- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
_kovi_ #31347 üzenetére
Nem látom ezt, de ha a RH se tudja...
Amúgy kernel mikori? Mert erre 2020.03-as bugreport van, a 6.8 meg talán már csak extended-ben támogatott? -
-
-
-
-
-
-
Hello,
Érdeklődök, mert ismerősék kifogytak az ötletekből.
Linux, amit valami értelmes(?) létforma btrfs-re telepített. (Adatok meg ext4-en.
)
Nemrég elkezdte, hogy boot után pár órával elmegy a / /opt /var /tmp /minden, ami egy Linux működéséhez kell 100% telítettségbe, read-only lesz az összes rendszerpartíció, és telehányja a dmesg-et ilyennel :[2938413.951351] BTRFS: error (device sda2) in btrfs_drop_snapshot:5493: errno=-28 No space left
meg ilyennel :[ 6.335131] BTRFS warning (device sda2): block group 28710010880 has wrong amount of free space
[ 6.335135] BTRFS warning (device sda2): failed to load free space cache for block group 28710010880, rebuilding it now
Na most nekem az a meredek, hogy úgy látszanak a rendszerkönyvtárak, mintha külön partíciók lennének, de mind az sda2-n van, és nyilván ezért "telnek fel" egyszerre. Ez valami btrfs feature?
lsof|delete
-t persze elfelejtettek nézni(Amikor még futott a cucc, most meg hétfőig nem férnek hozzá
.) Mármint hogy az van-e, hogy valami tényleg teleírja a /-t, de az szerintem látszana a
df
kimenetén. Márpedig nem látszik, egyszer csak ilyen lesz :/dev/sda2 40G 21G 0 100% /
/dev/sda2 40G 21G 0 100% /srv
Nem is megtelik, hanem 0-ra zuhan a szabad hely. WTF
Kapott egyfsck
force-t boothoz, de mintha nem ment volna le a btrfs javítása. Jelenleg el se indul.
Tök olyan, mintha kiesegetne a storage a gép alól, de a storage team szerint nincs ilyen, és más, ugyanonnan futó gépeknek sincs baja. Viszont ez évek óta ment rendben, most egy update előtt adta meg magát.Valaki btrfs tapasztalattal tud erre ötletet adni?
-
Hello,
Van itt valakinek King**** KLDD48F-B8KW6 RAM modulos gépe? (DDR2)
Szükségem lenne egy SPD EEPROM dumpra, hogy visszaírhassam 800-as sebességre...(Úgy vettem, hogy át volt írva 667-re.)
i2cdump-al szépen ki lehet olvasni
Köszi! -
-
-
válasz
bambano #30921 üzenetére
Simán ment. Új lap megjött, beszerel, külső SSD-ről boot, mdadm --scan --assemble , mdstat szerint 1 winyó nincs meg (wtf, úgy kapcsoltam le, hogy megvolt mind), mdadm -a -val visszarántottam, helyrerakta a tömböket, reboot, és indult is.
Háló is volt elsőre, DHCP-n felhozta az első kártyát, amit talált. -
-
-
válasz
bambano #30918 üzenetére
Azért gondolom, hogy kell valamit alkotni vele, mert egyrészt systemd-s, másrészt a diszkeknek is van UUID-je (bár jó esetben nem úgy adtam meg őket). A háló persze, hogy nem fog menni az UUID miatt (bár mivel sima DHCP, lehet - mondjuk az nekem sokszor init-es OS alatt sem ment, abból is volt, ami új kártyának vette fel az alaplapon levő egyetlen darabot).
@Jester01 : Elvileg a GRUB mindegyik diszken ott van.
Köszimindenkinek
-
válasz
Jester01 #30915 üzenetére
???
Márpedig az mdadm szoftver RAID, és arról bootoltam. A GRUB okos jószág
(Tehát nem az alaplap RAID vezérlője adta a RAID-et (nem is volt rajta).) -
-
-
Hello,
Alaplap csere után egy szoftveres RAID5-öt mennyire gáz újjáépíteni?
...arról is bootolt a gép -
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
régimániák #30695 üzenetére
Ezért kérdeztem, mert azt _kéne_ csinálnia, de nekem úgy betörte a szóközös neveket, mint a szél... :S
-
-
-
Hello,
for i in $(ls *);do ls "${i}";done
Szerintetek is azt kéne csinálnia, hogy kilistázza a file-okat?
Azt is csinálja, csakhogy aminek a nevében szóköz van, azt külön filenevekként próbálja.
Pedig nem kéne neki.
Hogy a fenébe' lehet bash-al megoldani, hogy a szóközös file-okat is lekezelje? (Természetesen nem ls lenne a művelet.)Köszi minden ötlet
-
-
-
Hello,
Frekvenciaállítgatással van valakinek tapasztalata?
Lenovo T410-en akarnám lekorlátozni a procit. Debian 10.6 van fent, feldobtam a TLP-t, beállítottam neki, hogy default mode battery, ebben pedig 933MHz max. freki, powersave mindenhol, és még mindig 1,4GHz-en megy a proci. (Persze a TLP service fut., stb.)Akkor cpupower. helyből mondja is, hogy 933-on megy a proci, de a a proc/cpuinfo-t nézem, akkor még mindig 1,4GHz.
Nem igazán találok erre megoldást... :S
-
-
Hello,
USB-ről bootoló Debian (Bullseye), #sokadik rész.
Valakinek van ötlete arra, hogy miért nem bootol USB3-ról?
Amint USB3 port + USB3 eszközről akarom bootolni, nem indul. Ha USB2-n van, akkor igen.
Jelenleg a "Begin: Running /scripts/local-block ... done.
" üzenetnél döglik le, és kb. tudom is, miért : az USB-n lógó eszközt nem látja (initramfs shellből látszik). Na most, xhci driver modul megvan, initramfs updatelve, /etc/modules-b felvettem egy csomó usb modult, az xhci-t is, stb. Mi okozhatja ezt...?Köszi minden ötletet
-
-
válasz
samujózsi #29131 üzenetére
Na ne, az van mindben, csak elő kell szedni. Legrosszabb esetben ctrl-alt-f2...fakármennyi , és lesz terminálod. De ha elrontod valamelyik telepítőlépést, akkor kb. ugyanazt a menüt kapod, mint egy Debian text mode installerben, és abban is van...
Az meredek, én korábban csak kigyilkolni tudtam a diszk mód állítgatással OS-eket. Viszont megnézem majd, hogy mi van belőve a kvm-es gépeimen diszknek, ha már így mondod, hogy a SCSI gyorsabb és jobb SSD-hez.
-
válasz
samujózsi #29128 üzenetére
Ez azért meredek, mert ha külön működik, akkor együtt is kéne. LVM bootolás megy, EFI megy, az EFI addig érdekes, amíg meg nem találja a lemezt.
A shell előtt nincs hibaüzenet? Nem ismerem nagyon az EFI-t, de ilyenkor a shellben nem lehet nézni valami logot, hogy mi történt előtte?
Az EFI shellből nem lehet megnézni, hogy mit lát winyó címén?Ja... most látom...
A SCSI-vel is be kéne tudnia bootolni, ha SCSI-n telepítetted. Ha nem azzal, akkor nyilván csak azzal megy, amivel feltetted. -
Hello,
Font hackelésben Fedorára tud esetleg valaki segíteni? Azért kérdezem itt is, mert kevéssé tűnik látogatottnak a topic...
Köszi -
válasz
Frawly #28829 üzenetére
Az infót köszi
Érdekes, mert a 4.19 helyett 5.x akar feltenni. De nem biztos, hogy a kernel verzió a gond.
Az kezd feltűnni, hogy az nem bootol, amihez frissen generálok initramfs-t, vagy miután grub update van. A 4.19 azon verziója, ami fent volt korábban, az megy.Amint hozányúlok a kernelhez, az újabb verzió nem megy.
Ami furcsa, pl. grub konfigba UUID generálódik, a fstab-ban meg filerendszer címke van megadva.Ugyanakkor a 4.19 így is megy... -
Hello,
Jól étem, hogy a 4.19 kernel még supportált Debian-on? Bullseye/Sid van fent, ez nekem az 5.x kernelekkel nem megy, de 4.19-el igen. A changelogjában okt. 1-et látok utoljára.
Az 5.x meg folyamat elhal read only filesystem-el boot közben. Nem értem. Ugyanazokkal a paraméterekkel a 4.19 vígan indul.
-
válasz
zkoos7 #28524 üzenetére
Nem is fogja csont nélkül becsatolni. Össze kell vele állíttatni, a --assemble erre való. Meg fel is lehet vele deríttetni, mi van a lemezeken (hasonlóképpen, ha gondolod, kigúglizom neked
) - ilyenkor úgyis rájn, hogy jé, ott RAID partíciók vannak, akkor az egy RAID tömb. (Ha nem a partíció RAID, akkor is meg kéne találnia.) Mindenképpen működnie kell, mert a lemezek jók, nem sérültek, nem változtak az adatok rajtuk, stb.
-
-
válasz
Mordekaiser #28510 üzenetére
Jobban jársz a kezdőben ilyen kérdésekkel.
Amúgy én inkébb Lubuntut, Xubuntut (ezek fapadok) szoktam javasolni, kicsit jobban hasonlít a Windowsra az asztal, de ha valami rendesebb géped van, akkor Kubuntu.Chrome, torrentkliens. hangkártyakezelés a legtöbben alapból megvan.
Pendrive-ra lehet telepíteni, csak viszonylag macera, de Winfos mellé is felmegy. Ismerkedés céljából jobb valami virtuálgépre (Vmware Player, Virtualbox) tenni amúgy, mert azzal nem tudsz kát okozni a többi cuccodban.
Csak ne akard Windowsnak használni, mert nem az. -
-
Klónozott már valaki pendrive-ról pendrive-ra Debiant?
Van egy ilyenem, hogy az USB-ről futó Debian-omból kéne még egy példány. Dd -vel kéne egy másik pendrive-ra áthúzni. Vagy végülis midegy, mivel
Az egyik pendrive 8Gb-os, a másik 16.
A 8GB-osról, ha dd if=8gigás of=16gigás bs=512 count=partícióvége+1 , akkor read-only filesystem-mel kernelpánikol.Ha nem adok count-ot, hanem csak végigmegy, akkor teljesen jó.
Mountolni lehet a klónozott drive-ot, stb., normálisan.Kérdés, hogyan kéne paraméterezni a dd-t? MBR van a pendrive-on, és próbáltam már úgy is, hogy a fdisk -l által kiadott partíció végét, meg a szektorok számát is adtam meg neki count-nak (+1 persze), de nem akar bootolni. A forrás pendrive vígan bootol.
Köszi minden ötlet
-
válasz
Dißnäëß #28400 üzenetére
Nekem is volt valami ilyen bajom, amikor az ATi VGA-s Acerről költöztettem a Debian Testing-et a T400-asra, ami szintén ATi VGA-s, de van benne egy Intel integrált is. Nem volt kép az Intellel, de SSH-n elértem, így meg tudtam oldani (csak azt nem tudom már, hogy mit csináltam
) Viszont nem vot nehéz, mert meg tudtam oldani
Esetleg egy fb=nomodeset ?
@Ubyegon2 : ++++, a non-free kell.
-
-
Hello,
Authconfig / PAM-ban van valaki, aki járatos?
Ilyen bajom van, hogy elő lett írva egy jelszóhossz, és nem vagyok benne biztos, hogy jól adom meg.
A pam.d -ben a system-auth, password-auth -ban az van, hogy authconf felül fogja generálni, ha legközelebb fut, tehát ne bántsam. A pwquality.conf-ban megadtam a minlen= (pwquality van a PAM-ban beállítva).
Authconf --passminlen=... --update -re semmi nem történik, ha nincs kézzel megadva a PAM-ben hogy mi a minimális hossza, akkor a --test-re se írja ki, hogy mennyi. Értelmes dokumentáció 0.
...hogy kell ezt az izét használni... -
válasz
Victor Súgó #27450 üzenetére
Na de erre visít a reklámblokkoló, adware szűrő a Firefoxban is...
(Nekem meg Linuxom van, nem nagyon tudnak mit fertőzni rajta.) -
válasz
Victor Súgó #27448 üzenetére
A router bugoktól az up to date, és ellenőrzött firmware véd meg (gyanítom, hogy az Openwrt a legtisztább, mert azt akár magad is átnézheted).
Veszélyes oldalakat meg nem szokás véletlenül megnyitni, de amúgy én ennek a kitalálását sem a routerre terhelném...
Ha meg bizonyosan spyware, akkor már csak azért megéri tiltani. (Bár aztán adatot meg akkor is tud szolgáltatni, ha nincs bepipálva a routeren...)
Részemről már úgy vagyok, hogy úgysem vennék gyári új routert, ha meg már úgysem garis, akkor használatba vétel előtt gyalu, Openwrt, és csókolom. -
válasz
Victor Súgó #27446 üzenetére
Az llyen feature-ket jobb élből tiltani...
-
Egy valamit azért súlyosan benéztünk ezzel a relabel dologgal
NEM működik a fixfiles, ha disabled a Selinux.
Online meg nem lesz disabledből semmi más.
Sehogyan.
Tehát muszáj rebootolni.
Egy "felesleges" gépet stikában rebootoltam, azon viszont szerencsére gyorsan lement - gondolom mert targeted a Selnux, így nem nézett át mindent. Így viszont vállalható.
Majd a következő újraindítós műsornál kell odafigyelni, hogy hosszabb outage-t kérjünk... -
-
-
-
-
válasz
Victor Súgó #27428 üzenetére
Én sose' vettem észre eltérést. De én is úgy emlékszem, hogy van valami jelentősége.
-
-
-
-
válasz
Victor Súgó #27414 üzenetére
Azért kérdeztem meg, hogy mi esélye van, de a fentiek szerint semmi.
-
válasz
Victor Súgó #27412 üzenetére
Miért? Amíg fut, elég sok időm lesz...
-
Az mindegy is, annyira nem kritikus a cucc, ezért is lehet pl. permissive, kibírják, ha hétvégén belassul.
Akkor letolom a full relabelt... Hétvégén izzadni fognak a winyók
Hely az van (már ahol, de most rakom rendbe az egész szemétdombot, se az nem lesz baj, hogy esetleg elfogy a hely a /var/log-on, se az, ha megnövelem).Köszimindenkinek
-
Nem.
Előző support csapat idióta volt, és disabledben volt a Selinux. Így kaptuk. Amúgy nem nagy cucc, van pár száz giga adat gépenként+az OS, szóval még nem is sok.
A céges policy szerint nálunk lehet permissive+targeted, de disabled nem. Tehát vissza kéne nyomnom, de az azzal jár, hogy valamikor relabel lesz.
Vagy a következő boot lesz pár óra (nem szívesen rebootolunk amúgy sem, ezek nem helyben vannak), vagy most letolom online.
Na most ha nem is az egész háttértárat, de legalábbis az adatpartíciót relabelezem fixfiles-sel, akkor milyen para lehet?
S ha az egész winyót?
Ezért érdekelnének tapasztalatok, mert utánaolvastam, de sok olyat nem láttam, ahol leírték volna a fixfiles veszélyeit. -
Permissive-n lesz a végleges, szóval kizárás gond nem lesz, de maga a relabel futó rendszeren, mennyire problémás?
(A céges szabályok szerint lehet permissive, de eddig disabled volt :S Most kaptuk meg a supportját ennek a trágyadombnak, ez csak a jéghegy csúcsa, de valamit kezdeni kell vele.) -
Hello,
Selinux relabel-ezést csinált már valaki futó rendszeren? Kéne jópár gépen relabeleznünk, mert eddig kikapcsolva volt rajtuk az selinux, de nem fűlik a fogunk a több órás reboothoz.
A fixfiles elvileg megoldja, csak olvastam olyat, hogy nem minden process kerül a megfelelő contextbe. Ez mennyire lehet gond?
Bár lehet csak azokra a partíciókra engedném rá, ahol a nagyobb tómehnyi adat van... A többit lenyomja boot közben. -
-
válasz
bambano #27346 üzenetére
Na közben sikerült.
A kernel tud http-t, annyira, amennyire kellMár a Centos7, ami jobban hasonlít a cégeshez, mint egy Debian (de lehet azok is tudják már).
Ipxe-ben :
dhcp (itthon teszteltem, volt)
initrd http://mirror.centos.org/centos/7/os.... ......../initrd.img
kernel http://mirror.centos.org/centos/7/os.... ....../vmlinuz method=http://mirror.centos.org/centos/7/os/x86_64 ip=dhcp devfs=nomount
bootÉs jött is a települő, a megadott mirrorr-ral, mint forrással.
Statikus IP-t bonyolultabb megadni a kernelnek (és ráadásul a szerverekben valahogy sosem az az eth0 amire gondolsz, vagy ha az volt, akkor úgyis a másikat fogja annak venni...), de az se nehéz.
Megy scriptbe, és teszt amint lehetKöszi a segítséget
-
válasz
bambano #27346 üzenetére
Neeeem, nem az a baja
Kernel nem szdi fel magától az IP-t, ha megadod neki, akkor simán van ott is háló
Végre kaptam a dracut kernelből egy shellt, dhclient, és háló...
A Debian telepítőt is szoktam erre használni, legutóbb is azzal derült ki, hogy tulajdonképpen mi hiányzik -
válasz
bambano #27341 üzenetére
Pár dologra azért rájöttem, pl. a virtuálgépen tényleg nem jön fel a háló. Kérdés, miért. Valószínű csak nem kap címet, tehát kernelparaméterben megadom. Tudtam szerezni egy szervert pár órára, szépen kipróbálgattam, hogy IP megadása, stb. Szóval most be tudok bootolni egy telepítőből származó, PXE-hez való kernelt és initrd-t, aminek kernelparaméterekkel lehet megadni dolgokat. Hálót felhozza, NFS is feljön, de a telepítő CD nem jó nfsroot-on :S .
Lehet hogy reponak kéne megadni... Most megint ötletem se. -
-
válasz
bambano #27336 üzenetére
A hálókártya driver error nekem is eszembe jutott, de egy mezei KVM-en néztem akkor, nem gondoltam rá komolyan, hogy ne működne. Köszi!
Az "éles" OS-ünk telepítőjével viszont nem kellene, hogy ilyen gond legyen, mert az 100% működik a fizikai gépeinken, látja a hálót. Ott 99% az a baj, hogy a ramdiskben nincs benne minden, és kéne neki a CD :S
Van olyan, hogy nem nfsroot-ot adok meg, hanem http-ről ugyanezt? Kernel tudhatja?
De olyat is láttam, hogy initrd gyártása isoból - OK, de igazából az iPxe-nek is az iso-t adom meg initrd-ként...Illetve persze megpróbálom majd nfsroottal is, csak azt cégnél virtuálgépről nem tudom tesztelni, fizikai szervert meg most nem tudok szerezni bohóckodásra (miért is lenne tesztkörnyezet bármihez is). Tehát itthon össze kell dobni egy NFS, PXE környezet - ez mondjuk amúgy se ártana. Meg forgatni egy olyan iPXE-t, amiben mondjuk van NFS, hasznosabb.
-
válasz
bambano #27334 üzenetére
A fene érti. Ubuntu netinstall telepítővel is teszteltem, az végülis elindul, de közli, hogy nincs cdrom. Ha minden igaz, akkor a memdisk berántotta az egész isot, de aztán fel is szabadította azt a ramot, amit az használt, amikor átadta a vezérlést a Linux kernelnek.
Na most akkor mit lehet tenni úgy, hogy
- megmaradjon a virtuális ramdisk amit a memdisk kreál
- vagy megadjam az újonan betöltött kernelnek, hogy hol a "CD" (pl. nfsroot? mert nfs az pont van kéznél, rá kicsomagolva az iso tartalma pl., de http-re is ki lehet tenni)(Amúgy a Debian telepítőre gondolsz? Nem ilyet kell sajnos telepíteni, de tesztre jó ez is, kicsi, gyorsan betölt.)
Volt régen egy gPXE bootom itthon, ami lazán elindított mindenféle telepítőket iso-ból, de egy idő után valamit elkeféltem benne, és csak az 50MB-nál kisebbek mentek. Na azt kéne tudnom, hogy hogyan lehet 50MB-nál nagyobb ISO-kat PXE-ről bootolni... Ld. még Tinycore, az elindul így, de semi komolyabb.
-
Van, aki mélyebben ért PXE-hez? Én csak felületesen
A fenti iPxe módszer nem tökéletes. Egy Tinycore pl. bebootol, de egy Ubi alternate netinstall már elvérzik, mert az initrd után nem tud betölteni semmit. Nincs ugyanis miről.
Amennyire tudom, a memdisknek van valami olyan módja, hogy marha nagy fileokat is a ramban tartson, de hogy lehet azt? Vagy a Linux telepítőt kéne mókolni, hogy az initrd utána CD rootját http-n lássa? Bár nfs-em is van, ahova CD-t tudok tenni repoként...
A dolog ezen része olyan, mint egy PXE boot, így nem iPXE specifikus... -
Na, legalábbis virtuálgépen működik. Az iPxe ISO 30 mega, és persze lehet sajátot is gyártani.
A fizikai szerveren nem talált hálót, de még nem tudom, miért. Ugyanakkor máshol is hasznos lehet (pl. nem kell PXE szerver hozzá, és tudsz http-ről bootolni...)Egy http ISO boot ennyi (ha van dhcp, akkor előtte egy dhcp parancs szépen felhúzza a hálót) :
initrd http://szerver.ize/image_amit_bootolnal.iso
chain http://boot.netboot.xyz/memdisk iso raw
boot(A memdisk-et is lehet bárhonnan szedni http-ről, de a netboot.xyz-n pont ajánlják is ilyen használatra a sajátjukat.)
-
-
válasz
bambano #27327 üzenetére
Azt hirtelen nem találtam meg, már jöttem haza.
Leszedem azt is.
Aprócska gond, hogy nem Debian alapút kell telepíteni, de pont ezért akarok iso bootolást megoldani... Azt a 300 megás boot only, network install telepítőt elég bebootolni egy ilyen mini cuccról, onnantól sínen van. -
válasz
bambano #27323 üzenetére
Olyan, amire 50MB isot lehet mountolni
Pont, mint a 10 évvel ezelőtti verzióira
Különben nem lenne gond... Berántom az OS Boot Only telepítőjét, és hajrá... De az is 3-400MB@Ivana : Olvastam, valami ilyen lesz... Illetve van még pár ötletem, Damn Small Linuxszal...
@Lenry : Én tavaly nyáron... Csak ott hibásan ment át a CD image, és kollega elakadt - be lehetett bootolni, de összedőt a telepítő. A helyi IT meg hazament valami soknapos ünnepre. Karakteres módban elindítottuk, csiholtunk hálót, megmutattuk neki a repot egy másik gépen, és ment.
-
válasz
bambano #27321 üzenetére
Szerverekkel kell szórakozni, amik sokfele vannak a világban. Helyi IT vagy nincs, vagy hülye. Na most management interfész van, de csak korlátozott méretű boot image-t eszik meg, ezért kellene 50mb-nál kisebb ISO. Az a Debian mini iso nem hülyeség, pláne, hogy közben leesett : talán lehet a GRUB-bal is iso-t bootoltatni, meg nfs-t felcsatoltatni, vagy http-ről megadni a repót.
Ezt én magamnak akarom összehozni (nem fentről elvárás), mert ha megint adódik egy olyan, hogy Abdul harmadikra is az ISO filet írja CD-re, nekem meg szervert kéne telepíteni, akkor tudok mit kezdeni távolról. (Szóval nem égető a problem, de azon pl. csodálkozok, hogy csak PXE megoldásokat találok...
)
A hülye elvárások ja, az igaz, de ha van módja, hogy könnyítsek a melómon, akkor megpróbálom
Illetve, amint lesz lehetőség, húzok el
-
Telepítőt kéne bootolni. Ez szerveres környezet, fejrekoppintás bármiért, de pl. iso meg kicsomagolt iso lehet.
NFSroot nem csak úgy megy, ha egy full OS van fent a hálón? Otthon csináltam olyat, melóhelyen csúnyán néznének érte.
ISO azért lenne jó, mert azzal egyből a telepítőt tudjuk behúzni, s az mar mehet fullban, vagy minimál ISO, és az tölt le NFS-ről csomagokat.De alapvetően igen, valami ilyesmi jobb lenne,nfsroot nélkül.
Meg tftp se lehet,persze. -
Hello,
Van egy buta helyzetem, amiben hálóról kéne bootolnom. Lehetőleg ISO-t. És nincs PXE.
Tehát, létezik olyan boot CD, ami
- kisebb, mint 50MB
- be tud bootolni egy hálón található ISO-t, NFS-ről, vagy HTTP-ről?Nem sok értelmes dolgot találtam erre, csak PXE CD-ket, de a PXE jelen esetben nem megoldás.
Az sem lenne hülyeség, hogy egy létező Linux telepítőt mókolok át, hogy semmi mást ne csináljon, mint kapjon IP-t, majd csatlakozzon egy meghatározott NFS-hez, és onnan töltsön be egy ISO-t, csak még arra sem találtam módszert, hogy ezt hogyan kéne.Tud valaki valami hasonló okosságot?
-
-
-
válasz
MasterMark #27274 üzenetére
Screen máshol is használatos, Unixon is használják a kollegák, nekünk is volt hasznos már a Linux szervereken.
-
válasz
MasterMark #27268 üzenetére
SMbus az nem a soros port, annak mennie kéne ettől függetlenül is. Amúgy tesztnek : cat-eled a /dev/ttyXXX eszközt, vagy tail -f, vagy ilyesmi (nekem read < /dev/ttyXXXX volt) , akkor olvasnod kell tudni aról a portról. Echo-val meg kiküldeni karaktereket. (echo "izé" > /dev/TTY....)
-
-
Hozzátenném : a Xen kernel fagyásaiért a Marvell hálókártyával valószínűleg még mindig ez felelős
-
válasz
bambano #27263 üzenetére
Hát másra már nem tudtam gondolni; ott a bridge, ami kb. egy buta switch, mi a francért nem látják egymást; olyan, volt, mintha valami routing lenne, NAT-olás, akármi, holott a háló bridge.
A francot.
A guesten volt rossz a beállítás (elsőnek egy wint telepítettem, mert az az elsődleges, hogy ne a saját gépemen zabálja a virtuál win az erőforrást, ha éppen kell; na most ezen bekattintottam a távoli asztalt, de valamiért nem lehetett elérni - másodszorra beállítva megy, pingelni meg gondolom a saját tűzfala miatt nem lehet).
Sry + köszi help(S azért RDP, mert a konzol nem mindig kényelmes, ahogy most észrevettem, gyakran leszakad a lassú háló miatt.)
-
válasz
bambano #27261 üzenetére
Kintről - értsd, pl. a saját gépemről, ugyanabból a hálóból. (A hoston kívülről.)
Tehát a fut a guest ő látja a hálómat, de a hálóról ő már nem érhető el. Valamit a bridge-n kéne csinállni, de mit? A dom0-n a forwarding engedve van, de az mondjuk sokat nem jelent.
Trace meg csak no reply-okat dob, ha a gépemről indítok egy lekérdezést a guest felé. -
válasz
bambano #27259 üzenetére
Ja, ez nem volt egyértelmű
Igen, tehát a kifele lát minden, de a guestek kintről nem láthatóak. Pedig IP-t DHCP-vel kapnak a routeremről, és az működik.
A xnebr0 pedig igen, az lenne a híd, illetve mellé van még egy virbr0, amit gondolom a libvirt csinál.
De hogy lehet a kintről befele érkező kéréseket is beengedni?
Fél napja Google, de még normális útmutatást erre nem láttam. -
Hello,
Xen-t használ valaki?
Va ey Ubuntum, amin felhúztam egy Xen környezetet, szépen megy, de arra nem találok megoldást, hogy kintről elérjem a guest gépeket. Látják a hálót, kifele megy minden róluk, de befelé nem. IP-t a routerem oszt nekik, amúgy meg sima bridge konfiguráció van, egy xenbr0-al, meg engedélyeztem az ipv4 forwardot a systemd konfigjában. A virtuálgépeken a xenbr0 van beállítva hálónak.
Ha jól értem, akkor itt a virtuálgépek kb. azonos hálón vannak a hosttal, de ha a bridge a kb. drót, miért nem érhetőek el kintről a guestek...?Minden ötletet köszi
-
válasz
sh4d0w #27233 üzenetére
Na meg ez egy Xenserver, ki tudja, mi van benne összemókolva. Még nem volt időm nagyon nézegetni a konfigot a mélyében. Az alap Xen-es mókák vagy működnek majd, vagy nem (de kéne nekik, hiszen az alapja mégiscsak egy Xen kernel).
Nem tudom azt sem még, mi az alapbeállítása, de nem hinném, hogy alapból passtrhough lenne a guestek felé...@Bambano : Jelenleg a wifit nem kéne bridgelni, csak akkor lenne még egy hálózati interfacem, amit tudok management hálónak használni, a kábelest meg használnák a guestek.
-
válasz
sh4d0w #27230 üzenetére
Na ezt nem tudom még, hogyan kell. Alapbeállításon van minden, tegnap du. jutottam el addig, hogy volt működő guestem, és nincs háló. Amikor telepítettem, ki sem tudtam választani, hogy hálót adjak neki, aztán egy szerver restart után már volt mit odaadni neki (Network 0) , de mint kiderült az maga az a háló, amin a management interfész is kommunikál (???). Legalábbis ha odaadom a hálót a guestnek, akkor az kap IP-t, de onnantól nincs management hozzáférés.
Az interface-ek között azt látom, hogy a xenbr0 -nak van IP-je, de hogy miért az a management háló is...? (Jó, persze, azért mert csak az van- van a gépben egy wifi kártya is, csak nem hiszem, hogy azt be lehet izzítani
)
Azt még nem tudom, hogyan kell ezen külön hálókat csinálni, majd a jövő héten tudok szórakozni virtuál Windowsról a Xencenterrel.
Amúgy elég jól összepakolt valami ez a Xenserver, simán elhiszem róla, hogy oda lehet tenni egy Vmware mellé. -
Tanulási céllal is lett volna - több mindent ki akartam próbálni, Vmware ESXi, Hyper-V, stb., aztán az egyiket kiválasztani, és használni is. Nem jött össze egyik sem
.
Valószínű a kernel / hálókártya modul bugos, mert amint hálót kap, kifagy.
Most Xenserver van rajta, ez már frankón megy (elég jól összerakták), az OpenXenmanager-rel elég jól el is lehet managelgetni, csak az a problem, hogy csak egy hálókártya van. Amint hálót adok a virtuálgépnek, meghal a management interfészValahogyan meg lehet oldani...
Meg akarok még próbálni egy Ubi-t Xen kernellel aztán ha nem megy, akkor KVM amíg nem ér ide a második hálókártyám, és akkor Vmware, Xen teszt megint. -
Hello,
Xen kernellel van valakinek tapasztalata?
Gondoltam összerakok egy virtuális környezetet, hasznos is, meg tanulok is.
Debian fel (9.5 stable, 9.5 testing volt próbálva), mind a kettő ugyanazzal a hibával küzd. Amint hálózatot kéne kezelni (azaz van háló) , és a Xen kernel fut, meghal a cucc, Cpu soft lockup-pal.Ezt mi okozhatja? Valakinek volt már ilyenre megoldása?
A hardver amúgy Core2 E8400, és Marvell 88E8071 hálókártya. Annyit találtam, hogy a hálóra a gro, lro feature-ket volt, aki lekapcsolta, és megjavult neki - nekem nem. Meg olyan is volt, akinél a memory ballooning kikapcsolása oldotta meg, és egy proci kiallokálása a Dom0-ra.
Köszi minden ötlet
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- EAFC 25
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- OTP Bank topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged