Nokia E90 - mérföldkő

GPS, egyebek, összegzés

Az E90-ben van beépített GPS vevő. Ugyanolyan, mint az N95-ben, azaz a Texas Instruments féle NaviLink technológiára épül. A GPS menüpontban található a navigációs szoftver, térképeket azonban nem tartalmaz. Sajnos nem állt módomban letölteni őket (egyébként a telepítő DVD-n található programmal lehet), így a navigáció minkéntjéről sem tudok beszámolni. A GPS-adatok programot kiválasztva azért megnéztem, hogy talál-e műholdakat, talált.

Hirdetés

A GPS-vevővel, valamint a navigációval kapcsolatos lehetőségek külön cikkben kerülnek majd részletezésre.

Az akkumulátor fizikailag hatalmas méretű, kapacitása 1500 mAh. Az E90 kicsit több, mint két napig vendégeskedett nálam, ezalatt nagyon sokat nyomkodtam, WiFi-vel neteztem, pár órára bekapcsolva felejtettem a Bluetooth, ám a 7 vonalból álló skáláról ennek ellenére csak 3 pötty tűnt el, az utolsó pont azelőtt, hogy visszaadtam. Egy órányi WiFizés a nagy kijelzőn körülbelül egy pötty minuszt jelent.

Mit is írhatnék összegzésképp? Egy új kommunikátor kiadása már régóta váratott magára, hiszen az előző generáció sebesség és adatkommunikáció terén napjainkban már nem igazán versenyképes, hiszen az elmúlt évek a Windows Mobile alapú eszközök dömpingjéről szóltak. Aztán megjött az E90, pótolta ezen hiányosságokat, üzemideje kiváló, kijelzője gyönyörű, ugyanakkor vannak hibái is. Engem főleg a kivitelezéssel kapcsolatosak (azaz a nyitómechanika, valamint a gombok elrendezése) zavartak, de a jelenlegi kommunikátor tulajoknak lehet, hogy a platformváltás is gondokat fog okozni.

Kiábrándító továbbá, hogy az E90 ára per pillanat bruttó 235 000 forint körül mozog. Ennyi pénzből egy korrekt notebookot és egy normális telefont is kap az ember, sőt, QWERTY nélkül, gyengébb kijelzővel körülbelül 100 000 forinttal olcsóbban és 80 grammal könnyebb kivitelben el lehet érni ezt a szintet egy Pocket PC személyében. Ugyanakkor az Windows, ez Symbian és Nokia, ha pedig hasonló szintű kijelzőre és QWERTY-re is vágyunk, akkor PPC-k közül csak a már nem kapható HTC Universal, valamint az E90-nél is drágább monstrum, a HTC Advantage marad. Nehéz döntés, amit a fejüket vásárlásra adóknak, nem pedig nekem kell meghoznom. Nekem addig is:

Nokia E90

Bocha

A Nokia E90-et az XXL GSM-től kaptuk.
A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés