Samsung Galaxy Tab S4 - mestersége: asztalos

A DeX asztali elrendezés a 10,5"-es AMOLED kijelzőn megmutatja, hogy kellene egy androidos táblagépnek a felületet hatékonyan kihasználnia. A Tab S4 mégis inkább multimédiás oldalon komplett.

Hirdetés

DeX, munkavégzés

A DeX eddig a Galaxy mobiltelefonok monitoros, asztali kiterjesztése volt, és könnyű belátni, mennyivel jobb a kábeleket, a DeX állomást és a méretes kijelzőt kihagyni, helyettük pedig a táblagépes megjelenítőt hasznosítani. A váltás a két szoftvermód között öt másodperc türelmet igényel, és a támogatott appok tovább használhatók a másik környezetben – már ha be nem záródnak. Ez két okból is megtörténhet: a nem, vagy csak részlegesen támogatottakat minden egyes alkalommal újra kell nyitni váltáskor, illetve a memória is túl szűkös, így gyorsan telik be a gyorsítótár. A DeX mindenesetre annyira jól áll a Tab S4-hez, hogy a frusztrációi ellenére az asztali nézet mellett maradtam a tesztidőszak java részében.


[+]

Tucatnyi ikon a DeX asztalra dobálható, plusz egyesítve lett az állapotsáv az androidos kezelősávval. A tálcára ráadásul egy csomó app rögzíthető, és a Windowshoz hasonlóan, egymás mellett megjelennek a legutóbb megnyitottak. Ezek között érintéssel, tollal, Alt + Tab kombinációban és az alkalmazásváltót megérintve is váltani lehet. A tollat az aktív alkalmazásikonok fölé tartva még előnézet is látható. A hosszú sávon emellett egy rakás hasznos információ megjelenik, így például az idő, a dátum, a kapcsolatok állapota, a hangerőszabályzó vagy az értesítésikonok.


[+]

A DeX legfőbb előnye persze az, hogy a kompatibilis alkalmazások ablakos nézetben és egész képernyőn is rendben elfutnak, szabadon méretezhetők és tucatnyi egymás mellé dobható. Ezek száma viszont leginkább a Samsung és a Google szoftverparkjára korlátozódik, minden más alapból ablakosan jelenik meg, és ha álló az androidos szoftver, a kizárólag fekvő nézetben futó DeX asztalon elég hülyén néz ki. A DeX Labs kísérleti funkciói között mindenesetre kényszeríteni lehet a teljes képernyős működést a nem kompatibilis programok esetében, és ez kevesebb leállással jár, mint egy évvel korábban. Az álló nézetű alkalmazások mindenesetre teljes képernyőn továbbra is csak a képernyő harmadát töltik ki, nem fordulnak el DeX-ben.

Kezelőgombok, gyorsindítók, előnézet, értesítések, kapcsolók, kereső, idő és dátum: a DeX-féle tálcára minden odafért
Kezelőgombok, gyorsindítók, előnézet, értesítések, kapcsolók, kereső, idő és dátum: a DeX-féle tálcára minden odafért [+]

Akárhogy is: százszor hatékonyabb és a multitasking asztali nézetben, mint táblagépesben, csak vele együtt felbukkant jó pár baki is. Az Asphalt Xtreme például nem fogta fel, mi van, a tablet döntésével történő irányítás megőrült. Az Asphalt 9-et a Tab S4 sehogy sem akarta elindítani, aztán azt kényszerítve mégis sikerült, furcsa tehát a korlátozás. A fent említett okokból a Monument Valley sokkal élvezetesebb táblagépes felületről indítva, mint DeX-ből, és ezzel nincs egyedül.


[+]

A Netflix és az Amazon Prime Video minden alkalommal ablakos nézetben indul, és ha a teljes képernyő ikonra rábök az ember, a DeX mindig újraindítja őket. Utána már nem gond a full screen videózás. Bár a böngészők is elfutnak teljes nézetben, több tartalmat tudnának megjeleníteni, ha álló elrendezést is használnának. Ám végső soron nem a fentiek jelentik a frusztráció főforrását, mert a DeX generációról generációra egyre jobb. A probléma hardveresen csúcsosodik ki: amíg egy Surface Pro nem fogja vissza magát, egy iPad Pro pedig az aktuális Apple SoC-re direkt még rá is gyúr, a Samsung inkább spórolósra vette a figurát, és ezzel öngólt rúgott.


[+]

A DeX elég memóriaigényesnek tűnik, mert öt-hat alkalmazás megnyitása után az első általában ürül a memóriából, minden nem mentett munkafolyamattal együtt, és lehet újra betölteni. Elég kicsit böngészni két játék között, és a game is újraindul, plusz még csak fel sem kell a Tab S4-nek melegednie, hogy a rendszerszintű görgetés és a játék jóval dadogósabb legyen, mint táblagépes nézetben. Mikor, ha nem most kellett volna a 8 GB RAM-ot bevetni, amit a Note9 egyik variációja amúgy megtesz? Ugyanígy meghálálta volna 10,5"-en a DeX a frissebb és erősebb Exynos 9810-es chipsetet.

A Monument Valley és hasonló állónézetes játékok, appok alapból ablakosan jelennek meg és teljes képernyőn sem fordulnak el
A Monument Valley és hasonló állónézetes játékok, appok alapból ablakosan jelennek meg és teljes képernyőn sem fordulnak el [+]

Asztali módban ugyanis, talán optimailizálási hibából vagy memóriahiányban a Snapdragon 835 nem elég. A Tab S4 áráért ráadásul már egész komoly laptop vásárolható, és Macen, illetve Windowson a munkavégzéshez összeszámlálhatatlanul több program érhető el, a perifériák széleskörű támogatásáról nem is beszélve. A Tab S4 ellenben továbbra is az androidos alkalmazásparkra épít, annak minden korlátjával, és ez sem segíti elő a laptop leválását.


[+]

A DeX persze eddig is fejlődött és nyilván tovább fog, a Samsung pedig sokkal előrébb jár, mint a Microsoft annak idején a Continuummal. Az is lehet, hogy az hoz majd áttörést, ha száműzik a táblagépes felületet, és Samsung Tabokon csak a DeX lesz elérhető. Adnék is néhány tesztelői tippet a következő generációra. Lehessen az asztalra widgeteket pakolni és legyen elérhető az S Pen menü, ami DeX-ben valamiért teljesen hiányzik, és a gombnyomás sem vált ki semmit. Az asztalikonok fölé tartva a tollat ne csak a „WiFi” vagy „akkumulátor” szócska jelenjen meg, hanem a csatlakozott hálózat neve és a becsült hátralévő idő. Forduljon el a DeX asztal álló nézetben, induljanak az appok alapból teljes képernyőn, kapjon az S Pen második gombot a kétgombos egerek imitálására. Végezetül pedig legyen egy 13” körüli Tab S opció, mert azon biztosan kényelmesebb gépelni a passzoló billentyűzettel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • A DeX a Galaxy Tab S4 ütőkártyája

    Kettő az egyben számítógépet varázsol a DeX és a billentyűzetes tok a Tab S4-ből, hasznos asztali elrendezéssel. Nem hiányozhat az S Pen és az AMOLED kijelző, hangszóróból pedig egyenesen négy van.

  • Samsung Galaxy Tab S3 - mesterhármas

    Két év telt el a Samsung Galaxy Tab S2 9.7 megjelenése óta, az utód pedig minden tekintetben tartja a színvonalat az aktuális elvárásoknak és trendeknek megfelelően.

Hirdetés