Keresés

Aktív témák

• T-800

tag

Sziasztok!

gondom van az NFS-sel:

/etc/exports:
    /tftpboot/192.168.1.10 192.168.1.*(rw,sync)

syslog részlet szerverről:
    rpc.mountd: authenticated mount request from 192.168.1.2:977 for /tftboot/192.168.1.10 (/tftboot/192.168.1.10)

kliens:
    # mount 192.168.1.13:/tftboot/192.168.1.10 -t nfs /mnt/nfs
    mount: 192.168.1.13:/tftboot/192.168.1.10 failed, reason given by server: Permission denied

Gentoo, nfs-utils-1.0.6-r6 csomaggal mind2 gépen

Mi lehet a hiba? A segítséget előre is köszönöm.

• T-800

tag

válasz duo #2113 üzenetére

A root=/dev/hda7 mondja azt a kernelnek, hogy a gyökér partició a primary master ide eszköz 7-es particója (vagy 8-as, ha 0-tól van számozva, ez terjesztés kérdése azt hiszem).

Az általad írt hiba lehetséges okai:
    -nincs ilyen particiód
    -van ilyen partició, de a /dev könyvtárban nincs hozzá meg a szükséges fájl
    -esetleg devfs-re vágyik a rendszer, és ezért nem létezik /dev/hda7, vagyis hiányzik a kernelből a devfs, és a devfs automount
    -a kernelből hiányzik az adott fájlrendszer támogatása /ext2,ext3, vagy ami épp kell/
    -a kernelből hiányzik az ide támogatás

esetleg a fentiek kombinációja, lehet hogy több dolog is hiányzik a kernelből.
    FONTOS! A fenti dolgok rendesen legyenek benne a kernelben, ne modulként, mert a modulok csak később töltődnek be!

Gondolom nincs semmi egzotikus hardvered, ami esetleg még a hibát okozhatja.
    (pl. raid kártya, scsi vinyó, vagy ilyesmi)

• T-800

tag

válasz duo #2109 üzenetére

/usr/src/linux/Documentation/initrd.txt -ben van némi doksi róla.

Igazából nem vagyok benne biztos, hogy feltétlenül szükséged van az initrd-re. Lehet, hogy jobban járnál, ha kapásból felcsatolnád valamelyik particiódat gyökérnek. Ezt sokkal egyszerűbb megvalósítani. Hogy őszinte legyek az initrd-vel eddig nekem csak 1 sikertelen kisérletem van, szóval nem nagyon tudok segíteni.

szerk:
    Az is lehet, hogy tök jó az initrd.img, csak hiányzik a kernelből valamelyik fájlrendszer.
    Én mindenesetre kipróbálnám a következő paraméterekkel meghívni a kernelt:
    root=/dev/hda7 init=/bin/bash

[Szerkesztve]

• T-800

tag

válasz duo #2103 üzenetére

Ha pivot_root-ot emleget, akkor szerintem initrd -vel szeretnéd a gyökérkönyvtárat felcsatolni. És itt valami el van konfigurálva. Nem találja a pivot_root programot, ami helyre tenné a fájlrendszered. Ennélkül nem fog tudni ''értelmes'' programot futtatni az init.

Szóval szerintem nem biztos, hogy a kerneled a rossz, lehet hogy inkább az init scripted. Vagy mindkettő.

Aktív témák

Hirdetés