Hirdetés

Samsung Galaxy J7 (2017) - plasztikus, nem plasztikos

Fémházra, FHD kijelzőre és modern UI-ra váltott az aktuális Galaxy J phablet, így viszont egymásra tolódtak a Samsung prémium szériái.

Hirdetés

Külső, kijelző, tartozékok

Pár éve a Samsung Galaxy és a fröccsentett plasztik felcserélhető szókapcsolatok voltak, olyannyira egybeforrt a közönség fejében a mobilszéria és borítása. Nem felejtett el a patinás gyártó prémium matériákat használni (lásd a Wave sorozatot), egyszerűen arról volt szó, hogy amikor a nép körében az Apple és okostelefon volt felcserélhető, a koreaiaknak valami sajátossal kellett előrukkolniuk. A legnagyobbat szóló Galaxy SIII kifordította az apró, határozott élekkel operáló, fémkeretes iPhone 4S receptjét és méretes AMOLED kijelzővel, kavicsszerűen lekerekített formavilággal és fényes műanyag burkolattal kínált valami mást, majd aratott óriási sikert. Akkorát, hogy sok évig az átlagember berakta az egyenlőségjelet az S-széria és az androidos csúcstelefon közé.


[+]

Aztán, amikor a forma és a kivitel kicsit megfáradt, a konkurencia meg anyaghasználatban előrelépett, megkésve és átmenetekkel ugyan (Galaxy Alpha, Note 4), ám csak visszatért a Samsung a prémium anyaghasználathoz, és az S6 edge óta, de kiváltképp az S8-cal trendkövetőből dizájnbajnok lett. Bemutatkozott a prémium középkategóriásnak titulálható Galaxy A-sorozat, amely fémház után fém/üveg kivitelre és vízálló burkolatra váltott, a Galaxy C-széria meg eleve szuper anyaghasználattal érkezett, így a Galaxy J-famíliának maradtak a plasztik békeidők, és ők jelentették a legalacsonyabb árszintet. Aztán a gyártónál mégiscsak úgy érezték: szabaduljunk meg a múlttól, és a fémkeretes, de műanyag hátlapos második generáció után az idei J-sorozat unibody fémházat kapott, méghozzá az igazán mutatósból.


[+]

Bár ez áremelkedést hozott, most már tényleg nem lehet küllem oldaláról megróni az ezernyi Galaxy variációjáról ismert vállalatot, legfeljebb a csúszós kivitel érdemel sarokba állítást. A J7 2017 ugyanis ránézésre, fogásra és erős szorításra is prémiumkategóriás mobil, pedig a középkategóriában árulják. Az íveket komfortosra gyalulták, a 155 x 74,8 x 8 milliméteres ketyere oldalélei és oldalsó képernyőkávái elvékonyodtak, és bár az alsó-felső sáv mutat felesleget egy S8 mellé rakva, az egykezes használat kis nyújtózkodással belefér, és még a három tradicionális kezelőgomb is a képernyőtől független maradt. Annyira jó fogni, hogy fel sem tűnik a vaskos, 181 grammos tömeg, amit részben a 3600 mAh-s telep, részben pedig az említett matériák indokolnak.


[+]

A jó öreg plasztikból csak egy-egy antennakilépő sáv maradt a hátlapon, sajátos trapézformával, némi egyéniséget kölcsönözve ennek az oldalnak. És bár oda a hátlap lepattintása és a telep cseréje, nem csak a makulátlan összeszerelés, a fémlap síkjában maradó kameralencse is profitált a változásokból. A 13 megapixeles modul alá ledes villanó került, máskülönben csak egy terméknév és némi minősítési jelző zavar be a matt feketében nagyon is elegáns kivitelbe. A J7 2017 elérhető még fakóarany, kék és rózsaarany festésben.


[+]

A multimédiás hangszórót nem itt, hanem jobbra, az éppen elérhető bekapcsoló fölött tessék keresni – sajátos helye van, de legalább nem takarja el a tenyér (hacsak rosszul nem fogja, ugye). Baloldalt a két hangerőgomb viszont már az ideálisnál feljebb csúszott, mintha eleve kétkezes használattal számoltak volna a mérnökök, vagy lapáttenyerük van. Kárpótol érte a mellékelt SIM-tűvel kilökhető két fiók picit lejjebb – két nanoSIM-et és egy microSD kártyát is be lehet helyezni, egyre ritkább az ilyen, hármas megoldás. Kezd kimenni a divatból a microUSB port is, ám idén még ezt használja a Galaxy J-família. A bemenetnek egy mikrofonfurat és egy 3,5 milliméteres jack port a társasága.

Kijelző-teszt
Samsung Galaxy J7 (2017) Xiaomi Redmi Note 4 Honor 6X Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920 1080 x 1920
Technológia Super AMOLED IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 310 / 586 nit 508 nit 556 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 4,4 nit 1,6 nit 5,4 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,3 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen 1693:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 7656 / 6626 K 7543 / 6810 K 8166 / 6590 K 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Ahogy az oldalakra is ráhajló hátlap eléri az AMOLED panelt, új konstatálják az ujjak elégedetten, hogy a nem pontosított típusú védőüveg is le lett kerekítve. Az 5,5 hüvelykes, 1080 x 1920 pixeles megjelenítőre pedig jó ránézni: kalibrációs séma szerint kirobbanóan élénkek vagy szabvány szerint beállítottak a színek, tűélesek a tartalmak, tökéletesek a feketék, hibátlanok a betekintési szögek és napfény alatt még extra fényerő is jár, így ott sem kell lemondani a nyomkodásról. Nem egy csúcsmobil megirigyelhetné ezt a képernyőt, amely pontszerű fehér felületen közel 600 nites fénysűrűségre képes.


[+]

Felette 13 megapixeles kamera, LED villanó, fénymérő, közelségérzékelő, beszélgetési hangszóró és Samsung felirat pillantható meg. Alul ujjlenyomat-olvasóval megtámogatott, lenyomható home billentyű, plusz a háttérvilágítást sajnos lespóroló alkalmazásváltó és vissza érintőgomb van. A Samsung az értesítési LED-et ugyan kihagyta, a mindig aktív kijelző ugyanakkor eleve hasznosabb. Az XXL GSM-től idevándorolt, babakék csomagolás színe sajátos, a tartalma viszont megszokott: némi leírást, egy vézna SIM-tűt, egy microUSB kábelt, egy 5V / 1,55A-s adaptert és egy hagyományos mikrofonos fülest rejt, fehér tokozásban. Bár a dicséret az összeszerelésben és képernyőfelbontásban egyaránt előrelépett J phabletnek kétségtelenül kijár, a megugrott árakkal a széria elvesztette megfizethető jellegét, így már a legolcsóbb idei Samsung óriáskészülék sem olcsó, még ha nem is néz ki annak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Samsung Galaxy J5 (2017) - évforduló

  Megint eltelt legalább egy év, a középkategóriás Samsung okostelefonok menetrend szerint frissülnek, rosszabbak biztos nem lesznek, de eleget fejlődnek-e? A friss J5 sűrű mezőnybe csöppen.

 • Samsung Galaxy A7 (2017) - a hét minden napjára

  Hazánkban az A3 és az A5 a sláger, a nagyobb méretű A7-et a Samsung nem tolja itthon, pedig simán lenne létjogosultsága. Akkora, mint egy Note, nyilván nem tud annyit, de olcsóbb.

 • Samsung Galaxy S8 és S8+ duplateszt

  Lemászik a kijelző a jövőből idecsöppent S8 előlapjáról – nincs sok egyéb elem arrafelé, az ujjlenyomat-olvasó hátra költözött. Van viszont íriszleolvasó és egy sor innováció, meg némi kompromisszum.

 • Samsung Galaxy J7 (2016) - a J-hegy csúcsa

  A J sorozat legnagyobb tagja sem maradt ki az aktualizálásból, így a gyártó idei gyakorlatát követve a J7 is megkapta a kisebb módosításokra utaló 2016-os jelzetet.

Hirdetés