Bemutatkozott a Note9, a toll az igazi fegyvere

A Samsung nem kockáztatott, a Note9 olyan lett, mint amire számítottunk, inkább tűnik egy komoly ráncfelvarrásnak, mint forradalmi újdonságnak. A toll vezeték nélküli kapcsolatra is képes.

A Samsungnál pontosan tudják, hogy a Note telefonokat eddig is elsősorban a mellékelt toll, azaz az S-Pen miatt vették a felhasználók. Ezért aztán a friss Note9 az elvárható hardveres aktualizálás mellett elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy mi mindent lehet csinálni a telefonban megtalálható kiegészítővel. A bemutatót ezúttal New Yorkban tartották, majdnem egy hónappal megelőzve a berlini IFA kiállítást, ahol korábban több Note is bemutatkozott.


Balra a Note8, jobbra a Note9. [+]

Az újdonság nagyjából akkora, mint az előző Note, a kijelző 0,1 inchet növekedett, így most 6,4 hüvelykes. A készülék valamivel nagyobb lett, de csak széltében, hosszában azonban kisebb, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a faltól-falig tartó, az oldalsó élekre ráforduló kijelző alatt és felett tudták csökkenteni a kávákat úgy, hogy nincs semmiféle felső betüremkedés. A felbontásra nem lehet panasz, az 516 ppi-s pixelsűrűség a 2960 x 1440 pixeles felbontású AMOLED panelnek köszönheti a masina. Ez továbbra is az egyik legjobb kijelző, amit manapság okostelefonba építenek.


[+]

A hardvert a Galaxy S9+ szintjére húzták fel, magyarán a Note9 is megkapta az Exynos 9810-es chipsetet (ezzel jön az európai piacra, az Egyesült Államokban a Snapdragon 845-öt találjuk majd a burkolat alatt), ami a piac egyik legerősebb lapkája. A memória és a tárhely vonatkozásában két verzióval találkozhatunk majd, a gyengébbik variáns is 6 GB RAM-ot és 128 GB-os háttértárat vonultat fel, a komolyabbik változatban 8 GB RAM és 512 GB tárhely lesz majd, amit még egyszer ekkora méretű microSD-vel is lehet akár bővíteni, hogy kijöjjön az 1 TB-os méret.


[+]

Úgy néz ki, hogy az akkumulátor parákon végleg sikerült túllépni, a Note7-bukta utáni óvatosság megnyugtatta a Samsungot (és nyilván időközben sokat fejlődött a technológia is), úgyhogy a Note9 hátlapja alatt már 4000 mAh-s akkumulátor szolgáltatja az energiát, ami a gyártó szerint elég lehet egész napos aktív használat mellett is. Ezzel persze lehet vitatkozni, ugyanezzel a hardverrel és kijelzőfelbontással az S9+ azért el tud fogyni már a délután derekára, noha abban csak 3500 mAh-s a telep. Ugyanakkor viszont a Note9-ben folyadékhűtést is bevet a gyártó, hogy védje a készüléket a túlmelegedéstől, plusz van benne némi intelligencia, ami folyamatosan monitorozza a terheltséget és a melegedést, ha pedig azt érzi, hogy a helyzet megköveteli, akkor lentebb csavarja a processzormagok frekvenciáját.


[+]

A kamerák kapcsán sincs meglepetés, ha csak az nem, hogy a hátlapra rakott ujjlenyomat-olvasó lentebb került, hogy ne a lencséket maszatoljuk össze a tapogatás során, de a sokak által várt, kijelző alá épített biometrikus szenzor nem ebben a Samsung modellben debütál. A kétkamerás rendszer egy az egyben a Galaxy S9+-ból költözött át, tehát van egy változtatható rekeszértékű (F/1,5 és F/2,4), 12 megapixeles felbontású főkameránk, illetve egy kétszeres zoomot eredményező, telés lencsénk (F/2,4) ugyanekkora pixelszámmal, mindkettő mögött optikai stabilizátor dolgozik, ami az S9+-nál igen jól működött. Az előlapra autofókuszos, 8 megapixeles kamera került (F/1,7). Van némi témafelismerés (20 témát tud detektálni a rendszer, ezt mások AI-nak is hívják előszeretettel), illetve arra is képes, hogy szóljon, hogy kéne új fotót csinálni, mert amit összehoztunk, azon valaki épp pislog.


[+]

A készülék elérhető lesz kétkártyás változatban is, Európában három színárnyalat lehet piacon, fekete, kék és lila, amelyek persze megkapták a szokásos fantázianeveket is (midnight black, ocean blue és levander purple). Nem meglepő, de fontos, hogy a Note9 is IP68-as minősítéssel rendelkezik, adatkommunikációs fronton pedig konkrétan minden tud, ami egy csúcsmodelltől elvárható. Ez akár 1,2 Gbps mobilhálózati sebességet is jelenthet (noha egy darabig ezt nem fogjuk itthon még látni), kétcsatornás a WiFi, 5.0-s a Bluetooth, van NFC, nem maradt ki a 3,5 mm-es jack dugasz, az összes műholdas pozicionálási szabvány támogatása (GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou), a sztereó hangfalakért pedig az AKG felelős. Mindehhez 8.1-es Androidra épülő Samsung kezelőfelület jár, ami természetesen desktop módban is működik akár DeX-et használva, akár egy sima HDMI átalakítóval, ilyenkor pedig a Note9 kijelzőjének felülete touchpadként működik.


[+]

A legtöbb innovációt viszont az S-Penre tartogatták a Samsungnál. Ez továbbra is benne üldögél a telefonban, ezen idő alatt pedig töltődik is. Már csak azért is, mert ez már rég nem csak egy toll, hanem egyfajta távirányító is, ami Bluetooth LE segítségével kapcsolódik a Note9-hez. Egyrészt nyilván működik úgy, mint eddig: lehet vele rajzolni, vezérelni a telefont, jegyzeteket írni akár a lezárt kijelzőre is, előrántani a kifejezetten erre fejlesztett menüt, tehát nyilván tudja mindazt, amit a Note8-nál is tudott. 4096 szintű a nyomásérzékenység, a hegy 0,7 mm átmérőjű, az egész S-Pen pedig összesen 3,1 grammot nyom a mérlegen úgy, hogy még egy kis akkumulátor is van benne.


[+]

Ezzel egyébként 30 percig tud működni. És hogy mire lehet használni? Van az oldalán (továbbra is) gomb, amivel például lehet léptetni egy prezentációban (ami akkor is működik, ha desktop módban van éppen), a képgalériában, használhatjuk a kamera elsütőgombjaként, de még a YouTube is kezelhető vele (play/pause, léptetés), ráadásul a fejlesztők számára van SDK is, hogy olyan appokat készíthessenek, ami használja az S-Pen képességeit. Egyébként ha teljesen lemerült a toll, akkor 40 másodperc alatt a helyére téve újra 100%-ra töltődik és megint van 30 percünk, hogy hadonásszunk vele.


[+]

A Note9 augusztus 9-én 18.00-tól előrendelhető, a Samsungnál az augusztus 23-án éjfélig rendelő vásárlók számára érdekes akcióval készülnek: a régi telefont beszámítják, plusz még meg is fejelik az összeget maximum 30 ezer forinttal, hogy ezzel is arra sarkallják a felhasználókat, hogy minél hamarabb rendeljék meg az újdonságot, amiből augusztus 24-től csak a 6/128 GB-os verzió lesz kapható 334 990 forintos áron. A 8/512 GB-os modell szeptemberben érkezik majd meg hazánkba, egyelőre ismeretlen áron. Valószínűleg nem lesz óriási vásárlásösztönző ereje, de a Note9 tulajdonosok az S9 gazdákkal egyetemben kapnak majd egy egyedi, Galaxy nevű skint is a Fortnite hamarosan érkező androidos verziójában.

Azóta történt

  • Samsung Galaxy Tab S4 - mestersége: asztalos

    A DeX asztali elrendezés a 10,5"-es AMOLED kijelzőn megmutatja, hogy kellene egy androidos táblagépnek a felületet hatékonyan kihasználnia. A Tab S4 mégis inkább multimédiás oldalon komplett.

  • A drágább Note a vonzóbb

    A Samsung Galaxy Note9 erősen startol az előrendelések alapján, ráadásul a drágább modell a kelendőbb.

  • Samsung Galaxy Note9 - stylus-szimbólum

    Semmin nem változtattak, de a dizájn és az S Pen képességei fejlődtek, az akkumulátor pedig nőtt. Ráncfelvarrás, de egy ennyire működő koncepción oktalanság is lenne módosítani.

  • Könnyű meglépni a Note9 gombjaival

    Avagy nem túl megerőltető lecserélni azokat, ha bármi bajuk esne. A phabletet kettétörni már jóval nehezebb. sőt: meghajlítani is.

Előzmények

Hirdetés