Samsung Galaxy Note7 - nézz mélyen szemembe!

Az S szériához közeledő Note7 kijelöli a csúcs Galaxyk csapásirányát: ívelt kijelző, retinaszkenner, 64 GB tárhely, Android 7 stílusú TouchWiz – ja, és víz alatt működő S Pen, hogy az egyéniségből is maradjon.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Note7 egy nanoSIM-et fogad be Cat.9-es adatsebességekkel (450/50 Mbps) és hatalmas LTE frekvencialistával (B20 természetesen van). 3G-n 42/5,76 a le- és feltöltési korlát. A beszélgetési hangminőség egész tiszta és jó hangerejű, a háttérzajt kiszűri a rendszer, ám a minőséget némileg korlátozza a hangszóró vízálló kivitele. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú, jó érzékenységű és támogatja a Direct, hotspot, VHT80 és MU-MIMO standardokat. Bluetoothból 4.2 jár A2DP-vel, LE-vel és APT-x-szel, USB-ből pedig a 2.0-s sebesség standardot hátrahagyó 3.1, Type-C csatlakozással, MTP-vel és OTG-vel, illetve visszafele töltéssel. Navigálni a földi antennák, routerek és Bluetooth eszközök jelei mellett a GPS és GLONASS műholdak bevetésével lehet. A pozíciószerzés villámgyors és pontos. Az iránytű, a giroszkóp, a gyorsulásmérő, a hall szenzor, a légnyomásmérő, a pulzusmérő, a véroxigén-telítettség mérő, az NFC és az MST nem maradt ki, az FM-rádió és a távirányításra használatos infra viszont igen.

Felülre megy a nanoSIM és a microSD kártya
Felülre megy a nanoSIM és a microSD kártya [+]

A Note7 telepe 500 milliamperórát hízott egy év alatt, a TouchWiz, az Exynos chip és a kijelző pedig ügyesen takarékoskodik vele. A 3500 milliamperórából átlag hatórás képernyő aktivitást hoztam össze intenzív használattal, sok-sok fényképezéssel és egy kis játékkal, a szokásos napi rutin mellett. Javított az egyébként is jó készenléti fogyasztáson a mindig aktív kijelző és a Bluetooth-alapú pozíciószerzés kikapcsolása. Az egy nap simán kijön egy töltésből, de a kettő is összejöhet. HD videót 16 órán keresztül lehet lejátszani egyhuzamban, közepes fényerőn, böngészni pedig 11 órán keresztül. Megújult az energiatakarékosság: a közepes mód 90%-ra, a maximális opció 80%-ra csökkenti a fényerősapkát; az előbbi Full HD-re, az utóbbi HD-re a felbontást, valamint mindkettő korlátozza a hardveres teljesítményt, az utóbbi ráadásként a háttéradatokat. Ezen opciók mindegyike testreszabható, és gyakorlatban is hatékonyan működik a dolog.

A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói
A maximális takarékossági mód és testreszabható opciói [+]

A maximális mód egyébként egyszerű, sötét megjelenésre vált, csak a gyári és Google alkalmazások használhatók, illetve néhány beállítás variálható (GPS, WiFi, mobilnet, Bluetooth, repülőgép mód, fényerő, hangok, rezgés). Besegít még az androidos Doze alvó mód, a touchwizes alkalmazásfigyelő pedig jelzi, mely appok lakmároznak túlzott étvággyal a háttérben. Ezek kézzel és adott időintervallum alapján (3-7 nap tétlenség) automatikusan is alvó módba helyezhetők. Nulláról 100%-ra 95 perc alatt tölthető a telep, a Type-C porton keresztül pedig etethető egy másik masina akkumulátora, csak megfelelő átalakító kell (mondjuk a mellékelt OTG). Vezetékmentes gyorstöltés is elérhető, WPC és PMA szabványok szerint.

Új év, változatlan király: a Note7 megint megmutatja a phabletek jövőjét
Új év, változatlan király: a Note7 megint megmutatja a phabletek jövőjét [+]

Értékelés: Samsung Galaxy Note7
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Azt, hogy kié volt az első phablet, vitatni lehet, azt viszont, hogy ki tette népszerűvé és bitorolja a trónját azóta is, kevésbé, és a konkurenciának a Note7 is odadurrant. Az új jövevény keskenyebb és könnyebb az elődjénél, miközben nagyobb a telepe, por- és vízálló a borítása és sokkal komfortosabb a fogása, a finomra kerekített íveknek köszönhetően. Nincs többé lapos kijelzős Note: az első edge készülék után a mostani is ívelt panelt kapott, méghozzá rekorder fényerővel, tűéles képpel, HDR videolejátszással és pontos kalibrációval. Az íriszfelismerő hatékonyságán bőven van még mit csiszolni, főleg napfény alatt rakoncátlankodik, de legalább van alternatíva a biometrikus azonosításra (az ujjlenyomat-olvasó egyébként szuperül teszi a dolgát). A kamera komplett teljesítményt nyújt, az Exynos 8890-es SoC pedig villámgyorsat, még ha mifelénk ki is marad a Note7 a 6 gigabájt RAM divatjából. Cserében 64 gigabájtosra nőtt a tároló és visszatért a microSD foglalat, miközben az USB-s adatátvitel 3.1-re váltott, Type-C porttal – ez is jövőbe mutató. Az S Pen megint jobb az elődjénél: pontosabb, többet tud, és mindig kapóra jön, hiszen egy ekkora masinát amúgy is két kézzel érdemes elnavigálni, akkor meg jól jön a toll és a digitalizáló. A kikapcsolt képernyőre való jegyzetelés egyéni kedvenc, a szófordítás pedig sokaknak lesz nagy segítség.

A Galaxy Note7 gyártása és forgalmazása leállt a készülék akkumulátorproblémái, illetve az abból fakadó kigyulladások miatt. Tesztünk még a végzetes hibák kiderülése előtt készült, a benne foglaltak helytállóak, ám a Samsung a már piacon levő Note7 készülékeket más modellre cserélte, kereskedelmi forgalomban már nem lehet hozzájuk jutni, számos országban a hálózatra sem lehet velük fellépni.

A TouchWizre komolyan ránéztek: jelen pillanatban még Android 6.0.1-en alapszik, de 7.0-s stílusjegyeket vett fel, az előnyére válva. Ott van még a mindig aktív kijelző, a bővülő tudástárú edge panel, a vezetékes és vezetékmentes gyorstöltés, a változatos mobilfizetési lehetőségek, a Samsung felhő tárhely, a gyors belakást segítő OTG adapter, a remek üzemidő és a szívósabb Gorilla Glass 5 védőüveg, míg adatkommunikációs fronton csak az infraport hiányzik. Ez eddig hibátlan, ám mégsem makulátlan a lepel. Először is, érdemes valamibe megkapaszkodni: kártyafüggetlenül a Note7 bizony 290 ezer forintba kerül, és ez a döbbenetes összeg a plecsnikérdésbe is belekavar. Elképesztő ár ez egy zsebbe csúszó gyönyörűségért, még ha kevés jobb mobil készült nála. Valaha. Ennél jóval olcsóbb az S Pent és az íriszelolvasót nélkülöző, picit régebbi TouchWizt futtató, kissé kényelmetlenebb fogású S7 edge, más hátránya nincsen. Remek a hamarosan frissítést kapó iPhone 6s Plus is, kíváncsian várom, mit hoz a 7, illetve a Nexus 6P és az LG V10 folytatása. A Huawei P9 Plusról sem szabad megfeledkezni, a OnePlus 3 meg sokkalta olcsóbb, ha épp kapható és nincs galiba a beszállításkor. Választék tehát bőven van és lesz is, ha viszont a tudást és a napi használat előnyeit nézzük a tepsikategóriában, még mindig a Note és a kis előhúzható ceruzája az etalon – és valószínűleg az is marad a következő érkezéséig. Bravo!

Samsung Galaxy Note7

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

 • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

  A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

 • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

  A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

 • Samsung Galaxy Note5 - ötletes öthetes

  Vékonyabb és keskenyebb lett a Samsung új csúcsphabletje, az üveg hátlap, a kiváló kamera és a remek lapkakészlet bizonyára sokaknak tetszeni fog, az árcímke viszont már kevésbé barátságos.

Hirdetés