Samsung Galaxy Note7 - nézz mélyen szemembe!

Az S szériához közeledő Note7 kijelöli a csúcs Galaxyk csapásirányát: ívelt kijelző, retinaszkenner, 64 GB tárhely, Android 7 stílusú TouchWiz – ja, és víz alatt működő S Pen, hogy az egyéniségből is maradjon.

Külső, edge kijelző, íriszfelismerő

Nem semmi, amit a koreaiak már megint összeraktak: az ívelt kijelzős Note7 elképesztően vagány és futurisztikus, ám csak kézbe fogva derül ki, mennyi időt töltöttek a tervasztalon. A két ívelt üveglap és a fémkeret találkozását annyira lekerekítették, hogy egy darab, tökéletesen csiszolt kavicsnak érzi a kezében az ember, éppen ezért jobb a fogása, mint az S7 edge-nek vagy a Note5-nek. Az előlapnak a QHD-s SuperAMOLED kijelző kitölti a négyötödét, úgyhogy alig marad hely a többi komponensnek, pedig van belőlük szép számmal. A 153,5 x 73,9 x 7,9 milliméteres és 169 grammos phablet úgy keskenyebb egy centiméterrel az első Note-nál, hogy fél hüvelykkel nagyobb a képátlója, és úgy könnyebb az iPhone 6s Plusnál, hogy támogatja a vezetékmentes gyorstöltést, IP68-as szabvány szerint por-, homok- és másfél méter mélységig, 30 percig vízálló, nagyobb az akkumulátora, valamint S Pen stylus is került a gyomrába. Ami víz alatt is működik. Mert ha a kéz nem tud nyomkodni, ott a toll és a digitalizáló. A gyakorlati haszna persze nem feltétlenül a kádban való rajzolgatás, hanem, ha vizes a Note vagy lisztes a konyhában a kéz.

A Note7 a OnePlus 3 társaságában sem mutat rosszul
A Note7 a OnePlus 3 társaságában sem mutat rosszul [+]

Phablet lévén, a felső sarkak eléréséhez nyújtózkodni kell, ám a Gorilla Glass 5-tel védett kijelzőnek olyannyira keskenyek az oldalkávái, hogy az átellenes szélekért nem kell nyújtózkodni (ezzel azért AliceWake vitatkozna). Ennek ellenére sem fordult elő, hogy a kijelzőhöz akaratlanul hozzáértem, a vastagabb kivitel egyszerűen megakadályozott ebben (és lehet, hogy valami ügyes szoftver trükk is). Persze, még mindig két kézzel ideális egy Note-ot kezelni, és pont erre van az S Pen kitalálva, hiszen azzal precízebben és kreatívabban lehet eljárni. A tollat alulról, a végét benyomva lehet előhúzni – fordítva, a tavalyi fiaskó után nem megy vissza. Az összeszerelésről elég csak annyit, hogy parádés lett, minden illesztés tökéletes, és vízálló füleket sem kell ki-behajtogatni (ha az USB port mégis nedves marad a zuhanyból kilépve, a Note7 figyelmeztet: tessék kicsit várni a kábel rádugása előtt).

A hangerőgombok túl magasra kerültek
A hangerőgombok túl magasra kerültek [+]

Az egyetlen kifogás a bal oldalon, túl magasra került hangerőgombokat illeti, jobb oldalon a bekapcsoló jó helyen van. Felül nyílik az egyesített nanoSIM és a microSD tálca, a Type-C USB kábelt és a 3,5 milliméteres fülest alul lehet becsúsztatni. Ugyanitt pihen a mono hangszóró rácsozata és az S Pen, melynek a hegye 0,7 milliméteresre keskenyedett, így precízebben és érzésre tollszerűbben lehet vele jegyzetelgetni, 4096-féle nyomásponttal. Mikrofonból felülre és alulra is került egy, akárcsak vékony műanyag sávokból a jobb antennajel-átvitel érdekében. Minden más a fém és az üveg precízen összeillesztett egyvelege, kék, ezüst, arany vagy fekete színben pompázva, amíg el nem lepik az ujjlenyomatok. Azt már embere válogatja, hogy a kopogtatásra némileg plasztikszerű, üveg hátlapot mennyire érzi csúszósnak – én a festett fémnél kevésbé, a gumis butafonoknál inkább találtam síkosnak. A felhasználótól elzárt telep 3500 milliamperórásra hízott, amitől a Note7 némileg kövéredett egy év alatt, így viszont szinte egyáltalán nem emelkedik ki a 12 megapixeles kamera és az F/1,7-es rekeszértékű lencse. A Dual Pixel modul mellett ledes villanó, illetve pulzusszám és véroxigén-telítettség mérő kapott helyet. A szem elől rejtve vezetékmentes gyorstöltő (WPC, PMA), NFC, a fizetéshez használatos MST, iránytű, légnyomásmérő, giroszkóp, gyorsulásmérő és a tokok nyitását érzékelő mágnes szenzor pihen.

A hátlap mutatós, ám könnyű összemaszatolni
A hátlap mutatós, ám könnyű összemaszatolni [+]

Az 5,7 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles kijelző nem okoz csalódást. Hibátlan a képélesség (518 ppi, RG/BG pixelmátrix), kirobbanóan élénkek (adaptív mód) vagy ipari standardok szerint kalibráltak a színek (DCI-P3: mozi, sRGB: fotó és Adobe RGB: standard), és még kékfényszűrő is akad a szem pihentetésére. A betekintési szögek ugyancsak remekelnek (lapos szögből az átellenes ív lekerekedő széle nem látszik), fényerőben pedig új fejezetet nyit a Samsung. Normál esetben 356 nitre kúszik fel a fehér fényerő (teljes képernyő), ám napfény alatt ez egészen 546 nitig felszökik, ami a tökéletes feketékkel kombinálva remek láthatóságot biztosít odakint. Az AMOLED panelek fénykibocsátó diódái ráadásul annál fényesebbek, minél kevesebb aktív belőlük – pontszerű fehér tartalom esetében 921 nitig fel tudtam tornázni a maximumot, ami döbbenetesen magas új rekord.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Nore7 OnePlus 3 Huawei P9 Plus LG V10
Fehér fényerő 542 / 921 nit 407 / 517 nit 374 nit 487 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 1,9 nit 4 nit 4,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1738:1
Színhőmérséklet 7519 / 6532 K 7886 K + kézi 7704 K + kézi 7845 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A képernyőkávák oldalt hihetetlenül keskenyek
A képernyőkávák oldalt hihetetlenül keskenyek [+]

Az OLED panelek eltérő maximumairól azért is érdemes beszélni, mert használat közben sosem egy nagy fehér pacát néz az ember, hanem sötétebb és világosabb részek kombinációját. Magyarán, a fényerő plafon tartalomtól függően 546 és a 921 nit között mozog, ami gyakorlatban azt jelenti, legyen szó böngészésről, játékról vagy fényképezésről, a szabadban mindig, minden hibátlanul látszik. Alighanem továbbra sem nyeri el mindenki tetszését, hogy szemből valamelyest érzékelhető az edge panel lekerekedése, bár ez nem jelentős torzítás. Minden tulajdonságát egybevéve ugyanakkor nincs ma jobb kijelző annál, amit a Note7 használ. Alatta minden maradt a régiben: a nyomógombos home billentyű rejti a remek hatékonysággal és gyorsan működő ujjlenyomat-olvasót (bár az érintésalapúak még mindig fürgébbek), két oldalán az alkalmazásváltó és a vissza gomb tapogatható, amit a Note7 rezgéssel és világítással honorál. Az ujjlenyomat leolvasásához persze nem kell lenyomni a billentyűt, a képernyőzár aktiválásához viszont igen.

Csúcsforgalom a kijelző felett: idekerült az íriszleolvasó lámpája és olvasója is
Csúcsforgalom a kijelző felett: a nagyobb elem a bal oldalon az íriszlámpa, jobbra, a hangszórótól kettőre a leolvasó [+]

Lehet, hogy az AMOLED kijelző dominál elől, ám az értesítési LED, az 5 megapixeles kamera, a márkafelirat és a beszélgetési hangszóró társaságában megbújó íriszleolvasó a Note7 igazi újdonsága. A vörös IR segédfény a fénymérő és közelségérzékelő mellett, balra izzik fel (távirányítani nem tud), az íriszleolvasó pedig a szelfikamerától jobbra figyeli a szemmintázatot. A regisztráció pofonegyszerű: a szemüveget és kontaktlencsét félrerakva, 25-35 centiméterről a képernyő tetejére kell meredni, és tágra nyitott szemekkel várni. A pár másodpercnyi türelmetlenség és a másodlagos védelem beállítása után már íriszmintával is feloldható a képernyőzár, elérhető a Samsung Pay fizetés (már ahol van ilyen), be lehet lépni a Samsung vagy webes fiókba (a gyári böngészővel) és a Knox által védett Biztonsági mappa. Ide egyébként a személyes állományok, tartalmak, üzenetek és névjegyadatok mellett bármely app beállításai is elzárhatók, akár alternatív fiókkal bejelentkezve. A mappából kilépve ezekhez nem tud illetéktelen kéz hozzáférni.


[+]

Ha ideális fényviszonyok között néz az ember a szkennerlámpába, fél másodperc alatt a főképernyőn van, kevés vert fény mellett szemüvegben is összejön a dolog. Odakint viszont többször volt sikertelen az azonosítás, mint győzedelmes: a fényvisszaverődések miatt a szemüveg alapból kiesett, de a napfény alatti hunyorítás sem tetszett a Note7-nek. A legjobb eredményt akkor értem el, amikor világos szobában, a kérés ellenére szemüvegben regisztráltam az íriszmintát, ilyenkor kint, szórt fényben legalább összejött a feloldás, napfény alatt viszont maradt az ujjlenyomatos módszer. Segített volna a dolgon, ha eltérő fényviszonyokban is megismerkedik a Note7 a szemeimmel, ám csak egyetlen minta regisztrálható a kiadás előtti szoftverváltozatban. Nyilván lehet a hatékonyságon növelni, de tulajdonképpen mi értelme az íriszleolvasásnak? Egyfelől, hiába nézel szigorúan az lámpába, nem hagysz fizikai nyomot a leolvasón az ujjmintával szemben, ergo el kell lopni a szemeidet, hogy valaki replikálni tudja az íriszedet. Aztán, ha vizes a kezed vagy a Note-od, esetleg kesztyűbe bújtál, egyszerűbb az íriszlámpába meredni, mint a másik azonosítóhoz nekivetkőzni vagy törölközni. A Note széria mindig a választásról szólt, és bár ma még körülményes odakint az íriszalapú azonosítás, idővel majd ezt is gatyába rázzák. A kétféle biometrikus védelem meg jobb az egynél, ráadásul mindkettő használható egyidejűleg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

  A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

 • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

  A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

 • Samsung Galaxy Note5 - ötletes öthetes

  Vékonyabb és keskenyebb lett a Samsung új csúcsphabletje, az üveg hátlap, a kiváló kamera és a remek lapkakészlet bizonyára sokaknak tetszeni fog, az árcímke viszont már kevésbé barátságos.

Hirdetés