Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

HDR-rel bővült a Sony 4K kijelzős sorozata, a kuriózumot ezúttal viszont a túloldal tartogatja. Mire mennek a japánok a dupla kamerával, és mitől hízott az XZ2 Premium negyedkilósra?

Hirdetés

Bevezető

Mobilpiaci trendek a műfaj hajnala óta vannak és folyamatosan változnak, azt viszont senki nem mondta, hogy ezek szükségszerűen jók, avagy kötelező követni. Vegyük a kávamentesítés divatját: alighanem mindenki egyetért, hogy egységnyi felületen a nagyobb kijelző előnyösebb, mint a kisebb, a szenzorszigetes bevágás vagy a széleinél lehajló panel viszont sokak szerint ezen logika értelmetlen elburjánzása. Ezért is jó az olyan konzervatív gyártók léte, mint a Sony, mert nem csak iPhone X / Galaxy S9 vonalon lehet maradandót alkotni.


[+]

A konzervatív helyett a saját útját járó mégis helytállóbb kijelentés, ami olyan sikerszériákat szült, mint a PlayStation vagy a máig rajongótábort tartó, kompakt Xperia, olyan zsákutcákkal, mint a Betamax vagy a MiniDisc. Az innovációért és az új formátumokért még egyik gyártót sem róttuk meg, a 4K kijelzőt kínáló Xperia X5 Premium a maga nemében pedig páratlan és emlékezetes volt. Mégse sikerült az előnyeit pozitív piaci mutatókra fordítani, a tény pedig, hogy a Sony már az okostelefonos top 10-be se fér bele, kétségtelenül gyártói rugalmatlanságra vall egy dinamikusan változó közegben.


[+]

Akadnak azért jelei a megújulásnak: az XZ2 család hátrahagyta a minimalizmusában hibátlan, lapos és szögletes kivitelt az íveltebb, tenyérbe simuló formáért és dominánsabb képernyőért. Az idei Premium modell mégis maradt a megszokott, 16:9-es képaránynál, fittyet hányva a keretmentesítés divatjára, ami a Vivo Nex és az Oppo Find X személyében egészen érdekes, notchmentes variációkat is szült. Az XZ2 Premium inkább azt demonstrálja, hogy ha multimédiáról van szó, bőven van történelmi alap, amire a Sony építkezhet, és a sztereó előlapi hangszóró, valamint az 5,8”-es, 2160 x 3840 pixeles IPS panel felfogható a japánok újabb erőfitogtatásaként – ezt a kombinációt még mindig egyedüliként nyújtják.


[+]

Erő, mondjuk kell az XZ2 Premium használatához és cipeléséhez is: 158 x 80 x 11,9 milliméterével és 236 grammjával ugyanis döbbenetesen méretes lett. Csak referencia gyanánt: a 6,9”-es, lényegében táblagépes Xiaomi Mi Max 3 15 grammal könnyebb, pedig 5500 mAh-s telepet rejt, miközben a Sony ketyeréje 3540 mAh-val kell beérje. Mi foglal a készülékházban ennyi helyet? Például a masszív fémház, vastag Gorilla Glass 5 védőüvegekkel, avagy a Qi töltés kellékei, illetve a Sony dinamikus, force feedback-szerű rezgőmotorja. Nyilván az IP65/68-as por- és vízálló védelem is extra matériával jár, bár a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet lespórolását ember nem tudja ész érvekkel megindokolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés