Samsung Galaxy Note7 - nézz mélyen szemembe!

Az S szériához közeledő Note7 kijelöli a csúcs Galaxyk csapásirányát: ívelt kijelző, retinaszkenner, 64 GB tárhely, Android 7 stílusú TouchWiz – ja, és víz alatt működő S Pen, hogy az egyéniségből is maradjon.

Kamerák, HDR videó, audió

A Note 7 megörökölte az S7 5 megapixeles előlapi (Samsung S5K4E6, F/1,7-es lencse, katt), és 12 megapixeles hátlapi kameramodulját (Sony IMX260, F/1,7). Ez utóbbi esetében minden pixel egyben dupla fókuszpixel, így azonnali az élesítés, lencsemozgás nélkül, erről a remek találmányról itt érdemes olvasni bővebben. Mivel az S7 amúgy is a piac legtöbb igényt kielégítő mobilkamerája, a gyártó csak a szoftvert pofozgatta az egyszerűség jegyében: a keresőben függőlegesen simítva lehet kamerát váltani, balról a módokat előhúzni (profi, panoráma, szelfipanoráma, szelektív fókusz, lassítás, hyperlapse, étel, virtuális felvétel, videokollázs, élő YouTube adás és néhány letölthető), jobbról pedig az effekteket. A többi beállítás a széleken érhető el, így az exponálás, a videofelvétel, a HDR, az arcszépítés és a vaku mindkét oldalon (az előlapon a kijelző villan fel). Az önkioldó, a perspektivikus korrekció, a mozgáskövető fókusz, a rácsvonalak és a mozgó fénykép (kattintás előtti másodpercek mentése videoklipként) a menüből érhető el. Komplett a profi mód: az egyik oldalon a vaku, a fókuszmód és a mérési mód babrálható, a másikon pedig az érzékenység (ISO50-800), a záridő (1/24000-10mp), az expozíció (+-2 Fé), a tónusok, a fehéregyensúly (4 séma + kézi) és a fókuszcsúszka. Opció a DNG RAW mentés az erre vágyakozóknak, plusz a camera2 API-ra írt appok is működnek, 1/10 másodperces záridő korláttal.


[+]

A kamera a home gombot duplán lenyomva egy másodperc alatt betölt, és nulla késedelemmel fókuszál, a nappali eredmények pedig kitűnő fehéregyensúlyról, jó dinamikatartományról, átlag feletti (nem túlélesített) részletgazdagságról, tiszta lencserajzolatról és természetes árnyalatokról tanúskodnak. Makrók nagyon közelről és roppant szűk élességtartománnyal lőhetők, a HDR pedig tovább növeli a dinamikát, igaz, némi minőségveszteség árán. A nagy fényerejű lencse velejárója egy Nexus 6P-vel összevetve a részletek relatív puhasága, amit sokan kifogásoltak kameratesztünkben, ehhez a Samsung zajmentesítéssel is hozzájárul. Este viszont, esetleg sötétebb szobában, mozgó témát fotózva fordul a kocka: azonos érzékenység mellett a Note7 rövidebb záridővel rögzít, így kevésbé mosódnak el a mozdulatok. A sötétből alapból is több részlet csalható elő a Dual Pixel kamerával, az S7 sárgás színeltolódását pedig korrigálták, jobb lett naplemente után a fehéregyensúly. A hosszabb záridők megtartásában az optikai képstabilizátor segít, a kreatív fényképezésben pedig a módok bevetése. Fent az JPG fotók láthatók, lent a DNG-ből feldolgozottak.

A DualPixel kamera fókuszsebessége továbbra is fantasztikus
A DualPixel kamera fókuszsebessége továbbra is fantasztikus [+]

A minőséget a RAW-ból nyert fotókkal lehet növelni, és a DNG fájlok egyéni feldolgozása mutatja: a Samsung picit visszafoghatná a JPG fotók zajmentesítését. Videofelvétel 4K-ban 30 fpssel, 1080p-ben 60-nal vagy 720p-ben 120-szal rögzíthető. A képstabilizálás is kiveszi a részét a remek képminőségből, a 4K felvételek tűélesek, nincs fókuszvesztés, jó a dinamika és tiszták a hangok, íme, egy példa. Végső soron egy minden oldalról kiegyensúlyozott, villámgyors kamera jobb, mint egy, amelyik néha tud szuperül is működni, és a Note7-é az előbbi fajta: egy megbízható, mindig kéznél lévő, minőségi fényképező. Messze a DSLR-ek szintje, de nem is a helyettesítésükre találták ki, hiszen ott a profi minőség helyigénnyel és kötöttségekkel jár.


[+]

A Note7 az első, HDR videók lejátszására szakosodott mobil a beépített mDNIe chip és a szoftveres feldolgozás segítségével. Ez azt jelenti, hogy a partnertartalmak (pl. az Amazon HDR katalógusa) és a netről beszerezhető HDR videók a megszokottnál jóval nagyobb kontraszttartalommal és élénkebb színekkel jelennek meg, a valós, intenzívebb fényviszonyokat reprodukálva. Ez nem marketingduma: a videojavítót bekapcsolva az LG sakkdemója (4K@60 FPS, HEVC 10bit, HDR) döbbenetesen látványt nyújt, kirobbanóak a fehérek és kézzelfoghatók az anyag- és bőrtextúrák. Nem csak HDR videók, hanem minden más mozgókép kontrasztjai is feljavíthatók, bármelyik lejátszót használja az ember (a gyári a DivX, az XVid és az AC3 kódolásokkal nem birkózott meg, a BS Player mindent vitt). Ettől még 5,7 hüvelyken marad az egérmozi, ám erre is érdemes befizetni, mert annyira látványosak a 2K/4K tartalmak. Újdonság a gyári szoftverben az animGIF mentésének lehetősége, egy klip részletének rögzítésével.


[+]

A Play Zene a helyben tárolt hangállományok mellett a keresőóriás előfizetéses dalait is lejátssza. A fájlok előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendezhetők. SoundAlive néven akad hangszínszabályzó, UHQ minőségjavító és jó pár effekt, Adapt Sound néven pedig további finomhangolás. Az FM-rádió kimaradt. A fülesre kristálytiszta hang áramlik, remek dinamikával, torzítás vagy háttérzaj nélkül, a hangerőre sem lehet panasz. A multimédiás hangszóró viszont csak szimplán jó, a hangerő és a minőség a vízálló kialakítás miatt nem éri el a kiemelkedő szintet. Egy kisebb szoba mindenesetre megtölthető relatíve tiszta hanggal, mélyekből is jár egy kevéske, ám csodák nincsenek: a méretesebb, nyitottabb BoomSound rendszerek sokkal jobban szólnak. A mellékelt, nyomógombos headset hibrid kialakítású, kényelmes szilikon illesztékekkel, hangerőszabályzóval és felvevőgombbal. A szigetelés egész jó, a hangminőség tiszta, bár érezhető, hogy rátoltak a basszusokra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

  A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

 • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

  A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

 • Samsung Galaxy Note5 - ötletes öthetes

  Vékonyabb és keskenyebb lett a Samsung új csúcsphabletje, az üveg hátlap, a kiváló kamera és a remek lapkakészlet bizonyára sokaknak tetszeni fog, az árcímke viszont már kevésbé barátságos.

Hirdetés