Dupla kamerával toppant be az Xperia XZ2 Premium

Két hátlapi optika, 4K HDR filmfelvétel és kijelző, Snapdragon 845, Qi töltés, dinamikus rezgésfunkció, viszont elég sok káva és döbbenetes tömeg: ez az Xperia XZ Premium folytatása.

Hirdetés

A mai napon új csúcskészülékről rántotta le a leplet a Sony, ami meglepő, mivel az XZ2 família két tagja nem is olyan rég, a barcelonai MWC-n mutatkozott be, méghozzá új formatervével. A tavalyi, 4K kijelzős XZ Premium utódján viszont alighanem még reszeltek, és most itt van, bár mindjárt az elején érdemes megjegyezni, hogy az 5,8"-es, 2160 x 3840 pixeles panel nem nyúlt 18:9 arányúra, azaz maradt a hagyományos, 16:9-es szélesvászonnál, jókora kávákkal. Ez az Xperia XZ2 Premium, két oldalán Gorilla Glass 5 védőüvegekkel.


[+]

Adott a Triluminos és X-Reality technológia, a dinamikus kontrasztjavítás, valamint a HDR támogatás és felkonvertálás a Sony Bravia technológiának köszönhetően. És persze a döbbenetes éles képet eredményező, 765 ppi-s képpontsűrűség, megfelelő tartalmak megjelenítése esetében. A helyben tárolt HDR tartalmak mellett a Netflix és az Amazon Prime Video ilyen kódolású videói is megtekinthetők, alighanem a YouTube HDR kínálatát is beleértve.


[+]

Az XZ2 Premium 158 x 80 x 11,9 milliméterével és elképesztő, 236 grammjával döbbenetesen vaskos lett, cserébe 3540 mAh-s telep jár, illetve az XZ2-ből ismert dinamikus rezgésfunkció (Dynamic Vibration System). Még ezekkel, a hátul ívelt fém/üveg kivitellel és ujjlenyomat-olvasóval, az S-Force előlapi sztereó hangszórópárral, az IP65/68-as védelemmel és a vezetékmentes gyorstöltéssel együtt is meglepő a közel negyedkilós tömeg, viszont az XZ2 után makulátlan összeszerelésre számítunk.


[+]

Az extra tömegből nyilván a dupla hátlapi kamera is kiveszi a részét, ami a csúcskategóriás Xperiák között régóta várt újdonság. A 19 megapixeles, szuperlassításra alkalmas (960 FPS @ Full HD) főkamera mellett helyet kapott egy 12 megapixeles monokróm egység is, amit együtt MotionEye Dual AUBE rendszernek hív a gyártó – az utóbbi a két szenzor jelét egyesítő, fúziós képfeldolgozó egység, amiből a Huawei megoldásaihoz hasonlóan a rendszer többek között extrém sötét körülmények között profitálhat.

Mindehhez akár ISO12800-as (videó), illetve ISO51200-as (fénykép) érzékenység is tartozhat, ráadásul nem csak arról van szó, hogy mindkét szenzor meglehetősen méretes (1/2,3"), az elsődleges f/1,6-os, a monokróm pedig f/1,8-as rekeszértéket kapott, ezen a fronton is jócskán előrelépve generációsan.


[+]

A dupla kamera bokeh és natív monokróm felvételek készítésére is alkalmas. Nem maradhatott ki a 4K HDR videofelvétel, a „világ első 4K HDR filmfelvevő okostelefonja” jelző a hasonló képességű, piacon lévő XZ2 páros után mindenesetre furcsa. Vagy valami profibb videofelvevő módra utalhat, vagy csak arra, hogy a 4K HDR felvétel és lejátszás is adott, ilyen felbontású panelen. Fejlődött a szelfikamera is: a felbontása 13 megapixelesre nőtt.


[+]

Nem meglepő módon a vaskos okostelefont a Snapdragon 845 hajtja meg, 6 GB RAM és 64 GB-os tároló kíséretében, akár 400 GB-os microSD kártya megtámogatásával. Az XZ2 Premium egyébként kiszereléstől függően egy vagy két nanoSIM-et fogad be, és fekete vagy ezüst színben lesz kosárba helyezhető. Az angol nyelvű sajtóközlemény sem a nemzetközi árról, sem az esetleges hazai megjelenésről nem közölt információt, az első piacokon az XZ2 Premium mindenesetre nyártól lesz elérhető, Android 8.0 Oreóval a fedélzeten, USB-C porttal, jack kimenet nélkül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés