Samsung Galaxy Note7 - nézz mélyen szemembe!

Az S szériához közeledő Note7 kijelöli a csúcs Galaxyk csapásirányát: ívelt kijelző, retinaszkenner, 64 GB tárhely, Android 7 stílusú TouchWiz – ja, és víz alatt működő S Pen, hogy az egyéniségből is maradjon.

Bevezető

A Galaxy Note7 gyártása és forgalmazása leállt a készülék akkumulátorproblémái, illetve az abból fakadó kigyulladások miatt. Tesztünk még a végzetes hibák kiderülése előtt készült, a benne foglaltak helytállóak, ám a Samsung a már piacon levő Note7 készülékeket más modellre cserélte, kereskedelmi forgalomban már nem lehet hozzájuk jutni, számos országban a hálózatra sem lehet velük fellépni.

Beállt a sorba – lehetne a Note7 teszt szalagcíme, ám mielőtt valaki negatív felhangot tulajdonítana a kezdőmondatnak, gondolja végig: ha minden phablet atyjának az új jövevénye legalább annyira jó, mint a rá meglehetősen hasonlító és roppant sikeres S7 edge, plusz bekerült az S Pen és jó pár extra, aligha lehet a végeredményt kifogásolni. Volt idő, amikor a tömegeknek szánt S széria mellett a Note-ok jelentették a produktivitás és innováció csúcsát, aztán elterjedtek a phabletek, felnőttek a riválisok, az Android 7.0-val pedig itt a natívan támogatott osztott képernyős mód. Nincs tehát értelme a Note-ot valami egészen másnak beállítani, mint az S szériát, így aztán annak a hetes számozását az új jövevény egyszerűen átvette, az egységesebb gyártói termékpaletta érdekében.

A Note6 kimaradt, hetes sorszámmal futott be a Note5 utódja
A Note6 név kimaradt, hetes sorszámmal futott be a Note5 utódja [+]

Hiba volna ugyanakkor azt gondolni, hogy a Note7 csak egy nagyobbra nőtt S7 edge S Pennel, noha semmi kivetnivaló nincs a remek Exynos 8890-es SoC-ben, a 4 gigabájt RAM-ban vagy a Dual Pixel kamerában. Rég óta várta a széria tábora a por- és vízálló védelmet, ami víz alatt működő stylussal futott be. Hiányolták a microSD foglalatot, amely 64 gigabájtos tároló társaságában tért vissza. Nem maradt ki az ujjlenyomat-olvasó, ám bekerült mellé az íriszleolvasó. Azzal pedig, hogy a Gorilla Glass 5-tel védett kijelző ívelt lett (azaz a Note7 tulajdonképpen egy edge, lapos kijelzős variáns nélkül), a Samsung már a céges jövőt építgetheti. Ha a recept beválik, már jövőre kikophatnak a sík megjelenítők az S szériából is.

A Note és az S Pen elválaszthatatlanok
A Note és az S Pen elválaszthatatlanok [+]

Ugyancsak jövőbe mutat az USB-C csatlakozás, 3.1-es sebességalapokon, valamint a Vulkan API támogatás, amely a játékok frontján biztosítja évekre a használhatóságot. Persze lesz, aki hiányolja majd a Kínában elérhető, 6/128 gigabájtos kiszerelést, vagy a 3500 milliamperórásnál is nagyobb akkumulátort, esetleg sajnálatát fejezi ki, hogy a Note széria egyénisége némileg háttérbe szorult. A legzseniálisabb Samsung csapatjátékos címe ugyanakkor eléggé imponáló, következzen tehát az idei legütősebb, legnagyobb és legvastagabb árcímkéjű Galaxy csúcsmobil bemutatója, amely a tavalyi fiaskó után, már ősztől elérhető lesz nálunk.

A Note7 tartozékai között két USB kiegészítő is akad
A Note7 tartozékai között két USB kiegészítő is akad [+]

A Note7 a szerkesztőségbe fehér tesztelői pakkban futott be, a vásárló viszont mutatós fekete dobozból húzhatja elő, amely tartogat egy-két meglepetést, és most nem csak az ívelt kijelzőre gondolok (az első edge is egy Note volt, csak félig hajlott le a megjelenítője). A leírásokon, a SIM-tűn, a hibrid kialakítású headseten és az 5V/2A - 9V 1,57A-s adaptív gyorstöltőn túl egy Type-C végű USB kábelre lehet bukkanni (elsőként egy Galaxy csomagolásában), és mindjárt mellette egy microUSB - USB-C átalakítóra, valamint egy USB-A - USB-C OTG konverterre. Erre egér, billentyűzet, külső tároló vagy másik telefon dugható (amit tölteni is lehet), és a SmartSwitch alkalmazással, vezetékesen vagy vezetékmentesen, androidos, iOS-es, blackberrys, windowsos vagy maces masináról pik-pakk át lehet dobni a személyes adatokat. A névjegyektől kezdve a beállításokon és appokon át az SMS-ekig és korábbi S Pen rajzokig minden átcsurog, és ha ez sem lenne elég, a Samsung felhőn keresztül is megoldható az adatmigráció, erre 15 gigabájt jut ingyenesen. A doboz néhány S Pen hegyet is tartalmaz, és a cseréhez szükséges szerkezetet.

Külső, edge kijelző, íriszfelismerő

Nem semmi, amit a koreaiak már megint összeraktak: az ívelt kijelzős Note7 elképesztően vagány és futurisztikus, ám csak kézbe fogva derül ki, mennyi időt töltöttek a tervasztalon. A két ívelt üveglap és a fémkeret találkozását annyira lekerekítették, hogy egy darab, tökéletesen csiszolt kavicsnak érzi a kezében az ember, éppen ezért jobb a fogása, mint az S7 edge-nek vagy a Note5-nek. Az előlapnak a QHD-s SuperAMOLED kijelző kitölti a négyötödét, úgyhogy alig marad hely a többi komponensnek, pedig van belőlük szép számmal. A 153,5 x 73,9 x 7,9 milliméteres és 169 grammos phablet úgy keskenyebb egy centiméterrel az első Note-nál, hogy fél hüvelykkel nagyobb a képátlója, és úgy könnyebb az iPhone 6s Plusnál, hogy támogatja a vezetékmentes gyorstöltést, IP68-as szabvány szerint por-, homok- és másfél méter mélységig, 30 percig vízálló, nagyobb az akkumulátora, valamint S Pen stylus is került a gyomrába. Ami víz alatt is működik. Mert ha a kéz nem tud nyomkodni, ott a toll és a digitalizáló. A gyakorlati haszna persze nem feltétlenül a kádban való rajzolgatás, hanem, ha vizes a Note vagy lisztes a konyhában a kéz.

A Note7 a OnePlus 3 társaságában sem mutat rosszul
A Note7 a OnePlus 3 társaságában sem mutat rosszul [+]

Phablet lévén, a felső sarkak eléréséhez nyújtózkodni kell, ám a Gorilla Glass 5-tel védett kijelzőnek olyannyira keskenyek az oldalkávái, hogy az átellenes szélekért nem kell nyújtózkodni (ezzel azért AliceWake vitatkozna). Ennek ellenére sem fordult elő, hogy a kijelzőhöz akaratlanul hozzáértem, a vastagabb kivitel egyszerűen megakadályozott ebben (és lehet, hogy valami ügyes szoftver trükk is). Persze, még mindig két kézzel ideális egy Note-ot kezelni, és pont erre van az S Pen kitalálva, hiszen azzal precízebben és kreatívabban lehet eljárni. A tollat alulról, a végét benyomva lehet előhúzni – fordítva, a tavalyi fiaskó után nem megy vissza. Az összeszerelésről elég csak annyit, hogy parádés lett, minden illesztés tökéletes, és vízálló füleket sem kell ki-behajtogatni (ha az USB port mégis nedves marad a zuhanyból kilépve, a Note7 figyelmeztet: tessék kicsit várni a kábel rádugása előtt).

A hangerőgombok túl magasra kerültek
A hangerőgombok túl magasra kerültek [+]

Az egyetlen kifogás a bal oldalon, túl magasra került hangerőgombokat illeti, jobb oldalon a bekapcsoló jó helyen van. Felül nyílik az egyesített nanoSIM és a microSD tálca, a Type-C USB kábelt és a 3,5 milliméteres fülest alul lehet becsúsztatni. Ugyanitt pihen a mono hangszóró rácsozata és az S Pen, melynek a hegye 0,7 milliméteresre keskenyedett, így precízebben és érzésre tollszerűbben lehet vele jegyzetelgetni, 4096-féle nyomásponttal. Mikrofonból felülre és alulra is került egy, akárcsak vékony műanyag sávokból a jobb antennajel-átvitel érdekében. Minden más a fém és az üveg precízen összeillesztett egyvelege, kék, ezüst, arany vagy fekete színben pompázva, amíg el nem lepik az ujjlenyomatok. Azt már embere válogatja, hogy a kopogtatásra némileg plasztikszerű, üveg hátlapot mennyire érzi csúszósnak – én a festett fémnél kevésbé, a gumis butafonoknál inkább találtam síkosnak. A felhasználótól elzárt telep 3500 milliamperórásra hízott, amitől a Note7 némileg kövéredett egy év alatt, így viszont szinte egyáltalán nem emelkedik ki a 12 megapixeles kamera és az F/1,7-es rekeszértékű lencse. A Dual Pixel modul mellett ledes villanó, illetve pulzusszám és véroxigén-telítettség mérő kapott helyet. A szem elől rejtve vezetékmentes gyorstöltő (WPC, PMA), NFC, a fizetéshez használatos MST, iránytű, légnyomásmérő, giroszkóp, gyorsulásmérő és a tokok nyitását érzékelő mágnes szenzor pihen.

A hátlap mutatós, ám könnyű összemaszatolni
A hátlap mutatós, ám könnyű összemaszatolni [+]

Az 5,7 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles kijelző nem okoz csalódást. Hibátlan a képélesség (518 ppi, RG/BG pixelmátrix), kirobbanóan élénkek (adaptív mód) vagy ipari standardok szerint kalibráltak a színek (DCI-P3: mozi, sRGB: fotó és Adobe RGB: standard), és még kékfényszűrő is akad a szem pihentetésére. A betekintési szögek ugyancsak remekelnek (lapos szögből az átellenes ív lekerekedő széle nem látszik), fényerőben pedig új fejezetet nyit a Samsung. Normál esetben 356 nitre kúszik fel a fehér fényerő (teljes képernyő), ám napfény alatt ez egészen 546 nitig felszökik, ami a tökéletes feketékkel kombinálva remek láthatóságot biztosít odakint. Az AMOLED panelek fénykibocsátó diódái ráadásul annál fényesebbek, minél kevesebb aktív belőlük – pontszerű fehér tartalom esetében 921 nitig fel tudtam tornázni a maximumot, ami döbbenetesen magas új rekord.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Nore7 OnePlus 3 Huawei P9 Plus LG V10
Fehér fényerő 542 / 921 nit 407 / 517 nit 374 nit 487 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 1,9 nit 4 nit 4,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1738:1
Színhőmérséklet 7519 / 6532 K 7886 K + kézi 7704 K + kézi 7845 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A képernyőkávák oldalt hihetetlenül keskenyek
A képernyőkávák oldalt hihetetlenül keskenyek [+]

Az OLED panelek eltérő maximumairól azért is érdemes beszélni, mert használat közben sosem egy nagy fehér pacát néz az ember, hanem sötétebb és világosabb részek kombinációját. Magyarán, a fényerő plafon tartalomtól függően 546 és a 921 nit között mozog, ami gyakorlatban azt jelenti, legyen szó böngészésről, játékról vagy fényképezésről, a szabadban mindig, minden hibátlanul látszik. Alighanem továbbra sem nyeri el mindenki tetszését, hogy szemből valamelyest érzékelhető az edge panel lekerekedése, bár ez nem jelentős torzítás. Minden tulajdonságát egybevéve ugyanakkor nincs ma jobb kijelző annál, amit a Note7 használ. Alatta minden maradt a régiben: a nyomógombos home billentyű rejti a remek hatékonysággal és gyorsan működő ujjlenyomat-olvasót (bár az érintésalapúak még mindig fürgébbek), két oldalán az alkalmazásváltó és a vissza gomb tapogatható, amit a Note7 rezgéssel és világítással honorál. Az ujjlenyomat leolvasásához persze nem kell lenyomni a billentyűt, a képernyőzár aktiválásához viszont igen.

Csúcsforgalom a kijelző felett: idekerült az íriszleolvasó lámpája és olvasója is
Csúcsforgalom a kijelző felett: a nagyobb elem a bal oldalon az íriszlámpa, jobbra, a hangszórótól kettőre a leolvasó [+]

Lehet, hogy az AMOLED kijelző dominál elől, ám az értesítési LED, az 5 megapixeles kamera, a márkafelirat és a beszélgetési hangszóró társaságában megbújó íriszleolvasó a Note7 igazi újdonsága. A vörös IR segédfény a fénymérő és közelségérzékelő mellett, balra izzik fel (távirányítani nem tud), az íriszleolvasó pedig a szelfikamerától jobbra figyeli a szemmintázatot. A regisztráció pofonegyszerű: a szemüveget és kontaktlencsét félrerakva, 25-35 centiméterről a képernyő tetejére kell meredni, és tágra nyitott szemekkel várni. A pár másodpercnyi türelmetlenség és a másodlagos védelem beállítása után már íriszmintával is feloldható a képernyőzár, elérhető a Samsung Pay fizetés (már ahol van ilyen), be lehet lépni a Samsung vagy webes fiókba (a gyári böngészővel) és a Knox által védett Biztonsági mappa. Ide egyébként a személyes állományok, tartalmak, üzenetek és névjegyadatok mellett bármely app beállításai is elzárhatók, akár alternatív fiókkal bejelentkezve. A mappából kilépve ezekhez nem tud illetéktelen kéz hozzáférni.


[+]

Ha ideális fényviszonyok között néz az ember a szkennerlámpába, fél másodperc alatt a főképernyőn van, kevés vert fény mellett szemüvegben is összejön a dolog. Odakint viszont többször volt sikertelen az azonosítás, mint győzedelmes: a fényvisszaverődések miatt a szemüveg alapból kiesett, de a napfény alatti hunyorítás sem tetszett a Note7-nek. A legjobb eredményt akkor értem el, amikor világos szobában, a kérés ellenére szemüvegben regisztráltam az íriszmintát, ilyenkor kint, szórt fényben legalább összejött a feloldás, napfény alatt viszont maradt az ujjlenyomatos módszer. Segített volna a dolgon, ha eltérő fényviszonyokban is megismerkedik a Note7 a szemeimmel, ám csak egyetlen minta regisztrálható a kiadás előtti szoftverváltozatban. Nyilván lehet a hatékonyságon növelni, de tulajdonképpen mi értelme az íriszleolvasásnak? Egyfelől, hiába nézel szigorúan az lámpába, nem hagysz fizikai nyomot a leolvasón az ujjmintával szemben, ergo el kell lopni a szemeidet, hogy valaki replikálni tudja az íriszedet. Aztán, ha vizes a kezed vagy a Note-od, esetleg kesztyűbe bújtál, egyszerűbb az íriszlámpába meredni, mint a másik azonosítóhoz nekivetkőzni vagy törölközni. A Note széria mindig a választásról szólt, és bár ma még körülményes odakint az íriszalapú azonosítás, idővel majd ezt is gatyába rázzák. A kétféle biometrikus védelem meg jobb az egynél, ráadásul mindkettő használható egyidejűleg.

Hardver, TouchWiz, S Pen

Biztos akad olyan csalódott olvasónk, aki bár elismeri a veszettül gyors és takarékos Exynos 8890-es SoC erejét, mégis többre vágyott. Mondjuk, a 2,6 gigahertzes Exynos M1 magoknál fürgébbekre, vagy a 4 gigabájt RAM helyett 6-ra. A több nyilván jobb (Kínában lesz 6/128 gigabájtos opció), ám kesergésre semmi ok: a Note7 az S7 specifikációját átvéve pont annyira süvít, mint fivére, a memóriakezelési gondokat pedig megoldották (szép számmal marad app a gyorsítótárban). A 64 gigabájtosra duzzadt, UFS 2.0-s belső tároló pedig annyira bőséges (52 GB elérhető, akár 256 GB-os microSD kártya behelyezésével bővíthető), hogy sem erre, sem a villámgyors alkalmazáskezelésre nem lehet panasz. Az SD kártyát nem lehet belső tárhelyként formázni hozzáértést igénylő trükkök bevetése nélkül. A Mali-T880MP12-es grafikus gyorsító ráadásul vígan elvisz minden játékot maximum felbontáson és felkészült a Vulkan API előnyeire, a Game Launcher pedig kitolja az üzemidőt. Az is igaz viszont, hogy a Nexus-közeli OnePlus 3 gyorsabb animációkkal dolgozik és a zárképernyőről is előbb jut a főoldalra, vagy a notikat megérintve a forrásalkalmazásba. A Note7 home gombjának funkciói miatt is akad pár tizedmásodperces késés (a dupla lenyomás indítja a kamerát, a tripla az egykezes elrendezést). Aki az ilyesmire kifejezetten vadászik, még apróbb dadogásokat is fellelhet, mondjuk telepítés vagy töltés közben, esetleg a Chrome-nál kissé lóerő hiányosabb gyári böngészőt használva, a TouchWiz tehát ezeket még mindig nem gyomlálta ki teljesen. Viszont másodpercekkel gyorsabban betölt a Real Racing 3 és más energiaéhes alkalmazás, ebben a tekintetben tehát a Note7 nyeri a sebességversenyt, az animációk és a Flipboard widget meg kikapcsolható.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy Note7 OnePlus 3 Huawei P9 Plus LG G5
Rendszerchip Exynos 8890 Snapdragon 820 HiSilicon Kirin 955 Snapdragon 820
AnTuTu Benchmark 6.x 136732 pont 142110 pont 98408 pont 137651 pont
Vellamo Browser 7575 pont 5461 pont 6106 pont 4484 pont
Vellamo Metal 3377 pont 3610 pont 3114 pont 3459 pont
Geekbench 3 (single) 2103 pont 2236 pont 1769 pont 2310 pont
Geekbench 3 (multi) 6553 pont 5486 pont 6539 pont 5455 pont
GFXBench Man. onscreen 27 fps 46 fps 19 fps 30 fps
GFXBench Man. offscreen 41 fps 46 fps 19 fps 47 fps
GFXBench T-Rex onscreen 53 fps 59 fps 44 fps 55 fps
GFXBench T-Rex offscreen 86 fps 87 fps 43 fps 88 fps


[+]

A TouchWiz a start pillanatában 6.0.1-es Androidon alapszik, ám alig lehet ráismerni, mert már a 7.0 Nougat időszakára gyúr, a frissítés az ígéretek szerint 2-3 hónapon belül érkezik. A beállítások menüt a nulláról újraírták és a logika mentén szedték rendbe, a címszavak alatt alcímek jelzik az elérhető opciókat. A kapcsolópanel is közelebb került a tiszta Androidhoz: egy ujjal öt kapcsoló és az értesítési kártyák, kettővel a 15 átrendezhető kapcsoló, a fényerőszabályzó, a kereső és a notik húzhatók le. Mivel a kapcsolók opciói lenyithatók, hosszan megérintve rendezgetni lehet őket, és nem a passzoló menübe lépni. A legtöbb gyári app kiszőkült, elhagyva minden zöld vagy kék háttérelemet, a stock témában tehát a fehérek dominálnak, nagyobb egységességet és letisztultságot kölcsönözve. Akinek ez mégsem tetszene, feldobhat sötétebb vagy hupilila témát, tetszőleges betűtípust, hátteret és a billentyűzetet, a tárcsázót, esetleg at üzenetküldőt megváltoztató köntöst, minden testreszabható.


[+]

Nem maradt ki a Samsungtól megszokott, az Android 7.0-tól pedig natív osztott képernyős mód. Két appot az alkalmazásváltóból és a gombjának a hosszú lenyomásával lehet egymás fölé dobni. A kompatibilis progik a felső sarokból, átlósan simítva, ablakos és ikon méretűre lecsökkenthetők. A Note7 továbbra is a multitasking királya, és az S Pen a kezében a jogar. Egy phabletet a méreteiből adódóan úgyis két kézzel vezérel az ember, és akkor már pontosabb egy tollal navigálni. Főleg, ha a hegyét jelölő pötty a képernyőn akkor is megjelenik, a 2-3 centiméterrel fölötte lebeg az S Pen. A stylus a linkeket a böngészőben aláhúzza, a galéria vagy a videosáv tartalmába betekintést nyújt és a Samsung Notes rajzprogrammal szabadjára engedi az elfojtott kalligráfiai és grafikai vágyakat. Nem lenne a Note7 Note, új Note funkciók nélkül. A kedvencem mindjárt az S Pen előhúzásakor elérhető: ha ki van kapcsolva a képernyő, egyből lehet rá jegyzetelni, a szöveget vagy rajzot pedig a mindig aktív kijelzőre tűzni (egy órán át marad ott). Nagyon hasznos.


[+]

A mindig aktív kijelzőt is rendbe rakták (többféle órastílus, háttér és szín elérhető), kicsit kibővítették (mindenféle noti ikonja megjelenik, plusz a naptár, a közelgő események és a zenelejátszó). Ugyanakkor, ezt a felületet a kiadás előtti szoftverváltozatban nem lehetett a tollal kezelni, csak ujjbeggyel, és új jegyzetet sem lehetett létrehozni az S Pen visszadugása és kihúzása nélkül. Egyébként az egész megoldás praktikusságát növelné, ha a mindig aktív kijelzőn az ikonok helyett megjelenne az értesítések teljes szövege (lásd az ambient displayt), mert jelenleg ehhez aktiválni kell a képernyőzárat.


[+]

A stylusra visszatérve, az előhúzásakor, illetve a saját gombját vagy lebegő ikonját megnyomva hat funkció ugrik fel. A gyors jegyzetkészítés, a képernyőképre való rajz, a nagyító és az intelligens kijelölés ismerős lehet. Mostantól animált GIF-et is lehet menteni, mondjuk egy YouTube klip részletének körbejelölésével. Remek a fordító: bármely szó fölé tartva a tollat, megjelenik a Google Translate szerinti fordítása, ami adatkapcsolatot igényel. A betekintés is ügyes: bármely alkalmazás lecsukható négyzet méretűre, és csak fölé kell tartani az S Pen-t, hogy ismét felnyíljon. Amíg fölötte kószál a toll, normálisan használható az app, amint elkerül fölüle, lecsukódik. Így érintések és menükben való matatás nélkül lehet multitaskingolni. Végezetül, bármely app indítóikonja feldobható a toll funkciólistájára.


[+]

Tesztalanyunk nemcsak egy Note, hanem egy edge is, azaz a választott ív felől befelé húzva az ujjat előcsalhatók az edge panelek. Ebből egy tucat elérhető alapból, a sokszorosa pedig ingyenesen vagy fizetősen a Galaxy Apps boltból – a fejlesztők aktivizálták magukat ezen a fronton. Vonalzó, iránytű, zseblámpa, könyvjelzők, színesen világító partnerkapcsolatok, közösségi modul, RAM-figyelő, naptár, helyszín szerinti opciók, Tasker, médialejátszó – rengeteg lehetőség egy simításra van. Kár, hogy távirányító panel nincs, az meg még inkább, hogy az infra ismét kimaradt, az íriszlámpával nem lehet elkapcsolni a Híradóról. Kikapcsolt képernyőnél dörzsölgetve a széleket az óra és a hírfolyam jelenik meg.

Szoftverek

Nincs TouchWiz gesztusvezérlés nélkül, bár ezeket már nem tolja az ember arcába a Samsung (szemben az íriszlámpával). Képernyőkép készítés tenyérhúzással, hívásfogadás fülhöz emeléssel, az elmulasztott értesítések jelzése felemeléskor, gyógyítás némítás kézrátétellel és vészjelzés küldése a bekapcsoló tripla lenyomásával – ezek az opciók. A tárcsázó is letisztultabb lett. A gyorskeresés és gyorshívás továbbra is adott, egy gombra van a videohívás. A névjegyzék számos online fiókból, a SIM-ről, a telefonról és fájlokból is behívja a kapcsolatokat. A vezeték- és keresztnév sorrendje felcserélhető, rendezni lehet bármelyik szerint, a szám nélküli tételek elrejthetők, a nemkívánatosak blokkolhatók. Automatikus elutasító üzeneteket is alkotni lehet. A névjegyekhez edge panel is tartozik, partnerjelzés a széleken fantázianévvel.


[+]

A Samsung billentyűzete igazi mindenes. Támogatja a magyar ékezeteket, a korrektúrát, a szójavaslatokat és az ujjhúzós bevitelt. A klaviatúra átméretezhető, megjeleníti felül a számokat, akad egykezes elrendezés és van opció a kézírásra, amit roppant hatékonyan ismer fel a rendszer. Az SMS és email appokat gond nélkül használtuk, akárcsak a Samsung remek Naptárát, amely elhagyta az S Tervező nevet. A Fájlkezelő is hasznos, böngészi a Drive tárhelyet, a microSD-t és az OTG-s tárolókat, valamint csoportosítja a letöltéseket, a multimédiás fájlokat és a friss állományokat. Az eszköz karbantartása menüpont alatt rá lehet nézni a memória, a RAM, a telep és a biztonság körmére, mindig akad tanács az erőforrás-felszabadításra. A Samsung Members ennél tovább megy: diagnosztikai eszközök, segítségnyújtás és kapcsolatfelvétel érhető el vele.


[+]

A szokásos Samsung appok közül (Gear menedzser, S Voice hangasszisztens, hangrögzítő, PEN.UP rajzmegosztó, számológép) érdemes az S Healthről beszélni, hiszen komplett aktivitáskövetést nyújt, pulzus- és véroxigén-telítettség méréssel, edzéskövetéssel, étel- és italfogyasztás betáplálásával, testsúly- és alvásciklus követéssel, napi kalória- és lépésszámlálással, valamint célokkal és edzéstervekkel. A Nike Running+, a Gear eszközök és mindenféle orvosi kütyü adatai beépülnek (pl. vércukorszint-mérő), úgyhogy, aki beruház egy Galaxyra, adjon a szoftvernek egy esélyt.


[+]

A Game Launcher egy helyre gyűjti a játékokat, felajánl csökkentett grafikájú energiatakarékos módokat és elrejti a felugró értesítéseket. A lebegő Game Tools ikonnal könnyen lehet képernyőképet vagy videót rögzíteni, a vissza és alkalmazásváltó gombokat deaktiválni, valamint a játékokat a háttérbe zárni úgy, hogy ne ürüljenek ki a memóriából, vagy szakadjon meg a játékmenet. A produktivitásból a Microsoft népes pakkal veszi ki a részét: a Word, az Excel, a PowerPoint, a OneDrive, a OneNote és a Skype is ellátogatott, a közösségi média oldaláról pedig az Instagram, a WhatsApp, a Facebook és a Messenger. A sort a tucatnyi Google app zárja, minden mást vagy a Play Áruházból vagy a Galaxy Apps boltból lehet beszerezni. Például a cerkához kapcsolódó S Note-ot, a Scrapbookot és az ArtCanvast, esetleg a PC-s kapcsolatot kezelő SideSyncet.


[+]

A fullextrás böngészővel órákat el lehet tölteni a neten. Tucatnyi lap megnyitása és az osztott képernyős elrendezés sem okoz gondot a szoftvernek (bár néha dadogósabb a görgetés, mint a Chrome-on). Hatékonyan kezeli a könyvjelzőket és az előzményeket, vált asztali nézetre, vagy inkognitó módba és menti a tartalmakat PNG fájlba. Az online fiókokba ráadásul az adatok bepötyögése helyett ujj- és íriszlenyomattal is be lehet lépni, a kapcsolódó információkat a Knox védi. Vannak még bővítmények (QR-kódolvasó, videoasszisztens), az S Pent a képernyő tetején és alján tartva pedig érintés nélkül lehet görgetni. Egyedül az egyéni nagyításhoz igazodó sortörés hiányzik, ám a méretes kijelzőn ilyesmivel nem kell foglalkozni.

Kamerák, HDR videó, audió

A Note 7 megörökölte az S7 5 megapixeles előlapi (Samsung S5K4E6, F/1,7-es lencse, katt), és 12 megapixeles hátlapi kameramodulját (Sony IMX260, F/1,7). Ez utóbbi esetében minden pixel egyben dupla fókuszpixel, így azonnali az élesítés, lencsemozgás nélkül, erről a remek találmányról itt érdemes olvasni bővebben. Mivel az S7 amúgy is a piac legtöbb igényt kielégítő mobilkamerája, a gyártó csak a szoftvert pofozgatta az egyszerűség jegyében: a keresőben függőlegesen simítva lehet kamerát váltani, balról a módokat előhúzni (profi, panoráma, szelfipanoráma, szelektív fókusz, lassítás, hyperlapse, étel, virtuális felvétel, videokollázs, élő YouTube adás és néhány letölthető), jobbról pedig az effekteket. A többi beállítás a széleken érhető el, így az exponálás, a videofelvétel, a HDR, az arcszépítés és a vaku mindkét oldalon (az előlapon a kijelző villan fel). Az önkioldó, a perspektivikus korrekció, a mozgáskövető fókusz, a rácsvonalak és a mozgó fénykép (kattintás előtti másodpercek mentése videoklipként) a menüből érhető el. Komplett a profi mód: az egyik oldalon a vaku, a fókuszmód és a mérési mód babrálható, a másikon pedig az érzékenység (ISO50-800), a záridő (1/24000-10mp), az expozíció (+-2 Fé), a tónusok, a fehéregyensúly (4 séma + kézi) és a fókuszcsúszka. Opció a DNG RAW mentés az erre vágyakozóknak, plusz a camera2 API-ra írt appok is működnek, 1/10 másodperces záridő korláttal.


[+]

A kamera a home gombot duplán lenyomva egy másodperc alatt betölt, és nulla késedelemmel fókuszál, a nappali eredmények pedig kitűnő fehéregyensúlyról, jó dinamikatartományról, átlag feletti (nem túlélesített) részletgazdagságról, tiszta lencserajzolatról és természetes árnyalatokról tanúskodnak. Makrók nagyon közelről és roppant szűk élességtartománnyal lőhetők, a HDR pedig tovább növeli a dinamikát, igaz, némi minőségveszteség árán. A nagy fényerejű lencse velejárója egy Nexus 6P-vel összevetve a részletek relatív puhasága, amit sokan kifogásoltak kameratesztünkben, ehhez a Samsung zajmentesítéssel is hozzájárul. Este viszont, esetleg sötétebb szobában, mozgó témát fotózva fordul a kocka: azonos érzékenység mellett a Note7 rövidebb záridővel rögzít, így kevésbé mosódnak el a mozdulatok. A sötétből alapból is több részlet csalható elő a Dual Pixel kamerával, az S7 sárgás színeltolódását pedig korrigálták, jobb lett naplemente után a fehéregyensúly. A hosszabb záridők megtartásában az optikai képstabilizátor segít, a kreatív fényképezésben pedig a módok bevetése. Fent az JPG fotók láthatók, lent a DNG-ből feldolgozottak.

A DualPixel kamera fókuszsebessége továbbra is fantasztikus
A DualPixel kamera fókuszsebessége továbbra is fantasztikus [+]

A minőséget a RAW-ból nyert fotókkal lehet növelni, és a DNG fájlok egyéni feldolgozása mutatja: a Samsung picit visszafoghatná a JPG fotók zajmentesítését. Videofelvétel 4K-ban 30 fpssel, 1080p-ben 60-nal vagy 720p-ben 120-szal rögzíthető. A képstabilizálás is kiveszi a részét a remek képminőségből, a 4K felvételek tűélesek, nincs fókuszvesztés, jó a dinamika és tiszták a hangok, íme, egy példa. Végső soron egy minden oldalról kiegyensúlyozott, villámgyors kamera jobb, mint egy, amelyik néha tud szuperül is működni, és a Note7-é az előbbi fajta: egy megbízható, mindig kéznél lévő, minőségi fényképező. Messze a DSLR-ek szintje, de nem is a helyettesítésükre találták ki, hiszen ott a profi minőség helyigénnyel és kötöttségekkel jár.


[+]

A Note7 az első, HDR videók lejátszására szakosodott mobil a beépített mDNIe chip és a szoftveres feldolgozás segítségével. Ez azt jelenti, hogy a partnertartalmak (pl. az Amazon HDR katalógusa) és a netről beszerezhető HDR videók a megszokottnál jóval nagyobb kontraszttartalommal és élénkebb színekkel jelennek meg, a valós, intenzívebb fényviszonyokat reprodukálva. Ez nem marketingduma: a videojavítót bekapcsolva az LG sakkdemója (4K@60 FPS, HEVC 10bit, HDR) döbbenetesen látványt nyújt, kirobbanóak a fehérek és kézzelfoghatók az anyag- és bőrtextúrák. Nem csak HDR videók, hanem minden más mozgókép kontrasztjai is feljavíthatók, bármelyik lejátszót használja az ember (a gyári a DivX, az XVid és az AC3 kódolásokkal nem birkózott meg, a BS Player mindent vitt). Ettől még 5,7 hüvelyken marad az egérmozi, ám erre is érdemes befizetni, mert annyira látványosak a 2K/4K tartalmak. Újdonság a gyári szoftverben az animGIF mentésének lehetősége, egy klip részletének rögzítésével.


[+]

A Play Zene a helyben tárolt hangállományok mellett a keresőóriás előfizetéses dalait is lejátssza. A fájlok előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendezhetők. SoundAlive néven akad hangszínszabályzó, UHQ minőségjavító és jó pár effekt, Adapt Sound néven pedig további finomhangolás. Az FM-rádió kimaradt. A fülesre kristálytiszta hang áramlik, remek dinamikával, torzítás vagy háttérzaj nélkül, a hangerőre sem lehet panasz. A multimédiás hangszóró viszont csak szimplán jó, a hangerő és a minőség a vízálló kialakítás miatt nem éri el a kiemelkedő szintet. Egy kisebb szoba mindenesetre megtölthető relatíve tiszta hanggal, mélyekből is jár egy kevéske, ám csodák nincsenek: a méretesebb, nyitottabb BoomSound rendszerek sokkal jobban szólnak. A mellékelt, nyomógombos headset hibrid kialakítású, kényelmes szilikon illesztékekkel, hangerőszabályzóval és felvevőgombbal. A szigetelés egész jó, a hangminőség tiszta, bár érezhető, hogy rátoltak a basszusokra.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Note7 egy nanoSIM-et fogad be Cat.9-es adatsebességekkel (450/50 Mbps) és hatalmas LTE frekvencialistával (B20 természetesen van). 3G-n 42/5,76 a le- és feltöltési korlát. A beszélgetési hangminőség egész tiszta és jó hangerejű, a háttérzajt kiszűri a rendszer, ám a minőséget némileg korlátozza a hangszóró vízálló kivitele. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú, jó érzékenységű és támogatja a Direct, hotspot, VHT80 és MU-MIMO standardokat. Bluetoothból 4.2 jár A2DP-vel, LE-vel és APT-x-szel, USB-ből pedig a 2.0-s sebesség standardot hátrahagyó 3.1, Type-C csatlakozással, MTP-vel és OTG-vel, illetve visszafele töltéssel. Navigálni a földi antennák, routerek és Bluetooth eszközök jelei mellett a GPS és GLONASS műholdak bevetésével lehet. A pozíciószerzés villámgyors és pontos. Az iránytű, a giroszkóp, a gyorsulásmérő, a hall szenzor, a légnyomásmérő, a pulzusmérő, a véroxigén-telítettség mérő, az NFC és az MST nem maradt ki, az FM-rádió és a távirányításra használatos infra viszont igen.

Felülre megy a nanoSIM és a microSD kártya
Felülre megy a nanoSIM és a microSD kártya [+]

A Note7 telepe 500 milliamperórát hízott egy év alatt, a TouchWiz, az Exynos chip és a kijelző pedig ügyesen takarékoskodik vele. A 3500 milliamperórából átlag hatórás képernyő aktivitást hoztam össze intenzív használattal, sok-sok fényképezéssel és egy kis játékkal, a szokásos napi rutin mellett. Javított az egyébként is jó készenléti fogyasztáson a mindig aktív kijelző és a Bluetooth-alapú pozíciószerzés kikapcsolása. Az egy nap simán kijön egy töltésből, de a kettő is összejöhet. HD videót 16 órán keresztül lehet lejátszani egyhuzamban, közepes fényerőn, böngészni pedig 11 órán keresztül. Megújult az energiatakarékosság: a közepes mód 90%-ra, a maximális opció 80%-ra csökkenti a fényerősapkát; az előbbi Full HD-re, az utóbbi HD-re a felbontást, valamint mindkettő korlátozza a hardveres teljesítményt, az utóbbi ráadásként a háttéradatokat. Ezen opciók mindegyike testreszabható, és gyakorlatban is hatékonyan működik a dolog.

A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói
A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói [+]

A maximális mód egyébként egyszerű, sötét megjelenésre vált, csak a gyári és Google alkalmazások használhatók, illetve néhány beállítás variálható (GPS, WiFi, mobilnet, Bluetooth, repülőgép mód, fényerő, hangok, rezgés). Besegít még az androidos Doze alvó mód, a touchwizes alkalmazásfigyelő pedig jelzi, mely appok lakmároznak túlzott étvággyal a háttérben. Ezek kézzel és adott időintervallum alapján (3-7 nap tétlenség) automatikusan is alvó módba helyezhetők. Nulláról 100%-ra 95 perc alatt tölthető a telep, a Type-C porton keresztül pedig etethető egy másik masina akkumulátora, csak megfelelő átalakító kell (mondjuk a mellékelt OTG). Vezetékmentes gyorstöltés is elérhető, WPC és PMA szabványok szerint.

Új év, változatlan király: a Note7 megint megmutatja a phabletek jövőjét
Új év, változatlan király: a Note7 megint megmutatja a phabletek jövőjét [+]

Értékelés: Samsung Galaxy Note7
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Azt, hogy kié volt az első phablet, vitatni lehet, azt viszont, hogy ki tette népszerűvé és bitorolja a trónját azóta is, kevésbé, és a konkurenciának a Note7 is odadurrant. Az új jövevény keskenyebb és könnyebb az elődjénél, miközben nagyobb a telepe, por- és vízálló a borítása és sokkal komfortosabb a fogása, a finomra kerekített íveknek köszönhetően. Nincs többé lapos kijelzős Note: az első edge készülék után a mostani is ívelt panelt kapott, méghozzá rekorder fényerővel, tűéles képpel, HDR videolejátszással és pontos kalibrációval. Az íriszfelismerő hatékonyságán bőven van még mit csiszolni, főleg napfény alatt rakoncátlankodik, de legalább van alternatíva a biometrikus azonosításra (az ujjlenyomat-olvasó egyébként szuperül teszi a dolgát). A kamera komplett teljesítményt nyújt, az Exynos 8890-es SoC pedig villámgyorsat, még ha mifelénk ki is marad a Note7 a 6 gigabájt RAM divatjából. Cserében 64 gigabájtosra nőtt a tároló és visszatért a microSD foglalat, miközben az USB-s adatátvitel 3.1-re váltott, Type-C porttal – ez is jövőbe mutató. Az S Pen megint jobb az elődjénél: pontosabb, többet tud, és mindig kapóra jön, hiszen egy ekkora masinát amúgy is két kézzel érdemes elnavigálni, akkor meg jól jön a toll és a digitalizáló. A kikapcsolt képernyőre való jegyzetelés egyéni kedvenc, a szófordítás pedig sokaknak lesz nagy segítség.

A Galaxy Note7 gyártása és forgalmazása leállt a készülék akkumulátorproblémái, illetve az abból fakadó kigyulladások miatt. Tesztünk még a végzetes hibák kiderülése előtt készült, a benne foglaltak helytállóak, ám a Samsung a már piacon levő Note7 készülékeket más modellre cserélte, kereskedelmi forgalomban már nem lehet hozzájuk jutni, számos országban a hálózatra sem lehet velük fellépni.

A TouchWizre komolyan ránéztek: jelen pillanatban még Android 6.0.1-en alapszik, de 7.0-s stílusjegyeket vett fel, az előnyére válva. Ott van még a mindig aktív kijelző, a bővülő tudástárú edge panel, a vezetékes és vezetékmentes gyorstöltés, a változatos mobilfizetési lehetőségek, a Samsung felhő tárhely, a gyors belakást segítő OTG adapter, a remek üzemidő és a szívósabb Gorilla Glass 5 védőüveg, míg adatkommunikációs fronton csak az infraport hiányzik. Ez eddig hibátlan, ám mégsem makulátlan a lepel. Először is, érdemes valamibe megkapaszkodni: kártyafüggetlenül a Note7 bizony 290 ezer forintba kerül, és ez a döbbenetes összeg a plecsnikérdésbe is belekavar. Elképesztő ár ez egy zsebbe csúszó gyönyörűségért, még ha kevés jobb mobil készült nála. Valaha. Ennél jóval olcsóbb az S Pent és az íriszelolvasót nélkülöző, picit régebbi TouchWizt futtató, kissé kényelmetlenebb fogású S7 edge, más hátránya nincsen. Remek a hamarosan frissítést kapó iPhone 6s Plus is, kíváncsian várom, mit hoz a 7, illetve a Nexus 6P és az LG V10 folytatása. A Huawei P9 Plusról sem szabad megfeledkezni, a OnePlus 3 meg sokkalta olcsóbb, ha épp kapható és nincs galiba a beszállításkor. Választék tehát bőven van és lesz is, ha viszont a tudást és a napi használat előnyeit nézzük a tepsikategóriában, még mindig a Note és a kis előhúzható ceruzája az etalon – és valószínűleg az is marad a következő érkezéséig. Bravo!

Samsung Galaxy Note7

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy Note7
 Samsung Galaxy Note7 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 153,5 73,9 x 7,9 milliméter
Tömeg 169 gramm
Színvariációk haloványkék, fekete, ezüst, arany
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (518 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass 5
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 8890
Processzor típusa 1,6 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 2,3/2,6 gigahertzes, négymagos Exynos M1
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T880MP12
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 GB (a rendszer 12 GB-ot foglal le)
Memória bővíthetősége microSD (200 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 450 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE, apt-X)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, Direct, VHT-80, MU-MiMo
USB microUSB 3.1 (Type-C, MTP, OTG)
Ujjlenyomat-olvasó van
Íriszfelismerő van
Pulzusszámmérő van
SpO2 mérő van
Barométer van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
Beidou van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0.1 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek S Health, Intelligens Kezelő, Edge funkciók, S Pen funkciók, Galaxy Apps, S Tervező, Fájlkezelő, Játékkezelő, OneDrive, OneNote, Word, Excel, Power Point, Skype, Témaáruház, mindig aktív kijelző
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, Dual Pixel autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, LED villanó
Másodlagos kamera 5 megapixel, autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, kijelzőt felvillantó vaku
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 240 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3500 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
IP68-as por- és vízállóság, 3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, gyorsulásmérő, iránytű, mágneses hall szenzor, fénymérő, közelségérzékelő, értesítési LED, ujjlenyomat-olvasó, íriszleolvasó, mDNIe HDR chip, pulzusszám mérő, véroxigén-telítettség mérő, légnyomásmérő, edge panel, vezetékmentes gyorstöltés, NFC és MST alapú fizetés

Azóta történt

Előzmények

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

  A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

 • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

  A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

 • Samsung Galaxy Note5 - ötletes öthetes

  Vékonyabb és keskenyebb lett a Samsung új csúcsphabletje, az üveg hátlap, a kiváló kamera és a remek lapkakészlet bizonyára sokaknak tetszeni fog, az árcímke viszont már kevésbé barátságos.

Hirdetés