Hirdetés

Redmi 8 - nyolcadszorra is

Továbbra is zseniális üzemidő és korrekt hardveres felhozatal jellemzi az itthon is elérhető olcsó Redmit, végre Type-C-s felület jutott a jack mellé, de a legtöbb ismert kompromisszum továbbra is él.

Kamera, multimédia

A Redmi-vonalon egy szinttel feljebb nézve a Note 8 Pro hátulján megtalálható kamerarendszer remek társ lehet a hobbifotósok mindennapjaiban is, viszont a szerény Redmi 8 ezt csak a kispadról nézheti. Képalkotásra egyetlen hátlapi kamerája szolgál, ami egy 12 megapixeles felbontású, 1/2,55"-os szenzor, illetve egy hagyományos, f/1,8-as optikából áll, szó sincs hardveres képstabilizálásról, pixel-binning technológiáról vagy más látószöget felkínáló másodlagos hátlapi egységről, a 2 megapixeles segéd csupán mélységadatokat rögzít a portrékhoz.

Hirdetés

[+]

A kamera egyébként a megszokott mobilos látószögnél valamelyest szűkösebb képet kínál, ami főleg a 16:9-re vágott videóknál válik zavaróvá, mindazonáltal az egyszerű szoftver megbízhatóan teszi a dolgát. A HDR-t kapcsolhatjuk automatikusra is, van bekapcsolható témafelismerés, továbbá mindenféle színmód, kompozíciós segédrács, időzítő, Google Lens, meg természetesen vaku is. A zárhang fixen kikapcsolható, és beállíthatunk automatikus QR-olvasást is. Az előlapi kamera tükrözése szintén állítható, a képminőség pedig egy ideje automatikusan is Kiválóra van állítva a MIUI-ban, így ezzel alapvetően nem kell foglalkoznunk – a beállításokat kevésbé babráló felhasználók tudtukon kívüli legnagyobb örömére.

A képminőség egyértelműen reprezentálja a mobil árkategóriáját, hiszen már nappali körülmények közt sem kell nagyon alaposan megnézni a képeket ahhoz, hogy hibákat találjunk. A dinamikatartomány nagyon szűkös, és sajnos a kromatikus aberrációra jellemző helyeken kívül is láthatunk lilás lencsehibákat elszórva. Felismerhető marad egy-egy távoli részlet, és nem nagyon rossz a vonalélesség sem, viszont a láthatóan markáns szűrés ellenére is maradnak zajos területek, fókuszterületen kívül pedig csomó részlet mosódik egybe. A közelre történő fókuszálással meggyűlik a PD-autofókusz baja, és sajnos a fehéregyensúlyt sem mindig sikerül eltalálnia az automatikának. Dinamika szempontjából van a legtöbb gond az esti felvételekkel, egy-egy erősebb mesterséges fény vagy sötét végeredményt, vagy sok kiégett részletet hoz, mindazonáltal lehet a Redmi 8-cal hangulatos esti képeket lőni, ami mindenképpen pozitív.

A noccsban ücsörgő, 8 megapixeles szelfikamerának aligha kell az egyébként létező arcszépítős mód, annyira festményszerű fotókat lő, hogy eleve nem lesznek rajta az arcunk kevésbé feltűnő hibái (íme egy, illetve még egy példa). Videós téren 1080p vagy 720p áll rendelkezésünkre 30 fps-sel, a beállítások listája szerény, villódzásgátló van a beállítási oldalon, és állítható sűrűségű time-lapse felvétel a módok között, ennél többet ne akarjunk tőle. Az érzékeny mikrofon szinte azonos hangerővel, de kivehetően rögzíti a háttérzajokat és a közeli beszédet egyaránt, és feltűnőek az operatőr apró bemozdulásai is - az elektronikus képstabilizálás és zajszűrés nagyon hiányzik.

[+]

Egyre kevésbé találkozunk FM-rádióval a mobilokon, a Redmi 8-ban viszont van, ráadásul füles sem kell a működéséhez: az antennaként szolgáló kábel hiányát megérzi a rendszer, de ha jó a lefedettség és erős az adás, minden további nélkül szólhat az erős, de nem kiemelkedően jó minőségű, alsó multimédiás hangszóróból az aktuális adás. Kicsit modernebb szemszögből vizsgálva negatívumként említhetjük a Widevine L3-on maradt CDM védelmet, ami mindenképpen alacsony felbontáson teszi elérhetővé a Prime Video és a Netflix szolgáltatásait, viszont a mobilon tárolt videókat Full HD-ig válogatás nélkül jó minőségben játssza le a gyári megoldás. A jack csatlakozó megléte és a fülesre menő korrekt hangzása örömteli, noha a Redmik soha nem a lehengerlő analóg hangminőségről szóltak, nyilván ezt a modellt sem kell más tartományban értelmezni. Gyártói és Google által szolgáltatott zenelejátszó van, de szokásosan bármi letölthető az áruházból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Redmi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés