Apple iPhone 14 - tavalyi termésből főzve

Kvázi újracsomagolta az Apple az iPhone 13 házába a 13 Prót, majd elnevezte 14-nek. Ezzel még nem is lenne baj, ha itthon nem ugrott volna 450 ezerre az induló ár.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

Ez a telefon nem azoknak készült, akiket érdekelnek az olyan információk, hogy mennyi tranzisztor van a CPU-ban, milyen a GPU teljesítménye, milyen méretű a szenzor a kamera mögött, hány wattal képes tölteni a telefon, hány Hz-en frissül a kijelző. Ez a telefon azoknak készült, akiknek régi iPhone-ja van, kell nekik egy új, de nem akarnak rá annyit kiadni, amennyibe a Pro verziók kerülnek. Az iPhone 14 Plus kapcsán — mely konkrétan ugyanez a készülék nagyobb méretben — volt egy nagyon jó hozzászólás a fórumban, azt ide is linkelem, hisz szinte tökéletesen igaz erre az eszközre is.

Egymás mellett az iPhone 14 (balra) és a tavalyi 13 Mini (jobbra).
Egymás mellett az iPhone 14 (balra) és a tavalyi 13 Mini (jobbra). [+]

Éppen ezért reklámozza az Apple a műholdas vagy az automata balesetérzékelős segélyhívást, mint fő újdonságokat, mert ezzel a technikai részletek iránt nem érdeklődőt rá lehet könnyedén venni arra, hogy inkább a 14-ért fizessen, mint az egyébként szinte megegyező 13-ért, ami a kínálatban maradt olcsóbban. Vagyis olcsóbban Amerikában, mert az Apple hazai piacán csökkentek a tavalyi iPhone-ok árai, az ideiek pedig pont nettó ugyanannyiért kerültek forgalomba, mint az azt megelőző években. Otthon mindenképpen működik a Tim Cook féle recept, egy nemrégiben készített kutatás szerint az amerikai fiatalok 87%-a jelenleg is iPhone-t használ és 88%-uk tervez azzal, hogy a következő mobilja is iPhone lesz.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Magyarországon ezzel szemben a tavalyi modellek is drágultak, az új alapmodell pedig 449 990 forintos induló árával többet kóstál, mint amennyiért az előző generációból a Pro változat indított. Ha benézünk a lila, kék, fekete, fehér vagy piros üveg és alumíniumkeret alá, akkor azt láthatjuk, hogy az iPhone 14 kábé megismétli azt, amit az iPhone 5C-vel csinált a cég kilenc éve, vagyis az egy évvel korábbi csúcsmodellt színes gúnyába öltözteti és új név alatt kínálja. Csak itt még új házat sem kellett tervezni, mert az alap 13 méreteihez képest (146,7 x 71,5 x 7,65 mm) csak 0,15 milliméterrel lett vastagabb a 14-es modell a maga 146,7 x 71,5 x 7,8 milliméterével.

Egy sor MagSafe kiegészítőt lehet vásárolni az iPhone-okhoz, a képeken egy 5000 mAh-s külső aksi látható.Egy sor MagSafe kiegészítőt lehet vásárolni az iPhone-okhoz, a képeken egy 5000 mAh-s külső aksi látható. Egy sor MagSafe kiegészítőt lehet vásárolni az iPhone-okhoz, a képeken egy 5000 mAh-s külső aksi látható. [+]

Maradt az is, hogy egy USB-C végű Lightning töltőkábelen kívül csak néhány papírt és egy SIM-tálca nyitó tűt kapunk a dobozban itt Európában, az amerikai modellekből kikerült a fizikai SIM, a telefonok átálltak az eSIM-re. Maradt a hátlapon a MagSafe csatlakozó is, ez továbbra is okos és jó megoldás, mindenféle mágneses kiegészítővel használható, a képeken a telefont tesztre biztosító iSTYLE MagSafe-es akkumulátora látható a mobilon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés