Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

HDR-rel bővült a Sony 4K kijelzős sorozata, a kuriózumot ezúttal viszont a túloldal tartogatja. Mire mennek a japánok a dupla kamerával, és mitől hízott az XZ2 Premium negyedkilósra?

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az XZ2 Premium egy vagy két nanoSIM-et fogad be, utóbbi esetben dual standby technológiával, minden hazai LTE sáv támogatásával és akár 1,2 Gbites letöltési rátával megfelelő 4G hálózaton. A vételi minőség a megszokottnál mintha gyengébb volna: egy fővárosi pincehelyiségben, ahol általában elégséges a térerő, a Sony mobil nem talált jelet. A beszélgetési hangminőség tiszta és zajos környezetben is kellően erélyes, bár a multimédiás hangokhoz hasonlóan a telt, mély hangok hiányoznak. Rakoncátlankodott ráadásul a közelségérzékelő: több hívás közben is bekapcsolt a kijelző, és a fülemmel a zseblámpától kezdve a kihangosításig mindenféle funkciókat jól megnyomkodtam, pedig nem terveztem. A kétcsatornás WiFi 802.11a/b/g/n/ac szabványú, jó érzékenységgel (Direct, HotSpot, Miracast), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, LDAC, aptX, aptX HD), az USB pedig 3.1-es (Type, MTP, OTG). A földi antennák és routerek mellett a rendkívül gyors és megbízható navigáláshoz a GPS, a GLONASS, a BeiDou, a Galileo és a QZSS műholdak jeleit lehet bevetni (a tesztidőszakban a mobil a Galileo csoportot nem használta). Akad iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, hang szenzor, hall szenzor, NFC és barométer. Kimaradt a távirányításhoz használatos infra.


[+]

Az XZ2 Premium 3540 mAh-s telepet vet be, QuickCharge 3.0 támogatással és a dobozban mellékelt gyorstöltővel, a Qnovo adaptív töltés azonban odafigyel, hogy az energiaátvitel semmilyen galibával ne járjon. Adott a vezetékmentes Qi töltés is, ehhez a vásárlónak kell beszereznie kompatibilis állványt vagy lapot, a mienkkel rendben működött az etetés. Aki a maximumon járatja a fényerőt és a multimédia fogyasztást, biztosan naponta tölti majd ezt az Xperiát, amihez 3,5-5 órás képernyőidők passzolhatnak. Több böngészéssel és kevésbé energiaigényes használattal azért másfél napra is kitolható egy ciklus, bár neccesen, a képernyő ugyanis 1080p felbontáson is meglehetősen energiaéhes. Ez tetten érhető a 150 niten végzett, folyamatos böngészésen és filmezésen is: egy töltésből 11-11 óra ilyen használat jön ki, aminél létezik másfélszer jobb a konkurensek között. Az üzemidő azért összességében elfogadható, 236 grammon viszont akár 4500 mAh is beleférhetett volna. A Stamina üzemmódok mindenesetre ügyesen takarékoskodnak, ha fogytán a nafta.

Az XZ2 Premium a Galaxy Note 9 mellett
Az XZ2 Premium a Galaxy Note 9 mellett [+]

Értékelés: Sony Xperia XZ2 Premium
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

Az XZ2 Premium a Sony eddigi legmodernebb készüléke, hiszen adott a döbbenetes éles 4K HDR kijelző, a játékokhoz passzoló, dinamikus rezgőmotor, a vezetékmentes Qi töltés és a hátlapi dupla kamera, villámgyors hardverrel és bőséges RAM-mal egyetemben. Mégis ez az egyik legkonzervatívabb Xperia, ami az utóbbi években a kezem ügyébe került. Ez a kitűnő konstrukció és a mutatós kivitel szempontjából megnyugtató, a phablet pedig elképesztően fürge sallangmentes felületével, csak ne akarna kisiklani a féltégla érzetű, bitang nagy monstrum az ember kezéből. Döbbenetes káváit és állandó kezelősávját a szakma már rég meghaladta, ami akkor is igaz, ha ma pont miattuk tűnik ki az XZ2 Premium a sok iPhone X és Galaxy S9 hasonmás közül. Akit viszont pont hidegen hagyja a notch meg a képernyőarány, egy kritikus hibától mentes, fürge, masszív és multimédiában is helytálló phablethez juthat hozzá, bár a sztereó hangszóró ezúttal meglepően gyengén teljesít, és a közelségérzékelő rakoncátlankodására is rá kellene nézni szoftveresen.

A hivatalos árat még nem árulták el nekünk, a brit 800 fontos árcédulából és a hazai extra terhekből kiindulva mindenesetre a 300 ezer forint tűnik reálisnak, ennyiért pedig szigorúan fog a kritikai toll, és tény, hogy a stylusszal és DeX-szel szerelt Galaxy Note9 százszorta sokrétűbb produktivitásban, fényesebb kijelzővel. A Huawei P20 Pro ügyesebben tudja le a többkamerás rendszert és sokkal tovább bírja egy töltéssel. Az iPhone 8 Plus sem szégyenkezhet zoom- vagy videós képességeivel, a OnePlus 6 pedig szimplán csak egy kerek történet, lényegesen olcsóbban. Az LG G7 ThinQ is szót kér AI funkcióival és kristálytiszta fülesre menő minőségével, a HTC U12+-nak meg csak azért nem adok, mert bár szuper az összes kamerája, a közepes üzemidő mellé borzalmas álgombokat kapott. Az XZ2 Premium ebben a csoportban sem szégyenkezhet, lemaradhat viszont a vásárlótömegekről már csak azért, mert a sima XZ2 közel ugyanennyit tud, olcsóbban és előnyösebb kijelzőaránnyal, de igazából a kompakt Xperia az igazán egyedi a mai mobilpiacon, most már tűéles képpel, a monokróm kameráról pedig nem nehéz lemondani.


[+]

Az XZ3 premierje pedig már a nyakunkon van, állítólag ismét újragondolt kamerával, és még mindig az a Sony legfőbb problémája, hogy gyakrabban pöfékeli ki magából aktuálisan legjobb ajánlatait, mint hogy azokat el tudná passzolni, fittyet hányva a trendekre vagy a csökkenő vásárlókedvre. A kamerákon pedig még mindig lehetne javítani, a konkurenciától meg ideje volna pár gesztusfunkciót ellesni. Egy ennyire termetes és csúszós házba kövérebb telepet kellett volna tenni, és komolyan: tényleg nem fért bele a jack kimenet? Az a kevés alkalom pedig, amikor a HDR kijelző, 4K felbontáson tényleg odapakol a szemnek és a konkurenciának (videók, galéria), újfent kuriózummá teszi az aktuális Premiumot, semmint a mindennapokban kívánatossá. Ez a termék, ami a Huaweinek a Porsche Design Mate RS, az Oppónak pedig a Find X Lamborghini Edition: luxuskiadás, keveseknek.

Sony Xperia XZ2 Premium

Bone123

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés