Sony Xperia XZ3 - egy lencséből főzelék?

Gyönyörű lett az új Xperia, amely pont annyi kávát tartott meg, hogy a kitűnő P-OLED panel két oldaláról minőségi sztereó hang szóljon. De csak egy kamera van hátul, ami a trendek ellen megy.

Hirdetés

Bevezető, külső

A futószalag szóról az ember általában valamilyen mennyiségre asszociál, és mivel áprilisban teszteltük az Xperia XZ2-t (FHD+ kijelző, 4 GB RAM, szimpla hátlapi kamera), augusztusban az XZ2 Premiumot (4K panel, 6 GB RAM, dupla lencse), október elején pedig máris itt az XZ3 (QHD+ megjelenítő, 4 GB RAM, egy hátlapi optika), valóban úgy érezni: csak gördülnek és gördülnek le a gyártósorról a Sony csúcstelefonok. Nem mintha nem társulna melléjük minőség: a konstrukciótól kezdve a letisztult felületen át a hibátlan sebességig sok minden a helyén van. A fenti specifikációzavarnak azonban az a következménye, hogy nem lehet egy abszolút Xperia csúcskészüléket megnevezni, és talán ezért sem fogy belőlük olyan nagy mennyiség.


[+]

Másfél hónapja jegyeztem meg, hogy az esetek 90%-ban FHD-n futó, 4K-s Xperia helyett inkább egy QHD+ variáció kellene kevesebb kávával és OLED panellel, és varázsütésre a kombináció itt is van előttem. Méghozzá annyira szemrevaló és lekerekített kivitelben, hogy az ember hamar túllép a galaxys hasonlóságokon: fekete elemek közé rejtett, szélein lekanyarodó, 6”-es megjelenítőjével és hasonlóan ízlésesen ívelt hátlapjával magánvéleményem az, hogy XZ3 a piac egyik legszebb készüléke, az Z5 óta pedig talán a Sony legszemrevalóbbika. A keskeny kivitel ráadásul tökéletesen tenyérbe simuló formát kölcsönöz a fémvázas, Gorilla Glass 5 védőlapokkal közrefogott szerkezetnek.


[+]

Az elkeskenyedett, de azért nem eltüntetett alsó-felső sáv, illetve a hosszúkás, 1440 x 2880 pixeles, notchmentes panel viszont azt jelenti, hogy egy kézzel legfeljebb egykezes szoftvermódban lehet a felső tartalmakat elérni (az ujj végighúzásával alul), különben változtatni kell a fogáson. A keskeny oldalélek és a csúszós kivitel miatt ez viszont felviszi az ember pulzusszámát. Kár is lenne a 158 × 73 × 9,9 milliméteres és 193 grammos masinát elejteni, mert egyébként makulátlanul egybe lett rakva és IP65/68-as por- és víz elleni védelmet is kapott, itt definiált előírások szerint.

Nem jó helyen van a kameralencse és az ujjlenyomat-olvasó - az ember akaratlanul is a kamerát tapogatja
Nem jó helyen van a kameralencse és az ujjlenyomat-olvasó - az ember akaratlanul is a kamerát tapogatja [+]

Míg a bekapcsoló jobbra pont hüvelykujjra esik, a hangerőszabályzó az ideálisnál feljebb került, a mutatóujj pedig pont rátalál valamire a hátlapon. Ez sajnos nem a kényelmetlenül alacsonyra csúszott, harmadikos általános iskolásra szabott (rájuk se, még nekem is a lehető legrosszabb helyen van, pedig én kicsi vagyok - AliceWake) ujjlenyomat-olvasó, hanem a 19 megapixeles MotionEye kamera, amit én öt nap használat után is újra meg újra összemaszatoltam. Felette RGB szenzor, LED villanó és lézeres fókuszsegéd kapott helyet ízlésesen, míg elöl szinte teljesen sikerült a szem elől elrejteni a sztereó hangszórópárost, illetve a LED villanót, a fénymérőt, a közelségérzékelőt és 13 megapixeles kamerát, ami most már portrékat is készít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés