Nokia Steel és Body+ - skandináv minimalizmus, francia elegancia

Nem kizárólag a Withings Activité újrabrandelését hajtotta végre a Nokia, a társalkalmazás és a dizájn is fejlődött a legutóbbi találkozás óta.

Hirdetés

Bevezető, Nokia Health

A Nokia, mármint nem a Nokia márkanevet birtokló HMD Global, hanem a finn Nokia tavaly vásárolta fel az okoskiegészítőiről ismert, eredendően francia Withingset, így az idén bemutatott, már a kínai konszern által Nokia márkanévvel újra piacra dobott androidos okostelefonokon kívül egy sor Nokia kiegészítő is bekerült a brand portfóliójába, noha a hordható és/vagy kapcsolódó okoskütyükért a finnek felelnek. Méghozzá jelesre. Azzal együtt, hogy a termékek nem feltétlenül új fejlesztések, a dizájnon és a kapcsolódó alkalmazás kialakításában is érezni a skandináv mentalitást.

Nokia Body Cardio, Nokia Steel HR és Nokia Thermo lázmérő
Nokia Body Cardio, Nokia Steel HR és Nokia Thermo lázmérő [+]

A kínálatba számos eltérő profilú, de alapvetően az egészségmegőrzéshez kapcsolódó termék található meg, például okoshajkefe. Nyilván megőrülök, hogy kipróbálhassam, noha talán egyedül is képes vagyok megállapítani, hogy strandolás után kissé szárazabb a hajam az ideálisnál, aminek megoldására már nagyjából egy öt éves kislánynak is akadnak használható ötletei. Viszont a L’Oreallal és a Kérastase-zal közösen menedzselt, szenzoros hajkefe azért elég vagány. Reméljük, hogy ha elérhető lesz, a Speedshop küld nekünk egyet, mármint leginkább nekem, noha nyilván a többieknek is van haja, valószínűleg nem találnák olyan hasznosnak. Esetleg egy Steel HR társaságában, a Nokia Steel és a Body+ ugyanis tőlük érkezett.

Okoshajkefe. Szenzorokkal.
Okoshajkefe. Szenzorokkal. [+]

A már Nokia éra két új terméke szintén hasznos lehet: az egyik a Body, a másik a Body+, amelyet a Nokia Steel aktivitásmérő mellett szintén volt szerencsénk kipróbálni. A két okosmérleg közül a butább kizárólag a testtömeget képes megállapítani, viszont WiFi kapcsolat mellett automatikusan szinkronizál az appal, megjeleníti a legutolsó nyolc mérés eredményeit, illetve mindebből testtömegindexet kalkulál. A nálunk lévő Body+ viszont testösszetételt is tud nézni, míg a még Withings idejében fejlesztet Body Cardio már pulzust és a pulzushullám terjedését is rögzíti, mellesleg elvileg az egyik legfejlettebb, orvosi szintű diagnosztikára alkalmas és hitelesítéssel is rendelkező okosmérleg a piacon.


[+]

A Nokia Steel viszont aránylag egyszerű szerkezet, egyszerű funkcionalitással, ami már nem ismeretlen számunkra, ugyanis a kütyü lényegében a Withings Activité, ellenben a finnek kissé átalakították. Mármint, nem a képességeket, ha többre vágyunk, arra ott van a segédkijelzővel és pulzusmérővel szerelt Nokia Steel HR. Hanem a csomagolást, a megjelenést és a kapcsolódó mobilalkalmazást, ami mellesleg az összes többi ketyerét is kezeli, akár mindet egyszerre. A formatervet és a kialakítást már a francia mérnökök is eltalálták, a márkajelzés cseréjén kívül azonban maga az óralap is változott, méghozzá – szerintem - előnyére.


[+]

A csomagolást is újragondolta a Nokia, ami a finn márkanévhez méltó formában sikerült. A matt fehér, informatív és visszafogott papír bujtatóból egy vastag, minőségi kartonból készült, Nokia jelzetű belső doboz kerül elő, ha a fekete zsinórnál fogva kihúzzuk. Innen könyvszerűen nyílik mágneses megoldással. A fedlap belső felére szerkesztett papírzsebben található a dokumentáció, az óra pedig a dobozban jobbra, óra módjára mutatkozik. A kartont a felül található szaténfüllel emelhetjük ki, ami alatt lényegében nincsen semmi, csak a habszivacs párna, amire az órát helyezték. És egy csonka SIM-tű, amivel az órát alaphelyzetbe állíthatjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Bemutatkozott a 3G képes Nokia 3310

  A HMD Global nagyon igyekszik, hogy vonzóvá tegye a klasszikusnak számító 3310 újragondolt változatát, több-kevesebb sikerrel. A 3G képesség mindenesetre jobb ötletnek tűnik, mint az új csomagolás.

 • A Nokia 8 is remek konstrukció

  Mármint a hétköznapi fizikai behatásokkal szemben ellenálló, a többi pedig a részletes teszt során derülhet ki.

 • Újra kapható lesz a Withings Steel HR

  Csak most már Nokia Steel HR néven rendelhető elő a Nokia Steel eggyel komolyabb felszereltségű variánsa.

 • Engedélyszámot kapott a Nokia 6 (2018)

  A kínai Hírközlési Hatóság sok egyebet nem árul el, leszámítva a modellszámot, ami az egyik első 2018-ban bemutatni kívánt Nokia mobilt jelöli.

Előzmények

 • Samsung Gear S3 - második kör

  A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

 • Xiaomi Mi Band 2 - aktivitásmérő, kicsit bonyolultabban

  Pulzusszám mérő és kijelző is került az új Mi Bandbe, mégsem lett az alapvető aktivitáskövetésre kitalált karperec drága. Leteszteltük.

 • Samsung Gear Fit 2 - szerintem valami követ

  A Samsung első okos-fitnesz karkötő-órájának továbbfejlesztett változata érdemben csak egy, de annál lényegesebb ponton tér el elődjétől, ez pedig a beépített GPS, ami kényelmesebbé teszi a használatot.

 • Huawei Band / Honor Zero - amennyi kell

  Itthon Huawei Band néven kapható a kínai cég minimalista, alapvetően nőknek ajánlott okosórája, ami elérhető áron nyújt pont annyit, amennyit kell neki.

Hirdetés