OnePlus 6 - gyorsjárat a szenzorszigetekre

A piac legfürgébb telefonja sem úszta meg bevágás nélkül, de leperegnek róla a cseppek és a kritikák, ugyanis nagyon kevés hibája van, kamerában pedig végre előrelépett.

Bevezető

Prémiumkategóriás mobilt venni ma pénzügyi befektetés: akad félmillió forintnál is drágább darab, és már akkor fellélegezhet az ember, ha egy pöpecül összerakott zászlóshajó ára megáll 200 ezer forint alatt. Errefelé ez évek óta a Honor és a OnePlus csúcsmobilok territóriuma, egy-egy beeső Xiaomival, és bár az árcédula generációról generációra nő, a fejlődés elvitathatatlan. A plasztik OnePlus One mellett a Gorilla Glass 5 üvegszendvicsbe foglalt, fémvázas OnePlus 6 olyan, mint egy finoman megmunkált drágakő. Egy rakás, modern processzormaggal és memóriával pedig úgy hagyja faképnél a gyártó indulókészülékét, mintha egy Falcon 9 rakéta a világ leggyorsabb futóját.


[+]

Ám nemcsak hat számjegyű összegért süvítenek ma a mobilok: egy Redmi Note 5 töredékáron is szinte zavartalan működést kínál, úgyhogy érthető, miért kopott ki a 100 és 150 ezer forint közötti zászlóshajó a palettából. A magas fejlesztési, gyártási és szállítási költségek, illetve a helyi extra terhek mellett ennyiért ugyanis csak komoly kompromisszumok megkötésével lehetne csúcstelefont kínálni, és akkor már komoly alternatíva volna a felső-középkategória. Ehelyett a Honor 10 és a OnePlus 6 inkább felfelé mozog az árban és minőségben, az abszolút elit tulajdonságait megismételve. Ilyen például a híres/hírhedt notch, vagyis a képernyőbe lógó szenzorsziget, ami persze mindennél nagyobb képernyődominanciát tesz lehetővé, csak hát lehet nélküle is próbálkozni, lásd a Vivo Apex példáját.

Üveg hátlapra váltott a OnePlus 6
Üveg hátlapra váltott a OnePlus 6 [+]

Pár nap használattal a bevágás persze megszokható, ez a notch pedig az RGB LED-del, a fénymérővel, a közelségérzékelővel, a beszélgetési hangszóróval és a 16 megapixeles szelfikamerával együtt is kisebb, mint az inspirációt jelentő iPhone X-é. Ám ettől még elölről egy Galaxy S9 mutatósabb, még ha drágább is. Én csak azt nem értem egyébként, hogy miért ne kerülhetne alulra minden előlapi elem, és akkor nem kell bevágás felülre, mindenesetre a OnePlus 6 alsó kávája annyira vékony, hogy ezen az oldalon tényleg szinte mindent a 6,28"-es Optic AMOLED panel borít be. Az a sáv pedig, ami alul megmaradt, éppenséggel hasznos az iPhone X-féle vissza, kezdőoldal és alkalmazásváltó ujjmozdulatok bevitelekor, főleg, ha a phablet tokban pihen.

A OnePlus 6 (jobbra) lényegesen kevesebb kávát hagy az előlapon, mint közvetlen elődje
A OnePlus 6 (jobbra) lényegesen kevesebb kávát hagy az előlapon, mint közvetlen elődje [+]

A kávamentesítés OnePlus-féle variációja tehát kompromisszumok mellett elfogadható, az pedig abszolút üdvözölendő, hogy az 5T-hez képest a méretek alig változtak (155,7 x 75,4 x 7,75 mm), miközben több kijelző és pixel jut a kezeknek (1080 x 2280 képpont egész pontosan). A kellemesen ívelt, 177 grammos ketyere hátulról ráadásul már a legszebb mobilok között is helytáll, legyen szó a fényes fekete, a matt fekete vagy a matt fehér kivitelről. A OnePlus 6 tehát ízig-vérig prémium eszköz lett, amit a csúszós kivitel ellenére is jó érzés fogni és másoknak mutogatni. Csak azért kár, hogy a két üveglap közé vezetékmentes töltés nem fért, illetve az a kritika is jogos, hogy két üveglap könnyebben törik, mint egy, legyen bármennyire is karcálló.

Két mutatós, üvegházas phablet: a OnePlus 6 (jobbra) a Porsche Design Huawei Mate RS társaságában
Két mutatós, üvegházas phablet: a OnePlus 6 (jobbra) a Porsche Design Huawei Mate RS társaságában [+]

A OnePlus 6 a Mate RS-re hasonlít szimmetrikus kameraelrendezésével (16 + 20 megapixel), és ez mégiscsak elegánsabb, mint az Apple- (és utánzói)-féle, sarokba állított, függőleges megoldás. A lencséket fémkeret védi a karcoktól, alatta pedig dupla LED villanó és oválisra változott ujjlenyomat-olvasó pillantható meg. Azt nem tudom, mi volt a baj a régi, kör alakúval, mert bár az új is tökéletes helyen van, keskenysége miatt elvesztette a szenzor végighúzásával legördülő értesítőpanel funkciót. Errefelé máskülönben csak a gyártói logó és némi tervezte ő, gyártották itt felirat fedezhető fel – minden elemet az üveglap belső oldalára festettek.

Külső, kijelző, csomagolás

A külső három piros pontot is kiérdemel: megmaradt alul a jack port, az USB-C kimenet, a mikrofon és a multimédiás hangszóró jobbján, bár kihagyott ziccer, hogy a beszélgetési hangleadó nem kapcsolódik be a manapság népszerű, sztereó hangzásért. Adott aztán valamiféle por- és víz elleni védelem, ami szintén iparági sztenderd. Kár, hogy mindehhez megnyugtató IP-minősítés nem társul, a jótállás beázásra pedig nem vonatkozik. Úgyhogy, bár az esőtől és a fröccsenő víztől nem kell pánikba esni, alámeríteni és megfürdetni ezt a mobilt nem érdemes.


[+]

Pedig balra a dupla nanoSIM tálca némi gumizást kapott a folyadékok kívül tartására, és belül is odafigyeltek a szigetelésre, jobb mégse kockáztatni. Megmaradt, csak jobbra költözött az egyik gyártói kedvencem: a háromállású némítókapcsoló. Annyi változás történt csak, hogy a funkciósorrend immáron csengés, rezgés és némítás, további szoftveres paraméterezéssel. A kapcsoló recézett, hogy könnyebb legyen megragadni, csak épp magasabbra csúszott az ideálisnál. Nem úgy a bekapcsoló alatta, ami pont ujjra esik, akárcsak a kényelmesen működtethető hangerőszabályzó bal oldalon.


[+]

A notchra visszatérve: az „esztétikáját” bár hamar megszoktam, bosszantott, hogy a két oldalán kevesebb ikonnak jut hely – az akkumulátorszázaléknak, az ébresztőnek vagy a hálózati sebességnek például nem. Akkor sem, ha volna nekik hely, vagy ha az ikonok kisebb DPI-n parányibb méretre váltanak. Nem ártana tehát többet odapasszírozni – frissítés: az akkumulátorszázalék az Oxygen OS 5.1.6 update-tel vissza is tért. Oké, hogy a sziget belelóg az állapotsávba, de mennyit harap ki az alkalmazástartalmakból? A válasz: semennyit, mivel az összes teljes képernyős játék vagy alkalmazás egyszerűen kihagyja a két „kijelzőfület”. Aki mégis kihasználná a teljes, 6,28”-nyi felületet, alkalmazásonként kényszerítheti a valóban 100%-os megjelenést. Akit meg borzasztóan zavar a notch, mégis notchcsos mobilt vesz, egyszerűen elrejtheti az állapotsáv hátterét.

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés OnePlus 6 Samsung Galaxy S9+ PD Huawei Mate RS Huawei P20 Pro OnePlus 5T
Képátló 6,28 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2280 1440 x 2960 1440 x 2880 1080 x 2244 1080 x 2160
Technológia Optic AMOLED Super AMOLED Huawei FullView OLED AMOLED Optic AMOLED
Fehér fényerő 422 / 600 / 804 nit 340 / 646 / 1000 nit 431 / 588 / 1149 nit 490 / 722 nit 422 / 571 nit
Fehér fényerő (min.) 2,1 nit 1,6 nit 1,8 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7653 / 6387 K + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7940 / 6606 K + kézi 7557 K + kézi 7729 / 6384 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A panel bár FHD+ felbontáson maradt, 402 PPI-n kellően éles, a 19:9-es képaránynak hála pedig jóval több pixel jut a felhasználónak, mint a 16:9-es időkben. Az Oxygen OS 5.1.6-os frissítéssel újramért fénysűrűség napfény alatt ráadásul 600 nitre nőtt egész képernyős fehér tartalom esetében, illetve 804 nitre pontszerű felületen, azaz tökéletes az olvashatóság, amiből persze az alacsony fényvisszaverés és a tökéletes feketék is kiveszik a részüket. A kijelző éjszaka kellően elsötétül, plusz napszak szerint automatizálható képfényszűrő is bevethető, illetve monokróm olvasási mód, rendszerszinten vagy alkalmazásonként aktiválva. A kissé hűvös és meglehetősen élénk színek mellé ráadásul kézi kalibráció, adaptív megjelenítés, valamint szabvány szerinti sRGB és DCI-P3 séma is kérhető.


[+]

Roppant sokrétű tehát megjelenítő, ráadásul tökéletesek betekintési szögekkel és megfelelő az érintési érzékenysége. A rezgőmotor lehetne intenzívebb, viszont jópofa, hogy a bejövő hívás rezgőmintázatát variálni lehet. A panelnek leginkább a nyúlánksága jár kellemetlenséggel: ha 16:9 arányú maradt volna 6”-en, vélhetőleg elérhető minden pontja, 19:9 arányon és 6,28”-en viszont fogást kell váltani a felső részek eléréséhez, vagy másik végtagot használatba venni, egykezes elrendezés ugyanis nem kérhető. Az ujjaktól elrejtve 3300 mAh-s telep lapul a OnePlus 6 mélyén, az tehát nem gyarapodott a képernyőfelület növekedése ellenére.


[+]

Adott persze a döbbenetesen gyors Dash gyorstöltés, csak adódott egy kis bibi: az Amazon megfúrta a névhasználati jogot, így a honlap immáron OnePlus Fast Charge néven emlegeti. Az 5V / 4A-es paraméterek persze maradtak, akárcsak a vörös festésű USB-C kábel. A hófehér külsejű, tűzpiros belsejű doboz ezenfelül egy méretes SIM tűt (miért mellékel a legtöbb gyártó ennél jóval kisebbet?), némi leírást és egy jobban tapadó, áttetsző szilikon tokot rejt. A képeken látható fólia gyárilag már applikálva volt az előlapra, a szenzorsziget körüli kivágás viszont garantálja, hogy ha el is rejti az ember az állapotsáv hátterét, a védőréteg emlékeztesse a notchra.

Snapdragon 845, OxygenOS 5.1.6

Szépen megoszlik stábon belül, hogy a funkciógazdag és szolgáltatásokkal, extrákkal megpakolt rendszer-e a preferencia (AliceWake, Bog), avagy a letisztult és sebességközpontú (szentkuti11, jómagam). Az mindenesetre elvitathatatlan, hogy a vegytiszta Androidot nem újraíró, csak kiegészítő OxygenOS az egyik leghatékonyabb felület, immáron 5.1.6-es verzión, 8.1 oreós alapokon. A Snapdragon 845 mobilplatformmal megtámogatva pedig (4 x 2,8 GHz Kryo 385 Gold + 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver mag + Adreno 630 GPU) a OnePlus 6 ma a legfürgébb okostelefon, ami kizárólag szubjektív vélemény, ám akad összehasonlító videó, amelyik szerint alkalmazáskezelésben ténylegesen ő a bajnok. Adott ugyanis 6 vagy 8 GB RAM, 64, 128 vagy 256 GB UFS 2.1-es, ultragyors tároló (bővítés lehetősége nélkül). A felület pedig annyira jól optimalizált, és olyan fürge animációkkal dolgozik, hogy a döccenés vagy várakozás szavak nem szerepelnek az amúgy jól magyarított OxygenOS szótárában.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark OnePlus 6 Samsung Galaxy S9 Huawei P20 Pro Sony Xperia XZ2 OnePlus 5T
Rendszerchip Snapdragon 845 Exynos 9810 HiSilicon Kirin 970 Snapdragon 845 Snapdragon 835
AnTuTu Bench. 7.x 267397 pont 245696 pont 210144 pont 267598 pont 213206 pont
Geekbench 4 (single/multi) 2456 / 9007 pont 3751 / 8778 pont 1922 / 6845 pont 2428 / 8389 pont 1961 / 6737 pont
GFXBench Car Chase onscreen 30 fps 15 fps 23 fps 33 fps 24 fps
GFXBench Car Chase offscreen 35 fps 28 fps 23 fps 34 fps 26 fps
GFXBench Man. onscreen 58 fps 45 fps 55 fps 59 fps 54 fps
GFXBench Man. offscreen 76 fps 74 fps 60 fps 77 fps 62 fps
AndroBench Sequential Read 720,09 MB/s 815,88 MB/s 837,55 MB/s 682,79 MB/s 703,78 MB/s
AndroBench Sequential Write 204,99 MB/s 203,10 MB/s 195,24 MB/s 199,72 MB/s 204,61 MB/s
AndroBench Random Read 137,04 MB/s 131,44 MB/s 148,24 MB/s 149,97 MB/s 121,09 MB/s
AndroBench Random Write 21,92 MB/s 23,67 MB/s 163,47 MB/s 16,62 MB/s 14,50 MB/s

Tucatnyi app marad a gyorsítótárban és érhető el órákkal később azonnal, tükörsima a görgetés a zsírosabb honlapokon, a legcombosabb játék is hibátlanul elfut (a tavalyinál érezhetőbb melegedéssel) és az ember álla újra meg újra a padlón koppan, ahogy a megbízható és jó helyen lévő ujjlenyomat-olvasó azonnal, a 2D-s arcazonosítás pedig szó szerint szempillantás alatt a főoldalra juttatja. Az utóbbi valahogy még mindig hatékonyabb a konkurenseinél, csak kevésbé biztonságos a 3D-s vagy íriszalapú megoldásoknál. Mivel a két feloldási mód egyidejűleg is használható, minden helyzetre jut kényelmes átjutás a biztonsági záron.


[+]

Az opció a gesztusok oldaláról is adott: van duplakoppos felébresztés és a főképernyőn ugyanilyen lezárás. Képernyőrajzzal indítható több alkalmazás és a zseblámpa, illetve kezelhető a zenelejátszó. Kérhető háromujjas képernyőfotó, némítás átfordítással, kamera gyorsindítás a bekapcsolóval, világos vagy sötét rendszertéma, és preferencia szerint világító RGB értesítőfény. Környezeti kijelző is akad, azaz az óra és az értesítések felvillanása notik érkezésekor vagy felemeléskor. A mindig aktív funkciót viszont tesztelték, majd akkumulátoros okokból inkább kivették. Cserélhető a vissza, a főképernyő és az alkalmazásváltó virtuális gombok sorrendje, plusz a dupla és hosszú lenyomásukhoz extrafunkció társítható, de sokkal jobb az egészet lecserélni az új gesztusvezérlésre, mert hatékonyan működik. Az iPhone X-hez hasonlóan, középről felsimítva lehet a főoldalra jutni, felsimítva és a képernyőn tartva az ujjat az alkalmazások között váltani, a szélek felől felsimítva pedig visszalépni.


[+]

Variálható továbbá a kapcsolópanel, a kezdőoldalon pedig akad egy egész oldalas widget polc néven, mindenféle hasznos információval, elemmel, jegyzetekkel, indítókkal és névjegyekkel. Hasznos a játékmód is, amivel blokkolhatók a felugró értesítések, növelhető az üzemidő a minőség és a képfrissítés rovására, ideiglenesen kikapcsolható az automatikus fényerőállítás, plusz hálózati elsőbbség biztosítható a játékoknak. A gyors átköltözésben és a biztonsági mentésekben a Switch funkció segít, az állományokat a jófajta fájlkezelőben lehet az illetéktelenektől elzárni, akad jegyzetelő és OnePlus közösségi alkalmazás, valamint saját telefonkönyv és időjárás. Az alkalmazászárolás is opció, nincs viszont okvetlenkedő erőforrás-figyelő, és még véletlenül se csattan el a mesterséges intelligencia szókapcsolat. Most őszintén: minek bármiféle további háttértevékenység, szokásmegfigyelés, értesítésküldözgetés vagy egyéb atyáskodás, (a kameraminőséget pofán csapó AI módokról nem is beszélve), ha ezek nélkül is kegyetlenül gyors az OxygenOS, a telefon használatát meg tulajdonosa intelligenciájára bízza?


[+]

Ehelyett a szokásos Google alkalmazások adottak a jófajta Chrome böngészővel, tucatnyi lap hibátlan kezelésével és a keresési előzmények, jelszavak szinkronizálásával. Ott van aztán a teljes értékű, magyarul is tudó, átméretezhető és témázható Gboard billentyűzet, a levelezést pedig a Gmail végzi. A gyakori biztonsági és rendszerfrissítések mellett ráadásul a következő Android generációk érkezése is garantált, a vállalkozó kedvűek pedig már most rápróbálhatnak a készülő Android P fejlesztői változatára, saját felelősségre. Lehet, hogy akad több szolgáltatást és alkalmazást kínáló felület, de az ilyen jobban meg is terheli a hardvert. Használja valaki csak egy hétig az utóbbi három OnePlus mobil valamelyikét, és garantálom: hiányozni fog neki az OxygenOS villámsebessége és célratörő logikája.

Kamerák, multimédia

Elfogadható képet nappal a legtöbb mobil tud rögzíteni, kifogástalan estit vagy stúdiószintű portrét viszont még mindig csak a dedikált fényképezőgépek. A csúcsmobilok valahol a kettő között lavíroznak, a OnePlusnak pedig, mint minden fiatal gyártónak, meggyűlt már a baja az abszolút képminőséggel, jó alapokra gyakran túlzottan megdolgozott algoritmust húzva. A OnePlus 6 célja a hibákból tanulni, és jó hír a korábbiaknál méretesebb és modernebb főkamera, optikailag stabilizálva (1/2,6”, Sony IMX516, f/1,7 rekeszérték), amit leginkább este kamatoztat. A másodkamera viszont maradt hasonló gyújtótávolságú és 20 megapixeles (IMX376K, f/1,7 rekeszérték), amit csak a portrékhoz vet be a rendszer, ezek pedig még mindig nem hibátlanok, de azért használhatók. Egy jófajta zoomlencse előnyösebb lett volna, de ez van. Az előlapi modul 16 megapixeles HDR móddal és képernyővillanóval. Íme, egy hagyományos szelfi, itt pedig egy szelfiportré – a mód a teszt utáni napokban érkezett frissítéssel vált elérhetővé. Alább pedig négy hátlapi bokeh fotó:


[+]

A OnePlus keresője kellően egyszerű automata módban. Eltűnt a korábban meg nem magyarázott HQ mód, a HDR pedig automatára lett állítva, bár ki is lehet kapcsolni, mert csak ront az eredményeken, és nélküle is remek a dinamika a többelemes képfeldolgozásnak köszönhetően. A főképernyőn a képarány, a vaku, az önkioldó, az exponáló, a videofelvevő, a kameraváltó és a digitális zoomkapcsoló érhető el. A nyíl felől középre simítva pedig a további módok, így a porté, a lassított felvétel, a továbbra is tökéletlenül illesztő panoráma és a kézi. Apránként szabályozható a fehéregyensúly, az érzékenység (ISO100 - 3200), a záridő (1/8000 - 30 mp), a fókusz és az expozíció, ezek kombinációja pedig menthető. Elérhető továbbá a DNG RAW mentés, a hisztogram, a vízszintező és a rácsvonalak, viszont még mindig hiányzik a kézi mód esetében a vaku, a mérési mód vagy a fókuszmód variálása. Ideje volna a videofelvételekhez is lehetőségeket kínálni.


[+]

A szoftver és a DC-autofókusz villámgyorsan dolgozik a nap minden szakában, rásegítés legfeljebb a makrók esetében lehet hasznos, illetve éjszaka, ha koromsötét a fotózandó téma. A minőség nappal elsőrangú: nem csak a dinamika és a fehéregyensúly remek, középen több részlet rögzül, mint a OnePlus 5T esetében, és a szélek felé haladva is történtek előrelépések. Ugyanakkor még mindig hajlamosak a közel megegyező kontrasztú és színű részletek festményszerű elmosódásra, aminek a dinamikus zajmentesítés és a túlzó élesítés az oka. Mindkettőn lehetne még finomítani a HTC U11 kitűnő, nyers képminőségének eléréséhez.

A HDR este is kikapcsolva maradhat, de a kézi mód se szükséges feltétlenül, bár az optikai stabilizálásnak hála sikerült 1/3 másodperces záridőt is megtartanom. A többelemes képfeldolgozással az automatika jóval rövidebb záridővel is kellően világos képeket lő, egész sok részlettel, újfent előrelépve az elődhöz képest. Viszont még mindig tekintélyes az elmosódás a széleken, és bár pontos a fehéregyensúly, nem igazán kompenzál a rendszer a sárgás fényű utcai körülmények között. Az állóképes konklúzió az, hogy nappal és este is közelebb került a OnePlus a konkurenciához, amit pedig a képek nem árulnak el: egyszerűen gyorsabb és megbízhatóbb lett a fotózás, más szóval tíz próbálkozásból több jó kép születik, mint azelőtt. Akad viszont még mindig jobb kameraminőség (Pixel 2), fejlettebb esti lehetőségek (Galaxy S9), sokkal jobb zoomképességek (P20 Pro) és előnyösebb videózás (iPhone X).

A OnePlus azért előrelépett mozgóképes fronton is. A 4K / 30 FPS felvételek az optikai és elektronikus stabilizálásnak hála jól szűrik ki a kézremegéseket és az előrefelé lépdelés bizonytalanságát. Oldalra pásztázva már előfordulnak bizonytalanságok, mindenesetre a kép tűéles, bátran lehet zoomolni felvétel közben, a sztereó hang pedig kellően tiszta, nincs túlságosan megszűrve. Ritka, de rögzítés közben néha előfordul újraélesítés.

Opció a 4K felvétel 60 FPS-sel is, ami gördülékenyebb mozgóképeket jelent, ám ilyenkor nem érhető el az EIS, az OIS pedig szédülésre emlékeztető lencsebizonytalanságot produkál, ha lépdel az ember. Egy esetleges szoftveres korrekcióig érdemes tehát 30 FPS-nél maradni. A gyártó a lassított felvételre is ráfeküdt: a fejlett kameraegységnek és képfeldolgozónak hála lőhető lassítás 1080p felbontás mellett 240 FPS-sel (az eredmények inkább tűnnek felskálázott 720p-nek), illetve 720p felbontáson 480 FPS-sel (ami inkább a 480p felskálázása).

Szuper dolog az Xperia XZ2 960 FPS-es rögzítése Full HD-n, vagy a Galaxy S9 hasonló lassítása automatikus témafelismeréssel, de míg ott 1-2 tizedmásodperc (!) rögzíthető nagyon látványosan, itt addig akár egy perc. Ez praktikusabb, mivel nem a szerencsén múlik egy pillanat elkapása, és különben is: jóval hosszabb lehet a lassítani kívánt momentum vagy mozdulatsor. Ugyanakkor ezúttal is nappal érdemes próbálkozni a rövid záridők miatt, és akkor is érdemes ráküldeni a jó fényerejű LED világítást. Sajnálatos, hogy csak kép rögzül, hang sosem.


[+]

A Play Zene előadók, albumok, dalok, műfajok és listák szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat, a FLAC és a WMA kiterjesztést is lejátssza, illetve hozzáfér a Google előfizetéses könyvtárához. Hangszínszabályzó vagy FM-rádió nincs, Dirac HD és Power Sound támogatás viszont van, akárcsak 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, amire kristálytiszta, dinamikus és részletes hang jut, átlagos hangerő mellett. Az átlagos a tökéletes jelző az alul könnyen eltakarható, monó hangszóróra is: a maximumon kissé laposan és vékonyan szól, 1-2 lépessel lejjebb véve már korrektebben. Az 5T mindenesetre hangosabb volt, a konkurencia legjava pedig már csak azért is előnyt élvez, mert a beszélgetési hangszórót bevetve sztereó hangzást kínál, ami ezúttal is kimaradt. Pedig a mozizás meghálálta volna, és ekkora képernyőn bőven lehet sorozatot is nézni.


[+]

A videolejátszó egyszerű, mint a faék, nincs például felirat megjelenítés vagy igazítás a 19:9-es képarányhoz. Nem gond ugyanakkor az összes ismert formátum és kódolás lejátszása az AC3 hangon kívül. Ezt és minden egyéb hiányosságot egy VLC Player telepítése könnyedén megold. Mindennel meg lehet dobálni amúgy a OnePlus 6-ot a 4K / 60 FPS videóktól kezdve a különféle HDR tartalmakon át, sőt: a YouTube ilyen videói is megtekinthetők HDR-ben – furcsa, hogy ezt a gyártó nem hangsúlyozza. Az 5T-vel szemben ráadásul adott a Widevine DRM L1 támogatás is, ami ahhoz szükséges, hogy a Netflix és társai nagy felbontáson streameljenek. Igaz, egyelőre HDR-ben ezt nem teszik, ehhez valószínűleg a videoszolgáltatók jóváhagyása szükséges.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A OnePlus 6 két nanoSIM-et fogad be, minden hazai LTE sáv támogatásával, 1000/150 Mbps-os átviteli rátável 4G-n (4CA/256QAM, CA/64QAM, 4x4 MIMO). A vételi és beszélgetési minőség jó, a hangszóró kellően erélyes és a másik oldalon is tisztán értették a szavamat. A kétcsatornás WiFi modem jó érzékenységű (802.11a/b/g/n/ac, 2x2 MIMO, HotSpot, Direct), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, aptX, AptX HD, LDAC), az USB pedig továbbra is csak 2.0-s (Type-C, MTP, OTG). A pozíciószerzés az A-GPS és a GPS, GLONASS, BeiDou és Galileo műholdak segítségével lényegében azonnal, pontos és zárt térben is megbízható. Akad iránytű, NFC, hang szenzor, hall szenzor, giroszkóp és gyorsulásmérő, nincs viszont infra vagy barométer.


[+]

Jó lett volna a megnövekedett képátló mellé kövérebb telepet mellékelni, a 3300 mAh-s modul mindenesetre így is jól teljesít, csak a OnePlus 5T-nél picit rosszabbul. Nálam 4-6 óra között mozogtak a képernyőórák töltésenként, amit leginkább a kijelző, a játék és a kamera befolyásolt negatívan. A nap végéig mindenesetre intenzív használat mellett is rendre kihúztam, a készenléti fogyasztás pedig annyira alacsony maradt, hogy ugyanennyi képernyőóra másfél-két napra is kinyújtható. Ez nem rossz, mégsem érzi magát annyira biztonságban az ember, mintha egy 4000 mAh-s P20 Prót használna – pont ekkora telepet érzek 6” felett ideálisnak. Két dolgot nem biztosít a OnePlus, ami logikus volna: vezetékmentes töltést, mert szerintük a Dash Charge OnePlus Fast Charge mindenért kárpótol. Illetve mindig aktív kijelző funkciót, amit eredetileg adott volt, aztán a gyorsabb készenléti merülés miatt inkább kivették. Elvitathatatlan, hogy az 5V / 4A-es gyorstöltés a hasonszőrű Oppo VOOC-kal együtt még mindig kiemelkedően gyors a mobilpiacon: fél óra alatt 60%, egy óra alatt 90%, nyolcvan perc alatt pedig 100% kerül a telepbe, melegedés nélkül. Mint opció, a vezetékmentes etetés mégis jól jött volna, ha már üvegre váltott a hátlap. Az OxygenOS mindenesetre példásan bánik az erőforrásokkal: ekkora képtáltó mellett is kijön egy töltésből, 150 niten 12 óra böngészés vagy 18 óra videózás.

Ismét előrelépett a OnePlus, az 5T-nél prémiumabb phabletet kínálva, jobb kamerákkal és nagyobb kijelzővel
Ismét előrelépett a OnePlus, az 5T-nél prémiumabb phabletet kínálva, jobb kamerákkal és nagyobb kijelzővel [+]

Értékelés: OnePlus 6
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8,5 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7,5 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A OnePlus 6 a piac egyik legjobb ár/érték arányú készüléke, sőt: az egyik legfrankóbb ma kapható telefon, ártól függetlenül. Árral kalkulálva fényesedik persze a plecsni: a 6/64 GB-os konstrukció 166 ezer, a 8/128-as 182 ezer, a 8/256-os pedig 198 ezer forintnak megfelelő euróba kerül, vastagon alámenve számos, szűkösebb RAM/tárhely kombinációjú konkurensnek. Hozzátartozik persze, hogy a gyártó EU-s honlapjáról vagy valamelyik nemzetközi webáruházból lehet megrendelni, magyarán nem hazai forgalmazásról és extra adóterhek kifizetéséről van szó. A ketyere ettől függetlenül a legtöbb ellenfelénél gyorsabb, amit tök jó leírni, de használat közben érezni az előnyeit igazán, alá pedig az egyik legelőnyösebb szoftverfelületet rakták. Mindehhez prémium anyaghasználat és mutatós kivitel jár, vízlepergető tulajdonságokkal és tovább fejlődött nappali, esti, illetve videós felvételi képességekkel. Az alkalmazáskezelés és a görgetés, az arcalapú vagy az ujjlenyomatos feloldás, a játék vagy a böngészés tükörsima és gördülékeny: ez a telefon tényleg egy vadállat, és nem is készül lassítani. Mégsem tökéletes ragadozó.

Az elmaradt IP-minősítésért és a beázásra nem vonatkozó jótállásért kár: az esőcseppeknél és a fröccsenő víznél több folyadékkal nem érdemes szembesíteni. Az üvegborítás, bár minőségibb érzetet kelt és picit jobban is tapad, azt jelenti: már két oldalon tud betörni a karcálló felület, elöl pedig ront az esztétikán és az állapotsáv használhatóságán a notch. Oké: a szenzorsziget megszokható és ügyesen elrejthető, plusz tényleg elképesztően sok képernyő jut egységnyi phabletes felületre, ami vékony káva alul megmaradt, az az új gesztusfunkciók kényelmes beviteléhez pedig pont jól jön. De azért csak elegánsabban faragott az S9 vagy a Mate RS a keretekből, az állapotsáv kompromittálása nélkül, és akkor ott a Xiaomi Mi Mix 2s vagy a Vivo Apex bevágás nélkül, az utóbbiból nemsokára végfelhasználói termék lesz. A fotós képfeldolgozáson is lehetne még javítani, és bár kellően kiegyensúlyozottak a 4K / 30 FPS-es felvételek, 4K / 60 FPS esetében az optikai stabilizálás egyelőre többet árt, mint segít.

Ha már a OnePlus 6 HDR videókat is megjelenít kitűnő kijelzőjén, plusz kellően méretes a mozizáshoz, kár, hogy a beszélgetési hangszóró nem száll be a sztereó hangzásba, a monó multimédiás egység ugyanis elég gyér lett. Minden másban azonban bármelyik, bármilyen drága ketyere mellé oda lehet tenni, és elképesztő sebességével, képernyő dominanciájával, gyakori frissítéseivel és logikus, átlátható, jól paraméterezhető felületével könnyedén léphet akár a Nexus mobilok, akár bármelyik másik rivális örökébe. Lehet, hogy a Mate RS szebb, a P20 Pro jobb zoomképességekben, a Galaxy S9 előnyben van éjszaka, az iPhone X pedig videózáskor, egyikről se jelenthető ki összességében, hogy jobb telefon, mint a OnePlus 6. Az viszont igen, hogy jóval drágábbak, és ez a Never Settle széria igazi, csőre töltött fegyvere.

OnePlus 6

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

OnePlus 6
OnePlus 6 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 155,7 x 75,4 x 7,75 milliméter
Tömeg 177 gramm
Színvariációk fényes fekete, matt fekete, matt fehér
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 6,28 hüvelyk
Kijelző felbontása 1080 x 2280 pixel (402 ppi)
Kijelző típusa Optic AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Snapdragon 845
Processzor típusa 4 x 2,8 GHz + 4 x 1,8 GHz Kryo 385
Processzor csíkszélessége 10 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 630
RAM mérete 6 / 8 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 / 128 / 256 GB (UFS 2.1)
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20
B25/26/28/29/30/66
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 1000 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE, aptX, aptX HD)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, 2x2 MiMo, hotspot, Direct
USB USB-Type C (USB 2.0, MTP, OTG, USB-audio)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, Glonass, BeiDou, Galileo)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok minden értesítés / prioritás / teljes némítás
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 8.1 (Oreo)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek fájlkezelő, időjárás, Community, Switch
Multimédia
Fő kamera 16 megapixel + 20 megapixel (dual pixel autofókusz, f/1,7-es rekeszérték, dupla LED villanó, OIS)
Másodlagos kamera 16 megapixel (f/2 rekeszérték, képernyővillanó)
Videófelvétel 4K (30, 60 fps), 1080p (30, 60, 240 fps), 720p (30, 480 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3300 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 milliméteres jack kimenet, giroszkóp, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, fényérzékelő, ujjlenyomat-olvasó, iránytű, hall szenzor, hang szenzor, RGB értesítő LED, némítókapcsoló, környezeti kijelző, gesztusfunkciók, 2D-s arcalapú képernyőzár, cseppálló védelem

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés