Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

Videó, multimédia

A Sony számos videós opciót nyújt, bár az optikai képstabilizálásról és a 4K/60 FPS felvételről le kell mondani. Akad viszont 4K / 30 FPS rögzítés a lenti, megfelelően részletes eredményekkel, jófajta elektronikus képstabilizálással és tiszta sztereó hanggal. Sajnos az automatika ilyenkor is hajlamos túlexponálni.

Eggyel lejjebb pedig egy HDR példa látható 4K / 24 FPS-sel, érezhetően darabosabb képfrissítéssel. Ezek a felvételek HDR kijelzőn igazán dinamikusak, hagyományosakon fakóbbnak tűnnek, ezért is célszerűbb az első opciónál maradni. Harmadik példám, 1080p / 60 FPS-sel szintén nem annyira jó: nincs semmilyen stabilizálás, és az élesség sem ér a 4K felvételek nyomába.

Akad végezetül 960 FPS-es szuperlassítás, borzasztóan rövid pillanatokra 1080p-n és kicsivel hosszabbra 720p-n – példáinkat a hasonló tudású XZ2 Compacttól kölcsönöztük. Ez a mód továbbra is rengeteg nappali fényt és nem kevés szerencsét, ügyességet kíván, hogy egy-egy momentumot tényleg sikerüljön látványosan belassítani, hiszen csak pártized másodperc lassítható le egyidejűleg.

A kamera amúgy felkínál még 3D-s arcrögzítést, panorámát, AR-modelleket, effekteket, hangjegyzetelést a képekhez, illetve önkioldót, rácsvonalakat, tárgykövetést, valamint mosolyexponálást. A Sony Zene előadók, albumok, számok, műfajok, mappák és listák szerint rendszerez, plusz hozzáfér a Drive-féle felhő tárhelyekhez, illetve a honi hálózatokhoz. A számos widgetet kínáló szoftver a FLAC és a WMA kiterjesztéssel is megbirkózik, plusz akad hangszínszabályzó, DSEE HX minőségjavítás, ClearAudio+ hangoptimalizálás és dinamikus normalizálás.

A fülesre kitűnő minőségű, dinamikus és részletes hang jut, megfelelő hangerővel – amennyiben az USB-C típusú, avagy a mellékelt jack átalakítót a júzer magánál hordozza, ami ugye kapásból ötször nagyobb, mint a fránya 3,5 milliméteres port, ami valamiért nem fért el a negyedkilós házban, pedig a feleakkora Z3 Compactba valahogy igen. Persze a Sony saját, vezetékmentes kodekét, az LDAC-ot szeretné népszerűsíteni, amely Bluetoothon keresztül is minőségi hangélményt ígér, plusz az aptX és az aptX HD is támogatott.


[+]

Az S-Force Front Surround névre keresztelt előlapi hangszórópár kifejezetten hangosan szól a maximumon, ezúttal viszont csalódást keltő minőségben, ami a ketyere negatív meglepetése. A 100%-on kiáradó hang erősen zörejes, és bár 80%-on lényegesen jobb a helyzet, a telt hangok és a mélyek így is, úgy is hiányoznak, ez pedig a zenei mellett a mozis élményt is megnyirbálja – jobb inkább a fülesnél maradni.


[+]

Furcsa extra a force feedback visszajelzésre hasonlító, dinamikus rezgőmotor, ami hasznos tud lenni játék közben, viszont nem feltétlenül indokolt zenehallgatáskor vagy videózáskor. A rezgés erőssége alkalmazásonként állítható, és persze teljesen kikapcsolható. Nem voltam a rajongója a tesztidőszakban, aki viszont megszokta konzolján a rezgéses visszacsatolást, biztos örülni fog a dolognak. A videolejátszó természetesen megbirkózik a 4K tartalmakkal, amelyek 60 FPS-sel és HDR kódolással kombinálva valósággal lemásznak az IPS kijelzőről.


[+]

A fényerő, mondjuk, legfeljebb szobabelsőben elegendő, és a feketék lehetnének mozizáshoz picit sötétebbek. Mindenesetre, mivel a képernyőképek alapján a YouTube, szemre pedig mintha a Netflix és az Amazon Prime Video is 1080p-nél nagyobb felbontáson streamelne, HDR támogatással, nem muszáj a látványos videózáshoz a helyben tárolt állományokra hagyatkozni. A natív lejátszó a feliratokon, az AC3 hangon és a DivX kódoláson kívül mindent elvisz, és szerencsére ezeket a VLC Player 4K felbontáson pótolja, szóval nem kell lemondani a tűéles képről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés