Keresés

Aktív témák

• Ga

tag

válasz Ferro #195 üzenetére

Üdv!

Az advanced menüpont alatt (asszem 4-ik), a dram config (talán 2.), és ha az első beállítást manual-ra rakod, akkor a 2. beállításnál választhatod a vissza/előreosztást.
    Nem arányokat kell keresni, hanem DDRxxx (200-500) értéket.
    A DDR400 a norma (1:1), a többi ezzel arányosan nagyobb/kisebb, az xxx független az aktuális FSB-től. (azaz 250 FSB-nél a DDR400 az 500 MHz-es mem-órajelet jelenti).

Bye
    Ga

• Ga

tag

válasz Detonator #183 üzenetére

Mik a rendszer-komponenseid? A többi érték mire van állítva?

Én első nekifutásra az összes időzítést max-ra raktam (3-4-4-1x, vagy lehet, hogy 3-5-5-ös időzítés volt), nálam ez kb. 10 timing-beállítást jelentett (AN8), nálad lehet, hogy kevesebb van. Minden mehet a legnagyobbra, aztán uccu-neki.
    Esetleg egy kis +V az NB-nek, DDR-nek nem árt (az esetek 80%-ban ezeket felnyomom, majd a órajelnövelés ugyanúgy vissza is veszem, mert nem ez korlátoz).

Üdv,
    Ga

• Ga

tag

válasz Ga #168 üzenetére

Sziasztok!

További eredmény:
    A-DATA bírta egészen 333-ig (3-4-4-10), nesze neked DDR2-667 :)
    Na jó, kellett neki 2,8 VDDR.
    8-as szorzóval alapfeszen (2666). Everest 5000 fölött olvasott és 1700 felett írt.
    Mindez Single Channel. :)

Bye,
    Ga

• Ga

tag

Sziasztok!

Emlékeztek még, mikor írtam, hogy milyen jól lehet a venice-t hűtés nélkül is működtetni?

Na, most dobtam rá hűtést. (sima Primecooler 5+ - 5K körül volt, szóval semmi extra)

Abit AN8 Ultra, 3200+ venice, 43. heti, E6 stepping (BW), ADATA 566/512 RAM
    Az eredmények DDR400 (szinkron) módban manuális időzítésekkel mentek.

Az alapfesz vége vmivel 2700 alatt van. 8,5 * 316 -on hajtom.
    Az FSB vhol 322 környékén fullad ki (valsz. a RAM lesz)
    A maximum 9 * 320 (2880) volt, de a cpuburn alatt 65 fok környékém hátast dobott az XP. Ide már jobb hűtés kell. Ja, a feszkó 1,7 V volt.
    A 2.9-et át tudtam lépni a 9 * 322-vel, illetve 9,5 * 305-tel (1.7V), de előbbinél a magas FSB-t nem bírta az XP sokáig, az utóbbinál meg az említett melegedési gond szólt közbe. Az XP azért szépen felállt és futott, ez dícséretes - mármint a CPU-nak. :)

Úgy tűnik az új venice-k már szépen skálázódnak 2700 környékére alapon.

Jó tanácsok a magas FSB eléréséhez:
    1. csökkentsd a HT szorzót 4x vagy 3x-ra (ezt már mindenki tudta - így kb 270 környékig lehet elérni)
    2. állítsd a RAM-időzítéseket manuálisra!!! - függetlenül a DDRxxx-től - ez RAM-tól függően bármikor közbeszólhat (általában 250+)
    3. kapcsold ki a CnQ-t BIOS-ból!!! - tapasztalat alapján az XP, CPU-driver initnél, elhasal magas FSB-nél. (270+)

A 2. pontra az a magyarázat (az én lapomnál legalábbis), hogy a BIOS az Auto időzítéseknek a beállított DDR-rate-et veszi alapul, nem pedig a tényleges órajelet. 400-as beállításnál tehát mindig a 400-hoz definiált alacsony időzítést használja az Auto beállítások esetén, mikor a valós FSB (és a memó) már jóval 500 felett is járhat.

Többen jelezték, hogy a CPU nem bírja az FSB-t, szerintem a fentiek vmelyike megoldja. Remélem tudtam valakinek segíteni.

Bye,
    Ga

[Szerkesztve]

• Ga

tag

Üdv!

E6 steppinges 45. heti 3200+ venice (BW). Abit AN8-Ultra lap, A-DATA 566/512
    Elsőre rosszakat olvastam a procról (a BP-vel összehasonlítva). A tesztelés viszont meggyőzött.
    Alapból nem dobtam rá hűtőt, csak egy régi fél cm magas kb. 5*5 centis bordát (csak úgy ráhelyeztem a magra, mert borda nélkül egész gyorsan melegedett a BIOS-ban :) )... A bordát kis szellővel (házhűtő - pár centiről) megsegítettem.
    Ennyi már elég is volt az alapórajelhez a BIOS-ban.
    Telepítettem egy XP-t(kb. 1 óra volt), és közben már egész jól lehűlt a proc (beindult a HLT). :)
    Aztán gondoltam 1et, és teszteltem, hogy tényleg gagyi órajeleket bír-e. Ehhez az előbbi fél centis bordára ráraktam egy kicsivel vékonyabb talán 4*4 centis hasonló bordát - biztos, ami biztos.
    Néhány próba után 10*250-nél álltam le. 2500 MHz, 1,4 V, két rádobott gyík borda + kis szellő. Így álltam neki a friss XP beállításának+drivertelepítésének... :U
    Sajna a 10*260-nál már az XP nem bootolt, csak feszemelésre (1,475 V), de szegény bordák már kevesek voltak, úgyhogy visszaálltam a 2500-ra.
    A lényeg: 250-nél is prímán megy a CnQ! (igaz, csak 5-ös, és nem 4-es szorzóval - ez csak a BP-s procik kiváltsága a 0,8 V-tal együtt?)
    Számomra az egyik legfontosabb a CnQ - sokat megy a gép.

Aztán CnQ-val megnéztem a CPU-hőt, és 30 fok körül volt. :)
    Ennek örömére levettem róla a bordákat. Nem hatotta meg, úgyhogy kikapcsoltam a CnQ-t. :) Most a csupasz prockó 2500-on (idle!!) 63 fok körül stabilizálódott. :Y

Jó cucc. :D

Félreértés ne essék, így nem fogom, és nem is lehet használni (esetleg fixen 5*-s órajellel mehet hűtés nélkül is).

Nekem tetszik a BW-s széria.

Üdv,
    Ga

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

Aktív témák

Hirdetés