Hirdetés

Redmi 8 - nyolcadszorra is

Továbbra is zseniális üzemidő és korrekt hardveres felhozatal jellemzi az itthon is elérhető olcsó Redmit, végre Type-C-s felület jutott a jack mellé, de a legtöbb ismert kompromisszum továbbra is él.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

Ha okostelefonos középkategóriáról és ár/érték arányról beszélünk, szinte biztos, hogy a Redmi szó elő fog kerülni – a Xiaomi először terméksorozatként, idén január óta pedig már önálló márkaként üzemelteti a pénztárcakímélő, mégsem fájdalmasan kompromisszumos szériát. A koncepció néhány éve még érdemi konkurencia nélkül tarolta le a piacot, segítségével a Xiaomi mindenféle szolgáltatói vagy hivatalos disztribúciós háttér nélkül ért el komolyan kimutatható hányadot a magyar okostelefonok körében is, azóta viszont sok minden történt a mobilos világban: egyrészt a Xiaomi elérhető név lett mindhárom nagy szolgáltatónál, és van magyar képviselet is, így jutott el hozzánk például mai tesztünk alanya is, amit köszönünk szépen a Xiaomi.hu-nak. Másrészt azonban két-három év elég volt a konkurenseknek ahhoz, hogy 50 000 forint alatt kellemesen használható modelleket mutassanak fel, és kis lépésekkel ugyan, de érezhetően próbálja a Xiaomi is a prémium modelljei felé terelni a vásárlókat, így aztán a Redmi-szériát nem fejlesztik túl.


[+]

49 900 forintért tehát a vevőknek továbbra is be kell érniük plasztikos anyaghasználattal, 720p-s IPS kijelzővel, Adreno 505 grafikai egységgel és egyetlen, fotózásra valóban alkalmas hátlapi kamerával, a másik oldalon azonban ott van a 4/64 GB-os tárolópáros, a 18W-os gyorstöltés, a zseniális üzemidőt eredményező, 5000 mAh-s akkumulátor és végre USB Type-C csatlakozó a korábbi microUSB helyett. A hardveres tényeken túl azonban nézzük meg alaposabban is, milyen manapság egy friss, kedvező árú Redmit használatba venni.


[+]

Nem rejt különleges tartozékokat a kartondoboz, amiben a mobil érkezik: a hálózati töltő nem maxolja ki a gyorstöltési lehetőségeket, hiszen egy egyszerű (5V/2A) töltőfej került jár hozzá, amihez képest közel kétszeres teljesítménnyel is pumpálhatjuk a mobilba az elektronokat. Természetesen jár hozzá a szokásos USB Type-A -> Type-C kábel, továbbá SIM-tű, mindenféle dokumentáció és egy egyszerű, áttetsző szilikontok. Aki döntés előtt áll, egyszerű fekete, rubinvörös vagy zafírkék színben választhatja az üvegszerű, de valójában műanyag hátlapot.


[+]

Több szériával ezelőtt volt már, mikor az alap-Redmik abszolút kompakt méretű mobiloknak számítottak, és a Note-ok képviselték a phabletes irányvonalat. Mostanra az alap Redmi 8 magasabb, vaskosabb és nehezebb, mint a tavalyelőtti Redmi Note 4, nem is beszélve a 6,22 hüvelykes képátlójáról. A sima Redmi 8 és a Redmi Note 8 Pro közt tehát leginkább a specifikációbeli eltérés fog dönteni, a méretkülönbség nem drasztikus, és a teljes 8-as széria ismeretében sajnos kimondhatjuk: a kompakt modellektől elbúcsúzhatunk a Redmiknél is, hiszen míg az előző szériában legalább az olcsó 7A még hozta a 150 mm alatti magasságot és alig 70 milliméter fölötti szélességet, addig a 8A-t gyakorlatilag egy az egyben a Redmi 8 házába csomagolják.


[+]

A Redmi 8 a méretein túl egyébként egy kellemes jószág: a ma jellemző mobilokhoz képest aránylag tömbszerű teste jól kézben tartható, összeszerelési minősége pedig mindenestül pazar: nincs recsegés a kézbevételkor, feszesek az oldalsó gombok és a csatlakozók egyaránt. A hátlap szemmel láthatóan gyűjti az ujjlenyomatokat, de alapvetően szépre lett rajzolva, elöl pedig az aránylag vaskos alsó kávát ügyesen elkendőzi a Redmi felirat.

Kijelző-teszt
Redmi 8 Redmi 7 Xiaomi Mi A2 Lite Samsung Galaxy A20e
Képátló 6,22 hüvelyk 6,26 hüvelyk 5,84 hüvelyk 5,80 hüvelyk
Felbontás 720 x 1520 720 x 1520 1080 x 2280 720 x 1560
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD PLS TFT
Fehér fényerő 417 / 520 nit 468 nit 476 nit 521 nit
Fehér fényerő (min.) 1,4 nit 4,7 nit 1,9 nit 2,4 nit
Fekete fényerő 0,22 nit 0,21 nit 0,37 nit 0,43 nit
Kontrasztarány 1894:1 2232:1 1288:1 1213:1
Színhőmérséklet 7688 K + kézi 7289 K 7759 K 9450 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Amikor 6,22 hüvelykes képátlóról beszélünk 19:9-es aránnyal, akkor az ahhoz tartozó 720 x 1520 pixel nyilván nem hangzik soknak. 270 ppi-s sűrűséggel a Redmi 8 kijelzője nem is nevezhető lenyűgözően részletesnek, csodálatos vonalélességűnek, viszont bőven a fájdalomküszöbön belül van: közelről nézve nyilván megvannak a maga hiányosságai, és az IPS technológiával nyilván a színtelítettség sem fog senkit megbabonázni, viszont feladatát tökéletesen ellátja, és ha nem másodperceken belül nézünk át róla egy jobb megjelenítőre, soha nem lesz hiányérzetünk. A kontraszt elfogadható, a betekintési szögekkel sincs komoly gond, és az érintésérzékelés is remek az egyébként Gorilla Glass 5 védettségű üvegen keresztül.


[+]

Az előlap 81,8%-át foglalja el a panel, alul hagyományos káva, felül pedig vízcsepp-notchos kialakítás látható, benne 8 megapixeles szelfikamerával, egyébként pedig hagyományos beszédhangszóróval. A kijelző megjelenítési felületén teljesen sík az üveg, a széleken viszont pont van egy enyhe hajlítás, amin keresztül az üveg belefut a Redmikből általánosan ismert műanyag keretbe. Értesítési ledről vagy always-on megjelenítésről nem beszélhetünk, viszont beállítás szerint fel tud villanni a kijelző egy-egy bejövő értesítéskor.


[+]

Alulra került mindkét csatlakozó: a hangkimenetet támogató USB Type-C mellett 3,5 milliméteres analóg jack is része a repertoárnak, így aztán bármilyen fülest használhatunk a mobilhoz. Jobb oldalra került a bekapcsológomb, illetve a hangerőszabályzó duó. Odafent a távirányítóként használható infraportot láthatjuk a zajszűrő mikrofon mellett, a bal fertálynak pedig a méretes SIM-tálca jutott: két darab nanoSIM-et és egy microSD-t helyezhetünk el rajta egyszerre. Hátul láthatunk egy ujjlenyomat-olvasót, illetve egy kétkamerás szigetet, aminek egyik fele csak mélységadatokat gyűjt a fotós egység munkájához.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Redmi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés