Samsung Galaxy Tab S4 - mestersége: asztalos

A DeX asztali elrendezés a 10,5"-es AMOLED kijelzőn megmutatja, hogy kellene egy androidos táblagépnek a felületet hatékonyan kihasználnia. A Tab S4 mégis inkább multimédiás oldalon komplett.

Hirdetés

Hardver, Samsung Experience

Kétféleképpen lehet a hardverhez hozzáállni: androidos vonalon a máig remek szolgálatot tesz az itt mellékelt, nyolc Kryo 280 magot bevető Snapdragon 835, az Adreno 540 GPU, a 4 GB RAM és az 50,5 GB-ot kínáló, amúgy 64 GB-os táregység, ami bővíthető. Már táblagépes elrendezésben, ami a Tab S4 alapvető felülete, DeX-re váltva egyből érezni az erőforrások szűkösségét, de erről majd a következő oldalon. A megszokott Samsung Experience felületen nem jellemző a dadogás, gördülékeny a böngészés és az Asphalt 9 is rendben elfut. Igaz, tíz perc játék után a nyár melegítette szobában a táblagép egyes részei eléggé felmelegedtek, a képfrissítés pedig érezhetően visszaesett.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy Tab S4 Huawei MediaPad M5 Apple iPad (2018) ASUS ZenPad 10 Z301MF
Rendszerchip Snapdragon 835 HiSilicon Kirin 960 Apple A10 Fusion MediaTek MT8163A
AnTuTu Bench. 7.x 198933 pont 177933 pont 202239 pont 40062 pont
Geekbench 4.x (single/multi) 1895 / 6406 pont 1635 / 6036 pont 3517 / 5984 pont 1578 / 3313 pont
GFXBench Car Chase onscreen 1080p 14 fps 9,7 fps n/a n/a
GFXBench Car Chase offscreen 25 fps 18 fps n/a n/a
GFXBench Manhattan onscreen 34 fps 26 fps 42,4 fps 5,0 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 59 fps 43 fps n/a 5,3 fps
AndroBench Sequential Read 744,08 MB/s 289,28 MB/s n/a n/a
AndroBench Sequential Write 198,65 MB/s 175,94 MB/s n/a n/a
AndroBench Random Read 141,04 MB/s 44,83 MB/s n/a n/a
AndroBench Random Write 24,91 MB/s 69,52 MB/s n/a n/a

A Tab S4 táblagépes és asztali nézete merőben más
A Tab S4 táblagépes és asztali nézete merőben más [+]

Az Android 8.0-n alapuló felület egyébként kb. azt kínálja, amit a Note9, csak 10,5”-re skálázva. Adott minden S Pen funkció a Bluetoothon kívül: a toll lebegőikonját megérintve azonnali jegyzet, intelligens kijelölés, képernyőképre való írás, fordítás és élő, animált üzenetküldés is elérhető. Plusz annyi gyorsindító ikon pakolható ide, amennyit a júzer nem szégyell. De nem kell a firkáláshoz külön app vagy menü: kikapcsolt képernyőre is lehet jegyzetelgetni.


[+]

Aki szabadon engedné rajztudását, persze jobban jár a Penup elindításával, és annak sem kell a jóból kimaradnia, aki nem érez elég tehetséget magában: a rajzoláson és kifestésen túl animált, tollvonást vezető kis feladatok motiválják a készségek fejlesztését. Az élő rajzok munkacím alatt akár a tájképfestés csínját-bínját is el lehet sajátítani, aztán a publikálásra méltó alkotásokat a mára méretessé dagadt közösséggel megosztani. Harmadik féltől származó alkalmazások között is akad, amelyik kihasználja az S Pen előnyeit: ilyen mondjuk az Adobe Draw vagy Sketch. A toll egyébként is kapóra jön a méretes felületen, az ujjak meghosszabbításaként, és továbbra is frappáns, hogy az egérhez hasonlóan, bizonyos tartalmak fölé mozgatva vizuális visszacsatolás jelzi pozícióját és a kapcsolódó lehetőségeket.


[+]

Azt kell, hogy mondjam, a Note phabletekhez képest a tesztidőszakban sokkal gyakrabban használtam a Stylust, talán a nagyobb felület, talán a méretesebb toll miatt. Csak azért kár, hogy mágnesesen nem lehet a házhoz pattintani, így ha nem vesz az ember billentyűzetes tokot, külön kell cipelni. Amennyire kreatív a toll, annyira nem az az alapvető főképernyő: mintha okostelefont használna az ember, csak 6 x 5 ikon fér a fekvő és álló helyzetben is használható főoldalon, plusz legfeljebb hat ikon a tálcán. Az állapotsáv és az alsó kezelősáv sem tölti ki hasznosan a teret, bár az utóbbi ideiglenesen elrejthető. Javíthat a túlméretezett rendszerelemeken a megjelenített méret és a betűméret lejjebb vétele, de aki jobb helykihasználásra vágyik, annak a DeX jelenti a megoldást. Ez nem külön operációs rendszert jelent, hanem a Samsung Experience egyfajta vizuális kiterjesztését – ha támogatott, szabadon méretezhető és ablakosan rendezgethető alkalmazásokkal. Az appokat is egyszer kell telepíteni, persze nincs rá garancia, hogy DeX-ben gond nélkül elfutnak.


[+]

Egyébként pont az a helyzet, mint bármely más androidos táblagépen: akad jó néhány gyári és pár Google alkalmazás, amely több oszlopos elrendezést kapott a nagyobb képernyőhöz igazodva. Ám a Play Áruház tartalmának nagy része továbbra is mobilnézetben jelentik meg, hatalmas elválasztó elemekkel, és ebben tetemes akár az iPad, akár a Windows 10 rendszerű ketyerék előnye. A Samsung részéről kifejezetten hasznos a 10,5"-re igazított fájlkezelő vagy mondjuk a galéria, a táblagép pedig az okosotthon távirányítója is lehet a SmartThings szolgáltatáson keresztül, kijelzőjét akár kompatibilis okoshűtőre vetítve.


[+]

A Samsung Flow az eszközök és munkafolyamatok összehangolását tűzi zászlajára, a gyermek mód a csemetéknek nyújt szórakozást, a Game Launcher a játékopciókat tartalmazza a minőségállítást és a ne zavarj lehetőségeket beleértve, a Galaxy Apps pedig tucatnyi gyártói és ezernyi harmadik féltől származó szoftvert kínál. Ha nincs is tumultus a remek táblagépes alkalmazások között, a Microsoft Office előre telepített csomagja mindenképpen elismerést érdemel, mert lényegében teljes értékű csomag jár szövegszerkesztésre, prezentáció készítésére vagy táblázatok kezelésére. Más kérdés, hogy a mobilos szoftverekkel szemben a Tab S4-en a Word, az Excel vagy a PowerPoint szerkesztése aktív Office 365 előfizetéshez között. Ezért is jó az olyan ingyenes alternatíva, mint a táblagépen is jól kinéző Polaris Office, WPS Office vagy Office Suite. A gépelés a klaviatúra mellett természetesen virtuális formában is történhet, többféle méretben, esetleg középre vagy a két szélre igazodva. A stylusszal pedig még a kézírás is opció.


[+]

Az már kevésbé ügyes, hogy akad galéria és böngésző a Samsungtól és a Google-tól is – egy-egy elég lett volna belőlük. Egyébként a Samsung Browser és a Chrome is asztali, több füles elrendezést kínál, és egyik sem dadog táblagépes nézetben szörfözve. A gyártói jobban kihasználja az S Pent, a Chrome pedig mélyebben integrálja a Google-szolgáltatásokat. Kár, hogy a Google tudománya eddig tartott: sem a Fotók vagy a Kereső, sem pedig a Zene nem kapott hasonló, hasznos táblagépes elrendezést, pedig a Térkép vagy a Gmail esetében jutott a dologra erőforrás. A fejlesztőket mindenesetre az eladások csökkenésével egyre kevésbé motiválja, hogy 10"-re is kódoljanak, ami persze nem a gyártók hibája.


[+]

A Samsung a maga részéről eleget hozzátesz, hogy az Android táblagépes hiányosságait feledtesse. Ilyen például a Samsung Knox védelem, vagy az erőforrás-felügyelőként működő eszköz karbantartása menüpont. Ujjlenyomat-olvasó helyett íriszleolvasóval lehet magas szintű biometrikus védelmet beállítani, illetve lehet azt a kevésbé biztonságos, arcalapúval is kombinálni, ilyenkor a leghatékonyabb a feloldás rátája. Kevésbé előnyös, hogy fekvő helyzetben az íriszlámpa a bal rövid oldalon világít, és pontosan kell elé hajolni a feloldáshoz. A sikert a fényviszonyok is befolyásolják, ezért is hatékonyabb az írisz- + arcalapú kombinációs feloldás.


[+]

Akinek az AMOLED panel bejön (és sokan lesznek így), annak töltés közben sem kell róla lemondania: napi infó néven, etetés közben megjelenhet rajta a dátum, az idő, az időjárás és a naptáresemények, bár akkor már az androidos értesítések is felbukkanhatnának. A háttér folyamatosan változik, és megjelenhet rajta a napi infó néhány nagy felbontású képe, a galéria, vagy bármely, tetszőlegesen választott mappa képtartalma. USB-C-n egy ikont megérintve, a Pogo töltőállványra helyezve pedig automatikusan indul a napi infó. A Samsung Experience további tucatnyi funkciót és extrát kínál, ám helyettük most már tényleg a DeX következik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • A DeX a Galaxy Tab S4 ütőkártyája

    Kettő az egyben számítógépet varázsol a DeX és a billentyűzetes tok a Tab S4-ből, hasznos asztali elrendezéssel. Nem hiányozhat az S Pen és az AMOLED kijelző, hangszóróból pedig egyenesen négy van.

  • Samsung Galaxy Tab S3 - mesterhármas

    Két év telt el a Samsung Galaxy Tab S2 9.7 megjelenése óta, az utód pedig minden tekintetben tartja a színvonalat az aktuális elvárásoknak és trendeknek megfelelően.

Hirdetés