Nokia E90 - mérföldkő

Bevezető

Nagy fába vágtam a fejszém, amikor elvállaltam e teszt megírását. Az XXL GSM jóvoltából elsők között kaptam meg a Nokia legújabb kommunikátorának, az E90-nek a végleges változatát, melyet a rajongótábor már hosszú ideje tűkön ülve vár. Rengeteg változás történt az előző generációhoz képest, ezt mutatja többek között az is, hogy az újdonság már nem a 9000-es család, hanem az E széria tagja. A tesztben igyekszem kitérni minden fontosabb részletre, eleget téve az elvárásoknak. A kommunkikátorokat kevésbé ismerők miatt azonban kezdjük egy kis történelem leckével.

A kommunikátor szót a Nokia alkotta meg: ezzel a névvel illeték ugyanis a '96-os CeBIT-en bemutatott Nokia 9000-est, mely egy ún. GEOS operációs rendszert futtató 400 grammos monstrum volt, amivel akkoriban a hasonló tudású masinák között ha nem is ultrakompaktnak, de átlagosnak számított. Sikeres volt, de csak a komoly üzletemberek körében, hiszen a notebookok hordozható változatánák szánták, amiknek azért nem volt valami nagy piaca. Rá 5 évre, 2001-ben jött a 9210-es, mely az első Symbian alapú kommunikátor volt. Hiányzott belőle a GPRS és a Bluetooth is, holott a Nokia sima telefonjaiban már mindkét technológiát használta. 3 év várakozás után megérkezett a 9500, melyben már megvolt mindkettő, EDGE kompatibilis is volt, viszont érthetetlen módon nem támogatta a UMTS-t (emlékeztetőül: 2004 végén járunk), továbbá egy kissé lassúcska, 150 MHz-es processzort használt, holott a gyártó okostelefonjaiban akkoriban már 220 MHz-esek is figyeltek.

Most, 2007-ben pedig itt a legújabb kommunikátor, ami ismét operációs rendszer váltást hozott, a gép ugyanis az okostelefonokból ismerős Series 60 platformot használja - ezzel a lépéssel a Nokia végérvényesen kukába dobta a Series 80-at. A miértre nehéz egyértelmű választ adni. A Series 80 több szempontból elavult volt, az okostelefonok miatt folyamatosan fejlesztett Series 60 3rd-ben pedig új kernel, új fordító, rengeteg optimalizáció, új fájlrendszer struktúra, jobb biztonsági modulok vannak, ebből a szempontból tehát logikus lépés volt a váltás. Szoftverek tekintetében viszont más a helyzet, hiszen az E90 emiatt nem kompatibilis az előző generációs kommunikátorokkal, de erről később.

Csomagolás, külső

Kommunikátorunk kékes színű dobozban érkezett, ami a Nokiától megszokott méretű. Kinyitva maga a gép kerül elő először, mellette egy igényes tokban lévő telepítő-DVD van (rajta kemény 116 MB-nyi adat), azalatt sztereó füles, amilyen a 6290-hez is jár (HS-47). A felső részt kiemelve előbukkan a töltő, az adatkábel, valamint némi leírás. Memóriakártya az előzetes híresztelésekkel ellentétben tehát úgy tűnik, hogy nem jár hozzá.

Nézzük magát a készüléket, egyelőre összecsukott állapotban. Szép nagy, normál telefonokhoz szokottak szemében féltégla. Tömege 210 gramm, olyan széles, mint a 9500 (57 mm), hosszúsága és vastagsága a 9300-éhoz hasonló (132 és 20 mm). Nem állítanám, hogy életem élménye volt vele telefonálni, az emberek furcsán méregettek, némelyikük szerintem nem tudta eldönteni, hogy ennyire régi vagy ennyire új cuccot használok, meg eleve mi ez 2007-ben, amikor fillérekért lehet 60-70 grammos telefonokhoz jutni. Színe elég furcsa, írni róla az itt lévő képek miatt felesleges - egyébként azt hiszem ez a Mocha nevű színösszeállítás, de létezik feketében és pirosban is.

Az előlapi kijelző átlója saccra 2 hüvelyk, felbontása QVGA, 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes. A minőségére tényleg nem lehet egy rossz szavunk sem, nem is akarom ragozni. Fölötte Nokia és E90 feliratok, tőlük jobbra miniatűr, nyomásponttal nem rendelkező bekapcsológomb, legfelül pedig telefonhangszóró. A kijelző alatt természetesen a fő kezelőszervek, valamint a numerikus gombsor található, ezek és a kijelző körül egy ezüst színű csík és egy kicsit sötétebb árnyalatú sáv fut körbe. Véleményem szerint a dizájnerek valamit elszúrtak, a numerikus rész ugyanis nem tart addig, mint az említett "keret", alul van egy gombsornyi nagyságú műanyag sáv. Ez szerintem nem csak hülyén néz ki, de 3 nap alatt nem sikerült megszoknom, hogy a csillag nem legalul van, mindig a műanyag részt nyomkodtam, amikor a billentyűzárat akartam kioldani. A gombok egyébként jól használhatók, a navigációs gyűrűvel sincs gond. A softkey páros és a híváskezdeményező/befejező gombok elég kicsik, de kiemelkednek környezetükből, úgyhogy könnyedén meg lehet őket nyomni. Numerikus rész szintén pipa, a gombok kellemes tapintású, kicsit puha műanyagból vannak, de továbbra sem értem, miért lett volna baj, ha az alsó "hézag" elkerülése miatt másfél milliméterrel magasabbak lettek volna a sorok.

Felül semmi érdemleges nincs, egyedül a nyitáshoz használatos ezüst színű bumszliban gyönyörködhetünk. Hasonló a helyzet balra is, alul viszont már vannak dolgok: miniUSB, töltő, 2,5 mm-es jack csatlakozó, mikrofon, valamint a microSD kártyát takaró, hihetetlenül igényesre sikerült rugós fedlap. Jobbra az érdekes kivitelezésű exponálógomb, infra port, hangrögzítő/hangtárcsázó gyorsindítója.

Asztalra letéve a gép a hátlapon található négy gumibakon fekszik, a kamera optikája nem ér le, ez nagyon jó. A hátlapon felül két hangszóró van egymástól kb. 4 centiméterre, a sztereó hatás tehát nem lesz valami durva. Szintén errefelé figyelget a 3,2 megapixeles, autofókuszos optika (nem Carl-Zeiss!), valamint a mobilfény. A hátlap levehető része nem kicsi, ezalatt található az 1500 mAh-s akksi, valamint a SIM kártya helye. Az anyaghasználat nem csak a hátlapon kiváló (a levehető rész szerintem fémből, vagy legalábbis nagyon minőségi műanyagból van), az egész készülékre jellemző.

Külső #2

Nyissuk hát ki a cuccot, hiszen ilyen állapotban legalább annyit fogják használni a tulajok, mint összecsukva. A nyitómechanika szintén új, két ezüst színű rész kapcsolja össze a kijelzős részt a billentyűzetessel. Nem voltam vele maradéktalanul elégedett.

A nyitáshoz nem kell elhúzni semmit, csak az előlapot kell felemelni. Szépen lehet is, az első stabil állapotba (amit egy csattanás jelez) akkor jutunk el, amikor a kijelző úgy 95 fokos szöget zár be a billentyűzettel. Nem tudom, hogy ezt a Nokia hogy gondolta, ilyen állapotban a gép csak akkor használható, ha a gépet messziről nézzük és kinyújtott karral nyomkodjuk a billentyűzetet, egyébként felülről kell pislognunk a kijelzőre. Előbbi esetben kifolyik a szemünk, utóbbinál pedig ugyan látjuk a kijelzőt, de felülről, ami nagyon nem az igazi.

A következő stabil állapot 180 fokos bezárt szögnél lesz, ahogy az a fenti képen is látható - tovább nem is lehet nyitni. Ez egy használható pozíció, amennyiben kézben tartjuk a gépet. De mi van akkor, ha asztalon szeretnénk? Nos, akkor be kell állítani a két stabil pont közé, szerintem 130-140 fokos szögnél lehet asztalon használni. Igen ám, csak ilyenkor nem áll stabilan, a billentyűnyomkodások miatt van, hogy levágódik a kijelző, biztos ő is jobban szeret kinyújtózva lenni. Meg lehet próbálni fejlebb húzni az ezüst színű részek távolabbi végét, ez kétkezes mutatvány, a folyamat végén az alant látható, elméletileg használható, gyakorlatilag ugyanúgy instabil pozíciót érhetjük el.

A bosszankodásnak ezzel nincs vége. A belső kijelző mellett mindkét oldalon két-két gomb található, balra híváskezdményező/befejezők, jobbra softkeyek. Előbbieket sosem használtam (ami persze nem jelenti, hogy más sem fogja), utóbbiakat utáltam, mivel nem teljesen kinyitott állapotban meg kell fogni a felhajtott rész hátulját is, ha meg akarjuk nyomni a gombokat, különben a kijelzős részt szépen lenyomjuk és ismét 180 foknál leszünk. Ha viszont megfogjuk hátul, akkor a külső kijelzőt maszatoljuk össze, mivel annak a teteje van túloldalt.

Még egy dolog idegesített: tudom, hogy kommunikátoros hagyomány, de nem értem mi a fenéért kellett a kijelző mellé rakni azt a két vacak funkciógombot. A régebbi gépeken ennek az volt az oka, hogy négy darab volt belőlük, valószínűleg nem fértek volna el máshol, de itt a Series 60 miatt már csak kettő van, amiket biztos vagyok benne, hogy be lehetett volna paszírozni a navigációs gyűrű mellé. Ez bizonyos esetekben kb. megkétszerezte volna a kezelés sebességét, továbbá sokkal kényelmesebb lett volna használni a gépet.

A belső híváskezelő gombok fölött található a videótelefonáláshoz használatos, kis felbontású kamera, jobbra tőle a belső kijelző. Átlója 4 hüvelyk, 9 centiméter hosszú, 4 centiméter magas, felbontása pedig 800 x 352 pixel (!). Nagyon szélesvásznú tehát, képminősége tényleg kiváló, olvashatósága úgyszintén, le a kalappal.

A billentyűzet a nálam járt készüléken német nyelvű volt, ez a felső sorban található 7 gyorsindító gomb feliratán látszott. Ezek mellett jobbra található a menü gombja, alatta a kényelmesen kezelhető navigációs gyűrű. A billentyűzet QWERTY kiosztású, a sorok nincsenek elcsúsztatva, alapvetően kényelmesen és a numerikus résznél nagyságrendekkel gyorsabban használható. A törlés és az enter gombok a navigyűrű alatt találhatók, utóbbi jó nagy, viszont nincs nyomáspontja, tulajdonképpen alig lehet benyomni, de azért működik.

Operációs rendszer

Az operációs rendszer tehát Series 60, abból is 3. generációs, Feature Pack 1-gyel javított változat (9.2). A processzor végre méltó a géphez, egy 330 MHz-es TI OMAP 2420 (ARM11 architektúra) számolgatja a dolgokat - ugyanilyen CPU van az N93-ban és az N95-ben is. A sebességgel ennek megfelelően nincsenek problémák, az E90 gyors, mint a villám! A RAM mérete 128 MB, ami szintén nagyon jó, ebből 80 MB szabadon felhasználható. Az elérhető tárhely szintén 128 MB, ezt legfeljebb 2 GB-os microSD kártyával lehet bővíteni.

A külső kijelzőn a menü felépítése olyan, mint az összes Nokia okostelefonon, kezelésük szintén megegyezik, ezért erről nem is közlök képeket, akit érdekel, az nézze meg például a 6290 cikkét. Belül már más a helyzet, valószínűleg sokakban már a cikk elején felmerült a kérdés: hogy néz a 3:4 képarányú kijelzőre tervezett S60 egy kommunikátor széles kijelzőjén? Kicsit felemásan, de többségében azért egész jól.

A rendelkezésre álló területet a rendszer sok helyen nem használja ki. A készenléti képernyőn 8 gyorsindító ikon sorakozik, több is elférne. A gyér helykihasználást egy nagyméretű óra próbálja ellensúlyozni, kevés sikerrel - aki viszont kétszer kíváncsi az időre, az alul kisebben is megtekintheti. A menü már jobb, az ikonok a nagy felbontásnak köszönhetően gyönyörűek, tényleg jól néz ki.

A fontosabb pontok közül egyesek jól, mások abszolút nem használják ki a széles kijelzőt. Előbbiekre jó példa a naptár, a bejövő üzenetek mappa, vagy éppen a galéria, utóbbira az óra vagy a beállításokhoz hasonló almenük, ezek még a kisfelbontású Series 40-es gépeknél is jobban pazarolják a helyet.

Ezzel el is érkeztünk a legsarkalatosabb kérdéshez: milyen szoftvereket lehet telepíteni az E90-re? Mint említettem, a régebbi, Series 80-as kommunikátorokkal nem kompatibilis, a 3. generációs Series 60 programok viszont elvileg gond nélkül felmennek rá. Ez egyfelől jó, mert erre a platformra már elég sok jó minőségű program van, de valószínűleg közel sincs minden Series 80-as szoftvernek megfelelője rá, ami miatt az eddigi kommunikátor felhasználók gondban lehetnek. Kérdés továbbá, hogy a QVGA felbontásra optimalizált programok hogy néznek ki az új gépen? A külső kijelzőn természetesen úgy, ahogy kell nekik, belül azonban akadtak problémák. Hatalmas szoftvergyűjtemény hiányában játékokkal próbálkoztam, két dolgot tapasztaltam: voltak szoftverek, amik ki lettek húzva a kijelzőre, használhatatlanok voltak. A többi a képernyő közepén, egy 3 x 4 centiméteres négyzetben indult el, töltés közben némelyiken furcsa színű csíkok jelentek meg, de normálisan futottak. A jövőben minden bizonnyal sorban jelennek majd meg az E90 kijelzőjére optimalizált szoftverek, viszont jelenleg még kicsit sántít az a mondat, mely szerint az E90-en lehet futtatni minden S60 3rd-ös programot. Lehetni lehet, csak nem biztos, hogy úgy fognak kinézni, ahogy kéne nekik.

Adatkommunikáció, alapfunkciók

Nézzük az adatkommunikációs részt, melyet szintén nem érhet panasz, hiszen a készülékbe minden elérhető technológiát belezsúfoltak. A GSM modul négynormás (850/900/1800/1900 MHz), GPRS és EDGE természetesen vannak, de az E90 már végre elboldogul a harmadik generációs hálózatokon is, továbbá támogatja a 3,6 Mbps-os HSDPA-t. Az infra port nem tűnt el a repertoárból, a Bluetooth 2.0-ás, támogatja az A2DP-t. Ez viszont az első kommunikátor, melyből kimaradt a fax támogatás.

Van WiFi is, mely 802.11b/g szabványú. Segítségével gond nélkül tudtam csatlakozni WEP kulccsal védett hálozathoz is, nem volt vele probléma. Hatótávolsága elég vegyes képet adott, néha olyan helyről sem érzékelte a hálózatot, ahonnan PDA-val még simán tudok netezni, de fordított helyzetre is volt példa. Az akkumulátort nem szívta különösebben, kb. fél órát használtam, ami alatt egy csíkot sem esett az akku állapotát jelző csík.

A böngésző az okostelefonokból szintén ismerős minimapos, kiválóan használható és olvasható, böngészési élmény tekintetében kevés konkurrense van az E90-nek. Flash támogatás van, a YouTube-os videókat viszont nem tudjuk megnézni rajta.

Az alapfunkciók mindegyike ismerős lehet a korábbi okostelefonokból, ezért csak fussunk át rajtuk. A telefonkönyv méretének elméletileg a belső memória szab határt, gyakorlatilag tehát végtelen számú bejegyzést tárolhatunk benne. Az egyes emberekhez rengeteg extra mező tartozhat, nem is szeretném részletezni. A belső kijelzőn nézve kihasználja a helyet, baloldalt lépkedhetünk a nevek között, jobbra pedig láthatók a hozzá tartozó adatok.

SMS-t a belső billentyűzeten jó gyorsan lehet gépelni, az ékezetek kirakásának módjára viszont sajnos nem jöttem rá. MMS-ek vannak, maximális méretük 300 KB. Hangtárcsázásnál/hangvezérlésnél van automatikus felismerés, a gép azonban általában nem úgy mondja ki a magyar neveket, ahogy azokat kéne, tehát ez a funkció nem a legmegbízhatóbb. Természetesen a fejlett e-mail kliens sem maradt ki a repertoárból.

A naptár az egész kijelzőt betölti, tökéletesen használható. Az ébresztőóra a Feature Packnek köszönhetően fejlett. Diktafonnal legfeljebb egy órás felvételek készíthetők.

Szoftverek

Gyári szoftverekből nincs hiány, sokaknak valószínűleg nem is lesz szükségük 3rd party programokra, azok nélkül is ki fogja elégíteni igényeiket az E90.

Kezdjük a nézelődést az Eszközöknél. Itt találhatók beállítások, témák, profilok, gyorshívások, hangutasítás. Ezen a ponton jegyezném meg, hogy az E90-ben végre van vibramotor, tehát képes rezegni! A menüpontban érdekes a vonalkód-olvasó, mely a kamerát használja. A felolvasó csalódást okozott, mivel SMS-eket mondjuk nem olvas fel, csak az utolsó hívásokat, az órát, névjegyzéket, valamint a "tárcsázót" - utóbbi azt jelenti, hogy beírunk egy számot, azt pedig visszaolvassa a telefon, egyszerűen fantasztikus. Az óránál érdekes, hogy bár a hölgy korrektül beszél magyarul, az "óra" szó helyett "óráá"-t mond, Marika-feeling a TomTomból.

Folytassuk a Csatlakozásnál. Értelemszerűen itt kaptak helyet a kommunikációs csatornák beállításai, a kép magáért beszél.

Az Iroda az, ami valószínűleg a legjobban izgatja a leendő vásárlókat. Van itt S60-as fájlkezelő, számológép, átváltó, jegyzettömb. Van továbbá beépített Adobe PDF nézegető, ez végre kihasználja a nagy kijelzőt, a sok RAM-nak köszönhetően pedig gyors. Az QuickOffice 3.8-as verziószámú, kezeli a Word és Excel dokumentumokat, újakat is létrehozhatunk, az Excelben rengeteg függvény található - viszont a tapasztalatok szerint az OpenOffice-al mentett fájlokat néha nem megfelelően kezeli. Mindkét Office programban lehetőségünk van nyomtatni.

A Feladatkezelő nem gyári, a Handy Taskman látja el ezt a funkciót - angolul, holott az oprendszer magyar. Jól teszi a dolgát, felesleges ragozni. Nem használtam sokszor, egyrészt mert a Feature Pack miatt látszik a menüben, hogy milyen programot nem zártam be, másrészt mert a rengeteg RAM miatt kis túlzással akárhány programot elindíthatunk, a gép gyors marad.

Multimédia

A multimédiás részt ezúttal is a kamerával kezdjük. 3,2 megapixeles, autofókuszos, viszont nem Carl-Zeiss, amit én nem különösebben bánok, mivel mókusvakításnak tartom. Szép képeket csinál, szebbeket, mint az N93, bár itt ugye nincs optikai zoom. Makró képek készítésére természetesen alkalmas, a mobilfény pedig gyenge fényviszonyok között tehet jó szolgálatot. A szoftver beállítási lehetőségek széles skáláját kínálja, az ISO érzékenységet három lépésben lehet állítgatni, konkrét számok nincsenek, de az elkészült képek EXIF-éből kideríthető, hogy 100-tól indul (fotósoknak érdemes lehet megnézni a 3. kép EXIF-ében a hibásan írt záridőt). A zajszűrés viszont sajnos már ennél az értéknél is szemmel látható, de nem vészes a helyzet.

Mozgóképeket VGA (640 x 480) felbontásban is lehet rögzíteni, 30 kép/másodperc sebességgel. Sajnos tesztvideót nem tudtam feltölteni, pedig az MPEG4 tömörítésű fájlok képminősége kiváló, a digitális stabilizáció is meglehetősen jól teszi a dolgát. A hangok monóban kerülnek rögzítésre.

A menüben található Multimédia pontban található a hangrögzítő, a galéria, a kamera, a jó minőségű FM rádió, a Flash lejátszó, a legfeljebb mókázásra alkalmas 3D-hanghatások beállítópanelje, a zenelejátszó, valamint a RealPlayer. Utóbbi sem az AVI, sem a WMV formátumokkal nem boldogul, ezek futtatásához külön programra lesz szükség.

A zenelejátszó szoftver szolgáltatáskínálata ismerős, de a belső kijelzőn természetesen máshogy néz ki, mint ahogy azt megszoktuk. A gyári füles közepes minőségű, zenehallgatásra alkalmas, azonban egy 2,5 -> 3,5 mm-es jack átalakító segítségével bármilyen fülest beledughatunk az E90-be - már ha minden álmunk egy 20 dekás MP3 lejátszón zenét hallgatni. Hangszínszabályzó van, a szoftver természetesen fut háttérben is.

GPS, egyebek, összegzés

Az E90-ben van beépített GPS vevő. Ugyanolyan, mint az N95-ben, azaz a Texas Instruments féle NaviLink technológiára épül. A GPS menüpontban található a navigációs szoftver, térképeket azonban nem tartalmaz. Sajnos nem állt módomban letölteni őket (egyébként a telepítő DVD-n található programmal lehet), így a navigáció minkéntjéről sem tudok beszámolni. A GPS-adatok programot kiválasztva azért megnéztem, hogy talál-e műholdakat, talált.

A GPS-vevővel, valamint a navigációval kapcsolatos lehetőségek külön cikkben kerülnek majd részletezésre.

Az akkumulátor fizikailag hatalmas méretű, kapacitása 1500 mAh. Az E90 kicsit több, mint két napig vendégeskedett nálam, ezalatt nagyon sokat nyomkodtam, WiFi-vel neteztem, pár órára bekapcsolva felejtettem a Bluetooth, ám a 7 vonalból álló skáláról ennek ellenére csak 3 pötty tűnt el, az utolsó pont azelőtt, hogy visszaadtam. Egy órányi WiFizés a nagy kijelzőn körülbelül egy pötty minuszt jelent.

Mit is írhatnék összegzésképp? Egy új kommunikátor kiadása már régóta váratott magára, hiszen az előző generáció sebesség és adatkommunikáció terén napjainkban már nem igazán versenyképes, hiszen az elmúlt évek a Windows Mobile alapú eszközök dömpingjéről szóltak. Aztán megjött az E90, pótolta ezen hiányosságokat, üzemideje kiváló, kijelzője gyönyörű, ugyanakkor vannak hibái is. Engem főleg a kivitelezéssel kapcsolatosak (azaz a nyitómechanika, valamint a gombok elrendezése) zavartak, de a jelenlegi kommunikátor tulajoknak lehet, hogy a platformváltás is gondokat fog okozni.

Kiábrándító továbbá, hogy az E90 ára per pillanat bruttó 235 000 forint körül mozog. Ennyi pénzből egy korrekt notebookot és egy normális telefont is kap az ember, sőt, QWERTY nélkül, gyengébb kijelzővel körülbelül 100 000 forinttal olcsóbban és 80 grammal könnyebb kivitelben el lehet érni ezt a szintet egy Pocket PC személyében. Ugyanakkor az Windows, ez Symbian és Nokia, ha pedig hasonló szintű kijelzőre és QWERTY-re is vágyunk, akkor PPC-k közül csak a már nem kapható HTC Universal, valamint az E90-nél is drágább monstrum, a HTC Advantage marad. Nehéz döntés, amit a fejüket vásárlásra adóknak, nem pedig nekem kell meghoznom. Nekem addig is:

Nokia E90

Bocha

A Nokia E90-et az XXL GSM-től kaptuk.
A készülék megvásárolható:
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

Specifikáció

Nokia E90
Technológia GSM 850/900/1800/1900 MHz + UMTS (2100 MHz) + HSDPA
Méret 132 x 57 x 20 mm
Tömeg 210 gramm
Kijelző Külső: 2 hüvelykes QVGA TFT
Belső: 4 hüvelykes, 800 x 352 pixeles felbontás
Telefonkönyv memória kapacitásától függ
SMS/MMS memória ?/128 MB
Egyéb memória microSD (legfeljebb 2 GB-os)
Java MIDP 2.0 - fájlrendszer elérés
Vibra funkció van
Naptár van
Ébresztés van - kikapcsolva is
Számológép van
GPRS/EDGE/3G 4+2/van/van
Push To Talk van
Infra/Bluetooth/WiFi van/2.0 (A2DP)/802.11b/g
Prediktív magyar T9
Hangtárcsázás van
Hangrögzítő van
Hangvezérlés van
Valutakonverter van
FM rádió van
Kihangosítás van
Alap akkumulátor 1500 mAh Li-Ion
Készenléti idő 330 óra
Beszélgetési idő 5 óra
Fényképezõgép 3,2 megapixeles, autofókuszos (VGA videó 30 fps-el)
POP3 e-mail van
WAP böngésző 2.0
HTML böngésző van - kereteket is kezel
Játékok 0 (letölteni lehet rá)
Csengőhangok MIDI, MP3, MP4
Operációs rendszer Symbian S60 3rd Edition (9.2)
MP3 lejátszás van - háttérben is
Egyebek QWERTY billentyűzet, beépített GPS vevő, 802.11b/g WiFi, Office dokumentumok kezelése (nyomtatással), vonalkód-olvasó szoftver
  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés