- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
sanzi89 #18594 üzenetére
A porteusra telepíthető csomagok között láttam az acpid nevezetűt ami elvileg azzal foglalatoskodik, hogy mindenféle acpi eseményeket kezelgessen. Ennek elvileg a konfigurációja az /etc/acpi/events alatt van.
-
sanzi89
addikt
-
válasz
sanzi89 #18364 üzenetére
Azért, mert a 2-3-4-5 futási szinteken automatikusan belép - te akartad így. Nézd meg, hogy Debian alatt melyik szint mit jelent, aztán ha sikerült kiválasztani, melyik szint kell, akkor az oda belépésre csinálj külön entry-t a grubban és ott ne engedélyezd az autologint.
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #18362 üzenetére
A megoldás kvázi egyszerű, fel kellett tenni a mingetty programot:
apt-get install mingetty
A dolog működik is, tényleg belép mikor elindul a rendszer, de kilépni nem tudok. Mihelyst kilépek a logout paranccsal, hogy utána belépjek a root-ba rögtön belép magától újra a guest-be. Erre valakinek ötlet?
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #18361 üzenetére
Kipróbáltam ezt:
You can enable the autologin by modifying the inittab file.
Using any editor Open the file inittab. I have used vim editor#vim /etc/inittab
Serach for the line.
1:2345:respawn:/sbin/getty 38400 tty1
Replace with as follow
1:2345:respawn:/sbin/mingetty --autologin <user-name> --noclear tty1
After modifying the inittab restart the system.
A rendszer nem bootol be rendesen az alábbi hibával:
INIT: cannot execute "/sbin/mingetty"
-
Jester01
veterán
válasz
sanzi89 #17844 üzenetére
Igen, a sleep várakozik amíg adott idő el nem telik.
Azért kell a while hogy következő nap is fusson még a script (hiszen a ramból felébredve ott folytatódik minden ahol abbamaradt).
Igen, a || az a vagy, itt csak arra van használva, hogy ha valami hiba van akkor lépjen ki a script. -
Jester01
veterán
válasz
sanzi89 #17840 üzenetére
A kettő nem tudom miért zárná ki egymást.
A suspend_kiosk egy függvényt definiál ami az aktuális időhöz hozzáad 15 órát hogy akkor ébredjen - ez mondjuk eleve marhaság akár van cron akár nincs, hiszen a cél fix időpontban ébresztés lenne, feltételezem. A következő sor elküldi suspend-to-ram módba.
A Mon|Tue|Wed|Thu sor értelemszerűen megnézi hétfő-csütörtök intervallumban vagyunk-e majd a következő 3 sor kiszámolja a 17:59-ig hátralévő perceket hogy a sleep annyi ideig várjon majd mehet a suspend. A péntek hasonlóan, csak akkor kikapcsolás lesz.
-
ReJim
őstag
válasz
sanzi89 #17822 üzenetére
Persze, egyszerűbb lenne egy erre készített kiosk rendszerű disztribúciót használni... Csak mivel mondjuk kevessebb ember fejleszti az ilyen disztribúciót, megbízhatóbb egy bevált, jól támogatott disztrót átalakítani beállításokkal, és kiegészíteni programokkal, stb.
Én anno egy ubuntu-n variáltam át a bejelentkezést, ablakkezelőt, és a firefox-ot (indult magától, bezáráskor újra elindult, r-kiosk bővítménnyel). multitouch-os monitoron, terminálon. Így egy ismert disztróval volt dolgom, ami támogatott, stabil. És hamarabb elkészültem vele, mintha egy teljesen ismeretlen felépítésű speckó kiosk linuxal kezdtem volna. (pár nap ráment mire minden tökéletessen üzemelt, pl képernyő bill, érintőképernyő, nomeg a speciális "webportál")
-
ReJim
őstag
válasz
sanzi89 #17812 üzenetére
"Fut egy Debian szerver itt próba képen..."
Tehát, ezekszerint debiant telepítettél már, láttad hogy működik, de rest voltál beírni két szót a google-ba:
debian kiosk, ami kihozott volna neked egy videót (ami 2 részes, de nincs féleóra a kettő), amiben elmagyarázza, hogy csinálj kiosk rendszert debianból.a linux kezdő kérdez, aki már többet foglalkozik vele, az megtanul keresni és man-t használni.
-
-
válasz
sanzi89 #17812 üzenetére
de Windows-on végiglapozom a füleket, menüket, beállításokat, stb. és már van egy képem a témáról.
Amik ugyanúgy semmit nem mondanának, ha nem használnál 20 éve Windowst. Windowsos tutorialokban sem írják le, hogy a piros X zárja be az ablakot, meg CTRL-C a másolás, mert minden felhasználójának egyértelmű. Ne várd el a Linuxtól sem ezt.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sanzi89 #17812 üzenetére
De bevallottan kezdőként egy elég bonyolult dologba fogtál. Végül is annyi a problémád, hogy ismeretlen még a dolog. Én ezt értem, de hidd el mindenki így kezdi. Nem tudod, nem baj, majd megtanulod.
Plusz választottál egy noname akármiylen disztrót. Persze, hogy nem lesz rendes leírás. Úgy nem fog menni, hogy 0 ismerettel 5 perc alatt lesz működő rendszered. Így max egy desktop telepítést tudsz megcsinálni.
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #17804 üzenetére
Valószínűleg megint volna egy kezdő kérdésem. A probléma ez:
"Now copy the file /etc/inittab from the 001-core.xzm module to /porteus/rootcopy/etc/ and change the default runlevel from 4 to 3."
A gondom az, hogy amire hivatkozik 001-core.xzm modul, azt sehogy se bírom megnyitni. Se Windows, se OpenSuse.
u.i.: Úgy néz ki, hogy valamilyen Linux kernel modul, amit lehet szépen ki-be csomagolni. A példa rá:
mkdir /tmp/000
xzm2dir /path/to/000-kernel.xzm /tmp/000Namost a zypper nem talál xzm2dir nevezetű telepíteni valót, alapból meg nem ismeri.
-
Vladi
nagyúr
válasz
sanzi89 #17802 üzenetére
Nagyon szívesen.
Amilyet akarsz. Mondjuk debiannal: link
De ez egy általános magyarázatot is tartalmazó leírás.
Viszont ha tök hülye vagy a linuxhoz, akkor nem biztos, hogy ilyen témákkal kellene kezdeni. Mondjuk 10 perc múlva tuti nem lesz kész a géped...
Aztán megint én leszek a köcsög, hogy minekszólokbe.
-
BoB
veterán
válasz
sanzi89 #17799 üzenetére
Mert annyira megszokták a rendszert hogy ilyeneket magától értetődőnek gondolnak, ezért ki szokták felejteni.
Ezért vagyunk mi hogy segítsünk
Bár hozzáteszem hogy amikor az emberek átállásáról beszélünk nem feltétlenül egy kiosk -ra tervezett rendszer konfigurálása jut eszembe
-
válasz
sanzi89 #17795 üzenetére
Le van írva:
"...If 'porteus-kiosk-wizard-v2.1-noarch run' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this: cnf porteus-kiosk-wizard-v2.1-noarch.run..."
Úgy néz ki, hogy kihagytad a .-ot az állomány nevéből, amikor le akartad futtatni. Egyébként meg mit gondolsz, min kéne futnia egy shell scriptnek? Windows-on?
-
sanzi89
addikt
válasz
sanzi89 #17787 üzenetére
Rátaláltam a Porteus Kiosk Edition-ra, ez úgy néz ki, hogy az amire nekem szükségem volna. A cél a HDD-re telepítés volna. Az oldalról csak Live rendszert lehet letölteni, amit egy úgynevezett Kiosk Wizard-dal kell átalakítani, hogy úgynevezett hybridiso legyen belőle. Ehhez letöltöttem a porteus-kiosk-wizard-v2.1-noarch.run fájlt. Ezt csak Linux alatt lehet futtatni - nagyon okos
-. Először chmod +x, hogy futhasson aztán pedig ezt írja a tutorial:
"...make it executable (chmod +x filename), and execute it."
OpenSuse alatt ha megpróbálom parancssorban megnyitni - csak beírom a fájl nevét - akkor az alábbi üzenetet kapom:
If 'porteus-kiosk-wizard-v2.1-noarch run' is not a typo you can use command-not-found to lookup the package that contains it, like this: cnf porteus-kiosk-wizard-v2.1-noarch.run
Most akkor egy megnyitás is gondot jelent? Valaki kérem segítsen!
-
ReJim
őstag
válasz
sanzi89 #17716 üzenetére
Nem vagyok nagy szakértő, KDE-vel úgy 2 éve találkoztam utoljára, valami live rendszeren.
De biztosan akad itt olyan, aki jobban ért hozzá...bár így jobban utánaolvasva:
a /etc/kde4/share/config/kdeglobals fájlba beleírva:
[KDE Control Module Restrictions][$i]
kde-background.desktop=false
Így kikapcsolható, a beállításokból az, hogy meg tudja nyitni a háttérbeállítás paneljét.
[ebből a dokumentumból kiindulva: [link] ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Béta iOS-t használók topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mikrotik routerek
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- AKCIÓ! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest