Nokia E90 - mérföldkő

Külső #2

Nyissuk hát ki a cuccot, hiszen ilyen állapotban legalább annyit fogják használni a tulajok, mint összecsukva. A nyitómechanika szintén új, két ezüst színű rész kapcsolja össze a kijelzős részt a billentyűzetessel. Nem voltam vele maradéktalanul elégedett.

A nyitáshoz nem kell elhúzni semmit, csak az előlapot kell felemelni. Szépen lehet is, az első stabil állapotba (amit egy csattanás jelez) akkor jutunk el, amikor a kijelző úgy 95 fokos szöget zár be a billentyűzettel. Nem tudom, hogy ezt a Nokia hogy gondolta, ilyen állapotban a gép csak akkor használható, ha a gépet messziről nézzük és kinyújtott karral nyomkodjuk a billentyűzetet, egyébként felülről kell pislognunk a kijelzőre. Előbbi esetben kifolyik a szemünk, utóbbinál pedig ugyan látjuk a kijelzőt, de felülről, ami nagyon nem az igazi.

A következő stabil állapot 180 fokos bezárt szögnél lesz, ahogy az a fenti képen is látható - tovább nem is lehet nyitni. Ez egy használható pozíció, amennyiben kézben tartjuk a gépet. De mi van akkor, ha asztalon szeretnénk? Nos, akkor be kell állítani a két stabil pont közé, szerintem 130-140 fokos szögnél lehet asztalon használni. Igen ám, csak ilyenkor nem áll stabilan, a billentyűnyomkodások miatt van, hogy levágódik a kijelző, biztos ő is jobban szeret kinyújtózva lenni. Meg lehet próbálni fejlebb húzni az ezüst színű részek távolabbi végét, ez kétkezes mutatvány, a folyamat végén az alant látható, elméletileg használható, gyakorlatilag ugyanúgy instabil pozíciót érhetjük el.

A bosszankodásnak ezzel nincs vége. A belső kijelző mellett mindkét oldalon két-két gomb található, balra híváskezdményező/befejezők, jobbra softkeyek. Előbbieket sosem használtam (ami persze nem jelenti, hogy más sem fogja), utóbbiakat utáltam, mivel nem teljesen kinyitott állapotban meg kell fogni a felhajtott rész hátulját is, ha meg akarjuk nyomni a gombokat, különben a kijelzős részt szépen lenyomjuk és ismét 180 foknál leszünk. Ha viszont megfogjuk hátul, akkor a külső kijelzőt maszatoljuk össze, mivel annak a teteje van túloldalt.

Még egy dolog idegesített: tudom, hogy kommunikátoros hagyomány, de nem értem mi a fenéért kellett a kijelző mellé rakni azt a két vacak funkciógombot. A régebbi gépeken ennek az volt az oka, hogy négy darab volt belőlük, valószínűleg nem fértek volna el máshol, de itt a Series 60 miatt már csak kettő van, amiket biztos vagyok benne, hogy be lehetett volna paszírozni a navigációs gyűrű mellé. Ez bizonyos esetekben kb. megkétszerezte volna a kezelés sebességét, továbbá sokkal kényelmesebb lett volna használni a gépet.

A belső híváskezelő gombok fölött található a videótelefonáláshoz használatos, kis felbontású kamera, jobbra tőle a belső kijelző. Átlója 4 hüvelyk, 9 centiméter hosszú, 4 centiméter magas, felbontása pedig 800 x 352 pixel (!). Nagyon szélesvásznú tehát, képminősége tényleg kiváló, olvashatósága úgyszintén, le a kalappal.

A billentyűzet a nálam járt készüléken német nyelvű volt, ez a felső sorban található 7 gyorsindító gomb feliratán látszott. Ezek mellett jobbra található a menü gombja, alatta a kényelmesen kezelhető navigációs gyűrű. A billentyűzet QWERTY kiosztású, a sorok nincsenek elcsúsztatva, alapvetően kényelmesen és a numerikus résznél nagyságrendekkel gyorsabban használható. A törlés és az enter gombok a navigyűrű alatt találhatók, utóbbi jó nagy, viszont nincs nyomáspontja, tulajdonképpen alig lehet benyomni, de azért működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés