Galaxy blog: Újragondolt energiatakarékosság a Note7-ben

Annyi mindent tud egy mai okostelefon, hogy ha az ember az összes tulajdonságát kihasználja, állandóan az az akkumulátorszázalékokat kell sasolnia, hiszen a kijelzőtől kezdve a hardveres komponenseken és az antennákon át a szoftverekig minden energiából él.  A Samsung Galaxy Note7 3500 milliamperórás telepe, takarékos hardvere és ügyes szoftvermegoldásai remek üzemidőt biztosítanak, a tesztünk során mi napi átlag hatórás aktív képernyőidőt értünk el, ami átváltható kétnapos, visszafogottabb használatra, de azért bátran bevetve a Dual Pixel kamerát vagy az S Pent. Ha mégis fogytán lenne a nafta, és nincs kéznél egy töltő, újfajta energiatakarékossággal lehet az aktív kijelzőhasználaton és a készenléti fogyasztáson növelni. Eddig a TouchWiz az energiatakarékos és a legtöbb okosfunckiót kikapcsoló ultratakarékos megoldásokat kínálta, az utóbbi ugyanakkor nem volt igazán praktikus, mivel túl sok funkciót kilőtt. A Note7-tel bemutatkozott akkumulátorkímélő módok több opciót kínálnak a korábbiaknál.

A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói
A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói [+]

A közepes energiatakarékosság 90%-ra, a maximális pedig 80%-ra korlátozza a SuperAMOLED megjelenítő fényerejének maximumát. Az előbbi WQHD-ről Full HD-ra, az utóbbi pedig HD-ra csökkenti a képernyőfelbontást, így adva kevesebb számolása feladatot a hardvernek. Mindkettő korlátozza a nyolcmagos SoC maximális órajeleit és az energiaigényes vizuális effekteket, az utóbbi pedig a WiFi-t és a mobiladatot használó háttérfolyamatokat is. A maximális mód ráadásként leegyszerűsített, sötét megjelenésre vált, ahol csak a gyári és a Google alkalmazáslista érhető el, illetve korlátozott számú beállítás (WiFi, mobilnet, Bluetooth, GPS, repülőgép mód, fényerő, hang, rezgés). Így is bővebb a paletta, mint a régi ultratakarékos mód esetében. Az igazán jó a dologban az, hogy mindkét mód opciói variálhatók (fényerő, felbontás, háttérfolyamatok, teljesítmény), én a hétvégén például csak a felbontást vettem le Full HD-re, máskülönben minden normálisan működött. Nincs két megegyező nap a használat szerint, mindenesetre szombaton közel hétórás képernyőidő összejött, pedig nem fogtam vissza a 3D-s játékot, a fényképezést, a böngészést vagy a GPS használatát. Nyilván ennél is több kihozható a többi opció, főleg a maximális mód aktiválásával, ami különösen jól jöhet egy többnapos túra vagy egyéb időtöltés során, amikor nincs kéznél egy töltő vagy energiabank.

A maximális takarékos mód és korlátozott funkciói a töltőtől távol jöhetnek jól
A maximális energiatakarékosság és korlátozott funkciói a töltőtől távol jönnek igazán jól [+]

A Note7 e pillanatban 6.0.1-es Androidon alapú TouchWiz felülete további finomhangolást is lehetővé tesz. Az alkalmazásfigyelő listázza a háttérben energiát fogyasztó alkalmazásokat, és felajánlja azok egyesével való vagy automatikus alvó módba rakását. Ha egy app 3-7 napig inaktív a háttérben (az időintervallum állítható), a rendszer maga teszi szundi módba, ez persze korlátozhatja azok frissítési funkcióit. Az alkalmazásfigyelő kérésre értesítéseket is küld, ha egy nagy étvágyú program a háttérben ragadt és szívja le a telepet, esetleg instabilan működik.

Az alkalmazásfigyelő és opciói Az alkalmazásfigyelő és opciói
Az alkalmazásfigyelő és opciói [+]

Végezetül, ahogy más Doze alvó módot használó telefonnál (ez a hivatalos Google készenléti takarékosság), itt is be lehet állítani, hogy mely alkalmazást ne optimalizálja a rendszer, azaz sehogy se korlátozza azok háttérműködését, éjszaka sem. Szerencsére a párnapos tesztelői időszak alatt egyik szoftver sem „akadt be”, és növelte a készenléti fogyasztást indokolatlanul, de azért egy-két trükkel tovább lehet javítani a dolgon. A mindig aktív kijelző kevesebbet fogyaszt, mint az S7 esetében tette, kikapcsolva viszont semennyit. Két speciális GPS funkciót is ki lehet lőni akkumulátorkímélő megfontolásból: alapból minden app használhatja a WiFi és a Bluetooth alapú keresést a helymeghatározás pontosítására. Összességében hasznosak és logikusak a TouchWiz új energiagazdálkodási megoldásai, remélhetőleg hamar ellátogatnak más Galaxy készülékekre.

Előzmények

  • Samsung Galaxy Note7 - nézz mélyen szemembe!

    Az S szériához közeledő Note7 kijelöli a csúcs Galaxyk csapásirányát: ívelt kijelző, retinaszkenner, 64 GB tárhely, Android 7 stílusú TouchWiz – ja, és víz alatt működő S Pen, hogy az egyéniségből is maradjon.

  • Okostelefonos kamerateszt (2016)

    Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

  • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

    A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

  • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

    A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.