Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám

A 12S Ultra iránti vágyat enyhítheti a Xiaomi idei első csúcskészüléke. A tavalyi botladozást követően jól összeszedett csomagot kapunk, ha hajlandóak vagyunk félmilliót a pénztárnál hagyni.

Külső, kijelző

Meglehetősen nehéz dolgunk lenne, ha csupán a kijelző felőli oldal alapján próbálnánk megkülönböztetni egy-egy okostelefont manapság, főleg akkor, ha a panel nem is lenne aktív. Így a gyártók a hátlappal és a kerettel tudnak nagyobb mozgástérben játszani, a Xiaomi esetén úgy döntöttek, egy méretes négyzetbe rendezik a hátlap három 50 megapixeles kameráját és a segédszenzorokat, és ennyi. A kamerapúp élőben nem olyan feltűnő, mint a képeken, de azért attól távol áll, hogy szolidnak nevezhessük. A sík felületre fektetett telefon csak akkor billeg, ha a kijelző bal felső sarkát nyomkodjuk, egyébként nem.


[+]

A készülékház 162,9 x 74,6 x 8,4 milliméter és 210 gramm, a kijelzőt Gorilla Glass Victus védi, a keret alumínium, a hátlap pedig kerámia vagy bőrhatású szilikon-polimer. Sajnos utóbbi Európában nem kapható, fekete vagy fehér kerámia között választhat az érdeklődő, aki a Pro esetén 524 990 forintot kell kifizessen a készülékért. Ennyiért már jár az IP68-as védelem, adott is a készülékben. A fényes kerámia hátlap nem csúszik vészesen, a kamerasziget pedig akkora, hogy az ember akár be tudja támasztani ujját is alá, de a fekete változat nagyon látványosan gyűjti az ujjlenyomatokat a hátlapon. Erre megoldás az átlátszó tok, melyet ad a gyártó, ami vélhetően pár hónap használat után besárgul majd, ezzel bokán rúgva az egyébként prémium megjelenést, de tekinthetjük ezt kvázi egy olyan grátisznak is, amely addig is védi a telefonunkat, amíg nem szerzünk hozzá egy általunk favorizált tokot.


[+]

Ami kicsit megnehezíti a telefon kezelését, az a hátlap és a kijelző ívelt mivolta, valamint a keret vékonysága. A 6,73 hüvelykes LTPO OLED panel és a kerámia hátlap között annyira keskeny az alumíniumcsík, hogy ha nem akarunk a hátlapra is rámarkolni — mondjuk fotózáskor —, ügyeskednünk kell, nehogy kicsússzon a telefon a kezünk közül. Az előbb említett tok mondjuk erre is megoldás.


[+]

A kijelző 1440 x 3200 pixeles (WQHD+) felbontásra képes, de alapértelmezetten 1080 x 2400 pixeles (FHD+) beállítás mellett dolgozik a telefon és a MIUI 14 energiatakarékossági szempontból hajlamos visszakapcsolni utóbbira akkor is, ha korábban WQHD+ lett beállítva. Ezt egy külön kapcsolóval lehet megakadályozni. A képarány 9:20, a képpontsűrűség 552 ppi, a PWM 1920 Hz, megvan a Dolby Vision, a HDR10+ és a 120 Hz-es frissítés is, mely adaptívan vált tartalomtól függően vagy a felhasználó által meghatározott frekvencián dolgozik fixen. Állítható be olvasó mód, változtatható a színséma, ütemezhető szemkímélés, van napfény alatt elérhető extra fényerő, dupla koppintással való ébresztés, mindig éber megjelenítés.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Xiaomi 13 Pro Samsung Galaxy S23+ Samsung Galaxy S23 Ultra iPhone 14 Pro Max Oppo Find X5 Pro Xiaomi 12 Pro
Képátló 6,73 hüvelyk 6,6 hüvelyk 6,8 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,73 hüvelyk
Felbontás 1440 x 3200 1080 x 2340 1440 x 3088 1290 x 2796 1440 x 3216 1440 x 3200
Technológia HDR10+ 10-bit LTPO AMOLED HDR10+ Dynamic AMOLED 2X HDR10+ Dynamic AMOLED 2X Super Retina XDR OLED (LTPO) HDR10+ LTPO2 AMOLED 10-bit HDR10+ OLED
Képfrissítés adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz 120 Hz adaptív 120 Hz
Pontszerű fehér fényerő 1255 nit 1584 nit 1768 nit 2256 nit 494 nit 1251 nit
100% fehér fényerő 487 nit 684 nit 708 nit 517 nit N/A 473 nit
Fehér fényerő (minimum) 2,1 nit 0,9 nit 0,8 nit 1,9 nit 1,9 nit 2,0 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7529 K + kézi 7156 K + kézi 7323 K + kézi 6676 K + TrueTone 7624 K + kézi 7649 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Adott a Widevine L1-es szint, így FHD-ban képes streamet lejátszani a telefon, van hozzá HDR10 és Dolby Vision támogatás is, amit a Netflix vagy az Amazon Prime Video is kihasználnak. A rendszer a lokálisan tárolt videós tartalmakhoz kínál felskálázást, képjavítót és HDR-javítást, utóbbi az SDR tartalmakból próbál nagy dinamikatartományút varázsolni. Utóbbiak eredménye számomra természetellenes hatású volt, de látványos a különbségre képes a szoftver.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Az automatikus fényerővel tapasztaltam furcsaságot, közvetlen napfény alatt időnként egyszerűen nem reagált a telefon a környezeti fény változására, csak azután, hogy lezártam, majd újra feloldottam. Érdemesnek tartom megjegyezni még azt is, hogy a Xiaomi 1900 nit részleges fényességet ígér a panelre, de ezt sem mi, sem a GSMArena, sem a Notebook Check csapata nem tudta reprodukálni, utóbbiaknak 1,798 cd/m²-t sikerült mérniük maximumként. A panel a tavalyi 12 Prónál jobb ugyan, de tényleg csak akkor ér el 1250 nitnél magasabb fényességet, ha nem többségében világos a megjelenített tartalom. Ami reális mindennapi helyzetben, de egy fehér hátterű üzenetküldő program esetén már kicsit visszább veti a lehetőségeket. Barcelonában a tavaszi napfény alatt mindenesetre nem tapasztaltam problémát a fényerővel, ahogy a panel színhelyessége is jó, de az ívelt széleknél sajnos itt is törik a fény és látható árnyékos csíkok maradnak.


[+]

A kijelzőbe integrálva kapott helyett az optikai ujjlenyomat-leolvasó, ez gyors és pontos, valamint állíthatók be rá gyorsindító parancsok, a leolvasó fizikai mérete ugyanakkor kisebb mint a Samsung Galaxy S23 Ultráé, így itt pontosan kell eltalálnunk a kijelzőre rajzolt ikon helyét. Szintén a kijelzőbe vágva néz vissza ránk a 32 MP-es előlapi kamera, felül középen foglal helyet egy fekete pöttyben. A kijelzőt gyárilag feltett fólia védi, ez bő két hét alatt bőséggel gyűjtött össze mikrokarcokat, de más probléma nem volt vele.

[+]

Az előlapi kamera felett, a kijelzőt körülölelő vékony kávában található a beszédhangszóró, mely másodlagos médiahangszórónak is besegít. Társa a telefon alján található, mellette mikrofon és az USB-C csatalkozó, valamint a két nanoSIM fogadására képes, tűvel nyitható SIM-tálca. A telefonban adott az eSIM használatára is a lehetőség, de a tárhely nem bővíthető microSD-vel. A Magyarországon kapható modellek minimum 256 GB beépített UFS 4.0-s tárhellyel érkeznek. A keret bal oldala üres, csupán az antennakivezetések fekete csíkjait vehetjük észre, a telefon tetején ugyanakkor két mikrofont, infravörös irányítót és a beszédhangszóró második kivezetését is láthatjuk. A Xiaomi 13 Pro jobb oldalán található a hangerőszabályzó és a bekapcsoló gomb, kényelmesen elérhető magasságban, a keret felénél.


[+]

Megjelenésében tehát minden adott, amit egy prémium készüléktől az ember elvárhat. A szilikon tok kicsit ronthat az összképen, de az pozitív, hogy a legtöbb gyártóval ellentétben legalább alaptartozék és abban segít is, hogy ne legyen maszatos a hátlap és ne lehessen olyan könnyen leejteni a telefont.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés