Withings ScanWatch - egészséges hibrid

Nem klasszikus okosóra, korlátozottak a lehetőségek, cserébe klinikailag hitelesített EKG-val és véroxigénszint-mérővel, és folyamatos működés mellett masszív három hetes üzemidővel rendelkezik.

Bevezetés, üzemidő, kialakítás

A terméktípustól függően jellemzően klinikai hitelesítéssel rendelkező okoskiegészítőket gyártó Withingset 2016-ban vásárolta meg a Nokia (mármint a finn Nokia), kiadtak pár újracímkézett eszközt minimális dizájnmódosítással, majd 2018-ban visszaadták az egészet a Withings egy korábbi tulajdonosának, úgyhogy a Nokia éra csak egy rövid exkurzusnak tekinthető a francia gyártó történetében. A Withings lényegében ugyanott folytatta, ahol abbahagyta, továbbra is szenzorosan professzionálisan felszerelt hibrid órákat és egyéb, egészségmonitorozásra alkalmas eszközöket gyártanak. Például ilyesmit.


42 mm (fehér és fekete), 38 mm (fehér)

A ScanWatch viszonylag korlátozott lehetőségekkel, de klinikailag hitelesített elektrokardiogrammal (EKG), pulzusszenzorral és véroxigénszint-mérővel (SpO2) szerelt hibrid óra, kiemelkedőnek tekinthető üzemidővel. Persze az akár harminc nap sehogy sem jön ki, ha úgymond rákötünk magunkra minden elektródát és adatelemző algoritmust, de három hetet alvásmonitorozással, légzésfigyeléssel és folyamatos pulzusméréssel is össze lehet hozni, minden bejövő értesítés megjelenítése mellett, intelligens ébresztéssel, esetenkénti SpO2 és EKG méréssel (átlag napi egy).


[+]

Az akkumulátorkapacitást viszont sem a 38 milliméteres, sem a 42 milliméteres modell esetében nem árulja el a gyártó. Nálunk a nagyobb, fekete modell járt, amit én személy szerint kissé túlméretesnek és maszkulinnak érzek magamon, de a fehér számlapos, 38,4 milliméteres átmérőjű változat biztosan nagyon csinos. Tulajdonképpen ez sem viselhetetlen, az óra mindössze 83 gramm és 13,7 milliméter vastag, a rozsdamentes acél tokozás pedig roppant visszafogott és ízléses. Akár unalmasnak is tűnhet, esetleg kissé öregurasnak, de legalább garantáltan nem hivalkodó vagy feltűnő, a kivitelezés pedig ránézésre is prémium.


[+]

Az eszköz maga roppant szerény megjelenésű, a felhasznált anyagok viszont magas minőségűek. A számlap lakkozott (fekete vagy fehér) sárgaréz, a mechanikus, fluoreszkáló betéttel kiegészített mutatók krómból készültek, a védőüveg pedig zafír. Az óralapon számok nincsenek, csak rovátkák, az időegység öt perces léptékkel a keret belső felén került feltüntetésre. Az alsó kiegészítő számlap százas skálán mutatja a napi célok százalékos teljesítését, a felső, 13 mm átmérőjű monokróm PMOLED panel pedig tetszés szerinti sorrendben minden mást.


[+]

Visszatérve az anyaghasználathoz, a szíj fluorelasztomer, ami egy igen drága, speciális rendeltetésű polimer (szintetikus gumi), nagyon magas, célzott vegyvédelmet igénylő felhasználásra. Acetonnal (körömlakklemosó például) és nagy töménységű ecetsavval viszont ne érintkezzen, azt nem bírja.


[+]

A nagyobb méretű órához járó, hagyományos zárszerkezetű szíj nekem viselhetetlenül nagy volt, noha kellemes tapintású és komfortos kialakítással rendelkezik, úgyhogy azzal a lendülettel lecseréltem a saját órám sztenderd, 20 milliméteres, gyorskioldós szíjára. Ennek semmi technikai akadálya nincsen, olyan szíjat teszünk rá, amilyet óhajtunk.


[+]

A csomagolás elsőre teljesen érdektelennek tűnik, szokásos téglalap, kis akasztóval, mint bármilyen más eszköz pakkja, csak valamivel informatívabb, a fehér borítódobozban viszont igazán stílusos, naturális dobozkát találunk. A vastag, minőségi, környezetbarátnak tűnő kartonon csak egy Withings felirat szerepel, a dobozbelsőn viszont klassz grafika mutatja, mit fogunk találni a filc hordozótáskában. A kezelési útmutatón kívül van még egy levélke, ami tájékoztat a szíjak könnyű cserélhetőségéről, a termék (a szíjjal együtt) és a kétpines, mágneses töltőalkalmatosság pedig a háromosztatú, puha, neoprén belsőrésszel bélelt hordozóban lesz.

Szenzorok, Health Mate, kezelés

Tekintve, hogy a ScanWatch visszafogott képességekkel rendelkezik, ami az életfunkciók mérését leszámítva kimerül néhány dolog megjelenítésében, a hardver sem különösebben érdekes. Nem is részletezik. Annyit tudunk, hogy a készülék 5.0-s Bluetoothon kapcsolódik alacsony energiaigényű protokollal (LE), van benne egy háromtengelyes MEMS gyorsulásmérő; számomra megfelelő erősségű, de nem konfigurálható rezgőmotor, környezeti fényérzékelő és egy több hullámhosszon dolgozó, optikai, fotopletizmográfiás (PPG) pulzus és véroxigénszenzor rozsdamentes acél elektródákkal.

[+]

Az angol nyelvű órát (nem mintha sokat kéne olvasgatni) a szintén angol nyelvű Withings Heath Mate app segítségével csatlakoztathatjuk iOS vagy Android rendszerű okostelefonhoz vagy táblagéphez. Előbbinél minimum 12-es rendszerverzió szükséges, utóbbinál legalább Android 8.0. Érdemes megnézni a nem-kompatibilitási listát, néhány régebbi modellel annak ellenére sem fog együttműködni, hogy az adott készülék megkapta az Oreot. Lista itt.

[+]

A szabadtéri sporttevékenységek követéséhez (futás, gyaloglás) a csatlakoztatott készülék helymeghatározását használja az eszköz, a futást, úszást, biciklizést és gyaloglást pedig magától is észreveszi. Az órán alapértelmezett beállítások mellett indíthatunk még egyéb megnevezésű tevékenységet és futópados edzést, de az alkalmazásban rengeteg opció közül válogathatunk, viszont az órán maximum öt mozgásforma érhető el, úgyhogy döntsük el, melyik öt legyen az. Séta és futás esetében regisztrálja a megtett lépésszámot, a távot és az elégetett kalóriákat a felhasználói adatok alapján, biciklizésnél ehhez jön még a sebesség (km/h). Viszont kompatibilis a My Fitness Pal-lal, a Google Fittel, a Strava-val, a Runkeeperrel, a Nesttel és az iOS Helath-el. Egyébként a Samung Healthszel is, de csak a lépésadatokat viszi át. Úgyhogy hiába van az ajánlott alkalmazások között, nem sokra megyünk vele.

[+]

Az óra mérsékelten interaktív, nagyjából semmit nem tudunk csinálni, kizárólag méréseket indíthatunk (pulzus, SpO2, EKG), a beállításokban kapcsolgathatjuk a ne zavarjanak üzemmódot (ami nem szinkronizál a csatlakoztatott telefonnal) és deaktiválhatjuk a csuklómozdulatra történő ébresztést. Az akku töltöttségét szintén a beállításokban találjuk, az óra címszó alatt pedig az alkalmazásban beállított ébresztőt kapcsolhatjuk ki vagy be. Itt lesz még stopper és időzítő is. A kijelző felébresztése egyébként automatikusan 10 óra 10 percre állítja a mutatókat, ha azok a felső tartományban vannak, így nem lógnak bele a tartalomba.

Ne tévesszen meg senkit a "Gabor", az óra tökéletesen kezeli az ékezeteket, csak Gábor így írja a nevét Facen.Ne tévesszen meg senkit a "Gabor", az óra tökéletesen kezeli az ékezeteket, csak Gábor így írja a nevét Facen.Ne tévesszen meg senkit a "Gabor", az óra tökéletesen kezeli az ékezeteket, csak Gábor így írja a nevét Facen. Ne tévesszen meg senkit a "Gabor", az óra tökéletesen kezeli az ékezeteket, csak Gábor így írja a nevét Facen. [+]

A megjelenített elemeket és azok sorrendjét szintén az appban választhatjuk ki (idő és dátum, pulzus, SpO2, EKG, lépésszám, távolság, szintemelkedés, légzés, elégetett kalóriák, óra, beállítások és edzés), a korona nyomva tartásához pedig tetszőleges funkciót rendelhetünk a gyorsabb eléréshez. Én ezt kikapcsoltam, mert a kézfejemmel akaratlanul és állandóan megnyomtam a koronát, mondjuk, ha letenyereltem valahova vagy mostam. A rendszer reszponzív és roppant egyszerűen használható. A korona tekergetésével lépegetünk (a lépéseket finom rezgés kíséri), egyszeri nyomással kiválasztjuk, amit akarunk, visszalépni pedig minden esetben a back opció kiválasztásával tudunk.

Funkciók, összegzés

Annak ellenére, hogy a ScanWatch alkalmas sportkiegészítőnek, inkább az élettani adatok regisztrálására és elemzésére fókuszál, mint a véroxigénszaturáció, a szívműködés és a légzési rendellenességek alvás közben. Persze a felhasználói adatok alapján számolja az elégetett kalóriákat, a megtett lépésszámot, távot és emeleteket, illetve számos sporttevékenység követését kérhetjük, amelyek közül néhányat automatikusan is felismer (például a répa felkarikázását biciklizésnek, a mosást pedig úszásnak, sebaj... egyébként rákérdez, hogy jól érzékelt-e) és 5 ATM nyomástűréssel vízálló is, nem egy kimondott sport- és/vagy túracucc.

[+]

A klinikai vizsgálatokat az EKG és a pitvarfibrillációt felismerő algoritmus esetében a Centre de Cardiologie du Nord (CCN) és Hôpital Européen George Pompidou (HEGP) végezte 12 elvezetéses eszközzel összevetve, a vároxigénszaturáció-mérést a Hypoxia Lab of the University of California hitelesítette, az alvási apnoé felismerését pedig jelenleg a párizsi Béclère Hospital vizsgálja reprezentatív mintán. A müncheni Ludwig-Maximilians-Universität szintén a ScanWatchot használja egy COVID-19 betegcsoporton végzett vizsgálat részeként az otthoni gondozásban lévő betegek EKG-jának, pulzusának és oxigéntelítettségének mérésére.

[+]

A VO2 max értéket edzést követően kapjuk, az EKG-hoz és a véroxigénszint-méréshez viszont nyugton kell maradni. Utóbbi éjszaka automatikus, ha folyamatos légzésfigyelést kérünk éjszaka. Ilyenkor negyedóránkét párszor mér. Egyébként meg kell érintenünk az óra keretét, abban van a két csuklón érintkező szenzort kiegészítő harmadik érzékelő. Az EKG ugyanígy történik, mindkettő 30 másodpercet vesz igénybe, az elektrokardiogram pedig igény szerint élőben követhető az appban. Az görbét milliméterpapíron látjuk, nagyítható és visszajátszható a görbe kirajzolódása. Az EKG lehet normál vagy inkonkluzív, ha mocorogtunk, illetve érzékelhet pitvarfibrillációra utaló mintázatot.

[+]

A pulzusmérés csak folyamatos tud lenni, nincs is más opció, de nyugalmi állapotban aránytalanul magas pulzusértéknél nem jelez (EKG-mérésnél viszont megjegyzi, ha magasnak találja) és tétlenségi figyelmeztetés sincs. Az értesítések viszont maradéktalanul és azonnal megérkeznek az órára, ahol az alkalmazás ikonja, a küldő neve és a tartalom egy része is látható emotikonokkal és minden különleges karaktert helyesen megjelenítve. A balról jobbra folyó szövegben a korona segítségével tekerhetünk előre vagy hátra, de ha abban a pillanatban nem veszünk róla tudomást, később nem lesz módunk újra megnézi.

[+]

A hétköznapok során legkellemesebb funkció viszont nyilvánvalóan az intelligens ébresztés, ami tényleg remekül működik. Már a Nokia Steel is kimagasló precizitással dolgozott az alvásmonitorozás terén, a ScanWatch ezt légzésfigyeléssel fejeli meg és továbbra is képes megdöbbentő pontossággal érzékelni, hogy valójában mikor aludtunk el, függetlenül a lefekvés idejétől. Az ébresztés pedig tetszőleges hosszúságú időablakban történik, akkor, amikor a legéberebbek vagyunk, de az algoritmus általában igyekszik a kívánt időponthoz legközelebb kelteni. A rezgőmotor szerintem megfelelő erősségű, felébrednék rá mély álomból is, de a kevésbé érzékeny felhasználók sem alszanak el, tekintve, hogy eleve éberek, amikor zizeg az ébresztő.

[+]

A Withing ScanWatch erőssége kétségtelenül az egészségügyi adatok klinikailag validált regisztrálása és értékelése, így tulajdonképpen célhardverként is felfogható. Ez egy szívritmusfigyelő, véroxigénszaturáció és pulzusmérő eszköz, ami mellesleg mutatja a pontos időt, az értesítéseket, kíméletesen ébreszt, van hozzá egy remek app és nyomon követhetjük az általános aktivitásunkat, illetve adott sporttevékenységeket. És körülbelül annyiba kerül (112 ezer forint), mint egy dedikált pulzoximéter és mondjuk egy Wiwe. Csak a ScanWatch kompakt, tökéletesen viselhető a hétköznapokban és sportolás közben is, illetve a két célhardverrel ellentétben tud még néhány extrák, mindezt körülbelül háromhetes üzemidővel. A ScanWatch hordható kiegészítőként korlátozott képességekkel rendelkezik, ha mondjuk egy okosórához viszonyítjuk, de egy aktivitáskövetőnél alig tud kevesebbet (zenevezérlés, időjárás, naptár, ilyesmi nincs), az élettani adatokat viszont a lehetőségekhez mérten professzionális szenzorokkal regisztrálja, elemzi és klinikailag is értékelhető eredményt ad. Ha valaki eleve gondolkodik hordozható EKG és pulzoximéter beszerzésén, és tetszik neki az óra formátum, illetve az ezzel járó kis extrák (értesítések, általános aktivitáskövetés, intelligens ébresztés, alvásmonitorozás légzésfigyeléssel), akkor érdemes megfontolnia a ScanWatchot, alapvetően nekünk is tetszett.

Withings ScanWatch

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés