CES 2020: EKG-t mér az új Withings óra

ScanWatch névre hallgat a Withings új kütyüje, ami formavilágában őrzi a cég hagyományait, mégis egy igen komplex szerkezet.

A Withings kütyüket sokan szeretik. Letisztult formatervű, a digitális funkciókat nagyon finoman adagoló termékeket hoztak eddig piacra, rövid ideig a Nokiával is együttműködtek, de az alapító visszavásárolta a céget és most megint a maguk urai. Az idei CES-re egy vadiúj, kifejezetten sokat tudó órával érkeztek, amelynek a neve ScanWatch.


[+]

Első ránézésre ez egy olyan Withings kütyü, mint az eddigiek. Egyszerű, sallangmentes, analóg számlapot kapott, amelynek felső részén egy szintén kör alakú kisebb kijelző tájékoztat a legfontosabb dolgokról. Persze az elvárt dolgokat tudja, megjelennek az értesítések, de nem ez a ScanWatch lényege, hanem a roppant fejlett egészségügyi szolgáltatáscsomag, amit számos szenzor egészít ki.

Az óratest alján egy pulzus- és véroxigén szenzor, egy légnyomásmérő és három elektróda található, ezeket kombinálva képes a ScanWatch detektálni, ha felhasználónál valami nem stimmel élettani szempontok alapján. A három elektróda pedig az EKG-hez kell, két pontos mérést tudunk ugyanis megcsinálni az órával 30 másodperc alatt, konkrét EKG-görbét is produkál a készülék és mindenféle algoritmus alapján elemzi is az adatokat, illetve a kockázatokat. Ilyet egyébként más is tud (Apple, Samsung), de a Withingsnél továbbmennek, a véroxigénszintet és a pulzusmérést is bekalkulálva azt állítják, hogy folyamatosan képesek monitorozni a felhasználó egészségét és riasztást küldenek, ha problémát tapasztalnak.


[+]

Ugyanerre a technológiára alapozva került bele a ScanWatch-ba az alvási apnoe felismerése. Ez egy potenciálisan súlyos légzészavar, amely alvás közben azzal jár, hogy a légzés időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az óra ezt detektálja és erről is értesíti a felhasználót, aki aztán a hagyományos orvoslás mentén elkezdhet foglalkozni a problémával.

[+]

Bár GPS nincs az órában, csatlakoztatott modullal komplex fitnesz funkciók is elérhetők, az óra 50 méterig vízálló, az akkumulátor pedig 30 napig bírja egy töltéssel. Természetesen az egészségügyi funkciókhoz tartozik egy alkalmazás, amely naplót vezet minden lényeges értékről, segít kielemezni az eredményeket, a Withings szerint egyszerű, közérthető és még az orvosunk számára is könnyen áttekinthető módon mutatja meg a leleteinket. A ScanWatch a második negyedévtől lesz kapható, a kisebbik, 38 mm-es változat 249, a nagyobbik, 42 mm-es kiadás 299 euróba került majd.

Azóta történt

  • Withings ScanWatch - egészséges hibrid

    Nem klasszikus okosóra, korlátozottak a lehetőségek, cserébe klinikailag hitelesített EKG-val és véroxigénszint-mérővel, és folyamatos működés mellett masszív három hetes üzemidővel rendelkezik.

  • Impozáns hibrid órát mutatott be a Withings

    A búvárdizájn ellenére a hangsúly az egészségkövetésen van, az óra csak 10 ATM hitelesítésű, de rendkívül mutatós férfi modell.

Hirdetés