Samsung Galaxy Tab S4 - mestersége: asztalos

A DeX asztali elrendezés a 10,5"-es AMOLED kijelzőn megmutatja, hogy kellene egy androidos táblagépnek a felületet hatékonyan kihasználnia. A Tab S4 mégis inkább multimédiás oldalon komplett.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, verdikt

A Tab S4-nek létezik WiFi-only és LTE-s kiszerelése is, minden itthon használatos 4G frekvenciasáv támogatásával, telefonálni viszont nem lehet vele. Már hagyományos módon, a Skype, Messenger és Viber vonal nyilván működőképes. A kétcsatornás WiFi modem remek érzékenységű (802.11a/b/g/n/ac, Direct, MU-MIMO, VHT80, SIM kártya esetében HotSpot). A Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB pedig 3.1-es (HDMI kimenet megfelelő átalakítóval). Navigálni kifejezetten gyorsan és pontosan lehet (A-GPS, GPS, Glonass, BeiDou, Galileo). Akad giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, hangszenzor és hall szenzor, kimaradt ugyanakkor az NFC, a barométer és az infra. Persze a SmartThings rendszerén keresztül, WiFi-n is lehet az okosotthon eszközeit irányítani.


[+]

A 7300 mAh-s telepből simán kihozható 8-10 óra vegyes használat, ugyanennyi képernyőidővel, gyakorlatilag nulla merüléssel a háttérben. Mobilhálózaton nyilván akad valamennyi készenléti fogyasztás, mindenesetre a Tab S4 Type-C portja így is jó sokat pihenhet két töltés között, annyi napban mérve, ahányra a júzer a fenti használatot szétosztja. A 3D-s játék és a napfény alatt felugró, extra fényerő tudja a telepet a leggyorsabban megfektetni, míg 150 niten, egy töltésről 13 órát lehet netezni, illetve 18 órát videózni egyhuzamban. Az etetés adaptív gyorstöltővel, 3,5 óra alatt megvan, ami táblagépes viszonylatban kellően gyors. Qi-szabvány szerinti, vezetékmentes töltés nincs, a Pogo töltőállványra a Tab S4-et viszont csak mágnesesen rá kell pattintani, és máris indul az energiabevitel.


[+]

Értékelés: Samsung Galaxy Tab S4
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A Galaxy Tab S4 kétségtelenül az eddigi talán legjobban összerakott és legsokrétűbb androidos táblagép, és az egész élményt a tűéles, kellően világos, remekül kalibrálható és a HDR tartalmakat is megjelenítő Super AMOLED panel koronázza meg. A 10,5”-es masina így filmezésre sem utolsó, amihez jól passzol a szépen szóló, bár mély hangokban vékony hangszóró kvartett. Táblagépes módban nem lehet a sebességbe belekötni és a játékok is rendben elfutnak, csak azért kár, hogy a Google magára hagyta a nagy képernyős műfajt. Az üzemidő és a konstrukció mindenesetre jeles, csak immár két oldalon tud az üvegborítás összetörni, ha a júzer a Tabot leejtené – csúszós mivolta miatt annyira ez nem is nehéz. A Note9 S Penjénél vastagabb stylus pedig kitűnő társ a kreativitáshoz és a pontosabb, hatékonyabb kezeléshez, még ha phabletes fivére Bluetooth funkcióit ki is hagyta.

A kritika mindenképpen az árazással indul. A táblagép 240 ezer forintba kerül WiFi only és 260 ezer forintba LTE kiszerelés esetében, és akkor ehhez még 35 ezer forintért hozzá jön a billentyűzetes tok (nem hivatalos bolti ár), ami elengedhetetlen a laptopszerű használathoz. Ennyit viszont nem ér a tartozék, és nem is kényelmes rajta gépelni, annyira aprók a gombjai. Ebben az ársávban ráadásul az iPad Pro és egy-egy MacBook is opció, illetve combosabb windowsos laptopok és táblagépek, és mindegyikük sokszínűbb alkalmazáspalettát nyújt, ha a produktivitás és az értelmes felületkihasználás a fontos. A DeX amúgy szuper ötlet táblagépen, mert pont az androidos óriásképernyők főgondját orvosolja: a rossz felületkihasználást. Összehasonlíthatatlanul hasznosabb az asztali főképernyő a sokelemes tálcával és az ablakozható alkalmazásokkal. Csak az egészet sikerült a Samsungnak sípcsonton rúgnia, mert memóriából simán a 4 GB duplája kellett volna, SoC-ből meg a tavalyi Snapdragon 835 helyett az idei, erősebb Exynos 9810. Miért? Mert a Note9 ezzel a hardverkörnyezettel, lényegesen kevesebb dadogással és alkalmazásbezárással viszi el a DeX-et. Pedig az csak egy telefon, ez pedig elvileg egy produktivitásról szóló, monitort sem igénylő, laptoppá alakítható munkaeszköz.


[+]

Nem okés, hogy öt-hat alkalmazás megnyitása már túl sok a gyorsítótárnak, és az sem, hogy dadogósabb, döccenősebb a DeX felület a táblagépesnél. A Samsung androidos asztali elrendezésében persze hatalmas potenciál van, és generációról generációra fejlődik, csak még nem alkalmas a laptop lecserélésére – a fenti hardverrel semmiképp. A folytatásban szívesen megnéznék egy méretesebb, 13” körüli Tab S-t, kényelmesebb billentyűzettel és következő generációs SoC-vel, és akkor nem csak egy bekezdést, talán az egész tesztet egy Samsung táblagépről írnám meg. Jelenleg viszont a DeX csak egy ínycsiklandozó kuriózum – valami, aminek a hatékonyságát még nem sikerült teljesen kiaknázni. Az aktuális Samsung csúcstábla így leginkább tartalomfogyasztásban tűnik ki, és amíg egyedül vet be a piacon méretes Super AMOLED panelt, ez az előnye meg is maradhat.

Samsung Galaxy Tab S4

Bone123

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • A DeX a Galaxy Tab S4 ütőkártyája

    Kettő az egyben számítógépet varázsol a DeX és a billentyűzetes tok a Tab S4-ből, hasznos asztali elrendezéssel. Nem hiányozhat az S Pen és az AMOLED kijelző, hangszóróból pedig egyenesen négy van.

  • Samsung Galaxy Tab S3 - mesterhármas

    Két év telt el a Samsung Galaxy Tab S2 9.7 megjelenése óta, az utód pedig minden tekintetben tartja a színvonalat az aktuális elvárásoknak és trendeknek megfelelően.

Hirdetés