Samsung Galaxy S9 és S9+ duplateszt

Új kamera, régi forma, döbbenetes teljesítmény és pár felszedett gramm: a Samsung paradigmaváltás helyett a tavalyi sikerreceptet tökéletesíti, némi áremelkedéssel.

Külső (AliceWake)

Mivel a formatervet illető paradigmaváltás egyrészt megtörtént tavaly, másrészt sikeresnek bizonyult, amennyiben a kijelzőméretet a kezelhetőség maximális fenntartása mellett optimalizálták vitatott megítélésű betüremkedések nélkül kétféle méretopciót kínálva, a Galaxy S9 és Galaxy S9+ nem tér el radikálisan az elődmodellektől. Lényegében egyáltalán nem tér el, kizárólag a mellesleg továbbfejlesztett ujjlenyomat-olvasó elhelyezkedését igazították a felhasználói visszajelzések által körvonalazott igényekhez, noha személy szerint a Note8-on is azt használom, pedig lényegesen nagyobb eszköz, én pedig lényegesen kisebb vagyok, mint a sokéves átlag.

A kétkamerás Galaxy S9+ (orgona lila) és a Galaxy S9 (korall kék)
A kétkamerás Galaxy S9+ (orgona lila) és a Galaxy S9 (korall kék) [+]

Az S9 továbbra is határozottan kompakt, könnyen kezelhető és elképesztően ergonomikus, ami egyébként az S9+-ra is igaz, leszámítva, hogy kicsi, mert nem az, a kijelző méretéhez képest viszont továbbra is lenyűgözően kényelmes, azzal együtt, hogy mindkét eszköz esetében kissé feljebb csúszott a jobb oldali bekapcsológomb az ideálisnál. Cserébe a biometrikus szenzor a kamerák alá, valóban megfelelő helyre, és nem mellé került, amivel az első pár napban az S8+ esetében nekem is volt fenntartásom. Valószínűleg az is igényelni fog némi időt, hogy az új lokáció beivódjon, amennyiben a 8-as szériáról váltunk. Ha nem, akkor kifogástalan az elrendezés.

Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+ [+]

Az anyaghasználat is megmaradt, csak a kétoldalt és a készülékek mindkét oldalán ívelt Gorilla Glass 5 üveg és a sarkok felé kiszélesedő, finoman csiszolt, szatén fényű fém keret színvariációi frissültek. A 147,7 x 68,7 x 8,5 milliméteres, 163 grammos Galaxy S9 és a 158,1 x 73,8 x 8,5 milliméteres és 189 grammos Galaxy S9+ elérhető korall kékben is, ami valóságban olyan messze van a Note7 ugyanilyen megnevezésű árnyalatától, mint ide Szöul, cserébe sokkal elegánsabb, visszafogottabb és kifinomultabb. Az ezüst és az éjfekete maradt, a Lilac Purple pedig szó szerint orgona lila, noha van némi pinkes beütése, kissé harsányabb a karakterisztikája, mint a kék kivitelnek.


[+]


[+]

Az fém oldalkereten történt némi változás: a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a Type-C USB port és a beszédhangszóró a megszokott rendben követi egymást, viszont a hangszóró már nem ovális furatok mögül szórja a hangot, hanem egy belül kétosztatú nyíláson enged utat az audiotartalmnak. A rendszer látszólag monó, viszont a multimédiás hangkeltésben a felső káván található beszédhangszóró is részt vesz, így a készülékek sztereóban szólalnak meg. Az antennakilépések árnyalata nagyon hasonló a keret színéhez, fekete színváltozat esetében csak az anyag tér el, alul és felül is két-két szimmetrikusan rendezett csík formájában segítik az adatkommunikációt.


[+]

A csatlakozók és portok továbbra is fedetlenek, az IP68-as minősítést a gyártó maximum 30 percben garantálja 1,5 méteres mélységig. Érdemes ismét hangsúlyozni, hogy a vízállóság kizárólag édesvízben való használatra vonatkozik, a külső szigetelés nélküli csatlakozókban esetlegesen lerakódó sókristályok elektronikai károsodást vagy a csatlakozó diszfunkcióját okozhatják, amire a garancia általában nem terjed ki. Érdemes arra is figyelni, hogy a felső élbe simuló SIM és/vagy microSD tálca megfelelően zárjon, teljesen síkban a felülettel, miután vagy két nanoSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát helyeztünk be.


[+]

A Bixby-t aktiváló gomb maradt a bal oldalon a hangerőszabályzók alatt; jelentősebb változtatást ugye a hátlapon eszközöltek, ami az S9+ esetében élből két kameramodult jelent, a Note8-tól eltérően, vertikális elrendezésben. Az S9 ugyanez, vektorosan kicsinyítve, viszont a relokalizált ujjlenyomat-olvasó felett egyetlen kamera dolgozik egytónusú, szimpla LED segédfénnyel. Alatta légnyomás mérésére szolgáló barométer, optikai, több hullámhosszon emittáló fotopletizmografikus pulzusszenzor és véroxigén telítettségmérő sorakozik, amely gyárilag az S Health-nek, egyébként meg bármilyen kompatibilis fitnesz- és életmódalkalmazásnak fog segíteni. Ettől nem kell megijedni, nem egy idegen civilizáció titkos fegyvere, ugyanez volt az S8-ban és a Note8-ban is, ettől a technológiától tud véroxigént is mérni az optikai szenzor.


[+]

A készülékek esztétikája tavaly is kiforrottnak volt tekinthető, amelyet a ház arányaihoz képest tekintélyes méretű, ráadásul megkérdőjelezhetetlen megjelenítési minőséget biztosító Super AMOLED panel dominál. Leszámítva a lilás elszíneződést, amely idén már véletlenül sem fordult elő. A tavalyi formaterv paradigmaváltónak tekinthető, a Samsung esetében a fizikai Home gomb és az előlapi ujjlenyomat-olvasó elhagyása miatt mindenképpen. A hátlapi szenzor elhelyezkedésének megítélése és a komfortérzet megosztónak bizonyult, ezen javítottak az idei széria esetében; minden egyéb, kialakításhoz szorosan kapcsolódó funkció, mint a jack csatlakozó, az IP68-as minősítés, a bővíthető belső tárhely, a vezeték nélküli töltés megmaradt, a sztereó hangzást pedig a beszédhangszóró bevonásával oldották meg. Az üveg továbbra is csúszik, viszonylag sérülékeny, cserébe igen vonzó megjelenést ad, az új, aránylag egyedi színvariációk pedig üdítően hatnak a sztenderd megoldások között. A kéknek meg egyenesen must have érzete van - részemről. Pedig határozottan nem rajongok a színes megoldásokért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés