Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám

A 12S Ultra iránti vágyat enyhítheti a Xiaomi idei első csúcskészüléke. A tavalyi botladozást követően jól összeszedett csomagot kapunk, ha hajlandóak vagyunk félmilliót a pénztárnál hagyni.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Egyedi és a dél-koreai konkurenciánál jobb a Xiaomi 13 Pro abban a tekintetben, hogy támogatja a 6 GHz-es Wi-Fi 7 szabványt. A Snapdragon X70-es modellem adott az 5G is, mm-es hullámhosszú hálózatokra viszont nem tud fellépni a telefon. Megvan a Bluetooth 5.3 (A2DP, LE) és támogatottak Hi-Res Audio kodekek (LDAC, L3C), van NFC, képes a dual-SIM 5G-n működni, van VoWi-Fi és VoLTE. A beszélgetési hangminőség remek, a képernyő pedig pontosan és gyorsan kapcsol ki és be, amikor fülünkhöz emeljük a telefont. Navigációhoz megvan a kétcsatornás GPS (L1 + L5), van GLONASS (G1), BdS (B1l + B1c + B2a), Galileo (E1 + E5a), QZSS (L1 + L5) és NaviIC (L5), valamint ultraszélessávú chip (UWB) is található a készülékházban. Utóbbival digitális autókulcsként lehet majd használni a telefont a későbbiekben a Xiaomi és a BMW együttműködésének köszönhetően.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A 4820 mAh-s akkumulátor húsz perc alatt feltölthető és ha az ember nem futtat folyamatosan szintetikus teszteket, akkor viszonylag hosszan kitart. A stressztesztekkel 4 óra alatt le lehet meríteni, de az átlagos használattal a másfél - két nap könnyedén kihozható kiegyensúlyozott akkumulátor módban. Van kímélő mód, ami bekapcsol, ha megadott szint alá csökken a töltöttség, ez tovább növeli az üzemidőt és kb. 20 órányi folyamatos videólejátszásra lesz vele alkalmas a telefon. Ami feltűnt, hogy Wi-Fi hálózaton kevésbé merül a készülék, mint amikor 4G-n vagy 5G-n kell kommunikálnia, de Barcelonában folyamatos mobilhálózati kapcsolaton is képes volt két napig dolgozni a telefon navigálással, fotózással, videózással, emailezéssel, böngészéssel és közösségi médiával anélkül, hogy töltőt kért volna.


[+]

Összegzés

Xiaomi 13 Pro
Pro
IP-védelem, kerámia hátlap, prémium megjelenés
Remek fotós teljesítmény, egyedi kamerák
Nagy felbontású OLED kijelző, Dolby Vision és Atmos támogatás
5G, NFC, Wi-Fi 7, infravörös távirányító
A tavalyinál sokkal jobb hőkezelés, csúcskategóriás teljesítmény
120 wattos gyorstöltés, töltő a dobozban
Kontra
Szélein ívelt a kijelző
Videóban vannak korlátok (8K@24fps)
Az előlapi kamera csak FHD-ban rögzít
A konkurenseknél rövidebb az ígért szoftveres támogatás
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (12/256 GB, HUF) 524 990

Ha valakinek nagy vágya volt, hogy a Xiaomi 12S Ultrát használja, annak most kvázi megadatott a lehetőség a 13 Pro személyében. A tavalyi modellhez, a 12 Próhoz képest hatalmas az ugrás minőségben: az IP-védelem, a megjelenés, a teljesítmény és a kamera is egyértelműen csúcstelefonhoz méltó, míg a tavalyi modellben ezt nem feltétlenül érezhette az ember. Ezzel a készülékkel akarja bizonyítani a Xiaomi, hogy felnőtt, ez pedig sikerül is nekik. A kép ugyanakkor nem teljes továbbra sem: van 8K videó, de csak 24 képkockás másodpercenkénti sebességgel, az előlapi kamera hiába 32 MP-es, fix a fókusza és nem rögzít 4K-ban, csak FHD-ban, míg a közvetlen konkurencia azért már szállítja ezt is lehetőségként. Ugyanígy a konkurencia mellett szól a szoftveres támogatás, a Samsung és az Apple is hosszabb ideig küld szoftverfrissítéseket telefonjaira, mint azt a Xiaomi ígéri a 13 Próra.

Pedig a hardver távolabbra néz a jövőbe a Xiaomi mobiljában, ha azt vesszük, hogy itt például már adott a Wi-Fi 7-es modem. A 120 wattos gyorstöltés is a 13 Pro mellett szól, az pedig külön pozitívum, hogy adják is a töltőt a telefon mellé a dobozban. A MIUI is gyors és jól használható rendszer, az olcsóbb modellekben fel-feltűnő reklámok sincsenek jelen, vagyis minden adott arra, amit egy csúcstelefontól elvárhat az ember.

Kérdés, hogy mennyire tudja a Xiaomi megszólítani azokat a vásárlókat, akik a csúcskategóriában nézelődnek, de még nem vagy csak korábbi, olcsóbb készülékeiről ismerik a kínai márkát? Nehéz dolguk lesz, mert itt egyrészt bejön a képbe a márkahűség, másrészt a hírnév, amikben a Samsung a Galaxy S-sel és az Apple az iPhone-nal sokkal kedvezőbb pozícióban van a nagy tömegek előtt, mint a Xiaomi. A Samsung pontosan ennyiért adja a Galaxy S23+ modellt, ami kompaktabb mérettel, jobb videós teljesítménnyel és hosszabb szoftveres támogatással, valamint sokoldalúbb (DeX) rendszerrel. Az Apple palettájából a sima iPhone 14 és a 14 Pro ára között van félúton a Xiaomi 13 Pro, viszont az almás telefonok videóban állva hagyják a Xiaomit, plusz az iOS könnyedén be tudja hálózni annyira a felhasználót, hogy meg se fontolja az Androidra váltást. A két listavezető mellett ott vannak még a ZTE, a Vivo, az Oppo, a Honor vagy a Huawei csúcstelefonjai is hellyel-közzel a hazai merítésben, viszont ezek csak elvétve kaphatók szolgáltatónál, a Xiaomi ugyanakkor már egy ideje jelen van ott is, ami előnyösebb helyzetbe hozza honfitársaival szemben. Nem túlzás tetszett plecsnivel zárni a cikket, egy év alatt látványos fejlődést eszközöltek a Xiaominál és végre tényleg csúcskészüléknek érződik az európai piacon legjobbként kínált telefonjuk.

Xiaomi 13 Pro

A tesztkészüléket a magyar Xiaomi márkaképviselet adta kölcsön, ezúton is köszönjük!

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés