Withings ScanWatch - egészséges hibrid

Nem klasszikus okosóra, korlátozottak a lehetőségek, cserébe klinikailag hitelesített EKG-val és véroxigénszint-mérővel, és folyamatos működés mellett masszív három hetes üzemidővel rendelkezik.

Bevezetés, üzemidő, kialakítás

A terméktípustól függően jellemzően klinikai hitelesítéssel rendelkező okoskiegészítőket gyártó Withingset 2016-ban vásárolta meg a Nokia (mármint a finn Nokia), kiadtak pár újracímkézett eszközt minimális dizájnmódosítással, majd 2018-ban visszaadták az egészet a Withings egy korábbi tulajdonosának, úgyhogy a Nokia éra csak egy rövid exkurzusnak tekinthető a francia gyártó történetében. A Withings lényegében ugyanott folytatta, ahol abbahagyta, továbbra is szenzorosan professzionálisan felszerelt hibrid órákat és egyéb, egészségmonitorozásra alkalmas eszközöket gyártanak. Például ilyesmit.


42 mm (fehér és fekete), 38 mm (fehér)

A ScanWatch viszonylag korlátozott lehetőségekkel, de klinikailag hitelesített elektrokardiogrammal (EKG), pulzusszenzorral és véroxigénszint-mérővel (SpO2) szerelt hibrid óra, kiemelkedőnek tekinthető üzemidővel. Persze az akár harminc nap sehogy sem jön ki, ha úgymond rákötünk magunkra minden elektródát és adatelemző algoritmust, de három hetet alvásmonitorozással, légzésfigyeléssel és folyamatos pulzusméréssel is össze lehet hozni, minden bejövő értesítés megjelenítése mellett, intelligens ébresztéssel, esetenkénti SpO2 és EKG méréssel (átlag napi egy).


[+]

Az akkumulátorkapacitást viszont sem a 38 milliméteres, sem a 42 milliméteres modell esetében nem árulja el a gyártó. Nálunk a nagyobb, fekete modell járt, amit én személy szerint kissé túlméretesnek és maszkulinnak érzek magamon, de a fehér számlapos, 38,4 milliméteres átmérőjű változat biztosan nagyon csinos. Tulajdonképpen ez sem viselhetetlen, az óra mindössze 83 gramm és 13,7 milliméter vastag, a rozsdamentes acél tokozás pedig roppant visszafogott és ízléses. Akár unalmasnak is tűnhet, esetleg kissé öregurasnak, de legalább garantáltan nem hivalkodó vagy feltűnő, a kivitelezés pedig ránézésre is prémium.


[+]

Az eszköz maga roppant szerény megjelenésű, a felhasznált anyagok viszont magas minőségűek. A számlap lakkozott (fekete vagy fehér) sárgaréz, a mechanikus, fluoreszkáló betéttel kiegészített mutatók krómból készültek, a védőüveg pedig zafír. Az óralapon számok nincsenek, csak rovátkák, az időegység öt perces léptékkel a keret belső felén került feltüntetésre. Az alsó kiegészítő számlap százas skálán mutatja a napi célok százalékos teljesítését, a felső, 13 mm átmérőjű monokróm PMOLED panel pedig tetszés szerinti sorrendben minden mást.


[+]

Visszatérve az anyaghasználathoz, a szíj fluorelasztomer, ami egy igen drága, speciális rendeltetésű polimer (szintetikus gumi), nagyon magas, célzott vegyvédelmet igénylő felhasználásra. Acetonnal (körömlakklemosó például) és nagy töménységű ecetsavval viszont ne érintkezzen, azt nem bírja.


[+]

A nagyobb méretű órához járó, hagyományos zárszerkezetű szíj nekem viselhetetlenül nagy volt, noha kellemes tapintású és komfortos kialakítással rendelkezik, úgyhogy azzal a lendülettel lecseréltem a saját órám sztenderd, 20 milliméteres, gyorskioldós szíjára. Ennek semmi technikai akadálya nincsen, olyan szíjat teszünk rá, amilyet óhajtunk.


[+]

A csomagolás elsőre teljesen érdektelennek tűnik, szokásos téglalap, kis akasztóval, mint bármilyen más eszköz pakkja, csak valamivel informatívabb, a fehér borítódobozban viszont igazán stílusos, naturális dobozkát találunk. A vastag, minőségi, környezetbarátnak tűnő kartonon csak egy Withings felirat szerepel, a dobozbelsőn viszont klassz grafika mutatja, mit fogunk találni a filc hordozótáskában. A kezelési útmutatón kívül van még egy levélke, ami tájékoztat a szíjak könnyű cserélhetőségéről, a termék (a szíjjal együtt) és a kétpines, mágneses töltőalkalmatosság pedig a háromosztatú, puha, neoprén belsőrésszel bélelt hordozóban lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés