Nokia E90 - mérföldkő

Hirdetés

Bevezető

Nagy fába vágtam a fejszém, amikor elvállaltam e teszt megírását. Az XXL GSM jóvoltából elsők között kaptam meg a Nokia legújabb kommunikátorának, az E90-nek a végleges változatát, melyet a rajongótábor már hosszú ideje tűkön ülve vár. Rengeteg változás történt az előző generációhoz képest, ezt mutatja többek között az is, hogy az újdonság már nem a 9000-es család, hanem az E széria tagja. A tesztben igyekszem kitérni minden fontosabb részletre, eleget téve az elvárásoknak. A kommunkikátorokat kevésbé ismerők miatt azonban kezdjük egy kis történelem leckével.

A kommunikátor szót a Nokia alkotta meg: ezzel a névvel illeték ugyanis a '96-os CeBIT-en bemutatott Nokia 9000-est, mely egy ún. GEOS operációs rendszert futtató 400 grammos monstrum volt, amivel akkoriban a hasonló tudású masinák között ha nem is ultrakompaktnak, de átlagosnak számított. Sikeres volt, de csak a komoly üzletemberek körében, hiszen a notebookok hordozható változatánák szánták, amiknek azért nem volt valami nagy piaca. Rá 5 évre, 2001-ben jött a 9210-es, mely az első Symbian alapú kommunikátor volt. Hiányzott belőle a GPRS és a Bluetooth is, holott a Nokia sima telefonjaiban már mindkét technológiát használta. 3 év várakozás után megérkezett a 9500, melyben már megvolt mindkettő, EDGE kompatibilis is volt, viszont érthetetlen módon nem támogatta a UMTS-t (emlékeztetőül: 2004 végén járunk), továbbá egy kissé lassúcska, 150 MHz-es processzort használt, holott a gyártó okostelefonjaiban akkoriban már 220 MHz-esek is figyeltek.

Most, 2007-ben pedig itt a legújabb kommunikátor, ami ismét operációs rendszer váltást hozott, a gép ugyanis az okostelefonokból ismerős Series 60 platformot használja - ezzel a lépéssel a Nokia végérvényesen kukába dobta a Series 80-at. A miértre nehéz egyértelmű választ adni. A Series 80 több szempontból elavult volt, az okostelefonok miatt folyamatosan fejlesztett Series 60 3rd-ben pedig új kernel, új fordító, rengeteg optimalizáció, új fájlrendszer struktúra, jobb biztonsági modulok vannak, ebből a szempontból tehát logikus lépés volt a váltás. Szoftverek tekintetében viszont más a helyzet, hiszen az E90 emiatt nem kompatibilis az előző generációs kommunikátorokkal, de erről később.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés