Elektrokardiogramot is rögzít a Withings legújabb okos mérlege

A francia gyártó legújabb mérlege valószínűleg a kategória legkomplexebb eszköze jelenleg.

A Withings Body Scan tulajdonképpen a pulzust és a pulzushullám terjedését is rögzítő Body Cardio mérleg utódja, ami mellesleg az egyik legfejlettebb, orvosi szintű diagnosztikára alkalmas és hitelesítéssel is rendelkező okosmérleg a piacon. Vagyis volt az új modell érkezéséig. A gyártó a CES-en mutatta be a Body Scant, ami a szegmentált testtömegösszetételen kívül már EKG-t is készít és monitorozza az idegi aktivitást.


[+]

A szegmentált testtömegösszetétel méréséhez többpontos érintkezésre van szükség, amit a Withings egy négy rozsdamentes acél elektródát integráló markolattal oldott meg. Egyébként a professzionális, bioelektromos impedancia analízist (BIA) végző gépek így dolgoznak. Állunk a szenzorokkal felszerelt felületen, ami ez esetben 14 ITO (indium-ón-oxid) elektródákkal rendelkező edzett üveg és markolásszuk a szintén elektródákkal felszerelt fém rudakat.

Hirdetés

A szenzorok gyenge elektromos impulzust közölnek a testtel, a különböző szövettípusok pedig különböző mértékű ellenállást mutatnak a közölt ingerrel szemben, így meghatározható a testzsír mértéke, a test víztartalma, a zsigeri zsír mennyisége, az izomtömeg, és általában a csontok ásványi anyag tartalma, a test protein szintje, amiből kiszámolható az alapanyagcsere sebessége és a testtömegindex.

A Body Scan hat elvezetéses elektrokardiogramot készít, ami precízebb szívritmusdetektálást tesz lehetővé, mint mondjuk a Wiwe vagy bármelyik okosóra egy elvezetéses kialakítása, viszont nyilván nem olyan mobilis, mint a bankkártya méretű célhardver (amihez ráadásul fejlett algoritmus is tartozik) vagy a mindennapokban viselt EKG-s okosórák, mivel ez ugye egy mérleg. Ami egyébként 50 grammos pontossággal állapítja meg a testtömeget, a többfrekvenciás bioelektromos analízis pedig az egyes testtájakra lebontva is képes releváns információt szolgáltatni a testtömeg összetételéről.

A francia Impeto Medicallal együttműködve a Withings kifejlesztett egy funkciót az idegi aktivitás értékelésére is. Ez alacsony intenzitású egyenáram segítségével monitorozza a verejtékmirigyek aktivitását a lábakban (sudomotoros funkciók vizsgálata), a károsodott működés pedig a kis idegrostok degenerációjára utalhat, ami rendszeres testmozgással és helyes táplálkozással korrigálható. Az Impeto egyébként professzionális, akár több 10 ezer dollárba kerülő orvosi eszközöket fejleszt és gyárt. A Body Scan szintén ezekre a technológiákra épül, viszont elérhetőáron, otthoni használatra, az adatok pedig hasznosak lehetnek a további klinikai kutatások szempontjából.

A Withings Body Scan 300 dolláros áron lesz elérhető az Egyesült Államokban és Európában 2022 második felében, miután megszerezte az összes szükséges hatósági engedélyt. A gyártó egyúttal egy előfizetéses szolgáltatást is elindított, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szakorvosokkal és egészségügyi személyzettel lépjenek kapcsolatba, az alap adatokat pedig a Withings eszközei biztosítják. A szolgáltatás árát egyelőre nem közölték, de a Body Scan mérleg alapárán felül 100 dollárért cserbe három hónapos hozzáférést biztosítanak a vásárlóknak. [Akik remélhetőleg nem zúgnak le az izzadós lábukkal a tükörsima edzett üveg felületről. Ez már a Body+ esetében is aggasztott.]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés