Nokia 9500 - üzleti etalon

Külső, fénykpezőgép

Elérkezett az a nap is, mikor a Nokia kiadta a sikeres 9210i kommunikátor utódját, a 9500-t. Mikor először kezembe vettem ezt a telefont, várakozásaimmal ellentétben viszonylagosan könnyűnek éreztem (230 gramm). Előtte egy Nokia N-Gage-et használtam, és méretbeli paramétereit nézve nehezebbre számítottam. A készülékhez kapunk alaptartozékként egy USB-s adatkábelt, egy asztali töltőt, egy sima töltőt, és egy headset-et is, ami sajnos nem sztereó. Memóriakártyát viszont nem. Ez a készülék is az MMC típusú kártyákkal bővíthető, mint azt már megszoktuk a Nokiától. A bővítőegység betehelyezéséhez nem kell az akkut eltávolítani, de miután behelyeztük a kártyát, akkor a hátlapot muszáj rátenni, mert csak ezután ismeri fel a készülék. A külső részen a gombok teljesen átlagosan helyezkednek el. A szürke és a még szürkébb szín keveredése figyelhető meg a telefon külsejét illetően. Minden borítás minőségi anyagból készült, és az illesztések is tökéletesek. Akárhogy próbáltam hajtogatni, feszegetni, egy reccsenést sem tudtam kicsikarni belőle, ami egy felsőkategóriás készüléktől teljes mértékben el is várható. A nyitómechanizmus szintén strapabírónak látszik. A készülék tetején található a hangszóró, melyről részletesebben később esik szó. A töltő és az adatkábel felett található az IrDA port. Ami nekem nagyon tetszett, hogy ha a készüléket kinyitva használjuk, akkor akár az asztalra is letehetjük, mert nem fog elcsúszni, ugyanis alján gumicsíkok helyezkednek el. Ezek hosszas használat után is tapadnak.

Elkövetkezett a bekapcsolás pillanata. A PIN-kód kérés után a külső kijelzőn a jól megszokott Series 40-es kezelőfelületet találtam. Mivel ez egy kommunikátor, egyből kinyitottam a belső kijelzőt, és elém tárult a 640*200 pixel felbontású, 65 ezer színű, TFT „monitor”. Valóban elgondolkodtató a kérdés: mit is látok én most tulajdonképpen? Egy telefont, egy PDA-t vagy egy számítógépet!? A későbbiekben kiderül, hogy a Nokia milyen jól oldotta meg e három, az üzleti ember számára nélkülözhetetlen funkciók egy gépbe való integrálását.

Először essék szó a Series 40-es felületről, avagy mit is csinálhatunk a külső kijelzőn. Egy ilyen készülék esetén fura kimondani, de itt található maga a telefon rész. A régebbi típusokból ismert módon működik a hívások kezelése, és szokás szerint a kikapcsoló gombon tudjuk a profilokat is változtatni. Sok ember számára új profil lehet a „Repülőgép” üzemmód, melyet aktiválva kikapcsolhatjuk a készülék telefon funkcióját, ekkor kikapcsol a telefon rádiófrekvenciás része a külső kijelzővel együtt, de eközben a kommunikátor funkciókat minden gond nélkül használhatjuk. A menübe belépve viszonylag szegényes kínálat tárul elénk a funkciókat tekintve, azaz jó pár lényeges dolgot nem tudunk itt beállítani, bekapcsolni. Viszont, csak itt kapott helyet a kamera. A jól megszokott módokon készíthetünk vele képet, azaz „szokásos”, „arckép” és „éjszakai” választásunk van, de videót is képes rögzíteni természetesen hanggal együtt. Maximum 640*480-as felbontást produkál. Őszintén szólva, egy ilyen drága készülékbe nyugodtan beletehettek volna egy 1,3 Mpixeles objektívet, ami mondjuk a 7710-ben található. Maga a készülék gyenge fényviszonyok között is elfogadható képet készít, persze nem ezzel kell megörökíteni a családi kirándulást. Továbbá dicséretre méltó, hogy végre nincs korlátozva 1 percesre a videó felvétel hossza. A maximum 1 óra így is valamilyen szintű limintnek minősül, de legalább ez valamivel elfogadhatóbb, kevés felhasználónak fog ez bosszúságot okozni. Üzenetet akár a külső, akár a belső kijelzőn is írhatunk, de ami a lényegi különbség, hogy a külső részen csak SMS küldésre van lehetőségünk. A kommunikátor részen természetesen e-mail és multimédia üzenet létrehozására is van lehetőség. SMS íráskor a gombok lenyomása egyértelmű, azaz pontosan tudjuk, hogy lenyomtuk-e a gombot, vagy esetleg nem sikerült túl finoman értünk hozzá. Íráskor azonban ha két ujjunk előszeretettel tartózkodik egy sorban, mondjuk az 1-3-as, 4-6-os, 7-9-es billentyűn, akkor nagyon szokatlan lehet, hogy mikor az egyik ujjunkkal lenyomjuk a gombot, a másik oldalon is megmozdul a műanyag. Itt meg kell még említenem, hogy a Bluetooth, vagy az IrDA bekapcsolására a külső részen nincs lehetőségünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés