Withings ScanWatch Horizon - némi új a látóhatáron

Kétéves hardver, megerősített, férfias házba zárva. A ScanWatch továbbra is inkább profi aktivitásmérő, mint okosóra, de ezzel semmi baj nincsen, mivel meg sem próbál másnak látszani.

Hirdetés

Csomagolás, külső, üzemidő

Kicsit bonyolult a Withings története, a lényeg röviden az, hogy a Nokiától immáron teljesen független a márka, a franciák önállóan csinálják az egészségmonitorozásra szánt okoseszközeiket, a ScanWatch pedig a hibrid órájuk csúcskategóriája, ami analóg formában kínálja egy aktivitásmérő funkcionalitását - értesítés, ébresztés, stopper, időzítő -, és mellette orvosilag elismert elektrokardiogrammot (EKG-t), pulzusmérést, véroxigénszint-mérést (SpO2), valamint alvásfigyelést. A szenzorok által begyűjtött adatokat Bluetooth segítségével ráadásul egyből szinkronizálja is a telefonunkkal, ahonnan PDF-ként tovább is küldhetjük orvosunknak a rögzített értékeket.

Withings ScanWatch Horizon kék színben a karomon.
Withings ScanWatch Horizon kék színben a karomon. [+]

ScanWatch eddig 42 milliméteres és 38 milliméteres kiszerelésben volt elérhető, előbbit inkább férfiak csuklójára, utóbbit inkább hölgyekére szánta a Withings. Aztán tavaly szeptemberben bejelentették a ScanWatch Horizont, ami 43 milliméteres tokozásával és búvárórákra emlékeztető dizájnnal már egyértelműen férficsuklókra szánt modell. Maradt a többi ScanWatchból ismert 13 mm-es fekete-fehér PMOLED kijelző és a zafírüveg védelem, maradt a jobb oldalon a tekergethető és kattintható korona a navigációhoz, és maradt a rozsdamentes acél tokozás is (SAE 316L), új viszont a tekerhető lünetta, rajta 10 perces léptékekkel és új a LumiNova pigmentek használata a fluoreszkáló betétekben. A kis és nagymutató mellett a számlap kilenc ilyet tartalmaz.

A számlap felépítése ismerős lehet a korábbi Withings órákról.
A számlap felépítése ismerős lehet a korábbi Withings órákról. [+]

Az óratest fényes fém színű, a lünetta, a számlap, valamint a gyárilag mellé csomagolt 20 milliméteres fluorelasztomer szíj sötétkék vagy sötétzöld a vásárló választásától függően. Jár a dobozban alaptartozékként egy klasszikusabb fém szíj, illetve célszerszámok és leírás ahhoz, hogy miként kell a szíjból szemeket eltávolítani vagy hozzáadni a megfelelő méret elérése érdekében. A standard 20 milliméteres szíjak gyorskioldósak, így ha már van saját kedvenc óraszíjunk, könnyedén használhatjuk azt is. Az óratest 13,28 milliméter vastag és szíjak nélkül 72 grammot nyom, ami okoskarkötő vagy okosóra szinten viszonylag nehéznek bizonyult.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Nekem vékonyabb csuklóm van, a fém szíjból öt szemet kellett eltávolítanom a kényelmes viselethez. Edzéshez vagy alváshoz viszont érdemesebb a gumiszíj használata, erre a Withings alkalmazása is figyelmeztet, mert azzal állítólag pontosabb méréseket tud készíteni az óra. Véleményem szerint kényelmesebb is a gumiszíj, ám azt nem teljesen értem, miért csak L-es méretűt mellékel a gyártó a dobozban, S/M-et miért nem. Azok egyébként, akik közvetlenül a Withingstől rendelik meg a 499,95 eurós eszközt, választhatnak egyet ajándékba a gyártó külön megvásárolható prémium szíjai közül.

Szenzorok és töltő az óratest hátulján. A szíjak standard 20 milliméteresek.
Szenzorok és töltő az óratest hátulján. A szíjak standard 20 milliméteresek. [+]

A dobozban a papír alapú leírások mellett egy USB-A végű töltőkábel lesz még. Ez mágneses foglalatban végződik, rajta három csatlakozón keresztül tölt az óra. A tokozás állítólag kibírja a 10 ATM nyomást, tehát lehet vele akár merülni is, a töltő körüli rész is robosztusnak tűnik, de élesben kipróbálni nem volt lehetőségünk, mennyi nyomást bír ki az óra. Egy teljes töltéshez nagyjából két órát kell áramra csatlakoztatva töltenie az eszköznek, amivel normál módban akár harminc napot is elmegy az óra. Az akár itt az energiatakarékos beállításokat jelenti, vagyis csökkentett mérések, minimális vagy nulla értesítés. A teszt alatt két hétig használtam az órát folyamatosan, tizenegy napot ment el úgy, hogy minden létező mérést kipróbáltam, az egészségkövető funkciókat pedig úgy állítottam be, hogy folyamatosan kövessenek és rögzítsenek.

A korona tekerhető és kattintható gomb is. A lünetta is forgatható, de funkciója nincsen.
A korona tekerhető és kattintható gomb is. A lünetta is forgatható, de funkciója nincsen. [+]

Ha valakinek ez nem fontos, az energiatakarékos módra is kapcsolhatja az órát, ilyenkor a PMOLED kijelző kikapcsol, az időt mutatni fogják a mutatók, valamint a kijelző alatti kis számlapon láthatjuk, hogy a napi lépéscélunk hány százalékát tettük meg eddig. Energiatakarékos módban állítólag másfél hónapig húzza az eszköz anélkül, hogy kéri a töltőt. Azzal is lehet egyébként spórolni az üzemidőn, ha kikapcsoljuk, hogy minden csuklóemeléskor aktiválódjon a kijelző. Ilyenkor csak a korona gombjának megnyomására kapcsol be, az időt ugyanúgy látni fogjuk, ahogy százalékosan a lépéseinkről is lesz információnk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés