejjel lefelé fordítva látsz először, sok esetben nem is tudod, mit ábrázol a kép. Na, ezt kell megkezdeni lerajzolni. Csak a vonalakat, és úgy, ahogy látod őket egymáshoz viszonyítva. Ne próbáld meg kitalálni, hogy mit ábrázolhatnak. Majd ha végeztél, kiderül. Meg fogsz lepődni az első rajz után, ha végeztél és visszafordítod, hogy milyen pontosan le tudtad rajzolni. Pont azért, mert a jobb agyféltekéddel rajzoltál, nem próbáltál formát találni, azt nevesíteni és leegyszerűsíteni. Nagy a kísértés, hogy közben megfordítsuk a rajzot, de nem szabad. Ezt ki kell próbálni.
De most nem tudom itt neked kifejteni egy komplett könyv magyarázatát a fórumon, el kell olvasni, és végigcsinálni a benne talált gyakorlatokat.
-
pufancska
tag
válasz
h.adam.92 #15183 üzenetére
Én anno ezt a könyvet forgattam "Szunyoghy András: Rajz abc" [link] kezdésnek nagyon jó. Bár itt méregetnek, arányokat magyaráznak, de ezeket érdemes megtanulni. Ezt írja a könyv "Ez a könyv arra vállalkozott, hogy megtanítson rajzolni: kézen fogja a tanulni vágyót, közös gondolkodásra, együtt látásra serkentse. Megmutatom, hogyan gondolkodom, mit és hányszor mérek, amikor rajzolok, azaz a kezdő lépéseket segítem."
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15183 üzenetére
Szerintem nem. Eleve nem tanulok olyantól, aki csáléra rajzolja a portrét. Persze egy cikket le tudott fordítani, azonban a benne lévő dolgokat alkalmazni nem tudja. Körülbelül 25 éve rajzoltam utoljára portrét, és az megütötte ezt a szintet. Nekem ez nem elég jó.
Amellett ez a technika az, amit állítólag kerülni kell, mert a művészi látásmódot nem fejleszti. Ezt a bal agyfélteke csinálja. Mindent lemér, kicentiz, viszonyít, megmagyaráz és megpróbál racionalizálni. Aztán mikor nem jön össze a szemmérték, vagy a "ceruza-mérték", akkor eltorzul az egész kép. Mostanában nagy hype-ja van a jobb agyféltekés rajzolásnak, ami tulajdonképpen nem rajzolni tanít (mert azt állítólag mindenki képes, aki a folyóírást képes volt megtanulni), hanem egy látásmódot fejleszt ki, hogy segítségével valóban azt tudd papírra vinni, amit látsz, és nem azt, amit a bal agyféltekéd mindenáron bele akar magyarázni.
Keresd Betty Edwards Jobb agyféltekés rajzolás című könyvét.
-
jhos910
senior tag
válasz
h.adam.92 #15165 üzenetére
Bocsánat, félreírtam. A5ös van nekem is!!!!
És bőven elég ám!! Nem kell aggódni hogy ó ez de picike, mert jól használható egészen 20-on nemtudom hány col-os monitorig mert igazából amikor használod úgyis nagyítva fogod rajzolni a részleteket és a hosszú vonalakhoz még én is inkább pen toolt használok. Igaz papíron 30-40 cm teljesen egyenes vonalakat is tudok húzni és nem is használok vonalzót de a PC az más műfaj. Itt igenis használ az ember.
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15165 üzenetére
Kezdésnek az A6 épp elég lesz, nem utolsósorban azért, mert az A5-ös jóval drágább. Ő más kérdés, őt kitermeli az árát, te pedig egyelőre csak hobbiból rajzolgatsz.
Van hozzá gyárilag hegy, egy a tollban, meg vagy 5-6 db a dobozban, bár még mindig az elsőt használom, már többször fordítottam rajta, mert az észrevettem, hogy elég gyorsan kopik. Ráadásul az egyforma toll tartás végett féloldalasan kopik a hegy, ha ilyet veszel észre, csak fordítani kell rajta pár fokkal, mondjuk 45-tel vagy 90-nel és máris a másik fele kopik. Ezért még nem érdemes eldobni a hegyet.
Ha sokat fogsz rajzolni, akkor biztos elég a gyári garnitúra egy évig is. A póthegy pedig nem drága.
-
jhos910
senior tag
válasz
h.adam.92 #15163 üzenetére
Csak a feketét javaslom szimplán a használatból eredő esztétikai változások miatt
Nekem is ilyen van, szeretem, meg vagyok vele elégedve! Viszont érdemes hozzá rendelni egy pakk hegyet szerintem, mert én amíg hozzászoktam a gazdaságos használatához az idő alatt elkoptattam 2 hegyet (azt hiszem).
-
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15151 üzenetére
Ha még sosem rajzoltál, akkor nem ezzel kéne kezdeni. Egy emberi arc eléggé összetett feladat. Plusz előbb meg kell ismerni az arányokat, a fényeket-árnyékokat, és csak feketével (grafittal) rajzolni. A színes festés egy következő lépcsőfok. A hajat pont azért esik nehezedre megfesteni, mert nem ismered az árnyékolás és a csillogás furfangjait. Pedig azzal van megoldva az egész. Ha megnézel egy jól megrajzolt képregényt, csak fehérrel és feketével meg tudják rajzolni a hajat. De ehhez gyakorlat kell, és semmiképpen nem ajánlom, hogy ezzel kezdd. Rajzolj önarcképet tükörből fekete-fehérben. Ne képről másolj, ott a saját arcod. Így teljesen elmerülhetsz az apró részletekben is.
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15149 üzenetére
Az ecsethez tartozó fenti eszköztáron az Opacity (áttetszőség) értéke kisebb, mint 100%. Ilyenkor félig-meddig átlátszó képpontokat rajzol, aztán ha átmégy még egyszer rajta, akkor persze befedi. Ha táblával rajzolsz, kapcsold ki ott az Opacity melletti kapcsolóval ezt az opciót. Én sem használom, ha pl maszkot festek, mert fótos lesz.
Viszont ha ceruzaszerűen rajzolsz, és árnyalsz, satírozol, akkor jól jöhet.
-
pufancska
tag
válasz
h.adam.92 #15136 üzenetére
Kíváncsian várom majd a fejlődésedet. Én is most kezdtem el a rajzolgatást és nagy valószínűséggel veszek egy táblát a gyorsabb munka miatt. Bár én Illustratort kezdem eme indok miatt megtanulni. BonFire tutorja alapján első munkám, tele hibával és borzasztó sok idő, de sikerült első AI képet létrehozni és a végtelenségig tudom nagyítani borzasztóan örülök neki. Ja csak másoltam, nehogy vád érjen, az eszközöket tanulgatom kezelni.
Aki unatkozik nézze meg baromi jó
-
Kloden
senior tag
válasz
h.adam.92 #15125 üzenetére
+1 szavazat Photoshopra. Ez az etalon.
Ezt a videót meg majd nézd meg, egy kis kedvcsináló. A Photoshop Mesterképző DVD-n található egyik lecke, ha esetleg meg akarod keresni neten az egészet. (érdemes ezzel és a Gyorstalpaló DVD-vel kezdeni) -
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15125 üzenetére
Ha neked mindegy, akkor javaslom a Ps-t, már csak azért is, mivel ipari szabvány, és nem árt, ha az ember tudja kezelni – az életben később bármikor jól jöhet az ismerete.
Azért is javaslom a Ps-t, mivel nincs még egy program, amelyről ennyi tutorial, leírás és fórum szólna. Gyakorlatilag mindent meg lehet vele csinálni, ami a képszerkesztéssel kapcsolatos, sőt, még kicsit többet is (3D, animáció és videoszerkesztés).
Emellett ha valaki a digitális festészethez kötelezi el magát, szintén zseniális szerszám. Nem tudom, hogy a többi képszerkesztőben van-e nézet elforgatása opció, ami szabadkézi rajzolásnál 100 emberből 99-nek nagyon jól jön. Úgy lehet forgatni a nézetet, ahogy a papírt is forgatod rajzolás közben, hogy egy-egy vonal jobban kézre álljon. Ilyen még az Illustratorban sincs (pedig nem ártana bele!).
Ha pedig leginkább rajzolnál, akkor be kell szerezni egy digitalizáló táblát. Erről a témáról meg ebben a topicban szoktunk beszélgetni, így ott is rengeteg tanácsot találsz.
A tábla nagyon kényelmes akkor is, ha nem rajzol az ember, hanem fotót szerkeszt. Maszkokat, árnyékokat, fakítást, égetést végezni sokkal szebben (és hatékonyabban és gyorsabban) lehet táblával, mint egérrel. Kicsit megszokod a táblát, és nehezedre fog esni nélkülözni. Persze azt is meg kell szokni, mert nem olyan, mint papírra rajzolni. Ha nem vagy benne biztos, hogy ezt hosszútávon mennyire gondolod komolyan, akkor nem érdemes egy hetvenezres Intuos táblát venni, elég lehet egy 25-ezres Bamboo is; a lényeg, hogy lehetőleg Wacom tábla legyen, és ne Genius meg Trust meg a többi förmedvény.
-
Kloden
senior tag
-
BonFire
veterán
válasz
h.adam.92 #15115 üzenetére
Feltételezem, ha ilyeneket kérdezel, akkor festeni nem tudsz. Márpedig ez festészet, és az most lényegtelen, hogy digitális. Nem kell hozzá kellék, fogyóeszköz, drága festék, papír, vászon, farostlemez, karton, állvány, ecset csak Photoshop. Viszont attól hogy megtanulod a Photoshopot kezelni, még nem fogsz tudni automatikusan festeni, gondolom ez kézenfekvő. A Ps itt csak egy eszköz, de ha van egy digitalizáló táblád és jól festesz, akkor akár Paintben is lehet ilyet csinálni. Vagy GIMP-ben, vagy Pant.NET-tel, meg még egy tucat képszerkesztővel. Állítólag a Corel Painter sokkal jobb festőknek, mint a Photoshop, hiszen az arra van kihegyezve, a Ps meg elsősorban képszerkesztésre és -manipulálásra.
Könnyen lehet pár kattintással random zajból vagy fraktál felhőből néhány szűrővel baromi látványos absztrakt ábrákat generálni, de ez a figurális ábrázolásmód megköveteli a rajztudást. Amit persze szintén meg lehet tanulni.
Pl most dolgozom épp egy ilyen képen, meg nem mondanád, mit ábrázol, igaz?
Nem Google, saját fotó, kopirájtos, meg minden, csak mutatom, hogy egy kis érdekességért nem kell a szomszédba menni, ha van Ps, viszont festeni nem tudok.
-
ViZion
félisten
válasz
h.adam.92 #15115 üzenetére
Az 1. hsz szükséges az alapokhoz, hogy megismerd az eszközöket, stb. Anélkül hiába írom le szerintem hogy kellene ilyesmihez nekifogni.
Mondjuk ehhez egy Wacom nem ártana szvsz. Bonfire majd megmondja mit-hogy, van táblája is, korábban meg scannelt és átrajzolta. De ilyen vonalakat egérrel elég nehéz rajzolni.Lehet egérrel is, de nehéz azért szép vonalakat húzni, míg táblával természetesebb azért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Milyen monitort vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Metal topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Apple iPad Pro 11" (3rd Gen) Profi teljesítmény, elegáns külsővel!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB SilentiumPC Signum SG1V TT 500W
- ALIENWARE Area-51 R5
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest