Samsung Galaxy Tab S4 - mestersége: asztalos

A DeX asztali elrendezés a 10,5"-es AMOLED kijelzőn megmutatja, hogy kellene egy androidos táblagépnek a felületet hatékonyan kihasználnia. A Tab S4 mégis inkább multimédiás oldalon komplett.

Hirdetés

Csomagolás, kijelző

A Tab S4-hez mellékelt stylus túl vastag, hogy a készülékházba beleférjen, és éppen ezért sokkal kényelmesebb a fogása és hosszú távú használata, mint a Galaxy Note9-ben megbújó társáé. Csak azért kár, hogy a phabletes rivális Bluetooth funkciója kimaradt, de azért ez megbocsátható. Főleg, mivel ezúttal is adott a digitalizálóval 4096-féle nyomáserősség megkülönböztetése, ami rajz, festés és játékok esetében kapóra jön. Ott vannak aztán a jól meg szokott tollfunkciók, illetve a tartalmak kiemelése, ha az S Pen föléjük kerül (link, kép, alkalmazás előnézete stb.). A stylust a Samsung ráadásul mellékelte a csomagolásban, azaz nem kell külön megvásárolni. A doboz továbbá némi leírást, egy adaptív gyorstöltőt és egy Type-C USB kábelt rejt.


[+]

A Tab S4-gyel persze mások kreativitását is élvezni lehet, legyen szó klipekről, filmekről, sorozatokról vagy játékokról, amelyek mindegyikre élere kel a kirobbanóan élénk színeket kínáló, 2560 x 1600 pixeles panelen. Újra meg újra hangsúlyozni kell: lenyűgöző táblagépes méretben a Super AMOLED technológia, persze aki természetesebbre venné a színeket, sRGB, DCI-P3 és kézi séma szerint is tud igazítani, avagy éjjel a kékfényszűrővel a szemét kímélni. Egy dolog mindig megmarad: a tökéletes feketék, és kiváltképp a The Expanse-féle űreposzok csillagos ege áll jól a panelnek, de amúgy minden Netflix és Amazon HDR tartalom odapakol. Érdekes amúgy, hogy a hárombetűs mozaikszót a Samsung nem hangsúlyozza a promócióban, pedig a tablet a HDR videófájlokat is meghajtja, bár a YouTube HDR tartalmait nem.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Tab S4 Huawei MediaPad M5 Samsung Galaxy Tab S3 Apple iPad (2018)
Képátló 10,5 hüvelyk 10,8 hüvelyk 9,7 hüvelyk 9,7 hüvelyk
Felbontás 2560 x 1600 2560 x 1600 2048 x 1536 2048 x 1536
Technológia Super AMOLED IPS LCD Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 318 / 527 / 643 nit 379 nit 385 / 534 nit 507 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,25 nit 0 nit 0,5 nit
Kontrasztarány végtelen 1516:1 végtelen 1015:1
Színhőmérséklet 7588 / 6549 K + kézi 7978 K + kézi 7707 K 6650 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A kijelző a magas kontrasztaránynak, az alacsony fényvisszaverésnek, a remek betekintési szögeknek és a napfény alatti extra fényerőnek hála odakint is remekül használható, éjszaka pedig kellően elsötétedik. Az érintési érzékenységgel sincs gond, a tollal lehet persze a legpontosabban bökni vagy a legfinomabb tollvonással alkotni. Bár a Tab S4 nem indult meg a teljes kávamentesítés útján, nem is vészesek a keretei – nagyjából annyi maradt meg belőlük, hogy kényelmes legyen a táblagépet megragadni. Az ujjlenyomat-olvasó viszont eltűnt, így rövid oldalon csak a 8 megapixeles kamera, a fénymérő és a közelségérzékelő, valamint az íriszleolvasó pillantható meg.


[+]

Beszélgetési hangszóró nincs, mikrofonokat viszont kapott a tablet, úgyhogy ha telefonálni nem is lehet vele, a népszerű appokkal hang- és videobeszélgetést folytatni igen. Ez csak annyiból furcsa, hogy fekvő helyzetben balra van a kamera, és nem hosszú oldalon, középen. Mindenképpen jól áll a DeX elrendezés 10,5"-en, persze az asztali nézet továbbra is megjeleníthető csatlakoztatott monitoron, és ehhez még csak DeX állomás sem kell. Elég a Samsung HDMI adapterét vagy többportos elosztóját rákötni, és a monitor lehet a főképernyő, a táblagép pedig a tapipad agy rajztábla. Esetleg a másodlagos kijelző, táblagépes nézetben. De a szimpla képernyőtükrözés is adott. Otthoni, alternate módos DisplayPort - USB-C kábelemmel viszont nem sikerült a monitorra továbbítani a jelent, úgyhogy a leírást érdemes követni kábel választásakor. A hangot intézheti a táblagép és a HDMI eszköz, és persze egy csatlakoztatott Bluetooth hangszóró.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • A DeX a Galaxy Tab S4 ütőkártyája

    Kettő az egyben számítógépet varázsol a DeX és a billentyűzetes tok a Tab S4-ből, hasznos asztali elrendezéssel. Nem hiányozhat az S Pen és az AMOLED kijelző, hangszóróból pedig egyenesen négy van.

  • Samsung Galaxy Tab S3 - mesterhármas

    Két év telt el a Samsung Galaxy Tab S2 9.7 megjelenése óta, az utód pedig minden tekintetben tartja a színvonalat az aktuális elvárásoknak és trendeknek megfelelően.

Hirdetés