Hirdetés

Xiaomi Redmi 4X - Mi-ért hagytál el engem?

A gyártó nem akart a Redmi 4A-nak konkurenciát állítani. A 4X ehelyett RAM-ban, processzormagban, biometrikus védelemben és üzemidőben több – pont annyival, amennyivel drágább.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

A minap azzal zártam a Xiaomi Redmi Note 4 tesztben soraimat, miszerint 60 ezer forintért nehéz jobb phabletet találni a magyar piacon, a Redmi 4A konklúziója pár héttel korábban pedig az volt, hogy 5 hüvelyken, 40 ezer forint alatt nincs nagyon párja annak a telefonnak. Nos, a Redmi 4X-et tartom a kezemben, és pár nap használat után kijelenthetem: ennek is lesz szép számú vásárlója, ugyanis a Xiaomi megtalálta a rést a piacon. Méretben a 4A-hoz áll közelebb, fémházával és 50 ezer forintos árával viszont inkább a méretesebb testvérhez

Feketébe bújt a Redmi sorozat egyik legifjabb tagja, a 4X, de vannak más színvariációk is
Feketébe bújt a Redmi sorozat egyik legifjabb tagja, a 4X, de vannak más színvariációk is [+]

Az a telefon ugyanis nem csak a minőségi anyaghasználatot, a bőséges RAM-ot és ROM-ot vagy a nyolc darab processzormagot dobta be a közösbe, hanem az ujjlenyomat-olvasót és a gigászi telepet is. Így tulajdonképpen a Redmi 4X és a Note 4 két variáció egy középkategóriás témára, versenyképesen összeválogatott hardverrel, fejlett szoftverrel és megbízható tulajdonságokkal – két méretben.

Majdnem ikrek: a Redmi 4X (balra) a Redmi Note 4 társaságában
Majdnem ikrek: a Redmi 4X (balra) a Redmi Note 4 társaságában [+]

Az egygenerációs hovatartozást a képen látható páros le se tagadhatná: az EuStocktól feketében idevándorolt 4X ugyanúgy kerekdedebb csiszolást kapott az előlapi védőüveg szélein, mint a Note 4 és karakteresebb éleket az oldalak és a hátlap találkozásánál. Az ívelt sarkakkal, a 139,24 x 69,96 x 8,65 milliméteres kiterjedéssel és 150 grammos tömeggel ugyanakkor egyértelműen a kisebbik Redmi fogása a jobb, még ha eleganciában a helyzet döntetlenre is sikeredett.


[+]

Sajnos az is közös a fém (és két sávban, alul-felül némileg műanyag) kivitelben, hogy tapadásról legfeljebb átvitt értelemben lehet beszélni: a 4X csúszós, de legalább nem igényel fogásváltást az egykezes használathoz. A bal oldali micro/nanoSIM vagy microSIM/microSD tálca megnyitása SIM tűt viszont igen, ez az európai típusú töltőfejjel és kábellel, illetve a leírásokkal kényelmesen helyet is foglal a hófehér termékdobozban. A mobil jobb oldalán, pont jó helyen van a bekapcsoló és a hangerőszabályzó, ezeket működtetni is kényelmes.


[+]

Alulra mehet a microUSB kábel, felülre a füles. Az előbbinek a monó hangszóró és egy mikrofon, az utóbbinak az infra és szintén egy mikrofon a társasága. A hátoldalon a 13 megapixeles kamerát és a ledes villanót a bal felső sarokban érdemes keresni, de komolyan mondom, egy fél centit mintha ezen a modellen is feljebb csúszott volna az ujjlenyomat-olvasó a tökéletesen kényelmeshez képest, mondom ezt férfikézzel. Azért így is kitapintható, és mint mindig, remekül használható. A Mi felirat kicsit lejjebb rejtőzködik a feketében tényleg szemrevaló burkolaton, amely az illesztések oldaláról sem hibázik, viszont a 4100 mAh-s telepet elzárja a kezek elől. Talán annyiból lehet a 4X-en fogást találni (még mindig átvitt értelemben), hogy a fémburkolat elég vékonyka egy OnePlus 3T vagy HTC 10-féle, masszív szerkezettel összevetve, viszont nem is húzza le zsebet.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Xiaomi Redmi 4X Meizu M5 Xiaomi Redmi 3s Vernee Thor
Képátló 5,0 hüvelyk 5,2 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 493 nit 412 nit 454 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 1,1 nit 12 nit 1,0 nit 20 nit
Fekete fényerő 0,48 nit 0,44 nit 0,41 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1026:1 937:1 1107:1 2160:1
Színhőmérséklet 7506 / 6778 K 7839 K + kézi 8356 K + kézi 8535 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A megjelenítő a Redmi 3s után maradt 5 hüvelyken, IPS technológiával és 720 x 1280 pixeles felbontással, ami vállalható, bár semmiképpen sem tűéles. A fényerő napfény alatt elegendő (bár a fényvisszaverés miatt hátrányban van egy jobb AMOLED panelhez képest), a színek eléggé élénkek és természetesebb kalibráció is választható a menüből az enyhén kékesnél. Leginkább a betekintési szögekben érezni a kategóriahatárokat: oldalról rápillantva jóval kevesebb fény áramlik az ember szemébe. Az érintési érzékenység remek a képernyőn és az alatta elhelyezkedő kezelőgombok esetében is. Csak az a kár, hogy az utóbbi csoport nem kapott háttérvilágítást, egyedül az értesítési LED pislákol errefelé. Felül még fénymérő, közelségérzékelő, 5 megapixeles kamera és beszélgetési hangszóró van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Xiaomi Redmi Note 4 - takarék-szövetkezet

  A két kiszerelésben elérhető Redmi Note 4-ből a lóerőben szerényebbet, kitartásban viszont annál sikeresebbet teszteljük. A Xiaomi a Note 3-ra is lapot húzott, és még az ár is kedvezőbb lett.

 • Xiaomi Redmi 4A - ennél nem tudsz jobbat

  Bruttó végfelhasználói árat figyelembe véve is rendkívül olcsó a kínai gyártó új modellje, ráadásul semmilyen komoly kompromisszumot nem kell kötnünk a mindennapi használat közben.

 • Xiaomi Redmi 3s - így lett igazán jó

  Ott nyúltak hozzá, ahol kellett, így már tényleg egy kompromisszumok nélküli, kedvező árú és sokoldalú telefon lett belőle, amely a középkategória egyik ásza.

 • Xiaomi Redmi 3 - szépségbe zárt szörnyeteg

  Mutatós fémház, nyolcmagos rendszerchip, visszafogott méret és kolosszális akkumulátor a középkategória alsó felében – a Xiaomi már megint odapörköl a konkurenciának.

Hirdetés