- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #22519 üzenetére
Rávilágítottatok a lényegre a csomagkészítéssel, igazatok van. Ráadásul nem is bonyolult a dolog.
Könnyen meg tudom csinálni a .deb csomagot, abból meg könnyen lehet .rpm-et csinálni. Ezeket meg azt hiszem a pacman is tudja használni, így kb. minden lehetséges terület le lenne fedve és akkor az indító hivatkozás is elkészülne magától.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #22515 üzenetére
Oké, de akkor csinálnom kellene .deb és .rpm verziót is, mert nem tudom milyen disztró lesz ott. Meg esetleg arch alá packmanos csomagot is. Meg ezeknek mind külön telepítési szintaxisa van...
Ez így nekem nem tűnik különösebben járható útnak. Ennél gondolom egyszerűbb, ha shell scripttel csinálom meg. Szerintem abból lehetséges program bejegyzést hozzáadni az adott DE indító menüjéhez, bár ennek utána kell néznem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linux alatt milyen megoldás van arra, hogy egy bináris fájlt és a hozzá kellő két .so library-t bemásolja a megfelelő helyre, majd a programot betegye az alkalmazások közé, mintha csomagkezelő telepítené? Valami olyasmi kellene, mint Windows alatt a nullsoft installer és társai.
Egy shell script valamennyire kézenfekvő lenne, de jobb lenne a majdani felhasználók miatt, ha next-next-finish jelleggel mindent megcsinálna a telepítő két kattintásra. Esetenként kvázi nulla PC ismerettel rendelkező egyéneknek is tudnia kellene megcsinálni a telepítést...
Valamint az sem lenne rossz, ha az adott felhasználót magától hozzá tudná adni a dialout csoporthoz, mert a programnak el kell érnie egy USB-s soros portot.
Tudtok erre megoldást?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen ismerem, csak ő nem KDE-t használ. Amúgy egy ideje nem csináltam ilyet, mert a digiKam egy régebbi frissítése óta az állítása szerint nem nem tudja megnyitni a kamerát, pedig korábban ment neki. Mindegy, SD kártyán átviszem azt a néhány képet, amit lőni szoktam a paprikáimról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azt hiszem a digiKam program ilyet is tud magától: https://www.digikam.org/, telepítsd fel a csomagkezelőből aztán meglátod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Atmel-es device tree .dts, .dtsi fájlokból szeretnék bináris .dtb-t fordítani. Ehhez fent van a dtc 1.4.0, de az nem támogatja a C, C++ #include "valai.h" szintaxist, de az összes forrás fájl így van írva...
Állítólag át kell küldeni a make-en így:
make ARCH=arm CROSS_COMPILE=at91-sama5d3_xplained_pda7.dtb
de az meg csak ennyit ad vissza:
rm -f /../*.dtbHa kiadom, akkor törli a .dtb fájlokat, de utána szintén ugyanez a kimenet van. Szóval nem értem mit akar nekem ezzel mondani.
Állítólag van egy TI által patchelt device tree fordító ami tudja ezeket az include-okat kezelni, de nem sikerült ráakadnom.
*a none-eabi-gcc telepítve van és be is van állítva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Primary92 #22386 üzenetére
Az elsőre azt tudom mondani, hogy Samba megosztást csináld meg, az erre való. Pl. az Arch wikiben találsz róla jó dokumentációt.
Az egyéb mentések meg szinkronizálásokra talán jobb megoldás az FTP helyett egy rsync parancs megfelelő használata egy scriptből, mivel az automatizálható könnyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most ott tart a nyílt RadeonSI driver, hogy Unigine Valey alatt kicsit több FPS-t csinál nálam, mint az aktuális Catalyst.
Mindemellett 2D-ben a nyílt driver tartja az 55-60 FPS-t még komoly effektek mellett is, a Catalyst meg képes leesni 60-ról 30 alá is. Ez azért elég gáz az AMD részéről...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi okozhatja ezt?
Ez még mindig a lentebb linkelt sama5d3. Két másik kernel már járt a gépen, azokkal nem volt ilyen. Ez most a [linux4sam] alapján készült, ezzel meg nem megy a boot. Debian 8.1 van a root partíción.
Az fstabban ez van:
/dev/mmcblk0p2 / ext4 noatime,errors=remount-ro 0 1
/dev/mmcblk0p1 /boot/uboot vfat defaults 0 2sonar: pl. az ifconfig parancs kiírja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi kell ahhoz, hogy legyen /dev/fb0, azaz legyen karakteres framebufferem?
Egy Atmel sama5d3-xplained -re (arm) fordítottam már mindent, u-boot, kernel 4.0, Debian 8.1 követve az itt írtakat: [link], valamint fel van rakva a xorg minden függőségével.
A leírás szerint a kernel patchelve van a kellő Atmel cuccokkal, köztük a framebuffer dolgaival is, be is vannak alapból kapcsolva. Viszont a /dev alatt nincs fb, a sudo modprobe fbdev szerint meg nincs ilyen modul, vagyis valami még hiányzik a kernel beállításaiból. A neten azt találtam, hogy "frambuffer character device"-t kell bepipálni, de azt egyszerűen nem találom.
Valaki tud erre mondani valamit? Framebuffer ahhoz kell, hogy a rácsattintott LCD-t végre életre keltsem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
UBIFS image-ből szeretném a tartalmát kiexportálni. Minden leírásban van egy közös pont, mi szerint fel kellene tudni csatolni uibfst-t így:
sudo mount -t ubifs ubi0 /mnt/ubifs/
Viszont se a céges Debian, se az itthoni Chakrán ez nem megy, mert:
mount: unknown filesystem type 'ubifs'Nem találok erre semmi értelmes magyarázatot a neten, csak kérdéseket. A leírásokban meg nem említik, hogy ezzel gond lehet.
Vladi: Hogy nálunk ilyen nem volt!
Amúgy szegény lány elég körülményes volt ebben a témában. Nem ismerte azt a viccet, hogy:
-Hazakísérhetlek?
-Meg hát!Szóval kicsit túldramatizálta a pasizást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jézus Krisztus meg az a magasságos szent József... Aki tud angolul, az nézze meg ezt, a lány nem tudta teljesíteni a félévét valahol, mert az Ubuntuval megvett Dell gépe nem olyan, mint a Windows és nem fut rajta az Office meg nem tud vele netezni. [link] És ezzel be lehet kerülni a híradóba...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Radeon kártya esetében a nyílt driverrel a radeon_pm_info mellett máshonnan nem lehet lekérdezni az órajeleket?
Mert itt /sys/kernel/debug/dri/0/radeon_pm_info megvannak, de ennek az olvasásához jogosultság kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
attilav2 #22188 üzenetére
Az isoról bootolás során választható a zárt driver is rögtön, ha azzal indítod el, akkor azzal fog települni is. Ez az utóbbi csak akkor nem fog működni, ha van egy integrált vga is a gépen, az utolsó iso telepítője azzal még nem tud mit kezdeni, ott a nyílttal kell felrakni, de utána felrakható a zárt is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm. Nem akar kézzel menni a kijelölés a körülvágáshoz, kézzel kell megadni mindent pixelben. - vagy csak én vagyok a béna.
Penty: jaja, azt is megpróbálom majd wine alatt. Amúgy a Gimp nálam sshd-n se indul lassabban, pedig nem lehet még benne a cacheben.
Csak túl komplikált számomra egyszerű munkához.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen progi alkalmas az IrfanView kiváltására? A kolourpaint túl egyszerű, a Gimp meg túl bonyolult. Valami egyszerű kellene ami tud levágni, átméretezni, rátolni kis élesítést, meg esetleg a színekbe belenyúlni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #22165 üzenetére
Jónak tűnik. Igaz elsőre a videó megnyitásakor lekalapolt 100%-on a proci és úgy is maradt, kellett egy újraindítás, de másodikra simán megnyitotta és be is töltötte cuccot.
A wine szerintem nem jó megoldás a másik programra, mert annak egy rakás codecre van szüksége.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudtok olyan felirat készítő progit Linuxra, mint Windows alatt a Subtitle Workshop? Arra még nem sikerült megfelelő alternatívát találnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #21909 üzenetére
C2D-k vannak a T400-akban, azok röhögve elvisznek még bármit. Az előző, CoreDuos-s T60-am is teljesen alkalmas volt még mindenre. SSD egyikben sem volt. Ráadásul mindegyiket KDE-s disztrókkal használtam / használom, azok még csak nem is vékonyak annyira.
Zewa: nem úgy volt, hogy ugatsz a Linuxra?
Amúgy a véleményem az, hogy 64 bites C2D proci, és 2GB ram, ez a minimum, ha hosszabb távra tervezel. De persze 4GB, mellé SSD vagy SSHD, és akkor még rohanni is fog, nem csak jól futni.
Amúgy ha már úgy is Debian topic, egy LXDE-s Debian még egy P4 celeronon is egész jól fut, lehet vele böngészni is, de persze az már proci gyilkos.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mit gondolotk, hogy lehetne elérni a belső nand flasht egy ARM-es kütyün SD kártyáról futó Debian 7 alatt?
Erre a boardra fordítottam kernelt: [link], benne nandflash-hez kellő MTD támogatással együtt. Eddig minden jól működik, de nem találtam utalást rá, hogy hol lehetne elérni a flasht. A sima fdisk -l csak az SD kártyát litázza.
Elvileg jtag-os újrahúzás helyett csak simán másolással át lehetne vinni az új rendszert az SD kártyáról a flashbe, ahol egy demo disztró van csomagkezelő és minden nélkül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #21722 üzenetére
Bár nem tudom pontosan mire gondoltál, de megcsináltam a particionálást kparted alatt, nem kicsit volt egyszerűbb.
Mondjuk a leírás további része nem igazán stimmelt, de végül rájöttem mi miatt nem tud bootolni ez a szépség és most már fut rajta a Debian
, úgyhogy megvolt az év utolsó hőstette, mehetek inni rá! BUÉK
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #21720 üzenetére
Létrehoz az SD kártyán 1 darab 48 megás fat32-es partíciót, ahová a boot és a kernel kerül majd később. Több leírás is ugyanezt a parancsot írja betű szerint, max az lehet a gond, hogy nem Debian alatt csinálom, talán más az sfdisk verzió.
Ha nem jövök rá, akkor megpróbálom mással létrehozni a partíciókat majd. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szerintetek ezt hogyan kellene használni? Két partíciót akar létrehozni a pendriveon, de nem jó a szintakszisa az sfdisk parancsnak.
export DISK=/dev/mmcblk0
sudo dd if=/dev/zero of=${DISK} bs=1M count=16
sudo sfdisk --in-order --Linux --unit M ${DISK} <<-__EOF__
1,48,0xE,*
,,,-
__EOF__Nem tudom mit csinál az utolsó előtti két sor.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #21693 üzenetére
E szerint csinálva:
git clone git://git.denx.de/u-boot.git
cd u-boot/
git checkout v2014.10 -b tmp
wget -c https://raw.github.com/eewiki/u-boot-patches/master/v2014.10/0001-sama5d3_xplained-uEnv.txt-bootz-n-fixes.patch
patch -p1 < 0001-sama5d3_xplained-uEnv.txt-bootz-n-fixes.patchBelenéztem a fájlba (ezzel kellett volna kezdenem
) és látom, hogy nem a fájlt, hanem az oldal html kódját töltötte le. Akkor is ez volt, ha kézzel szedtem le a böngészőből.
Végül belementem a fájlba böngészővel, átváltottam RAW nézetbe, azt kimásoltam bele a fájlba, így most jó, lefutott a patch.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az U-boot -ot szeretném patchelni az itt írtak szerint: [link], csak már a 2014.10-es [link] ubootot a hozzá való patchel: [link]
Viszont mikor kiadom a patch parancsot, akkor csak ezt kapom:
$ patch -p1 <0001-sama5d3_xplained-uEnv.txt-bootz-n-fixes.patch
patch: **** Only garbage was found in the patch input.Kerestem a googleben, de nem sikerült megtalálnom az okát ennek. Nem használtam még ezt a patch dolgot eddig. Valaki tudja, hogy mit kellene csinálnom?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #21666 üzenetére
Én sem mondtam mást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #21664 üzenetére
A telefonban speckó hardverek vannak, arra nem fogsz csak úgy Linuxot rakni. Az Rpi meg nem nevezhető drágának, teljesen normális áron van, Kínából meg tudsz olcsón érintős kijelzőt is venni hozzá. Itt van most nálam pl. kollégám Arm-es boardja egy Atmel chippel, ez a cucc 26k önmagában, ezen egy embeded Debian fut.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
PumpkinSeed #21651 üzenetére
Csak lejátszás nem megy, vagy pl. másolni sem tudsz onnan a hálón keresztül?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
N0zer0 #21620 üzenetére
Igen, mondasz valamit. Nem tudom, hogy ez miért nincs alapból megoldva. Elég szokatlan, nem is tudok most olyan disztrót, ahol ilyesmivel gond lenne.
whbear: véleményem szerint továbbra is az az LXDE. Most csináltam vele egy desktopot a nagyszüleimnek. Rögtön indul a böngésző, a tálca elrejti magát, stb. Azon meglepődtem, hogy pont a num lockra nem találtam beállítási lehetőséget, ez azért mégse egy Gnome3, hogy ne legyen benne semmire lehetőség...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LXDE-s Debian alatt hogyan lehet megoldani, hogy a num lock be legyen kapcsolva alapból? Valami érthetetlen módon nem találok rá beállítást a menükben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
total90 #21484 üzenetére
Hát, Ubuntu meg Mint folyik a csapból is, de nem feltétlen ezek a legjobbak. Ezeknél hiányzik a rendes wikipedia hozzájuk. Mondjuk tehetsz egy próbát a KDE-s Minttel. Windows után egy rendes KDE új dimenziót nyit meg, amiből kiderül, hogy mennyire korlátolt a Windows felülete, csak az már nem tűnik fel mert megszoktuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm. Hogy ez a Win8 esetében normális-e, azt nem tudom. Egyébként külön kellene választani szerintem a problémákat. A villogó kurzor az másra utal, jellemzően vga driver vagy xorg probléma lehet.
Van egy live verzió is az opensuseből, azzal elindult a géped? Plusz kellene némi infó a jelenlegi gépedről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gpartedben van olyan, hogy check partition, azt nyomd rá mindegyikre, hátha kiad valamit. Továbbá egy terminálban a rescue lemezen add ki ezt a parancsot (root terminálban sudo nélkül):
sudo fdisk -l
És másold be ide a kimenetét. Ezekből már valszeg ki tudunk majd indulni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
The.Bali #21403 üzenetére
Ezt nem tudom, Win8-at nem ismerem, a Win7-nél ehhez kellett a pendrive, arról kellett bootlni.
Viszont a grub újrarakása nem bonyolult, itt vannak a lépések az írás második felében, a Grub2-nél: http://itcafe.hu/cikk/gyakori_linux_problemak_es_megoldasuk/grub_parancssor.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_Dumber_ #21264 üzenetére
VMWare + ramdisk az maximum 1.9GB. Teljes kihasználtságnál 2.1GB marad minden másra, egy erősebb disztró se nagyon fogyaszt 500MB-nál több ramot, szóval van ott bőven. A ramdisk meg nem állandó lefoglalás, ténylegesen csak annyit foglal el, amennyi benne van, ezt a df -h paranccsal tudod nézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
_Dumber_ #21259 üzenetére
Az utolsóra válaszolva: nekem erre azt mondták korábban, hogy olyankor a vinyón folytatja, ha a ramdisk betelne. Azt egyébként nem tartom valószínűnek, ha időnként újraindítod a gépet mert annyit nem cachelnek a böngészők. 20 perc böngészés után belerakott nálam 8KB-t a Firefox.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az LMDE-ről olvastunk rossz tapasztalatokat erre felé. Persze megpróbálhatod.
Ha stabilitás kell, akkor Debian a backportsos programokkal. Úgy kb. csak a kernel nem lesz friss.
A Gnome3-al nekem az a bajom, hogy egy nagy nulla ha be akarsz valamit állítani, mint mondjuk az energiagazdálkodás. Valami publik gépre tudom elképzelni, amin amúgy is minden tiltva van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
robyroby #21242 üzenetére
Sajnos a Chrome vga nem egy jó terep a Linuxozásra. Mondjuk a flasht ez nem érinti, azt prociból próbálja lejátszani a géped, ezek szerint nem bírja (nem részletezted milyen gép). Esetleg próbálkozz a flash / html5 mód váltása között a Yt-n.
Egyébként gyere át a kezdő Linuxos topicba szerintem.
Iscariah: értem. Mintha lett volna vele függőségi gondom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akinek van működő Radeon a gépében és a zárt drivert használja, megnézné nekem, hogy ez benne van-e?
Nem pont így néz ki, de majdnem. Nem tudom megnézni sajnos, mert tönkrement a garis cserébe kapott VGA-m is, viszont rá szeretnék kérdezni erre az AMD fórumában, csak nem akarok hülyeséget beszélni.
Én az aktuális driverben nem találtam meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez már a 3. TV-m, de ilyen még nem volt egyikben sem. Mindegyikkel megvolt ez a dolog, ugyanúgy Windows alatt is, csak ott be lehetett állítani mindig is. A mostani TV-t egyébként "game" módban használom.
Valamikor 2012-13 körül bejött a Catalystba a scaling opció és bár először bugos volt, később működött. Most meg nyom nélkül eltűnt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jól látom, most megint nem lehet beállítani a scalinget az aktuális Catalystben? Van erre valami megoldás?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Soros portokat elérő és használó programokat csinálok Lazarus alatt, emiatt az IDE-t (Debian, KDE-n) kdeusdo lazarus paranccsal indítom, így a szimuláláskor is eléri a portokat. Ez így jó de azzal a problémával jár, hogy a szerkesztett fájlok átkerülnek a root felhasználóhoz, így mikor felül kellene írnom a fájlokat külső forrásból (multiplatform cuccokat csinálok, így több IDE alatt is szerkesztem a projectet), akkor előbb át kell adnom az ide-ben lévő fájlokat a felhasználónak.
Nem lehetne ezzel kezdeni valamit?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No kollégák, jakos73 szituációja:
Kipróbált ~20 disztrót, abból működött kb 2 a laptopján (Zorin és valamelyik Ubuntu, gondolom a mostani lts), azon belül meg fényerő állítási és tapipad gondja akadt. Most a frissítéskor meg valami lett a grubbal.A gép egy Intel vga-s HP EliteBook 8470p http://www.linlap.com/hp_elitebook_8470p, mások használják gond nélkül Linuxal. A biosában legacy boot van beállítva, fastboot, secure boot, stb. nincs bekapcsolva. ISO-t többnyire ?mindtet? a Yumival írta ki.
Nagyjából mindent végignéztünk már, de nem tudom elképzelni mi lehet a gond.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #20950 üzenetére
Dehogy sok, nálam Chakrán havi néhány alkalommal 3-400MB frissítés jön ki, ami kicserél 1..1,5GB-nyi csomagot.
Előre persze semmit sem lehet kizárni, de általában nem szoktak elromlani a dolgok egy-egy frissítéstől. Ilyenkor ha jön új kernel, stb. az csak segíthet a problémáidon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gnome.
Esetleg a terminálban az mc (telepíteni kell) fájlkezelő, valszeg tudja ezt. A későbbiekre meg megoldás lehet egy rsync parancs / script, amit mondjuk rendszeresen lefuttatsz cron-al. Szerintem ezt is be tudod konfigurálni úgy, hogy azt tegye amit szeretnél, alapos doksija van a neten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tomcsa44 #20885 üzenetére
Szóval Debian 6, rajta meg Gnome 2 van a suliban. Nos a Gnome2 már halott dolog, van ugyan Gnome shell a Debian 7-ben, de az elég vérszegény cucc, az alap dolgok is csak külön beállító progikkal érhetők el benne. Inkább nézz egy másik felületet szerintem, jobban jársz vele. Pl. LXDE.
Amúgy hogy hogy 8.0-ás Windows? Ingyenes rá a 8.1-es frissítés, amitől legalább egy kicsit normálisabb lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20870 üzenetére
Mennyire lassan? Még egy P3-on is elfogadható sebességgel indul a róka nálam Debian alatt. Mondjuk még Adblock plust használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20868 üzenetére
Most így milyen gyors a betöltés? Azt a pár dolgot a rókához megcsináltad amit mondtam?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20864 üzenetére
Lehet ilyen szkriptet írni, de az első áramszünet vagy nem tervezett leállítás a nem mentett aznapi adataid elvesztését is jelenti. Ennyire nem kritikus a lassú vinyó dolog.
Firefox alatt kapcsold be a pipelineinget, meg tegyél fel places adatbázis takarító kieget (places cleaner), jótékonyan fog hatni a sebességre.
A vinyó program elérésének gyorsítására meg vannak célprogik, mint az e4rat, meg a preload, stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #20848 üzenetére
discard opció nem kell az fstabba?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20842 üzenetére
Nyilván ott is lehet, biztos be tudod neki adni ugyanezt. Mintha lenne rá opció a "motorháztető alatt". Nem tudom hol láttam, igazából csak rókát használok.
Vladi: ezt most nem értem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Speeedfire #20835 üzenetére
Az arch wikiben kicsit bonyolították a leírást, ennyi a róka cache áthelyezése a ramba:
Ezt az fstabba (1024 helyére a neked tetsző értékkel):
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0Ezt meg a böngészőbe az about:config-ban, egy új bejegyzésként:
browser.cache.disk.parent_directory és ez az értéke: /tmpA ram cache használatot meg a df -h paranccsal tudod nézni.
Vagyis először tedd azt amit Penty írt, majd szerintem módosítsd a /tmp csatolását a fenti szerint, és add át a böngészőnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19945 üzenetére
Meleg van meg este van, meg nem abban a világban nőttem fel. Az a gond, hogy nem tudom megfogalmazni mit jelent a > és a >>, de honnan is kellene tudnom? A DOS-ban még ilyesmi nem volt, aztán csak gui-s rendszereket használtam nagyon sokáig.
Egyébként most hogy mondod beugrott, hogy ezt én tudtam régebben csak ugye amit nem használok napi szinten, az az alkohollal törölhető epromba kerül... Köszi szépen!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen terminálos paranccsal lehet újraírni egy szöveg fájlt?
A w_scan -G -c HU >> channels.conf parancs így működik, de ez hozzáfűzi a wscan kimenetét a fájlhoz, ami nem jó.
Egysoros megoldás kell, hogy a kde-ben a K menübe lehessen tenni, mint a fenti sort. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #19911 üzenetére
Net az ott van, de a cucc csak akkor van áram alatt, ha valamit odalent ügyködök. Akkor sem mindig, mert ha be van kapcsolva a monitor is a géphez, akkor egy jó adag statikus zörej ül rá a Dankó rádióira az ősöreg Videoton rádióban aminek a törött antennája helyett egy odaszerelt MT kábelen jön az éter.
Noh de izé, maga a csomag nem tartalmazza a forrást. A neten lévő Debianos csomag adatbázisban meg lehet nem jó helyen kerestem, de eddig még csak .deb csomagokat találtam, forrást nem.
F34R: erről van kicsit több infód?
Vladi: ez egy panel pince. A sivatagban több nedvesség van, mint ott lent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hogyan lehet megoldani, hogy olyan steams játékok is elinduljanak pl. Arch alapú disztrón, amik csak a Debian / Ubuntu vonalon létező libeket használnak?
Két konkrét eset:
Game dev tycoon szeretné használni a libgconf2 -t, ami valamilyen adatbázis cucc, nem csak Gnome2 alá.
Star conflict meg szeretné használni a libudev.so.0 -t, ez meg mintha valami őskövület cucc lenne.Forrást nem találtam egyik csomagra sem, nem tudom honnan kerülnek be Debian vonalon ezek a cuccok, de valamilyen forrásnak lennie kell valahol...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #19792 üzenetére
Amit a glxget csinál, azt nem lehet valahogy visszabontani terminálos szintre?
Most úgy van a python szkript, hogy popen-el kiadja az aticonfig parancsot és annak kapcsolóit, majd a teljes kimenetet beteszi egy változóba, amin egy for ciklus szalad végig és szedi ki a kellő adatokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van ötletetek rá, hogy mivel lehetne lekérdezni a vram méretét és annak kihasználtságát terminálban, RadeonHD kártya és Catalyst driver mellett? A driver config tooljából mindent le lehet kérdezni, kivéve ezeket. Egy widgethez kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TV antenna és jelerősítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elden Ring
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- 24 Hours of Le Mans
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- PlayStation 3
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest