Sony Xperia Z5 Premium Dual - pixelmánia

Bevezető, tartozékok

Amikor a mobiltelefónia egyik alapkövének számító Ericsson összebútorozott az akkoriban Japánon kívül alig ismert Sony mobilrészlegével, mindenki örült a döntésnek. Nagy lendületet vettek, a kimért hasáb svéd telefonokba új életet és technikát hoztak a japánok. Jött a színes kijelző, meg a polimeres akkumulátor, na meg az először külön csatlakoztatható, később beépített fényképezők. Megjelentek a színek, érdekes formák, technikai, mechanikai és szoftveres megoldások. Időben észlelték az okostelefonok robbanásszerű lehetőségeit, megalapították az Xperia termékcsaládot, ott volt a Walkman, Cybershot vonal, még egy PlayStation telefont is összedobtak.

Messziről felismerhető a tipikus Sony formavilág
Messziről felismerhető a tipikus Sony formavilág [+]

Aztán mégis úgy alakult, hogy nem fértek meg egy csárdában, a Sonynak meg akkoriban volt elég pénze, úgyhogy szépen kivásárolták az Ericssont. A svédek visszamentek hálózati területre, a japánok meg immár önállóan dolgozhattak tovább. Sajnos a történet nem happy enddel folytatódik, hiszen a más területen is gyengélkedő Sony elkezdett visszasüllyedni a korábban elért szép eredményeihez képest. Pedig jó döntés volt, hogy elég gyorsan kifuttatták a hagyományos telefonokat és végleg ráálltak az okosmobilokra és némi kikacsintás után az Android oszlopos tagjává váltak. Az elmúlt időszakban sem a kiváló üzleti eredményekkel hívták fel magukra a figyelmet, hanem a csúcstelefonokkal. Ezen belül is elsősorban azzal, hogy nagyjából félévente új szériákkal állnak elő.

Az LG G3 és a Sony Xperia Z5 Premium Dual
Az LG G3 és a Sony Xperia Z5 Premium Dual [+]

Az Xperia Z vonal első tagja 2013 januárjában mutatkozott be. Azóta még nem telt el három teljes év, de már a Z5-nél tartunk, ami a hatodik generáció (Z4-ből csak tablet készült, telefonból viszont Z3+ jött helyette). Ennek igazából nem sok értelme van, egyrészt mert fél év alatt még az amúgy pörgös mobilpiacon sem lehet igazán komoly újdonsággal előrukkolni. Másrészt viszont a korábbi modellek tulajdonosait az őrületbe kergeti az ilyenkor elkerülhetetlen értékvesztés. A Z5-ből már nem csupán normál és Compact kivitel készült, hanem egy Premium utónevű is. Ennek fő attrakcióját a 4K felbontású kijelző adja, amelyet a világon elsőként a Sony kínál mobiltelefonban sorozatgyártásban.

Néhány extra tartozék is belefért a dobozba
Néhány extra tartozék is belefért a dobozba [+]

Kicsit később is került piacra, így nem meglepő, hogy hozzánk is harmadikként futott be, egyenesen az XXL GSM-től, rögtön dual SIM kivitelben. A korábbi lapos helyett téglaformájú doboz nincs túldíszítve, bár három matrica is hirdeti rajta, mire számíthatunk a telefonon felül. Való igaz, a csomag rejt néhány meglepetést, miután a mobilt és a neki helyet adó tálcát eltávolítottuk. Egyből egy kijelzővédő fóliába botlunk, aminél jobban csak akkor örültünk volna, ha a hátlaphoz is adnak egyet. Három dobozkában vannak a további tartozékok. A normál USB adatkábel mellé egy OTG változatot is mellékelnek, a sztereó füles sem valami fapados vacak. Végül az sem kevésbé örvendetes, hogy a hálózati töltőfej nem hagyományos, hanem gyorstöltős. Hasonlóan az Allview P8 Energy-hez, ez is többféle feszültséggel és áramerősséggel ad energiát az akkunak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia Z5 - nem gyűjti, olvassa az ujjlenyomatot

  Nulláról újratervezett Xperia helyett fontos és üdvözölendő friss tulajdonságokkal érkezett meg a Sony legújabb 5,2 hüvelykes versenyzője, amely mutatósabb, mint valaha.

 • Sony Xperia Z3+ - nem lépett szintet

  A Sony Xperia Z3 javarészt már csak egy finomhangolás volt, de úgy tűnik, hogy a japán gyártó még a ráncfelvarrást is tudja ráncfelvarrni, nemrég előálltak a Z3+-szal.

 • Sony Xperia Z3 - finomhangolás

  A generációváltás elmaradt, viszont apróbb de annál fontosabb korrekciók jelzik a Sony őszi csúcsragadozójának érkezését.

 • Sony Xperia Z2 - esszencia

  A Sony beleadott apait-anyait, hogy a Z2 kompromisszumoktól mentes csúcsmodell lehessen. Majdnem sikerült is, csak apróságokon múlik a tökéletesség.

Hirdetés