Withings ScanWatch - egészséges hibrid

Nem klasszikus okosóra, korlátozottak a lehetőségek, cserébe klinikailag hitelesített EKG-val és véroxigénszint-mérővel, és folyamatos működés mellett masszív három hetes üzemidővel rendelkezik.

Funkciók, összegzés

Annak ellenére, hogy a ScanWatch alkalmas sportkiegészítőnek, inkább az élettani adatok regisztrálására és elemzésére fókuszál, mint a véroxigénszaturáció, a szívműködés és a légzési rendellenességek alvás közben. Persze a felhasználói adatok alapján számolja az elégetett kalóriákat, a megtett lépésszámot, távot és emeleteket, illetve számos sporttevékenység követését kérhetjük, amelyek közül néhányat automatikusan is felismer (például a répa felkarikázását biciklizésnek, a mosást pedig úszásnak, sebaj... egyébként rákérdez, hogy jól érzékelt-e) és 5 ATM nyomástűréssel vízálló is, nem egy kimondott sport- és/vagy túracucc.

[+]

A klinikai vizsgálatokat az EKG és a pitvarfibrillációt felismerő algoritmus esetében a Centre de Cardiologie du Nord (CCN) és Hôpital Européen George Pompidou (HEGP) végezte 12 elvezetéses eszközzel összevetve, a vároxigénszaturáció-mérést a Hypoxia Lab of the University of California hitelesítette, az alvási apnoé felismerését pedig jelenleg a párizsi Béclère Hospital vizsgálja reprezentatív mintán. A müncheni Ludwig-Maximilians-Universität szintén a ScanWatchot használja egy COVID-19 betegcsoporton végzett vizsgálat részeként az otthoni gondozásban lévő betegek EKG-jának, pulzusának és oxigéntelítettségének mérésére.

Hirdetés

[+]

A VO2 max értéket edzést követően kapjuk, az EKG-hoz és a véroxigénszint-méréshez viszont nyugton kell maradni. Utóbbi éjszaka automatikus, ha folyamatos légzésfigyelést kérünk éjszaka. Ilyenkor negyedóránkét párszor mér. Egyébként meg kell érintenünk az óra keretét, abban van a két csuklón érintkező szenzort kiegészítő harmadik érzékelő. Az EKG ugyanígy történik, mindkettő 30 másodpercet vesz igénybe, az elektrokardiogram pedig igény szerint élőben követhető az appban. Az görbét milliméterpapíron látjuk, nagyítható és visszajátszható a görbe kirajzolódása. Az EKG lehet normál vagy inkonkluzív, ha mocorogtunk, illetve érzékelhet pitvarfibrillációra utaló mintázatot.

[+]

A pulzusmérés csak folyamatos tud lenni, nincs is más opció, de nyugalmi állapotban aránytalanul magas pulzusértéknél nem jelez (EKG-mérésnél viszont megjegyzi, ha magasnak találja) és tétlenségi figyelmeztetés sincs. Az értesítések viszont maradéktalanul és azonnal megérkeznek az órára, ahol az alkalmazás ikonja, a küldő neve és a tartalom egy része is látható emotikonokkal és minden különleges karaktert helyesen megjelenítve. A balról jobbra folyó szövegben a korona segítségével tekerhetünk előre vagy hátra, de ha abban a pillanatban nem veszünk róla tudomást, később nem lesz módunk újra megnézi.

[+]

A hétköznapok során legkellemesebb funkció viszont nyilvánvalóan az intelligens ébresztés, ami tényleg remekül működik. Már a Nokia Steel is kimagasló precizitással dolgozott az alvásmonitorozás terén, a ScanWatch ezt légzésfigyeléssel fejeli meg és továbbra is képes megdöbbentő pontossággal érzékelni, hogy valójában mikor aludtunk el, függetlenül a lefekvés idejétől. Az ébresztés pedig tetszőleges hosszúságú időablakban történik, akkor, amikor a legéberebbek vagyunk, de az algoritmus általában igyekszik a kívánt időponthoz legközelebb kelteni. A rezgőmotor szerintem megfelelő erősségű, felébrednék rá mély álomból is, de a kevésbé érzékeny felhasználók sem alszanak el, tekintve, hogy eleve éberek, amikor zizeg az ébresztő.

[+]

A Withing ScanWatch erőssége kétségtelenül az egészségügyi adatok klinikailag validált regisztrálása és értékelése, így tulajdonképpen célhardverként is felfogható. Ez egy szívritmusfigyelő, véroxigénszaturáció és pulzusmérő eszköz, ami mellesleg mutatja a pontos időt, az értesítéseket, kíméletesen ébreszt, van hozzá egy remek app és nyomon követhetjük az általános aktivitásunkat, illetve adott sporttevékenységeket. És körülbelül annyiba kerül (112 ezer forint), mint egy dedikált pulzoximéter és mondjuk egy Wiwe. Csak a ScanWatch kompakt, tökéletesen viselhető a hétköznapokban és sportolás közben is, illetve a két célhardverrel ellentétben tud még néhány extrák, mindezt körülbelül háromhetes üzemidővel. A ScanWatch hordható kiegészítőként korlátozott képességekkel rendelkezik, ha mondjuk egy okosórához viszonyítjuk, de egy aktivitáskövetőnél alig tud kevesebbet (zenevezérlés, időjárás, naptár, ilyesmi nincs), az élettani adatokat viszont a lehetőségekhez mérten professzionális szenzorokkal regisztrálja, elemzi és klinikailag is értékelhető eredményt ad. Ha valaki eleve gondolkodik hordozható EKG és pulzoximéter beszerzésén, és tetszik neki az óra formátum, illetve az ezzel járó kis extrák (értesítések, általános aktivitáskövetés, intelligens ébresztés, alvásmonitorozás légzésfigyeléssel), akkor érdemes megfontolnia a ScanWatchot, alapvetően nekünk is tetszett.

Withings ScanWatch

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés