Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

Külső, kijelző, csomagolás

Az összeszerelés eddig sem volt kérdéses a japánoknál, és az XZ2 Premium íveltebb kivitelben is roppant mutatós, az előlapja pedig tökéletesen elrejti minden elemét, ha tűéles panelje kikapcsol. Ekkora kávákra nyilván kényelmesen odafért az értesítő LED, a fénymérő és közelségérzékelő, a felső és az alsó hangszóró, a 13 megapixeles kamera és a Sony felirat. A kezelőgomboknak mégsem jutott hely: maradtak virtuálisak. Hátul a szimmetrikusan elhelyezett, fehéregyensúlyhoz használatos infraszenzor, a LED villanó, a lézeres fókuszsegéd, a 12 megapixeles monokróm kamera, a 19 megapixeles színszűrős szenzor és az ujjlenyomat-olvasó foglal magának esztétikusan helyet, alul Xperia felirattal kiegészítve.


[+]

A hátlapi ívelés az oldalélek elkeskenyedésével járt, ezért is költözött el az ujjlenyomat-olvasó, aprócska billentyűknek átadva a helyét jobb oldalon. A bekapcsoló pont hüvelyujjra esik, a kétlépcsős exponáló oldalra döntve pedig mutatóujjra. A hangerőszabályzó ugyanakkor túlságot felcsúszott, így fogásváltás kell az eléréséhez. Ahogy az 5,8”-es panel minden pontjának kitapintásához is: hatalmas készülék az XZ2 Premium, ezt mindenki megjegyezte, akinek csak a kezébe nyomtam, kell neki az egykezes szoftvermód. Plusz a tökéletesen vízszintes felület, mert a mutatós megmunkálás annyira csúszós lett, hogy a legkisebb lejtőn is gravitációs túrára indul a phablet, kétoldali üveggel meg két oldal törhet össze balesetben.

Az XZ2 Premium a Galaxy Note 9 társaságában
Az XZ2 Premium a Galaxy Note 9 társaságában [+]

Mivel az USB-C porton tölthető telep gondosan el lett zárva, az egy vagy két nanoSIM, illetve a microSD kártya felül vándorolhat az XZ2 Premium barlangjába, tűvel kilökhető tálca helyett könnyed körömmozdulatot igényelve. Érzésre mondjuk túl könnyű visszanyomni, remélhetőleg így is tökéletes marad a víz elleni védelem. Akár használ SIM-et az ember, akár nem, a tálca megnyitása minden alkalommal kérdezés nélkül újraindítással jár, ami olyan feature, amit öt éve kukázni kellett volna. Eddig persze csak az időt húztam, mindenkit úgyis a 765 PPI-n káprázatosan éles IPS Panel érdekel, Triluminos, X-Reality és HDR10 támogatással. Ez azt jelenti, hogy a helyben tárolt, a Netflix, a YouTube és a Prime Video-féle HDR tartalmak döbbenetesen látványosak és szem felbontóképességét meghaladóan élesek.

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés Sony Xperia XZ2 Premium Samsung Galaxy S9+ PD Huawei Mate RS Huawei P20 Pro OnePlus 6
Képátló 5,8 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,28 hüvelyk
Felbontás 2160 x 3840 1440 x 2960 1440 x 2880 1080 x 2244 1080 x 2280
Technológia IPS-LCD Super AMOLED Huawei FullView OLED AMOLED Optic AMOLED
Fehér fényerő 426 nit 509 nit 431 / 588 / 1149 nit 490 / 722 nit 422 / 600 / 804 nit
Fehér fényerő (min.) 4,4 nit 1,6 nit 1,8 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0,34 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1496:1 végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 8272 / 8284 K + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7940 / 6606 K + kézi 7557 K + kézi 7653 / 6387 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Aki viszont olvasott már Premium tesztet, tudhatja: a szoftverfelület csak a galériát és a videoalkalmazásokat rendereli 4K-ban, az esetek abszolút többségében 1080p felbontáson fut a rendszer, pedig a Snapdragon 845 és az Adreno 630 talán elbírta volna a natív képpontszámot. Talán a képpontsűrűség, talán az IPS technológia az oka, mindenesetre a videózás szobabelsőben igazán élvezetes, kint viszont már nem feltétlenül elég a fényerő. A magas fényvisszaverés és a közepes betekintési szögek miatt pedig elég a kijelzőre csak kissé oldalról rásandítani, és máris sokkal kevesebbet látni belőle, ami képkomponáláskor elég zavaró.


[+]

A Sonynak van OLED tévéje, kíváncsi lennék, mit tudnának kihozni OLED mobilkijelző fronton, 4K-ban. Adott mindenesetre a kissé kékes kalibráció sRGB sémával és kézi korrekcióval, valamint a jófajta érintési érzékenység és kellően dinamikus rezgőmotor. Feltűnt amúgy, hogy a panel akkor is hajlamos tartalom szerint a fényerővel variálni, amikor az automata állítás, az X-Reality képjavítás és az intelligens háttérvilágítás-vezérlés is ki van kapcsolva. Mozgóképes jelenet közben engem kifejezetten zavart a fényerő elő-előforduló változása, ahogy az is, hogy megszokott, 3,5 milliméteres fülesem használatához a szürke dobozban mellékelt átalakítót is magammal kellett cipeljem.


[+]

Nyilván kínál a Sony vezetékmentes füleseket és az LDAC formátumot szeretné széles körben népszerűsíteni, csak akkor mellékeljenek a méregdrága mobil mellé ilyet. Azonban még csak USB-C-set sem sikerült nekik: az eldobhatós MH-750 került a dobozkába, jack dugóval, úgyhogy ahhoz is szükséges az átalakító – szép munka, Sony. A szürke csomagolás továbbá némi leírást, egy gyorstöltőt és egy adatkábelt rejt. A phablethez vásárolható még egy elég idétlen jack-USB elosztó az egyidejű zenehallgatáshoz és töltéshez, valamint álló töltődokkoló, illetve jó pár tok. Szabvány szerinti Qi töltőlappal pedig gond nélkül megindulhat a vezetékmentes energiaátvitel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés