Nokia E90 - mérföldkő

Hirdetés

Operációs rendszer

Az operációs rendszer tehát Series 60, abból is 3. generációs, Feature Pack 1-gyel javított változat (9.2). A processzor végre méltó a géphez, egy 330 MHz-es TI OMAP 2420 (ARM11 architektúra) számolgatja a dolgokat - ugyanilyen CPU van az N93-ban és az N95-ben is. A sebességgel ennek megfelelően nincsenek problémák, az E90 gyors, mint a villám! A RAM mérete 128 MB, ami szintén nagyon jó, ebből 80 MB szabadon felhasználható. Az elérhető tárhely szintén 128 MB, ezt legfeljebb 2 GB-os microSD kártyával lehet bővíteni.

A külső kijelzőn a menü felépítése olyan, mint az összes Nokia okostelefonon, kezelésük szintén megegyezik, ezért erről nem is közlök képeket, akit érdekel, az nézze meg például a 6290 cikkét. Belül már más a helyzet, valószínűleg sokakban már a cikk elején felmerült a kérdés: hogy néz a 3:4 képarányú kijelzőre tervezett S60 egy kommunikátor széles kijelzőjén? Kicsit felemásan, de többségében azért egész jól.

A rendelkezésre álló területet a rendszer sok helyen nem használja ki. A készenléti képernyőn 8 gyorsindító ikon sorakozik, több is elférne. A gyér helykihasználást egy nagyméretű óra próbálja ellensúlyozni, kevés sikerrel - aki viszont kétszer kíváncsi az időre, az alul kisebben is megtekintheti. A menü már jobb, az ikonok a nagy felbontásnak köszönhetően gyönyörűek, tényleg jól néz ki.

A fontosabb pontok közül egyesek jól, mások abszolút nem használják ki a széles kijelzőt. Előbbiekre jó példa a naptár, a bejövő üzenetek mappa, vagy éppen a galéria, utóbbira az óra vagy a beállításokhoz hasonló almenük, ezek még a kisfelbontású Series 40-es gépeknél is jobban pazarolják a helyet.

Ezzel el is érkeztünk a legsarkalatosabb kérdéshez: milyen szoftvereket lehet telepíteni az E90-re? Mint említettem, a régebbi, Series 80-as kommunikátorokkal nem kompatibilis, a 3. generációs Series 60 programok viszont elvileg gond nélkül felmennek rá. Ez egyfelől jó, mert erre a platformra már elég sok jó minőségű program van, de valószínűleg közel sincs minden Series 80-as szoftvernek megfelelője rá, ami miatt az eddigi kommunikátor felhasználók gondban lehetnek. Kérdés továbbá, hogy a QVGA felbontásra optimalizált programok hogy néznek ki az új gépen? A külső kijelzőn természetesen úgy, ahogy kell nekik, belül azonban akadtak problémák. Hatalmas szoftvergyűjtemény hiányában játékokkal próbálkoztam, két dolgot tapasztaltam: voltak szoftverek, amik ki lettek húzva a kijelzőre, használhatatlanok voltak. A többi a képernyő közepén, egy 3 x 4 centiméteres négyzetben indult el, töltés közben némelyiken furcsa színű csíkok jelentek meg, de normálisan futottak. A jövőben minden bizonnyal sorban jelennek majd meg az E90 kijelzőjére optimalizált szoftverek, viszont jelenleg még kicsit sántít az a mondat, mely szerint az E90-en lehet futtatni minden S60 3rd-ös programot. Lehetni lehet, csak nem biztos, hogy úgy fognak kinézni, ahogy kéne nekik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés