Samsung Galaxy Alpha - valóban egy karakter

Hirdetés

Bevezető, tartozékok

Rendkívül sokszínű az okostelefon piac, azonban az tisztán látszik, hogy annak fejlődését a gyártók közül javarészt a két rivális, az Apple és a Samsung határozzák meg. Ha nem is ők találták fel a digitális spanyolviaszt, a prémium anyaghasználat, a flat ikonstílus és az egyszerű felhasználói felület tendenciái mögött az Apple fedezhető fel, a Samsung pedig a nagyképernyős, multimédiás tartalomfogyasztás és a gesztusvezérlés fele mozdította el a mobilvilág gigantikus gépezetét. A két óriás komoly üzleti kapcsolatai ellenére eddig igencsak eltérő utat járt be okostelefonjaik koncepcióit figyelembe véve, így az Apple a nagy kijelzők helyett az egykezes használatra, a Samsung pedig a prémium anyaghasználat helyett a hardveres-szoftveres különlegességre koncentrált.

Vékony fémkeretes házat kapott a Samsung Galaxy Alpha
[+]

Idén azonban fontos változás állt be: az Apple-nek is be kellett látnia, hogy a tendenciák a nagy megjelenítők felé tolódtak el, és az iPhone 6-tal és 6 Plusszal mindjárt két, a Samsung által dominált méretkategóriában is kipróbálja magát. Erre pedig a koreaiaknak is reagálniuk kellett, és nagyjából ráérezve (vagy épp nagyon pontos belső információkra támaszkodva) ők meg az Apple territóriumára léptek, így született meg az androidos csúcskészülékek között kellemesen kompakt, „retina kijelzős” és fémházával igencsak mutatós Galaxy Alpha. Hogy a pozícióharcot ki fogja megnyerni, egyelőre nem tudni, mindenesetre mi egyáltalán nem bánjuk a kölcsönös pozitív inspirációt.

Samsung Galaxy Alpha
[+]

Az Alpha egyébként jó néhány meglepetéssel szolgált bejelentésekor, amivel a Samsung meg sem várta a szeptemberi Unpacked eseményt (és az iPhone 6 bejelentését), nyilván hogy minél előbb terjedjen a hír: ők is ütős, 4,7 hüvelykes telefonnal készülnek az őszre. Az Alphával debütált a Samsung és a mobilpiac első 20 nanométeres csíkszélességű, big.LITTLE architekturájú rendszerchipje, az Exynos 5 Octa 5430, ugyanakkor a készülék csak 720p-s megjelenítőt kapott, amely bár nincs messze az említett Apple készülék felbontásától és megugorja a 300 képpont/hüvelykes pixelsűrűséget, mégiscsak érdekes lépés volt a koreai óriástól. A Full HD felbontás elhagyásának hátterében a teljesítménynyereség és az alacsonyabb fogyasztás is közrejátszhatott, hiszen az Alpha relatíve alacsony kapacitású akkumulátort kapott, az iPhone ellen harcba szállva pedig a legkisebb röccenés sem férhetett bele. Persze nyilvánvaló, hogy a Samsung elsősorban azt kommunikálja, hogy az Apple terméke a legnagyobb rivális, de azért ha körülnézünk a piacon, akkor az Xperia Z3 Compact is hasonló eszköztárral indul versenybe, vagyis az Alpha tekinthető a Galaxy S5 kisebb, de legalább olyan erős, prémium érzetű testvérének is.

Kompakt és könnyű lett A Samsung Galaxy Alpha
[+]

A 6,7 milliméter vékony Galaxy Alpha mindenesetre annyit már biztosan elért, hogy azonos képátló mellett kisebb és könnyebb lett nagy riválisánál, emellett több memóriával, nagyobb kamerafelbontással és kövérebb tárhellyel érkezik, sőt: még árban is sikerült az iPhone 6 alá vágni. Az persze a következő hónapok nagy kérdőjele, hogy a két rivális gyártó az új termékeivel hány vásárlót tud majd az ellentáborból elcsábítani, bár az Apple tulajdonosok híresen nehezen váltanak más platformra. Az Alpha apró, textúrázott dobozban kerül forgalmazásra, benne a fémkeretes készülékkel, egy 1,55 amperes töltőfejjel, egy microUSB kábellel, az akkumulátorral, illetve némi papíralapú leírással. A Samsung készüléke hozzánk jelöletlen tesztelői dobozban látogatott el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés