- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egy óra, két rendszer
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
Aktív témák
-
Protezis
őstag
válasz
loszerafin #169 üzenetére
Köszönöm a megoldást, működik.
''Megjegyzés1: ehhez a tr-es megoldáshoz már fűztem jegyezeteket ezen a fórumon''
Nem tudom, igazából örültem, hogy legalább logikailag sikerült valami jót kitalálnom.
A fórumot meg nem néztem át a tr-hez kötődő hszekért.
''Megjegyzés2: ez cat proba.txt|tr ... tök felesleges. Minek catolsz?''
Csináltam így is, úgy is, ezt copyztam be
''Megjegyzés3: a read annyira nem unixos megoldás....''
Sajnos még nem tartok ott, hogy ilyenekre is figyeljek
Köszi a linket, megnézem. De akkor nagyjából jó irányban voltam nem? tr-t használtam, a sorvégét szóközre cseréltem...
Azért ha időd engedi, megmondod mi a probléma a read-es megoldással? Előre is köszi. -
Protezis
őstag
Kezdek őszülni
Ki akarom szedni egy fájlból egyesével a szavakat.
cat proba.txt | tr ''\n'' '' '' | read -a szavak
gondoltam a read -a -val belerakom a szavak tömbbe a szavakat. Igen ém, de csak addig megy, ahány szóból áll a fájl első sora, tehát 2 szó esetén legfeljebb ${szavak[1]} lesz elérhető, a ${szavak[2]} már üres. Azt hittem, ha tr-rel egy sorba rendezem a szavakat, jó lesz, de nem
Valaki help me! -
Protezis
őstag
válasz
Protezis #164 üzenetére
Ez a köcsög Kate meg nem mentett, az volt a gond. Minden változás után nyomom a Ctrl-S-t, vagy a file/save-t, de nem ment a nyomorék. fájlneve~.sh-ba menti.
A $sor helyett meg $szoveg, ennyi volt a hiba.
Mod: Ja, ezt is már időközben kijavítottam, csakhát b@szott menteni.
Meg persze az, hogy régebbi verziójú sh-t futtattam, jóhogy nem volt jó. Bocsi. De ilyenre álmomban nem gondoltam volna. Nem baj, wine-vel futtatom a jegyzettömböt, az legalább jó
Na jó, lassúcska, de a gedit jónak tűnik
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
Nem megy nekem ez a script írás
read sor
sorokszama=$(cat $1 | wc -l)
elsofele=$(head -n $(($sor-1)) $1)
masodikfele=$(tail -n $(($sorokszama-$sor+1)) $1)
read szoveg
echo ''$elsofele'' > proba2.txt
echo ''$szoveg'' >> proba2.txt
echo ''$masodikfele'' >> proba2.txt;;
Ha beírom egyesével, $1-et proba.txt-vel helyettesítve, működik.
Viszont ha ez így van srciptfájlban, akkor nem jó.
Ha a 2. sorba akarok beszúrni, akkor így néznek ki a szövegfájlok.
proba.txt:
elso sor
masodik sor
harmadik sor
proba2.txt:
elso sor
2
masodik sor harmadik sor
Tehát nem rakja bele a szöveget, hanem helyette a sorszámot teszi bele, valamint a végét egy sorba rakja. Pedig egyesével beirogatva konzolba működik. -
Protezis
őstag
Egy változóba hogy lehet belerakni stringet. Mert tudom, hogy pl.:
valt=''Ez egy szoveg''
echo $valt
Jó, de a stringet egy parancs sorozattal állítom elő, mint pl itt:
torlendo=cat $1 | grep -nv '^$' | grep '^$sor:'
A torlendobe akarom tölteni az utána lévő parancs kimenetét. De sehogysem jön össze.
Mod: Sikerült
[code]
torlendo=$(cat $1 | grep -nv '^$' | grep ''^$sor:'' | tr -d ''^$sor:'')
cat $1 | grep -v ''$torlendo'' > $1;;[code]
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
Oh, köszi. Gondoltam, hogy túlbonyolítom
Olyan pájpolásokat csinálok már, hogy hanyattvágom magam. Tegnap valami 5-ször greppeltem egymás után. Lehet, hogy ez nem számít soknak, de nekem ez óriási fejlődés. Pár napja még a pipe használatát se vágtam
De azért érdekelne, mi a hiba az enyémben. -
Protezis
őstag
A feladat, hogy kitöröljem a felhasználó által megadott sort a fájlból. (ő a sorszámot adja meg)
torlendo=cat $1 | grep -nv '^$' | grep '^$sor:' | tr -d '^$sor:'
cat $1 | grep -v ''$torlendo'' > $1
Ezt találtam ki. A 2 sort nem tudom összerakni sajnos.
Első elvileg kiszedné a kérdéses sort a fájlból, a 2. pedig az eredetiből szedi ki a kérdéses sort.
Nem sikerül rájönnöm a szintaktikai hibára.
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
loszerafin #141 üzenetére
Igen, azóta rájöttem, én rontottam el. Bár a hibám az volt, hogy egy helyen nem raktam szóközt
Köszi az ötletet, de annak, hogy mi mire való (mármint amit leadtak órán) utána tudok nézni neten... remélem
A tr parancs meg csak épp, hogy említésre került. Legalábbis a jegyzetben. Órán lehet elhangzott bővebb info róla, de én hülye nem figyeltem
Szavak számára eszembe jutott egy egyszerűnek mondható megoldás:
cat $1 | grep -o $szo | wc -l
Mod2: Én teljesen hülye vagyok, lelövöm magam. Ez másik feladatSorry. Elteszem magam holnapra.
Természetesen előtte szot beolvassa, $1 pedig a fájl. Ez jónak tűnik, de tényleg az?
Lehet hülyeségeket beszélek már, 4-5 órája csinálom
Mod: Amúgy hogy tartozik össze a kettő? Mármint a programozó, meg a script írás. Mert shell script nélkül eddig elég jól elboldogultam Pascalban, C-ben, Java-ban, szóval nem létszükség. Vagy kifejezetten ilyen shellscriptprogramozókról beszéltek? (bocs dabadab, de ezt tuti rosszul írtam le, de tán 7 szótagig egybe kell írni)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
loszerafin #128 üzenetére
tr -c '[:alpha:]' '\n' <''$1'' | grep -v '^$'|wc -l
Ebből ezt nem értem teljesen: tr -c '[:alpha:]' '\n'
Ugye úgy működne (nem működik, nem tudom miért), hogy minden szóközt kicserél újsor karakterre. Ezután pedig megszámolja a sorok számát.
Most, hogy tudom, hogy a tr parancsot kell használni, rátaláltam egy leírásra, és összeeszkábáltam ezt, ami működik is:
tr '' '' ''\n'' < valami.txt | grep -v '^$' | wc -l
Elolvastam a tr manualját, de sem a c, mint complement, sem az :alpha: nem világos.
Ja, hibaüzenetnek azt írja a tiédre, hogy ''two strings must be given when translating''
Előre is kösz Ó Nagy Buherátor!
Természetesen linket is elfogadok, ne gépeljél sokat!
Mod: Most látom, hogy született pár hsz közben, megnézem a címet, amit adtál.
Amúgy a ZH papíron lesz, szóval a fontosabbakat fejből kell vágjam.
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
loszerafin #125 üzenetére
Sajnos nem jöttem volna rá. Mivel a parancsot se ismerem. Csak az a különbség köztem és sok user között, hogy én ezt addig fogom nézni, míg meg nem értem, nem pedig csak becopyzom. Azért kösz.
Mod: Nincs harag.
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
loszerafin #122 üzenetére
Remélem most döngeted a melledet, hogy te egy igazi linux buherátor vagy. Én pedig egy stupid user. Köszönöm a segítségedet.
Más valaki?
Mod: Látom szerkesztetted... sikerült összezavarnod. Pont, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Most jön az, hogy a user bólint, hogy érti, és elkullog...
Amúgy igen, ha érteném azt, amit Petyának írtál, akkor ez nem lenne probléma. Csak sajnos nem értem. De nem baj, megpróbálom megérteni, és ha rájövök, vérbeli linuxoshoz híven hasonló válaszokat osztogatok majd rémült kis usereknek
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
Remélem Petya nem ezt kérdezte, legalábbis úgy gondolom, hogy nem
Szóval:
Egy fájlban kellene megszámolni a szavak számát. Greppel kéne (szerintem) valahogy kiszűrni a szavakat, -o -val soronként kiírni, és wc -l -lel megszámolni. De nem sikerül megadni olyan reg.kifejezést, amivel működne. Szőközöket meg tudom számolni, de a sorok utolsó szava után vagy van (ekkor beleszámolja), vagy nincs (ekkor meg nem).
Előre is kösz. Persze linknek is örülök!
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
''Ja, és ha valami nem megy a kotprogival kapcsolatban, akkor szólj, hátha tudok segíteni''
Oh, köszi
Ha neked nem megy valami, akkor persze én is segítek, ha tudok!
Igazából azért akartam ma nekiülni, mert kedden Dimat ZH
(ma jöttem rá)
A net meg 384/64, de 3 felé osztva... no comment
Használható, de inkább letöltök pár óra alatt egy (fél)CD-t
Ja, ez off...bocsiii
[Szerkesztve] -
-
Protezis
őstag
Légyszi valaki mondjun egy live CD-s linuxot, ami a következőket tudja:
- automount floppyra és pendrivera, cd-re, meg amire lehet
- normálisan be lehet állítani ip-címet, ne kelljen b@szakodni ifconfig eth0 ... baromsággal
- kezelje az ATi 8500-as kártyámat, ergo 85 Hz legyen 1024x768-ban a monitor
- minél kisebb legyen, nem kell bele semmi, script írásra kell, azt meg tudja mind (vagy ha nem, olyan kell!)
- írjon NTFS-re
ami jó, ha van: film és mp3 lejátszás, utóbbi fontosabb, de ezek nem kötelezőek
- magyar billentyűzet.
Slaxet most próbáltam, azt hiszem pár évet öregedtem. Sulix nagy, kisebb kéne max 300 MB, mert holnapra el szerettem volna intézni a kötprogit, de persze nem fog sikerülni a köcsög disztribek miatt.
Bocs a fogalmazásért, de mikor dolgozna az ember, akkor persze nem jön össze semmi.
Próbálbám én megszeretni a linuxot, de amíg ilyen köcsögségeket csinál, addig nehéz lesz. Mandrake elég jó, csak azóta volt már full format
Tudom, én vagyok a béna, meg flamekeltő...
Ja, és ha lehet, tegnapra...
(na jó, nem, de ne 3 nap múlva írjatok)
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xbox Series X|S
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elképesztően drága az új Ryzen Threadripper PRO generáció
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- hcl: Vízóra :D (okosóra számlap)
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Napelem
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Egyedi ékszerdobozka
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest