Hirdetés

OnePlus 5 - mindenki nyugodjon le!

A Never Settle szlogen Settle Down Please-re változott: az iPhone-t imitáló forma és a dupla hátlapi kamera a kevés változás közül kettő. Jó alapokra ugyanakkor most is erős várat sikerült építeni.

Külső + kijelző

A OnePlus 3T karakteres külleme után én sem repestem az örömtől, amikor kiderült: a folytatás annyira divatos kivitelt kapott, hogy keresni kell a logót a márka azonosítására. Aztán befutott a tesztpakk, a phabletet meg kivettem a dobozából, és minden megbocsáttatott: a 154,2 x 74,1 x 7,25 milliméteres és 153 grammos masina egyszerűen gyönyörű. Baromi jól áll az alumíniumháznak a matt fekete festés, de a szürke és a fakóarany változat sem tűnik rondának. A OnePlus 3T éleiből sikerült épp annyit csiszolni, hogy mindenhol zavartalanok legyenek az ívek, noha a kivitel érezhetően csúszósabb lett, ami sajnálatos 2017-es trend. Divatos a már említett képernyőnyújtás is, ám a gyártó saját bevallása szerint egyszerűen már nem jutott rá idő a tervezőasztalon, így alul-felül maradt némi szabad terület.

A OnePlus 5, háttérben az elődmodellel
A OnePlus 5, háttérben az elődmodellel [+]

Ezeket igyekezett a OnePlus hasznosan kitölteni, bár lényegében a CTRL + C, CTRL + V eszközével élt, a Gorilla Glass 5 üveg alatt ugyanis pont ott van a 16 megapixeles szelfikamera, a halovány értesítési LED, a fénymérő, a közelségérzékelő és a beszélgetési hangszóró, mint eddig. Alul a helyén maradt az ujjlenyomat-olvasóként is funkcionáló home gomb is, csak picit terebélyesedett, a két halovány pöttyként világító társgomb sorrendje és funkciója most is felcserélhető.

Kijelző-teszt
Mérés OnePlus 5 Sony Xperia XZ Premium Samsung Galaxy S8 HTC U11
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,8 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 2160 x 3840 1440 x 2960 1440 x 2560
Technológia Optic AMOLED Triluminos IPS-LCD Super AMOLED Super LCD5
Fehér fényerő (max.) 422 / 501 nit 545 nit 403 / 902 nit 482 / 586 nit
Fehér fényerő (min.) 3,9 nit 5,6 nit 1,7 nit 5,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,46 nit 0 nit 0,29 nit
Kontrasztarány végtelen 1185:1 végtelen 1661:1
Színhőmérséklet 7632 / 6420 K + kézi 8090 K + kézi 7575 / 6498 K + kézi 6935 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A panel konkrétan át lett örökítve: maradt az 1080 x 1920 pixeles, 5,5 hüvelykes Optic AMOLED kijelző. Ez roppant élénk (vagy sRGB / DCIP3 standard szerint pontosan kalibrált) színeket jelent kitűnő kontrasztaránnyal, jó betekintési szögekkel, egész jó napfény alatti láthatósággal és kellősen sötét éjjeli működéssel. Elbírta volna ugyanakkor a hardver a QHD felbontást, és amikor egy sokkal olcsóbb Galaxy AMOLED panelje kivilágosodik a sárga égitest alatt, azért már hiba, hogy itt nincs extra fényerő. Az érintési érzékenység hibátlan, a rezgőmotor tavaly óta pedig erősödött, a jelzéseknél a rezgésminta paraméterezhető.


[+]

Meg szoktam róni a gyártókat, ha túl magasra csúsznak az oldalsó kezelőgombok, méghozzá azért, mert ha a OnePlus pont hüvelykujjra tudta igazítani a jobb oldali bekapcsolót és mutatóra a bal oldali hangerőszabályzót, más is megtehetné. Egyedül a minden értesítés / prioritás / teljes némítás fokozatokba billenthető kapcsoló került magasra bal oldalon, de még az is elérhető fogásváltás nélkül, ahogy nagyjából a képernyő felső része is. A OnePlus még mindig nem hisz a microSD kártyában, így a bekapcsoló fölül előcsalható tálcára csak nanoSIM pakolható, legfeljebb kettő. A 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet viszont megmaradt hál’ istennek, a Type-C USB port, a monó hangszóró és egy mikrofon furat mellett, ezeket alul tessék keresni.


[+]

Hátul változott legtöbbet a OnePlus fél év alatt: bár a fogás és az ívek tekintetében tényleg nincs nagy különbség, az antennakivezetések legalulra és legfelülre vándoroltak. Ezeket a keskeny plasztik sávokat sikerült olyan jól elrejteni a szem elöl, hogy feketében fel sem tűnnek. Rajtuk kívül egyébként csak a széleinél ívelt képernyővédő üveg kerete műanyag. Kamerafronton szúrható ki a másik nagy változás: a lencse megduplázódott, és a nagylátószögű 16 megapixeles, a teleobjektíves 20 megapixeles, valamint a mikrofon és a dupla LED a bal felső sarokba költözött. Mindemellett picit mélyebbre került a rendszer, a lencsekeret már csak egész picit emelkedik ki.


[+]

Annyira minimalista errefelé a kivitel, hogy még a logó is csak fénytöréstől függően csillan meg középen, egyébként a festett fémlap eleganciája dominál a tökéletesen egyberakott, a legférfiasabb szorongatást is tűrő burkolaton. Az akkumulátor alatta 3300 milliamperórásra csökkent, cserébe a Snapdragon 835 elvileg takarékosabb működést biztosít, meglátjuk. Az első találkozó és a tesztkészülék visszaadása után is azt mondom: ha ennyire szép és jól össze van rakva egy elektronikus ketyere, felesleges a vonásait máshoz hasonlítgatni, a jövőre nézve sokkal inkább a praktikum oldaláról igényelnék előrelépést. Így IP-védettséget, megnyúlt kijelzőt és sokkal jobban tapadó kivitelt, hiszen a gyakorlatban ezek a fontosabbak. Persze az eredeti forma sem lenne utolsó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Bővültek a OnePlus 5 szín-és memóriavariációi

    Eddig a fekete kiadás jelezte, hogy a legerősebb és legnagyobb tárhellyel szerelt OnePlus 5 birtokában vagyunk, most viszont új színben is elérhető.

  • OnePlus 5 előtt még OnePlus 3 frissítés

    Előzetes, éjszakai fotó és rendszermemóriára tett célzás is a napi OnePlus 5 hírek között, ám a gyártó a tavalyi modellekről sem feledkezett meg.

  • OnePlus 3 - Szentháromság

    Parádés összeszerelés, 6 gigabájt RAM-mal büszkélkedő felszereltség és letisztult, fürge szoftverfelület: a OnePlus az okostelefonok három alappillérét hibátlanul hozza, nem egy rivális árának a feléért.

Hirdetés